PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Študija fasade

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moram še malce odstreti tančice okoli naše fasade, da bo zadeva bolj razumljiva.

Precej dolgo smo razmišljali o barvi fasade. Dokler se vsa okolica ni znašla porasla z zlatico. Takoj je bilo jasno, brez pardona. Vsedli smo se pred hišo z izvajalcem in premetavali barvno lestvico in ugotovili, da je zlatica precej podobna klasični webrovi rumeni, ki je kar pogosto izbrana barva na fasadah.

Ko sem popoldne prišel domov, me je kap. Fasada je žarela v skoraj fluoroscentni rumeni. Priznam, panika me je zagrabila. Oba z ženo sva gledala fasado s spuščenimi čeljustmi in precejšnjim cmokom v grlu. Ker tisto ni bilo nič podobno barvni lestvici, oziroma zlatici.

Pozabil sem, da je fasada še mokra, neobšlesana. Izvajalec naju je takoj pomiril. Po njegovih besedah izgublja približno po en ton na dan, cca 1 teden, v predzadnjem koraku izgubi v letu dni še dodatno 3 tonske barvne lestvice in v naslednjih nekaj letih, ker je groba in se nanjo vleže prah in ostalo smetovje, še dodatno vsaj dva tona.

Do pičice tako, kot je rekel.

Kaj me je zmotilo pri ZAPSu? Vzeli so fotografijo, ki je bila narejena kmalu po končanju fasade, slikana z DSLRjem in potem obdelana v PSju. Načeloma bi bila lahko hiša na fotografiji kodrlajsasto pikčaste barve, v resnici pa je rumena. Kot referenca se jemlje nekaj, kar ne odraža realnega stanja na terenu. Precej znan pojav v tej državi, kajne?

Če bi pogledali exif ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://regex.info/exif.cgi?imgurl=https%3A%2F%2Ffarm6.staticflickr.com%2F5229%2F5772778837_ba6d9b5326_b.jpg">http://regex.info/exif.cgi?imgurl=https ... 5326_b.jpg</a><!-- m --> ), bi hitro ugotovili, da nekaj ne štima.

Date Created 2011:05:29 18:23:01.03
2 years, 10 months, 19 days, 9 hours, 43 minutes, 29 seconds ago

White Balance Custom (!!)
Brightness +50 (!!)
Contrast +13

Photoshop
Version Info Adobe Photoshop
Adobe Photoshop CS5
Photoshop Quality 12
Photoshop Format Standard
Progressive Scans 3 Scans

Za nepoznavalce, barva fasade je mnogo bolj bledo rumena, ne tako iztopajoča. Taka, kot smo si želeli, da bi bila. Pa še izgubila bo nekaj tonske lestvice. Bom pa z veseljem naredil novo fotografijo, z zrcalcem, v RAW formatu, brez kakršnegali PSja, če si želi kdo videti. Razlika bo očitna.

Kar se tiče pa same hiše in vklapljanja v prostor, ni popolnoma nič posebnega, če se mene vpraša. Kvader, katerega smo spredaj za razbitje dolgočasnosti delali s kapelco. S kapelco smo prišli do majhnega "balkončka", na katerem bo ograja v tem stilu:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tridomunichr("46")si/images/stories/ograje/balkonska-kovana-ograja-Tridomunichr("46")jpg[/img]

Na vse steklene površine pridejo dvojno pregibna lesena polkna (bože moj, kdo bo to plačal......), na okenske police (in na balkonsko ograjo) pa pelargonije. Kako bo žena združila polkna in rože na policah ne vem, a takšna je komanda. In zato me preseneča komentar o nekmečkosti, ker sosedje nas zbadajo, da naj ne serjemo s tem, da bo bajta čisto kmečka in da bomo morali potem še kure nabavit?? Po njihovem bi morali dati inox ograje in pa žalizije na okna. Ni šans.....

Več v svoj zagovor, zakaj takšna bajta, nimam za povedati. Čisto možno je, da sem si potem v glavi predstavil popolnoma napačen koncept kmečkosti, ki jo jaz ne jemljem kot žaljivko, pač pa domačnost, povezanost med tistim, kar sem doživljal kot otrok, živeč izven betonske džungle. Je pa res, da je bila tam fasada umazana do strehe. Nekoč verjetno bela, v mojem času pa pajčevinasto žužkasto umazana. Oziroma, o kakšni fasadi sploh govorim, lol. Klasičen omet na ceglu.

Okoliške hiše.....Tista lesena, nad nami, je nastala za nami, tista siva na levi strani, pa je še brez zaključnega sloja, brez barve. Tudi razmišljajo o rumeni. Desno, na drugi strani travnika (na fotografiji ni v kadru), prav tako še brez zaključnega sloja. Po zadnjih informacijah je dala sosedova žena predlog za rjavo barvo. Bomo videli.

