Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Vprašanje za vmalharja ki pravi da je imel to za diplomsko nalogo. Da osvežim imam regulator od IVT in ko je poln se mi prižge indikator za "Baterija je polna"( zgornja zelena ledica), polnim s soncem (30w modul) in dvema vetrnicama vezanima zaporedno ( ena kitajc kao 400w???? in homemade z modelarskim kitajskim motorjem za modele letal 70A 36V P=????)do sedaj sem nameril max 200W pri vetru nekih 25km/h. Do tu vse lepo in prav, ko vklopim breme za praznenje akumulatorja mi ta indikacija za polno baterijo veselo gori med praznjenjem in ko je baterija že čisto izpraznjena mislim da pod 11V mi šele prestavi na polnenje (indikator Polnenje, srednja rumena ledica)Da ne izvajam meritev in odkrivam toplo vodo: ali se med tem ko gori indikator "baterija polna" istočasno tudi polni , seveda če je na vhodu dovolj moči od sonca ali vetra, ali se poni samo takrat ko gori indikator "polnenje" to je sedaj vprašanje. Nisem se še poglobil v regulator predvidevam da se da te nivoje nastavljati, če je to softwersko sem oplel. Iščem bližnice 8)
LP Tomaž
Objave: 495
Teme: 4
Ocena:
0
Mislim, da so te LED-ice samo prikaz "napolnjenosti" baterije, ne pa ali takrat dejansko polni ali ne. Rdeča do napetosti X, rumena od X do Y in zelena nad Y. V [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")produktinfounichr("46")conradunichr("46")com/datenblaetter/100000-124999/110498-an-01-ml-MPPT_SOLARLADEREGLER_30A_de_en_fr_nlunichr("46")pdf]navodilih[/url] so napetostni nivoji za določeno barvo LED-ice in ko napetost raste, so nivoji pri IVT-ju celo višji kot takrat ko napetost baterije pada. Kar je logično. Baterija je lahko enako polna, ampak če se v tistem trenutku polni bo njena napetost višja, če se prazni pa nižja. To je pač IVT-jev algoritem za "bolj točno" oceno napolnjenosti baterije.
Polni pa misli, da samo v odvisnosti od trenutne napetosti. In mislim, da polni z maksimalnim tokom do 14,1V. Torej brez skrbi, če sveti zelena pri 11,5V. Takrat bi moral polniti kolikor paneli dajo.
Je pa praktično nemogoče napisat algoritem, ki točno prikaže dejansko stanje baterije, ker regulator skoraj nikoli nima vseh potrebnih podatkov za točen izračun. Ponavadi ne ve niti dejanskega praznilnega toka, pri tebi celo skupnega polnilnega ne. Pa je za točen izračun potrebnih še nekaj ostalih detajlov.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Se bom spravu naredit meritve, vidim da je to še najbolj ziher. Praksa in meritve so zakon, teorije pa kot teorije, gumaste. :mrgreen:
Ocena:
0
No, kakor vzameš.
Tudi meritve ali njihova interpretacija lahko dajo popolnoma nesmiseln rezultat.
Fino je uporabljati oboje.
Je pa tvoje vprašanje res razloženo v navodilih. Da boš lahko primerjal dejansko obnašanje regulatorja s predvidenim.
Objave: 324
Teme: 26
Ocena:
0
Sem skoraj prepričan, da takoj ko napetost pade, regulator začne polniti, neglede na to, ali je priključeno breme ali ne. Kateri model regulatorja od IVT-ja pa imaš?
Ocena:
0
Rumena LED ne pomeni, da polni in zelena LED ne pomeni, da je polna.
V fazi polnjenja sveti rdeča do 10,4V; rumena od 10,5V do 13,4V in zelena od 13,5V do 14,1V (ko začne omejevati polnilni tok).
V fazi praznenja sveti zelena od 14,1V do 11,4V; rumena od 11,3V do 10,4V in rdeča pod 10,4V.
Mogoče sem zakompliciral, ampak v navodilih, ki sem jih linkal zgoraj, je takšno obnašanje lepo razloženo. LED-ice nimajo veze s tem, ali trenutno polni ali ne. To v tem primeru ni njihova funkcija.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
LED so indikator ti pove le neko splošno stanje polnjenja oziroma praznjenja.
Namreč na le na osnovi napetosti ne moreš ugotoviti stanje napolnjenosti baterije, dovolj zanesljivo pa le popolnoma polno baterijo in popolnoma prazno baterijo, pa še ti dve točki nista isti pri polnjenju in pri praznjenju.
Če bi hotel kaj več, bi moral računalniško spremljati poleg napetosti še tok (praznjenja in polnjenja) ter tudi čas polnjenja in praznjenja (zaradi izračuna dejanske kapacitete akumulatorja)