PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Mansarda pri tašči ali?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Prosim za pomoč pri odločitvi glede prvega (in upam, da zadnjega) doma.

Imamo 2 (teoretični) možnosti:
1. Urediti si mansardo pri tašči. Mansarda je trenutno bivalna, a ima tudi tašča zgoraj spalnico. Strinja se, da se ji uredi spalnica v garaži, pod pogojem, da se dogradi nova garaža. Mi bi tako uredili domovanje zgoraj, ona bi bila spodaj. Dogradili bi prb 25m2, v obe nadstropji - povečali bi naš bivalni prostor, ki sedaj ni dovolj velik + ob novi garaži uredili zunanje stopnice za naš ločen vhod.
Druga varianta je, da pred garažo uredimo manjši prostor (našo predsobo) in uredimo do zgornjega nadstopja notranje stopnice. Potrebno bi bilo torej vse na novo zgraditi + podaljšati streho (prb 4-5m) + vgraditi vsaj 2 strešni okni.

Potem potrebujemo še opremo za kuhinjo, dnevni prostor in dve spalnici. In seveda GD.

Na tej točki me zanima še kako je z lastništvom? Ga za kredit potrebujem? Moram s svakinjo že sedaj podpisati kak dogovor o izplačilu/dogovor, da je spodnji del njen ipd?

2. možnost je nakup ljubke hiške v naši bližini. 75m2 v bivalni etaži, 1700m2 zemlje. Trenutno lastniki zanjo želijo 65.000€. Potrebna je obnova strehe, podov, izdelava mansarde (sedaj je gola), zopet nekaj strešnih oken in komplet oprema. Obnovljena je fasada in okna.

Ker nimam pojma o cenah me zanima na koliko vi ocenjujete ceno obeh projektov in kaj se vam zdi pametneje?

Sama se nagibam k hiški, saj bi bila nepremičnina moja (najina), kar je dobra naložba + ni težav pri morebitnem razhodu, imela bi več prostora (v mansardi imava le eno otroško sobo) in svojo zasebnost. Če bi bila cena seveda primerljiva (živce enačim z evri, tako da jih v 1. možnosti štejem v ceno Wink). Sva pa v dvomih, ker veva, da bo mama sama težko vzdrževala hišo in ne želiva še dodatnih stroškov, ko se bo upokojila. Seveda ji vedno lahko prihranimo prostor pri nas v primeru, da se odločimo za hišo Smile Naj povem še, da sva oba mlada in bi se prvič zadolžila ter bi želela, da je to naše dokončno bivališče.

V glavnem, prosila bi za oceno stroškov + kak življenjski nasvet Smile
V katerem koncu slo pa ste ? Koliko je ta hiška odaljena od tašče ?
Dolenjska, 5-10min vožnje od ene do druge hiše (varstvo bo še vedno blizu Wink)
Če hočeš biti v dobrih odnosih s taščo, mora ta vsaj 3x prestopit avtobus, da pride do tebe.

Moje mnenje: kupi hiško, ni ga čez svoje. Obrneš ključ in čao. Tašča pa že zdej neke pogoje postavlja-dograditev garaže ipd., kaj šele bo, ko vaju ''dobi not''.
Žal bo veliko vlogo pri tem igrala tudi cena Smile
Sploh ni debate..... Kupi hišo.... čimprej da te kdo ne prehiti.... Takao na uč te nakup in ureditev hiše stane okoli 100 jurjev.... seveda z normalnimi materiali in opremo..... Top materiale daš npr. le v kopalnico in kuhinjo, ostalo lahko nakdnadno lažje urediš....Ureditev mansarde in vsega naštetega pri tašči pa pod 50 jurjev ne bi prišlo.....
Plus tega ti gre še vsaj polovica živcev in morda še zakon( ne bi bila prva ne zadnja).....
Tako..... To je moj nasvet čeprav se ga sam najbrž ne bom držal..... Žal....
Kako dobro (dolgo) poznaš taščo? Se upaš živeti z njo kaj več kot teden na morju.
Koliko je dedičev v njeni hiši? Kaj pravijo oni na vajino vselitev v mansardo.
Je varianta da dobita nekoč celo hišo?
Kdo bo večji investitor v primeru obnove+gradnje?
Če boš ti, imej nekaj črno na belem(del lastništva, ali pa spravljaj papirje od dohodka in stroškov) , da ne boš čez nekaj let srečno ločen z nekaj 10k evro kredita za mansardo šel živet k svojim staršem ali pa pod most.
Zdravo,
en preprost nasvet.
Ne študiraj na to kaj bo s taščo čez XXlet.., če že pogojuje sedaj bo kasneje še samo slabše.
Ti povem mojo zgodbo - na kratko. Začela sva pri stari mami in tam uredila pol bajte.
Se od tam odselila in se vselila v bajto moje tašče(obe bajti sta na istem dvorišču) - ona pa k stari mami saj je bilo tu v taščini hiši dovolj prostora za našo veeeliko družino. Vse lepo in prav. Čez čas se je pokazala prava slika, ni bilo prav ko smo obnavljali, ko smo menjali okna, ko smo uredili zelenico itd. No po šestih letih se zopet selimo in tokrat bomo šli na SVOJE!!

