PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dimnik se močno solzi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dimnik je čisto spodoben, pred osmimi leti je dobil nove keramične tuljave, spodaj ima cevko skozi katero lahko odteka morebitni kondenz v posodo. Peč je na olje, nizkotemperaturna, relativno sodobna.
Do sedaj se v dimniku nikoli ni nabralo veliko kondenza. Mogoče največ deciliter ali dva na leto - praktično tiste posodice sploh nikoli ni bilo treba prazniti, ker se je vse sproti posušilo in glede na ostanek oziroma usedlino, vode nikoli ni bilo veliko.
Sedaj pa je nenadoma drugače. Umazane črne vode se je nabrlo toliko, da je bila posoda premajhna (več kot liter) in še vedno teče počasi po kaplicah.
kaj bi bil lahko vzrok za takšno spemembo obnašanja? Serviser je nekaj sanjal o vlažnem vremenu, pa mu nič ne verjamem, ker vlažno vreme smo imeli tudi druga leta.
Mogoče voda v olju?Ne vem točno.
Še nekaj sem pozabil pisati.Jaz dodajam v rezervoar po polnjenju dolijem Koal plus,ki se dobi na benciski črpalki.Mogoče bi to pomagalo.Mogoče pa bo kdo pisal.
Je mogoče, da bi bila za to kriva slaba kvaliteta goriva?
Slabša energiska vrednost olja ali več nečistoč?
Voda, ki je v gorivu ne bi smela sploh priti do gorilca, ker je težja od olja in naj bi se zadržala vsaj na dnu filtra.
Čudno,da bi še kdo drug odgovoril.Ali dobeden nič ne ve?
andrejj Napisal:Čudno,da bi še kdo drug odgovoril.Ali dobeden nič ne ve?

Kaj pa presek in višina dimnika,ali sta ustrezna,pa izolacija dimnika,pa moč peči (ponavadi prevelika),pa predober izkoristek peči,prekratko delovanje.....ma teh stvari je malo morje,vsaj pri meni :evil: :evil:

lp Mare
Can we fix it?________Yes we can!
Dimnik je že osem let isti in do sedaj še ni bilo takšnih problemov. Dimnik se je posodobil, ko se je zamenjala peč in bi moral po vsej logiki biti pravih dimenzij.
Včeraj sem zopet preveril tisto posodo in ugotovil, da je sedaj kondenza bistveno manj - praktično toliko kot je do sedaj veljalo za normalno.
Mogoče je res krivo vreme - sedaj je precej bolj mraz in peč dimnik precej bolj pogreje...
Jaz sem o tem ravno včeraj bral na <!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/kotli.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/kotli.htm</a><!-- m --> in
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gov.si/aure/eknjiznica/IL_1-06.PDF">http://www.gov.si/aure/eknjiznica/IL_1-06.PDF</a><!-- m -->
Če je peč stalno ogreta na 90st.C in dimnik kolikor toliko dober, teh problemov ni. Nižje temperature, slabši dimnik, pogost vklop hladne peči itd. pa lahko povzročijo kondenz.
Sicer pa si to že sam ugotovil...

LP
Napiši na koliko ti je serviser za kotel nastavil temperaturo dimnih plinov :?: !
LP
Jani Napisal:Dimnik je čisto spodoben, pred osmimi leti je dobil nove keramične tuljave, spodaj ima cevko skozi katero lahko odteka morebitni kondenz v posodo. Peč je na olje, nizkotemperaturna, relativno sodobna.

meni je centralist rekel, da nizkotemperturna pec in opecnate tuljave ne grejo skupaj, saj se prevec rado kondenzira/solzi. obicajno so opecnate tuljave tudi prevelike (prevelik fi), kar resujejo tako, da skozi obstojeci dimnik spustijo inox cevi z manjsim fijem. detajlov ne vem... naj pa bi bilo nekaj na tem.
Hmm, kolikor jaz vem je za vlažen dimnik lahko vzrok samo eden :wink: .
Če je površina dimnika na koncu (tam ko gre dim v atmosfero) hladnejša od točke rosišča (TAU PUNKT za ELKO okrog 47oC) potem pride do kondenzacije in posledično teče po dimniku.
Sodobne peči imajo temperaturo dimnih plinov (na izhodu iz peči) tam nekje okrog 160oC (lahko še manj). Sedaj je pa odvisno od mase tuljav (schiedel, rost-frei,...), višine dimnika, izolacije tuljav, časa delovanja gorilnika (pri enem vklopu),... koliko te tempreature bo še ostalo na izhodu. Torej če je na vrhu manj kot 47oC - bo teklo.
Jasno pa je, da so tukaj v prednosti rost-frei vložne tuljave, ker imajo majhno maso (vztrajnost) in se hitro segrejejo.
Torej Jani vprašaj serviserja na koliko ti je nastavil temp. dimnih plinov ali pa poglej na merilni protokol, ki ti ga je pustil. Ampak v tvojem primeru, ker imaš keramične tuljave mislim, da boš moral imeti kar nekaj več kot 160oC, da ne bo preveč teklo. Upam pa, da imaš pravilno obrnjene tuljave, saj v nasprotnem primeru se bo izolacija okrog tuljav napila vode in ti bo vdarlo čez zid v stanovanje. Tega vraga je pa zelo težko potem premalat.
LP
Iskanje po temi