PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Denarni tok pri kupoprodajni pogodbi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V širši družini smo zašli v situacijo, kjer potrebujem mnenja različnih poznavalcev.
Gre se za mojo teto, ki je samska in nima otrok, ima pa določeno premoženje.
V zadnjih petih letih sem ji posodila različne zneske denarja in ji pomagam pri vsakodnevnih opravilih, saj sva v zelo dobrih odnosih in nekako sem potihem tudi dedinja njenih nepremičnin. Ampak o kakšnem dedovanju nimava nikjer še nič urejeno, sem se pa počasi začela zanimati kako je s tem in ob tem spoznala, da me v primeru dedovanja, udari cca 15.000 eur davka.
Sedaj me pa zanima, če morda kdo ve kako je s kupoprodajno pogodbo. Vem, da je tam davek 2% in, da vrednost ne sme biti nižja kot je 80% gursa ampak to zaradi davka, ne? Ona meni lahko proda za manj, davek se pa odvede za celo oziroma 80% vrednosti? Najbolj pa me zanima kako je z denarnim tokom, ker bi v primeru, če grem v to, kot del kupnine navedla te zneske, ki sem jih teti posodila.
Je dovolj, če mi podpiše potrdilo, da je v preteklem obodbju prejela od mene določeno vsoto ali mora obvezno biti transfer viden preko banke?
Ko sem bila zadnjič pri notarju glede pogodbe o preužitku ali dosmrtnem preživljanju, sem samo omenila to kupoprodajno pogodbo in je skočil, da je to fiktivna pogodba in, da to vsak izpodbija in da se to ne dela. Jaz sem se pa počutila kot največji goljuf. :oops:
Državi bi dali kar ji pripada, seveda pa želim imeti tako urejeno, da nebi imela nekoč težav še z ostalimi dediči. Načeloma jih ne pričakujem ampak kaj vem kaj se bo zgodilo, ko se ˝sprosti˝ določeno premoženje.
Če ima morda kdo kakšne izkušnje oziroma obvlada to področje, bom hvaležna za vsak komentar.

Hvala in lp.
V kolikor teta nima dedičev ki bi fiktivno kupoprodajno pogodbo lahko izpodbijali in če se ona s tem strinja, potem jo naredite pa konec. Čeprav, meni tu malo smrdi, najprej pišeš da je teta samska in da nima otrok, potem pa spodaj pišeš da se bojiš težav z ostalimi dediči??? Tu neke ne štima...
A potem je to dejansko fiktivna pogodba? Čeprav sem ji nek denarni znesek dala, ko je preurejala hišo in bi sedaj želela, da je del kupnine?
Drugače pa ja, otrok nima, partnerja ne,... nima dedičev prvega reda, nas je pa nekaj, ki smo dediči drugega reda-nečaki. In za njih predvidevam, da imajo isto pravico do dedovanja kot jaz.
....če boš recimo "kupila bajto od tete in bo teto nato nekoč recimo položilo v pojstlo do konc življenja...a boš jo ti pedinala 24 h na dan ali ji doplačevala za dom starejših...verjemi da se vsakmu v taki situaciji prikradejo,kakšne"nenavadne misli,še posebej potomcem"nesrečno pokojnega kupca :wink:
...če imaš teto res rada,boš vztrajala na"pogodbi o preužitku
Citat:in nekako sem potihem tudi dedinja njenih nepremičnin.

Kaj je potem? Si ali nisi? Oziroma so "pretendenti za dediščino" vsi še živi sorodniki 2 dednega reda. Tole so "računi brez krčmarja", oziroma brez drugih potencialnih dedičev.
To kar navajaš, so oziroma je tvoja plat zgodbe. Ostali potencialni dediči verjetno razmišljajo podobno.
Iz zgodbe gre sklepati, da le ti nskako skrbiš za teto. Tako v finančnem smislu, kakor tudi drugače. Ostali pač ne.

Zadeva je tula se mi zdi dokaj enostavna. Če teta naredi oporoko in vse zapusti tebi, ostali dediči lahko uveljavljajo "nujne deleže". Tega ti nočeš.

Še najboljša varijanta je izročilna pogodba in dodatek o preužitku. Te se ne da izpodbijati.

Ja in res je, kupoprodajna, kot si si jo zamislila je fiktivna. Ne vidim pa razloga, da ne bi šla tudi skozi ta sistem. Pogodba je "dogovor" dveh strani. In nenazadnje je denarni tok postranska zadeva. Pogodba se glasi na neko vrednost - ajd 80% vrednotenja GURS-a, čeprav niti to ni več prava mera, ampak.......

Pa reciva za primer;
- 80% po GURS-u je 100 jurjev
- pogodba je napisana za 100 jurjev
- plačaš 2% ob prodaji - 2 jurja
- v XY točki pogodbe navedeš, da si v letih od in pa do teti posodila zneske XY €, ki se vštevajo v kupnino
- preostanek kupnine ( reciva da je to 60 jurjev ), lahko zaradi "denarnega toka" teti tudi nakažeš na njen račun.
- teta - če je še opravilno sposobna, lahko s svojim denarjem počne kar hoče, torej lahko "tvoj" denar dvigne iz računa in ti ga izroči nazaj.

Denarni tok je bil, vse je čisto, le ostali "potencialni dediči" so ostali na suhem.

Ampak s tem se boš ukvarjala ti sama.
Ampak nečaki niso nujni dediči. Lahko bi izpodbijali, če bi bili dediči, če pa bi bila zadaj še oporoka, ki bi veljala v primeru, da bi nečaki izpodbili pogodbo, potem spet ne bi dobili nič, ker bi nastopilo dedovanje po oporoki. In ker se jim ne bi splačalo izpodbijati zaradi izpodbijajanja bi najbrž pustili pri miru.
đozo Napisal:....če boš recimo "kupila bajto od tete in bo teto nato nekoč recimo položilo v pojstlo do konc življenja...a boš jo ti pedinala 24 h na dan ali ji doplačevala za dom starejših...verjemi da se vsakmu v taki situaciji prikradejo,kakšne"nenavadne misli,še posebej potomcem"nesrečno pokojnega kupca :wink:
...če imaš teto res rada,boš vztrajala na"pogodbi o preužitku

Ja, dejankso bom bom, ker že sedaj pomagam jaz in moja družina, če kaj večjega potrebuje. Ampak ima svojo penzijo in zaenkrat je samostojna. Če pa bomo šli v to, bom seveda skrb prevzela jaz.
Moja prva misel je bila pogodba o preužitku kar pa za sabo potegne 15.000 davka.
papez46 Napisal:
Citat:in nekako sem potihem tudi dedinja njenih nepremičnin.

Kaj je potem? Si ali nisi? Oziroma so "pretendenti za dediščino" vsi še živi sorodniki 2 dednega reda. Tole so "računi brez krčmarja", oziroma brez drugih potencialnih dedičev.
To kar navajaš, so oziroma je tvoja plat zgodbe. Ostali potencialni dediči verjetno razmišljajo podobno.
Iz zgodbe gre sklepati, da le ti nskako skrbiš za teto. Tako v finančnem smislu, kakor tudi drugače. Ostali pač ne.

Zadeva je tula se mi zdi dokaj enostavna. Če teta naredi oporoko in vse zapusti tebi, ostali dediči lahko uveljavljajo "nujne deleže". Tega ti nočeš.

Še najboljša varijanta je izročilna pogodba in dodatek o preužitku. Te se ne da izpodbijati.

Ja in res je, kupoprodajna, kot si si jo zamislila je fiktivna. Ne vidim pa razloga, da ne bi šla tudi skozi ta sistem. Pogodba je "dogovor" dveh strani. In nenazadnje je denarni tok postranska zadeva. Pogodba se glasi na neko vrednost - ajd 80% vrednotenja GURS-a, čeprav niti to ni več prava mera, ampak.......

Pa reciva za primer;
- 80% po GURS-u je 100 jurjev
- pogodba je napisana za 100 jurjev
- plačaš 2% ob prodaji - 2 jurja
- v XY točki pogodbe navedeš, da si v letih od in pa do teti posodila zneske XY €, ki se vštevajo v kupnino
- preostanek kupnine ( reciva da je to 60 jurjev ), lahko zaradi "denarnega toka" teti tudi nakažeš na njen račun.
- teta - če je še opravilno sposobna, lahko s svojim denarjem počne kar hoče, torej lahko "tvoj" denar dvigne iz računa in ti ga izroči nazaj.

Denarni tok je bil, vse je čisto, le ostali "potencialni dediči" so ostali na suhem.

Ampak s tem se boš ukvarjala ti sama.

Ufff... Ko sem šla pred temi tedni do notarja, sem mislila, da pač nekaj podpišem, prevzamem skrb za teto v primeru obnemoglosti, plačam nekaj državi in to je to. Tega nekaj pa sedaj ni tako malo.
Pri tej teti sem bila več ali manj od malega, tam sem se tudi čuvala, ker sta bila tukaj tudi dedek in babica in ja, ve se, da če bo komu zapustila, da bi meni, samo, ko nje ne bo, ne vem kako bodo drugi mislili, zato sedaj teta še bolj kot jaz, pritiska, da morava nekaj urediti. Pravno sem pa isto kot drugi, z enako pravico.

Notar je rekel, da izročilna pogodba pride v poštev pri kmetijah in je isti davek.
Pogodba o preužitku kar takoj podpišem, spet davek.
Pogodba o dosmrtnem preživljanju - davek, ko postanem lastnica, po njeni smrti. Tukaj me pa zanima, če drži, da se lahko kdo vtakne v to, da se poračunava koliko sem jaz skrbela za njo in koliko sem na koncu dobila. Da se nekaj poračunava in, da gre morebitna razlika, lahko v zapuščinsko maso? Ne vem, če bom jaz za časa njenega življenja "vrnila" cca 200.000 eur kolikor je vredno premoženje. Da če bom recimo 10.000, je mojega v vrednosti 10.000 eur... To je tudi eno izmed mnenj.

Ne vem... Ona želi meni dati, jaz želim vzeti Smile Vmes je pa davek, ki ga bom izgleda morala poravnati, če želim mirno spati :?
...hja,res je ne bo šlo drugače,kot z kupoprodajno,če nočeš "dokapitalizirat NLB,oziroma naše banana republike
torej
iz neta vzami obrazec,naj ga teta lastnoročno prepiše in doda pravico"svojga kota do smrti,napiše naj v treh izvodih,to odnesta na davčno,da potrdijo,nato do enga druzga notarja,da overi,tale bo vedel,tudi,kakšno"podvprašanje postavit,sicer ga tako nima,kaj brigat,kajti sama overitev ga ne tangira...nato pa naj teta lastnoročno napiše pobotnico,da je ves denar prejela in le to naj overi pri notarju in ti jo izroči...čisto,kot solza :wink:
pri 200.000€ vrednem premoženju je taksa pri dedovanju cca. 1.000€, ne pa 15.000€. od kje ti ta številka??
purple, ne o taksi, o davku je pisala:

'v primeru dedovanja, udari cca 15.000 eur davka'
Iskanje po temi