Predlagam, da kupita raje hiško, tam boš sam svoj gospodar, imaš še vedno blizu do tašče v primeru, da vas ona potrebuje ali vi njo.
Kaj bo pa s taščino hišo čez par let boste pa tedaj urejali, sem mnenja, da najprej poskrbite zase.

Wink
Če vama le znese, pojdita na svoje.
Če lastniki cenijo "hiško" na 65 boš zanesljivo še znižal ceno.
Jah, znese.. Kredit bo v vsakem primeru za skoraj vse. Mogoče kak kavč brez Tongue
Sama imam komaj leto delovne dobe, a imam zanesljivo službo. Ampak se mi zdi, da če bom pri 40,45 brez kredita, to tudi nekaj velja Smile Seveda bodo še vmesni stroški, tega se zavedam. Hvala za vse nasvete, tudi sama se nagibam k nakupu nečesa "svojega". Čeprav partner malo vleče, da bi ostala tu (predvsem zaradi finančnega vidika - najinega in maminega).
Če ima kdo kaj izkušenj, bi bila vesela približne finančne ocene vložka v oboje Smile Mogoče brez opreme, ker se veliko znajdeva tudi preko bolhe in mislim, da bo to minimalni strošek (z izjemo kuhinje in kopalnice).
Sploh nisem prebral posta do konca, a ti svetujem 2. opcijo neglede na to v kakšni odnosih ste trenutno z taščo. Pa jaz z svojo nimam problemov in trenutno živimo skupaj in je ok. Pa sem že nabavil parcelo ...
Strinjam se z vsemi, ki so ti svetovali nakup hiške, čeprav je še vedno preblizu tašče(še posebno, če je samska :wink: ). Verjemi, mladi in stari ne gredo skupaj, preverjeno! Tista o avtobusu pa mi je res všeč :lol: . Ne razmišljaj źe sedaj o nekem varstvu, misli o svojem življenju in prihodnosti!
Pišeš le o tašči. Če tasta ni (več), taščica nekega dne lahko spozna enega vrabčka. Potem zna hiša postati pravo gnezdo. Nič ne strašim, so tudi izjeme, ko se stari in mladi dobro razumejo. Izjeme.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Samo stran od tašče, ni zastonj toliko vicev o taščah Smile . Ne rečem če bi zastonj dobil komplet izdelano stanovanje, potem že požreš neko mero sranja, samo če pa sam vlagaš pa definitivno ne

Kupi svojo hišo, to je ogromno vredno
varianta 2 :wink:

Z našo sva bila v podobnem položaju leta 98 ... sva imela nekaj prišparanega in sva rekla midva bova pa zidala :!: pa so začeli jokat vsi po vrsti moji in njeni starci, najbolj pa tast in tašča. Pa sva rekla tako ali tako ga več ali manj vandrava, naju ni ravno veliko doma in sva se pustila nasrati. Začela delati mansardno stanovanje: dvig za dve šari, nova streha, frčade, nova fasada, tlaki, predelne stene, elektro in strojne inštalacije, talne in stenske obloge, oprema ... No to je bilo pri nas, in glej ga zlomka takoj so se začele investicije v spodnjih štukih: nova kotlovnica, izolacija kevdra, nadstrešek za 4 avte, solar, beljenje ....

No vglavnem, danes imam izdelano mansardo, kjer živimo (in ni naša), bajto v recimo tretji podaljšani fazi (ta je naša), z dvema osnovnošolcema, z ženo na zavodu. In kaj bi bilo leta 98 bolj pametno narediti :?: Za ves denar, katerega sva vložila v mansardo, bi bil takrat tam kjer sem danes, če ne še dlje, danes pa 110% na svojem.

Pa nimam nič proti tašči, je prav super deklina, pa kuha super :mrgreen: , kar se pa ostalih tiče bom pa rajši :twisted:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi