PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Dedovanje, prodaja in stroški

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
po smrti očeta sva z mamo edini dedinji solastniškega stanovanja v družinski hiši s tremi stanovanji (stric in teta).
Vendar razmišljava kako zadevo urediti, da bi bilo dobro za obe in seveda s čimanjšimi stroški.
Stanovanje se bo (v dogovoru s solastnico) prodalo v vsakem primeru, dobljen denar pa naložil na mamin račun. Ne veva pa katera možnost je boljša:

- ali ga proda mama, kot edina dedinja, če se jaz odpovem dediščini v svojem imenu ali je boljše, da se odpove mama?

- ali bi imela mama manj davka, ker je upokojena (s tem mislim tudi dohodnino), kot jaz ki sem še zaposlena (v mislim imam socialne transferje - če slučajno izgubim službo se bo verjetno to štelo tudi pri nadomestilu za brezposelnost)?

- ali prevzameva vsaka svoj delež in potem mama naredi darilno pogodbo?

- verjetno davka na dediščino ne plača ne ena ne druga, ker sva dedinji I reda?

- kolikšen pa je davek na dobiček ob prodaji - brala sem o 80% in 2% - kakšen bi bil konkreten izračun za prodajno ceno 60.000 eur?

Hvala za odgovor!
Prodaja nepremicnine nima veze z dohodnino. Placa se davek od prometa (2% od pogodbene vrednosti, v kolior ni odstopanja s cenitvijo GURS).
Prav tako to ima veze z ev.nadomestilom za brezposelnost, do katerega si upravicena v visini in za neko doloceno obdobje skladno z zakonom.
Nima veze na dohodnino, zato pa ima vezo z otr. dodatki, z plačilom vrteca in verjetno še z čem. Ta naša država v izračun za vrtec šteje tudi kredit, tak da ni vrag da nebodo tudi denarja od prodaje stanovanja... Tako da boljše da proda mama.
Seveda, hvala za dopolnitev.
Iz napisanega ni bilo razvidno da bi imela otroke...
Hvala vama, v tej smeri smo tudi razmišljali, a dobro je slišati še kakšno mnenje!

Kar zadeva dohodnino sem mislila na to, da je potrebno še posebej prijaviti dobiček iz kapitala, ko je čas za dohodnino? Vsepovsod nekaj jemljejo, zato je dobro vedeti...
Kot vem, se za prvi dedni red ne plača davek na dobiček.
Marjetica Napisal:po smrti očeta sva z mamo edini dedinji solastniškega stanovanja v družinski hiši s tremi stanovanji (stric in teta).
Če mislita stanovanje prodajat, potem najprej vzpostavit etažno lastnino na hiši, v kolikor tega še nimate urejenega.

Marjetica Napisal:- ali ga proda mama, kot edina dedinja, če se jaz odpovem dediščini v svojem imenu ali je boljše, da se odpove mama?
Težko reči, je preveč mogočih scenarijev, da bi človek lahko kar tako določil, kateri bi naj bil najboljši.

Marjetica Napisal:- ali bi imela mama manj davka, ker je upokojena (s tem mislim tudi dohodnino), kot jaz ki sem še zaposlena (v mislim imam socialne transferje)?
tudi mama je lahko slej ko prej upravičena do kakšnih soc. transferjev, na katere ji lahko vpliva premoženje
ali pa bo npr. rabila kaj denarja za morebitna leta v domu upokojencev

Marjetica Napisal:če slučajno izgubim službo se bo verjetno to štelo tudi pri nadomestilu za brezposelnost?
Ne. Ker tvoje premoženje pri tem nadomestilu ne igra nobene vloge.
Ima pa jo npr. pri soc. pomoči in ostalih soc. transferjih.

Marjetica Napisal:- ali prevzameva vsaka svoj delež in potem mama naredi darilno pogodbo?
Kaj nisi nekaj omenjala, da bi rada čim manj stroškov?
Darilno pogodbo je smiselno overit - stroški.

Se mi zdi, da gledaš na zadevo zelo enostransko oz. da sprašuješ samo za eno možno pot.
Kaj pa, če bo mama zapravila ta denar, ki ji ga boš podarila - ali s pogodbo ali z odpovedjo do svojega deleža? Ker bo z denarjem kot svojo lastnino lahko seveda prosto razpolagala.
Saj ne pravim, da bo oz. da bo takoj. Kaj pa, če bi npr. čez nekaj let naivna ali dementna naredila kakšno neumnost, na katero ti ne boš imela vpliva?

Kaj, če se mama odloči, da ti svojega denarja (več) ne da? Ti pa bi ga potrebovala, če boš npr. res izgubila službo ali iz kakšnega drugega vzroka potrebovala denar?

Če ti bo od prodanega stanovanja ostalo npr. 20.000 €, bo to pri soc. transferjih upoštevano v višini 800 € oz. pri 4 članih po 200 € po osebi. Izračunaj si, ali ima to v vašem primeru drastičen vpliv. Praviloma ga namreč nima.
Res je, kar Petea opozarja: poznam primer, ko je starejša gospa vse podarila Jehovim pričam... (in ne samo denar, ampak polovico hiše!)
Ja res je - ljudje smo zelo različni.
Naj dodam, da sta mi starša zadnje leto zaupala urejanje njunih finančnih zadev, ker sta se preselila v dom. Tako da mama ve, da je nima kaj skrbeti in bo denar porabljen za njene potrebe, ne za moje, saj sem preskrbljena, otroci pa tudi - tako da ti pomisleki odpadejo.
V bistvu naju je skrbela le višina davka in pa dohodnina, saj se s takimi rečmi pač nisva nikoli ukvarjali, a življenje prinese tudi to.
Vsekakor se morava odločiti za eno možnost in res upam, da bo prava.
če bosta lastnici 2, bo pri prodaji treba overiti 2 podpisa, kar je cca. 40€ več Smile če bosta lastnici 2, ne boš mogla zakonito dati svoji mami 30.000€ brez plačila davka.

Pri prodaji stanovanja lahko nastane tudi obveznost plačila dohodnine od dobička iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine, če bo stanovanje prodano po višji ceni od vrednosti stanovanja v času pridobitve (praviloma bi to morali biti v trenutku očetove smrti, lahko tudi na dan pravnomočnosti sklepa o dedovanju). Davčna stopnja je odvisna od časa lastništva stanovanja in znaša v izhodišču 25%, nato se znižuje vsakih pet let: po petih letih imetništva kapitala: 15%, po desetih letih imetništva kapitala: 10%, po 15 letih imetništva kapitala: 5%..

Če sta z mamo stanovanje pridobili pred 1.1.2002, potem davka na kapitalski dobiček ni.
Glede na to, da so nepremičnine po vrednotenju GURS precenjene, po mojem te težave ne bosta imeli.
Spiritus - ravno na to sva mislili - davek od dobička pri prodaji nepremičnine - ta je gotovo v vsakem primeru, četudi je to še vedno mamino stalno bivališče zadnjih 50 let, kljub temu, da je sedaj v domu.

Če ga prodaja mama, kot lastnik - je potem kaj drugače? Ali je vseeno, če ga prodajam jaz? V tem primeru se bi ena odrekla dediščini v svojem imenu in tako bi bila samo ena lastnica!?

Zapuščinska razprava bo pa v naslednjih mesecih - kar mi kaže na 25% davka od kupnine - imam prav? Prosim razložite mi na konkretnem primeru npr.:

stanovanje po gursu - 80.000 eur
prodano za 60.000 eur
davek?

Na to se res ne spoznam, zato se zanašam na vaše nasvete!
ni davka na dobiček, če prodaš za manj, kot je ocenjeno.

gurs 80.000, prodano za 100.000, davek se odmeri od 20.000

oddam mobilno hiško na Pagu ob morju <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/turizem/mobilne-hise/mobilna-hiska-na-pagu-ob-morju-kamp-strasko-1293200842.html">http://www.bolha.com/turizem/mobilne-hi ... 00842.html</a><!-- m -->
Hvala za pojasnilo!
1 2
Iskanje po temi