PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Smiselnost vgradnje "novih" kolektorjev za sanitarno vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav vsem.

Čeprav je to moj prvi post ta forum prebiram že dalj časa in moram reči da je bil dragocen vir informacij za prenovo stanovanja, ki je k sreči že za mano Smile Za eno zadevo ki je nedefinirana bi pa prosil člane foruma za nasvet oz. predlog

Situacija je naslednja:

Decembra 2013 smo se vselili v novo stanovanje (Okolica Kopra, v dvostanovanjski hiši - letnik cca. 1995 - s tem da so bile do poletja 2013 v našem stanovanju samo gole neometane stene, tako da je razen ovoja in oken vse novo. Gornje stanovanje (starši mojega dekleta) pa je bilo ves čas v uporabi). V sklopu prenove smo predelali kotlovnico in star ELKO kotel zamenjali za ogrevanje na pelete (biodom 27). V kotlovnici je bil že montiran 200 l bojler lentherm invest (elektrika, kotel ali solarno), v drugem prostoru pa sem našel "Zaklad" - 3 še zapakirane sončne kolektorje (Tehnomont SKT40) - letnik 91, in pripadajočo opremo (tista omarica s črpalko, ekspanzijsko posodo in merilniki). Oprema je bila nabavljena a nikoli zmontirana. Iz kotlovnice do strehe so cevi speljane.

Vprašanje je: Je smiselna vgradnja tako stare opreme? Pozna kdo kakšnega mojstra na obali, ki bi se spustil v to? (lahko tudi na ZS). Koliko bi me okvirno stalo?

Hvala vnaprej za vaša mnenja!
Smiselna!
Seveda je smiselna!
Če nikoli ni bila zmontirana je nova.
Tista morebitna malenkostna razlika v boljšem izkoristku sodobnih kolektorjev je v tem primeru nepomembna.
Če je nekje še diferenčni regulator, potem imaš praktično vse razen cevi, fitingov in nosilne konstrukcije za kolektorje To pa najbolje da povprašaš kakega instalaterja.
Koliko te bo stalo je odvisno od lastnega dela in iznajdljivosti. Če hočeš "na ključ" je seveda vedno dražje.

PS: Če ima tisti bojler le eno spiralo, ki jo uporabljaš v povezavi s kotlom, potem boš potreboval še en izmenjevalec.
Hvala za odgovore.

Bojler je na dve spirali, tako da je ena še fraj in glede tega ni problema.

Hja, glede lastnega dela... nimam dveh levih, v obnovi stanovanja sem naredil marsikaj sam, glede teh zadev pa priznam da nimam pojma in bi najbrž naredil več škode kot koristi.

Torej... bo treba kakega inštalaterja najdet, pa gasa Smile
Vsekakor je smiselno. Take sem jaz dal lani na novo hišo, ampak rabljene od leta 91... Delujejo odlično, čeprav so stari in grdi. Če je le sonce, ogrejejo vodo dovolj (poleti čez 80 stopinj, pozimi samo do 40, ampak takrat itak ni potrebe).

Če se lotiš, lahko narediš tudi sam. Meni se ni zdelo zahtevno, sem pa montiral že v sklopu celotne nove kotlovnice.
Nič jim ne manjka. Montiraj! Njihov izkoristek bo neskončno večji kot sedaj, ko so v kartonu! Za tako ceno jih ne bo več :-)
Torej:

Včeraj je bil pri meni na ogledu mojster... preveril kaj manjka in kaj bi blo za nardit... ter naredil predračun za cca 1800-2000€ za vse porihtat (material in delo, vključuje tudi novo "črpališče" ter vse kar spada zraven - pravi da tisto "original" močno odsvetuje, ker je bilo veliko težav).

Že pred tem sem razmišljal o alternativi in sicer nadgradnji obstoječega bojlerja na TČ (je možno, Lentherm ponuja take agregate, z navadnim ali rotacijskim kompresorjem). Strošek tega bi bil cca 1000 € in neki drobiža... Ko sem omenil to varianto mojstru se je tudi njemu zdela boljša in zaneslivejša

Kakšno je vaše mnenje? jaz sem skoraj za varianto poskusit kolektorje prodat in nadgradit zadevo na TČ. Sem kaj spregledal?
Če se odločaš za STČ dobro premisli glede velikosti. Vkolikor ste bolj potratni s toplo vodo (polne banje, daljša tuširanja, najstniki in najstnice, večje število družinskih članov, ....) razmišljaj v smeri 300 l.
Poleg tega razmisli če lahko izkoristiš hladen zrak za hlajenje kakega prostora (kleti, shrambe). V tem primeru vzemi takšno na voden zrak ali split sistem.

Če boš vse skupaj kombiniral še z ogrevanjem, mora bojler imeti tudi spiralo.

In če je kaj od tega, potem investicija zagotovo ne bo 1000 €, ampak več
Na tvojem mestu bi jih vgradil, vsekakor. Ne vem kakšno opremo
že imaš (v kakšnem stanju je to, kar že imaš), ampak načeloma rabiš diferenčni regulator, ekspanzijo, cevi, črpalko, nekaj kabla, fitinge in nosilec kolektorjev (in morda še kakšno malenkost). Vse to lahko kupiš in zvežeš sam. Jaz sem rabil samo bagerista, da mi je kolektorje naložil v lopato in mi jih dvignil do nosilcev, ker so preveč štorasti, da bi z njimi plezal po strehi (pa tudi to bi šlo, ampak malo težje).

Jaz sem s kolektorji izjemno zadovoljen. Kljub temu, da so za nekoga bili za odpis, meni obilno grejejo sanitarno vodo celotno nekurilno sezono. Pozimi tudi segrejejo še dovolj, če je le kaj sonca.
Tale za 2 jurja te pa želi nagniti da je kar vesele.....
Za dva jurja se dobi NOV set, ne pa nekaj malenkosti za k staremu. Najbrž bi pa elektroniko nadomestil,
zlatarja je pripeljal na ogled :mrgreen:
Daj kako sliko te tvoje opreme, da vidimo kaj je res neuporabno.
Streho imaš pokrito s korci?
Če ti naredi s tvojim materialom, ga boš grdo gledal če te bosta dva za en šiht obrisala jurja. Če ti proda ”novo opremo” skupaj z montažo za 2 jurja boste pa vsi vesel. Samo ti ne boš vedel da je oprema vredna 500 evrov, delavca sta pa za en dan dela potegnila jurja pa pol. Še enega takega ta mesec dobita, pa imata plači.

Išči konkurenčno ponudbo, če imaš čas se nauči in naredi sam. Ti tvoji ”mojstri” imajo običajno doktorat iz ekonomije, tehnično znanje pa iz 7. Razreda OŠ, ko smo imeli predmet tehnika in narava (al kaj je že bil) poleg gospodinstva.
Torej, mogoče sem se okoli določenih stvari malo slabo izrazil:

1.) Bojler je 200L, z električnim grelcem + 2 spirali (1 za kotel - priklopljena, 2 za solarno, trenutno fraj). Ta bojler se da relativno enostavno nadgradit z agregatom TČ (bi prišel spodaj, tam kjer je trenutno Mg anoda, za anodo pa ima še en prostor na vrhu) - Konkretno gre za varianto na dnu te strani [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lentherminvestunichr("46")si/indexunichr("46")php/sl/izdelki/toplotne-crpalke[/url] .
Za to predelavo je strošek cca 1000 €. Kotlovnica je kar velika, tako da v njej tudi sušimo in pride prav da je agregat not. Tudi če predelam na TČ ostaja še vedno spirala solarnega ogrevanja prosta.

2.) Kar se tiče stroška za kolektorje:

predračun gre približno takole:
V kotlovnici:
črpalni set: 400€
material za povezavo + tekočina : 170€
Izvedba: 200€

Skupaj (kotlovnica): 770€

Na strehi:
Nosilna konstrukcija: 400€
prevoz + dvigalo: 75€
povezava kolektorjev (cca 6m, torej 12 m): 200€
Izolacija: 200€
Delo (2 osebi): 500€
Skupaj (na strehi): 1375€

Skupaj (kotlovnica + streha): 2.125 €

Kje me torej vse nateguje dotični gospod? Smile
Misliš reči kje te ne nateguje?
A nisi rekel da imaš cev že potegnjeno? Si jo zabasal z malto ali je tako rjava da ne drži več?
Ni izolirana?
Za 2x10m rebraste izolirane cevi s kablom za tipalo sem dal slabih 200 evrov.
Ti bi pa za 2x6m dal 400 evrov?

A nisi še nobene konkurenčne ponudbe na zs dobil. Poglej za cenami materiala recimo na Seltron.si, pa se najbrž dobijo ceneje, verjemi.
Če bi bil bližje bi prišel pogledat.....
1 2
Iskanje po temi