Recimo toliko. Iskreno upam, da nisem koga užalil, moj začetni namen vstopa v to temo je bil OPju pokazati vsaj približno, kako izgleda rumena fasada. Glede na to, da ga zanima študija. Če mu je kakorkoli pomagalo, hvala bogu. Mogoče ga je celo odvrnilo, ker mu ni všeč. In s tem je namen pomoči prav tako dosežen.

Zase pa moram povedati, da sem z izbiro naše barve izredno zadovoljen. Ne v stilu "ne bo meni noben govoru", pač pa zaradi tega, ker od sosedstva slišim besede "matr je dobr izpadlo". In strinjam se z njimi.

Je pa marsikaj drugega izpadlo iz aviona. Poglejte samo frčado. Tu smo naredili kapitalni kiks. Namesto da bi bili krili frčade potegnjeni v streho, imamo zdaj namesto tega kot nek gromozanski mozolj na strehi. Sicer folk pravi, da je čisto ok, meni pa je grdo za pop****. Če bi zadel vsaj nekaj lota, bi šel tole definitivno sanirati.

Aja, za čope smo se morali skregati z občino. Ker niso po pupu. Jih ima pa vsaka druga hiša....

Ajde, dovolj, kdo bo pa bral vse tole. Pa brez zamere.

.
Ma ko jih šljivi. Meni je všeč tvoja hiša.
Me prav zanima kakšen odtenek je sedaj. Pri naši mi je bila v začetku tudi malo preživa, sedaj, po okoli 10 letih, pa mi je že preveč bleda.

Pa še v vednost: verjamem, da kot avtor fotografije lahko mirno zahtevaš, da jo umaknejo, če ti je kaj do tega.
Fantocci Napisal:Ma ko jih šljivi. Meni je všeč tvoja hiša.
meni je tudi v redu.....mogoče bi "škatle" dal v belo, da malo razbije podstreho

PS. kar se pa polken tiče: jih ne bi dal na hišo(vsaj na tako ne) pa da se žena glih na "glavo" postavi...

PS1. Fantocci_sicer ti maš žuto itak v soseščini...sicer pa še kak dan in "barvilo" bo tudi na tvoji, jaz bom pa z mojega balkona poslikal in komentiral :lol:
Nič ne bomo slik objavljali; kdor hoče, naj pride na pir in jo v živo pogleda Smile

Pol se pa najdejo kekci pa serejo po netu, kot v primeru Berghausa. Naj pokažejo najprej svoje bajte, pa da vidimo, kak bi to kao moralo bit :twisted:
samo opomnili s(m)o, da je fotka bila na strani zapsa in skušali argumentirat, nič drugega. dejstvo pa je, da je prostor skupna zadeva in so v večini primerov (sploh v evropi) posegi (takšni in drugačni) regulirani it takpni in drugačnih razlogov. ne pa zdej prosim me zdej napadat, ker vem da ne bomo prišli nikamor s tem..
nismo pa nič kaj preveč kritizirali, če bi prebral vse.
@taubi: to je tvoja hiša? namreč zanima me kako je v zgornjih nadstropjih ker sam imam v planu tudi nekaj takega kot je tale tvoja - da je celotno zgornje nadstropje nagnjeno. ampak ne 4 kapnica ampak 2.

tole natančno (aja, načrt bo narejen pri kakšnem arhitektu v naših koncih-link je samo dan ker mi je hiša všeč)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://z500.si/projekt/z160,lepa,mansardna,hisa,z,lepo,teraso,in,garazo,primerna,za,stiriclansko,druzino.html">http://z500.si/projekt/z160,lepa,mansar ... uzino.html</a><!-- m -->
pa še pdf <!-- m --><a class="postlink" href="http://z500.pl/res/rysunki/Z160_rysunek_szczegolowy.pdf">http://z500.pl/res/rysunki/Z160_rysunek_szczegolowy.pdf</a><!-- m -->

bojim se da bodo prenizke stojne višine v zgornjih nadstropjih.

ps: vem da ta post ne spada ravno v to temo.
Izotop, hvala bogu, da si povedal!! Veš da se ti zahvaljujem za informacijo.

Pa nihče ni nikogar napadal, brez skrbi. Mi je pa fino, da se izmenjajo mnenja. In popolnoma razumljivo je, da marsikomu izgleda ta bajta bruh, celo meni osebno deluje dolgočasno. Z mozoljem na strehi. Ta me moti, dolgočastnost ne, ker je bila želja, da se ne dela nek moderen monstrum.

Sem imel pa željo pojasniti, zakaj smo se odločili tako. Klinc, rad pišem, potem pa letijo romani ven :-)
no, na zadevo je opozoril vuego, je dobro opazil očitno.
Ups, sori, Vuego, ja :-)

Torej, malce prejle, ko sem drajval domov, sem se še usput ustavil, pa naredil en snap z mobitelom. Žal mobitel ne slika v RAWu, pač pa že sprocesira fotko s svojimi filtri, kar pomeni, da je tudi tu že avtomatsko dodana saturacija, po domače, barve so naspidirane. Vseeno pa bo za gemišt, dokler ne usposobim svojega Nikona.

