PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prizidava, prodaja ali kaj drugega?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in me zanima sledeče. Imamo majhno hišo, ki je v bistvu nelegalna gradnja vendar smo šli v postopek legalizacije. Poleg tega pa je predvidena dozidava. Imamo vsa soglasja, projekt, gradbeno dovoljenje naj bi dobili v roku enega meseca, komunalni prispevek je plačan, tako bo kmalu možna dozidava in nadzidava. Površina hiše se bo povečala za 120m2. Problem pa je naslednji - kaj naj naredimo:
1. Utrdimo temelje, podaljšamo ploščo, dozidamo in naredimo mansardo ter tukaj živimo
2. Naredimo vse kar je pod prvo točko, vendar hišo kasneje prodamo in kupimo nekaj večjega na ne tako atraktivni lokaciji
3. Prodamo hišo kot je s papirji, da bi možni investitor gradil sam

Hiša je drugače prenovljena (nova okna, nova vhodna vrata, popolnoma nova kopalnica in hodnik, nov vodovod).
Zanima me kaj bi se iz finančnega vidika najbolj izplačalo. Vaša mnenja zelo dobrodošla
Hm, zakaj bi vi to sploh prodajali?
A sedaj zivite v tej hisi? Ce da, kam bi sli ziveti po prodaji?

Na horuk bi rekel: 1 ali 3
Prodajali bi, ker je za nas premajhno in nujno rabimo nekaj večjega, v čim krajšem času.
A ste to da je nelegalna gradnja vedeli že ob nakupu?
Zamislite si koliko ste dali za hišo in koliko še za vse potrebne papirje. Če veste da bi se dalo hišo prodati po logiki da vam čistega denarja ostane vsaj toliko kolikor ste vi zaenkrat vložili, bi se držali točke 3 (če se vam mudi-samo treba je vedeti da se pri tem mujenju lahko fino roke opečemo).
Osebno bi se jaz držal točke 1., ker imate že streho nad glavo in že skoraj vso urejeno dokumentacijo, kar pomeni da ste edini lastnik v vseh pogledih. Seveda pa ni vraga, da se nebi dalo v enem letu poseliti po novih prostorih.
Ob nakupu nismo vedeli, da je črna gradnja (smo kupili v dobri veri od ljudi, ki jih poznamo celo življenje...ja, naivnost). kje bi pa lahko dobili ocenitev nepremičnine, mogoče nepremičninska agencija?
Cenilec gradbene stroke. Agencija da oceno od "oka", razen če ne dajo delati uradne cenitve. Kaj pa pravi vrednost GURS-a?

Glede prvega vprašanja, bi bil moj predlog tč. "1".

Ne glede na vse, prodati ne moreš, dokler nimaš vsega uradno urejenega. Najprej legalizacijo starega + GD za novo.

Mislim, da ga ni kupca za takole.

Ali prodati? Odvisno za koliko in kdaj ste kupili. Pa koliko ste še dodali za ureditev stanja.

Če že prodat, prodat - tako kot je.
koliko casa pa ste ze lastniki hise?
a (glede na dejstvo, da je hisa nelegalna) obstaja gurs vrednotenje?

neko (realno) povprecno vrednost bi vam ocenil le cenilec.
Tudi črne gradnje so ovrednotene, a ni tako?
Popisali so vse nepremičnine in jih potem množično ovrednotili na osnovi popisanih parametrov.

Sicer pa se strinjam s tistimi, ki so glasovali za varianto 1.
Ne zdi se mi logično, da bi šli zdaj v prenovo (ker se vam mudi) in za to porabili denar, istočasno pa kupili še eno nepremičnino.
(Razen, če vam denar in čas to dopuščata.)
Prodati dokler niso papirji urejeni pa po mojem ne morete.
Pri nas so hoteli popisati še klaftre drv ki so bile pokrite s salonitkami. Je hotela študentka videti te ”stavbe”

Sicer pa če vam lokacija ustreza, potem vsaj novo naredite ok, in ne šalabajzersko ker bi želeli pri hidro izolaciji in drenaži prišparati jurja (ali čem podobnim) šparajte kasneje pri izbiri pip in ploščic.
Kaj to pomeni ureditev temeljev?
Jaz bi nov objekt dilatiral od starega, zato da bi kdaj v prihodnosti ga podrl brez večjega poseganja v nov objekt. Sploh ker mi tisto utrjevanje temeljev nekam ”smrdi”. Kaj pa je narobe z njimi.
Lastniki hiše smo že 12 let. In ja, so vse popisali, ampak je bilo od takrat opravljenih večina temeljitih obnov, tako da ocena ni preveč realna po mojem mnenju.
Če bi že dozidavali bi naredili dobro, ne šalabajzersko. Temelji drugače niso preveč dobri, tako da bi bila najbrž potrebna utrditev in potem dozidava.
Je pa tudi res, če bi prodajali, koliko časa bi prodajali..ker se najbrž slabo prodaja v teh časih
Mido, kaj pomeni, da temelji niso preveč dobri?

Kdaj je bila hiša sezidana? Kako so narejeni temelji? Vertikalne vezi imate?

So na hiši vidne razpoke? Potresno območje?

Dozidava kot predlaga hanzi, z dilatacijo novega dela od starega. Nadzidava na "slabe" temelje, pa ne vem, no.
Mislim da okoli 1975. Na hiši ni razpok, vendar pa je v hiši vlaga. Zato smo mislili ojačati temelje, narediti novo hidroizolacijo ter drenažo. Kaj so vertikalne vezi?
kako ste financno? kje bi ziveli v vmesnem casu?
bolj kot berem, bolj sem za tocko 3.
Karkoli bi naredili bi bil potreben kredit, ker nimamo toliko našparano. Vmes ne vem, bi že našli kakšno rešitev.
1,2 ali 3?

Predno se lahko realno odločiš za katero koli opcijo, moraš nal matematizirati.

Pred 12 leti ste za hišo dali koliko SIT-ov, oziroma DEM? To je danes cca koliko €?
V vsem tem času ste v hišo vložili še koliko €?
Pripadajoče zemljišče - parcela je kolikšna?

Nekako se mi dozdeva, da danes te hiše NE moreš prodati za seštevek vsega, kar si do sedaj dal za njo. To je prvi minus.

Če jo tudi že prodaš za vrednost tam/tam, kaj boš za to lahko dobil?
Parcelo? Parcelo in dokumentacijo? Parcelo, dokumentacijo in recimo novo hišo vsaj do III faze?

Ker praviš, da kredit v vsakem primeru, potem sem še vedno za varijanto 1, katera ti daje vsaj nekakšno varnost in sigurnost, glede na situacijo se lahko pufaš bolj počasi in postopoma, da ti glih 100 jurjev ne visi na glavi za naslednjih 30 let.

Je poleg hiše treba vseeno tudi še živeti - se mi zdi.
1 2
Iskanje po temi