Vse skupaj se je malo zavleklo. Včeraj smo kolektorje spravili na streho.
Kolektorji imajo vhodno cev mrzle vode levo spodaj izhodno pa desno zgoraj.
Kolektorji so štirje vsak površine 1,6m^2.
Kakšno vezavo priporočate? Stari so bili vezani zaporedno.
Vertikalne cevi v kolektorju 12,5/11mm.
Dovodne cevi so 16mm notranja mera, dolžina nekje 9m do vrha strehe.
Govorimo pa o kolektorjih z H spiralo (ne kačo).
Vzporedno!
Šele pri več kolektorjih se splača tudi zaporedno, pa še to kombinacija vzporedno - zaporedno.
Baje imaš pri zaporedni vezavi večji izplen pri slabših pogojih, ampak to moraš meriti v decimalkah.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Sam imam vzporedno vezanih 16 cevi premera 8mm dolžine 11m pa sem imel precej dela, da sem jih uravnovesil. dkulcar ima enkrat debelejše cevi 7 krat krajše, hidravlični upor bo 15 krat manjši, zato bo šla voda kjer se ji bo zdelo, mislim rečt, da ne bo pretok enakomeren po vseh vertikalnih ceveh.
Zakaj šele pri več zaporedno?, ravno kontra, manj jih je, bolj smiselna je zaporedna vezava sploh tule, kjer imajo kolektorji minimalni hidravlični upor in če bo kdaj hotel delati z velikimi delta T, bo moral pri vzporedni vezavi pretok tako zmanjšati, da težko verjamem, da kaka črpalka to zmore, še pri serijski bo kriza.
Jaz bi jih definitivno dal zaporedno. Je pa pri zaporedni en velik zajeb, zračni žepi, ampak z normalno črpalko na ful bi moral zrak brez problema potisniti iz sistema.
Naj kdo napiše, ki ima podoben sistem.
Po tretji strani pa vzporedna vezava omogoča drainback sistem, ki ga imam, vendar je tu problem uravnovešenje sistema.
A ni lahko nekdo s slikco obrazloži vzporedno / zaporedno. Ura je pač čudna, pri štromu mi je zadeva jasna , najbrž je tukaj enako, samo meni se sedajle ne misli veliko.
Če opazujem po hišah postavitev kolektorjev, potem so postavljeni običajno v neko horizontalno vrsto. Če imajo po 4 priklope, potem imaš v enem vogalu vtok, v diagonalnem vogalu pa iztok. Kakšna vezava je to?
Imaš lahko diagonalni priklop vezan paralelno ali zaporedno, ter 4 točkovni priklop z vzporedno vezavo (štromarsko gledano, šlosarsko gledano gre za zaporedno), pri čemer se pri prvem in zadnjem en priključek zamaši.
Pri 4 točkovnem imaš zelo neenakomeren pretok skozi vertikalne cevi, prve in zadnje ga imajo veliko, na sredini boremalo. Sem komaj mogel verjeti kaka razlika v temperaturi stekla je bila pri taki vezavi starih IMP s satjem.
Za dobro "paralelizacijo" bi moralo biti razmerje preseka horizontalnih in vertikalnih cevi čim večje. Torej čimdebelejše horizontalne cevi in čimtanjše vertikalne.
Sigurno mora biti razmerje med vertikalnimi in horizontalnimi cevmi čim večje, jaz tega nisem najbolj upošteval.
Težko se je odločit kakšno vezavo uporabiti.
Vem, da boste rekli, da kompliciramo po nepotrebnem...vezavo bomo izvedli z ventili, tako bomo lahko pozneje preklopili v kakršno koli vezavo.
evo sem poiskal neko slikco
kaj je na zgornji sliki (vzporedno zaporedno)
kaj je na spodnji sliki (spodnja in zgornja vrsta kolektorjev)
Kot vem so ti kolektorji na "harfo"
A je to dober predlog ali predlagate kaj boljšega.
Hanzi, kolikor se spoznam so to dve enaki vezavi. Prvič je enkrat vzporedna vezava, drugič je pa dvakrat vzporedna vezava. In kolikor sem razumel Toneta je to problematična 4 točkovna vezava. Če se motim, me naj nekdo popravi.
Zanima pa me še nekaj. Spodaj je prav tako vzporedna vezava. Zanima me dovod mrzle vode. Bo tak dovod mrzle vode vredu, kot prikazuje vezava A ali je boljše dovod mrzle vode peljati po vezavi B (pri tem pride dodatno cca 7 m cevi)?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.