Že tu se v primerjavi s tisto fotko na drugi strani po treh letih vidi mnogo bolj obledela barva. Spodaj v travi že lahko vidite zlatice, ki bodo kmalu prekrile kompletno površino, kar pa je zanimivo, primerjajte barvo med zlatico in fasado. Če je že bila nekoč barvna usklajenost, je zdaj fasada precej bolj bleda napram nje:

[img]httpsunichr("58")//farm3unichr("46")staticflickrunichr("46")com/2904/13923903023_ec752fa7e7_bunichr("46")jpg[/img]

In fotka iz druge strani, za primerjavo:

[img]httpsunichr("58")//farm6unichr("46")staticflickrunichr("46")com/5229/5772778837_ba6d9b5326_bunichr("46")jpg[/img]

Uff, ta spodnja slika sploh ne reprizenta stanja, rdeča in rumena barvi sta naspidirana u pm, fasada je kar oranžna.....

Ni čudno, da so izbrali to fotko.
Bom pač tukaj osamljen glas „kritike“ (oz. bolje rečeno drugačnega mnenja) … nič hudega. Brez težav povem, če mi kaj ni všeč in če koga moti, da nimam enakih pogledov na svet je to njegova težava. Mene ne moti, če je komu všeč rumena fasada, tudi meni je rumena barva všeč in brez težav jo lahko vidim na fasadi v ustreznem okolju.

Moj pomislek se nanaša na to, da arhitektura o kateri govorimo ni kmečka. Uporabljeni elementi kot so izzidki, frčade, erkerji, balkoni, kovane ograje so del meščanske arhitekture in ne kmečke. Tradicionalna kmečka arhitektura je uporabljala enostavne materiale, ki so bili pri roki: kamen, apno, les, slama šele kasneje opeka. Tudi barve so bile barve teh naravnih materialov. Prav tako je enostavnost in preprostost veljala pri oblikah objektov. Ne pravim, da ne smemo iti s časom naprej in uporabljati sodobne materiale, jaz jih z veseljem, ampak če jih ne uporabimo za imitacijo starih materialov in oblik ne moremo govoriti o tradicionalni arhitekturi. Gre za neko novo arhitekturo, ki ni kmečka, verjamem pa, da je lahko človeku domača, to je povsem njegova odločitev in njegovi občutki.
izotop Napisal:samo opomnili s(m)o, da je fotka bila na strani zapsa in skušali argumentirat, nič drugega. dejstvo pa je, da je prostor skupna zadeva in so v večini primerov (sploh v evropi) posegi (takšni in drugačni) regulirani it takpni in drugačnih razlogov. ne pa zdej prosim me zdej napadat, ker vem da ne bomo prišli nikamor s tem..
nismo pa nič kaj preveč kritizirali, če bi prebral vse.

Sploh nisem mislil na tebe ali kogarkoli iz tega foruma, pač pa na one iz linka (ZAPSovce), ki so brez dovoljenja uporabili tujo fotko neke hiše in jo objavili na svoji strani.
Zanje pravim, da naj najprej pokažejo svoje hiše, preden se spravijo komentirat tuje.
Berghaus Napisal:....

In fotka iz druge strani, za primerjavo:

[img]httpsunichr("58")//farm6unichr("46")staticflickrunichr("46")com/5229/5772778837_ba6d9b5326_bunichr("46")jpg[/img]

Uff, ta spodnja slika sploh ne reprizenta stanja, rdeča in rumena barvi sta naspidirana u pm, fasada je kar oranžna.....

Ni čudno, da so izbrali to fotko.

Ta druga fotka (razen tega, da so nastavitve aparata drugačne) je posneta v večernem soncu (vsaj zdi se mi), ki ima svetlobo precej bolj oranžno-rdeče barve. Tudi zato je takšen odtenek.
točno tako. razlika je očitna. tukaj bi moral z enakim aparatom, z enakimi nastavitvami ob enakem času slikat da vidiš razliko.
Oh, nisi osamljen glas kritike, KeCko. Hvala bogu smo ljudje različnih pogledov in različnih nazorov.

Popolnoma razumem tvoj arhitekturni pogled. Klasično kmečko gradnjo v tem sodobnem času sploh ne moreš več zidati, vsaj na tej lokaciji ne. V določenih pogledih smo se hoteli približati domačnosti, oziroma se umakniti modernizmu, to bo bolj pravilno slišati. Naša želja je bila sezidati nekaj, kar bo čimbolj podobno temu, kar okoli nas je. Bi poslikal okoliške objekte, pa raje ne bi.
Mislim, da smo se kar približali vsemu temu.

Mogoče je zavedljiva beseda kmečko, izpade kot da smo med sami kmetijami, a temu žal ni tako. Obstajajo v celi vasi le ene tri, pa še te v propadu. Manjše, seveda.

Darkside, se strinjam. V glavnem, ni tako hudo, kot hoče ZAPS prikazati :-)
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi