PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sistem ogrevanja sončna elektrarna + TČ - ekonomika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odpiram temo, v kateri bi poskusili priti do čimbolj realne ekonomike takšnega projekta.
Ker gre za študijski primer, bi najprej postavil izhodišča, pa mi pomagajte s kako korekcijo, da bom bolj točen.

Objekt:
- neto površina: 150m2
- energijski razred: 45kWh/m2/letno
- naklon strehe: 20° čisti jug
- vir ogrevanja: TČ z zalogovnikom (deluje podnevi zaradi uskladitve s PV) za ogrevanje in SV
- poraba SV: 200l/dan ; segrevanje iz 12°C na 60°C (izgub skozi plašč ne upoštevam)

Sončna elektrarna:
- omrežna, ampak vezana po principu "lastne rabe" (vključena na hišni strani glavnega števca, ne na omrežni strani)
- Izplen PV: 1180kWh/kWp (vir: PVGIS)
- Prodajna cena viškov elektrike: 0,1 €/kWh (cca. zagotovljeni odkup za priklop septembra 2014)
- nakupna cena manjkov: 0,12 €/kWp (elektrika, omrežnina, dajatve vezane na kWh)

Mesečna porazdelitev izplenov:[attachment=o13735]

Potrebe objekta in COP (ocena s pomočjo Sonnenkraft kalkulatorja):[attachment=o13734]
Prosim za komentarje glede predpostavk, da jih po potrebi popravim. Predvsem ogrevanje mi ni tako blizu, kasneje se lotim preračuna.

Priložene datoteke
.jpg   Specifični izpleni elektrarne.jpg (Velikost: 55,69 KB / Prenosi: 1695)
.jpg   Potrebe objekta in COP.jpg (Velikost: 40,81 KB / Prenosi: 1695)
Mene matra firbec, kaj se bo izcimilo glede ekonomike.
- Več panelov, pa električni grelci.
- Manj panelov pa toplotna črpalka.
Poznam nekoga ki ima sončno na strehi in TČ V/V. Ne vem pa nič o njegovi računici. Je pa še naredil sončno pred julijem 2012? al kdaj so že bistveno spremenili odkupni pogoji.
Sončna pred julijem 2012, dobi za vsako proizvedeno kWh približno 0,3€. Elektrarne od julija do novembra 2012, pa približno 0,21€ za vsak kWh. (tržni del+subvencija).

@vmalhar, kakšna je investicija za takšno mini elektrarno? Okvirno imaš planirano nekje 4-6 panelov, če prav razumem?
Računica je, da si že postavil sončno in v kolikor imaš staro odkupno ceno, počiš na štrom elektra inverter iz 230 -> 24 v, jemlješ štrom iz omrežja po 0,12€ in ga furaš v inverterje sončne ter prodajaš po 0,3€.
Paziti moraš le, da ne delaš tega ponoči, podnevi itak dajejo tudi če je oblačno. Baje, tako vsaj pravijo tisti, ki imajo to namesto kolektorjev.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Baje, da dajejo tudi dosti več, kot navadni kolektorji (pozimi) kao... Samo večjo kvadraturo rabiš, baje...
Baje, baje, baje,...
Ajde projektanti in monterji. Dajmo postavit smiselna izhodišča preden gremo na sam sistem.
Kako sem ocenil mesečno porazdelitev energetskih potreb ogrevanja in SV, kako sem ocenil mesečne COP-e, kolikšen je strošek TČ, zalogovnika in ostalega kar paše zraven,...?
Fery Napisal:Računica je, da si že postavil sončno in v kolikor imaš staro odkupno ceno, počiš na štrom elektra inverter iz 230 -> 24 v, jemlješ štrom iz omrežja po 0,12€ in ga furaš v inverterje sončne ter prodajaš po 0,3€.
Paziti moraš le, da ne delaš tega ponoči, podnevi itak dajejo tudi če je oblačno. Baje, tako vsaj pravijo tisti, ki imajo to namesto kolektorjev.
Ne bi bilo nič čudnega, če se ne bi to kdo dejansko šel.
@vmalhar
Težko je karkoli ocenit.
Vstavil si podatke svoje hiše v Sonnenkraftov calculator in ta ti je izvrgel potrebe in COP za njihove produkte.
Torej če verjameš v ta calculator, je to to (če so vhodni podatki pravi, najbrž veliko napake ni)
Od tu naprej je vse odvisno od stroškov investicije TČ + Fotovoltaika + stroški projekta in priklop, ter predvidene življenjske dobe.

Glede na to, da se sončna elektrarna odplačuje nekje do 15 let in šele nato lahko pričakuješ kurjenje zastonj, lahko pričakuješ, da bi se vse skupaj odplačalo v 25-30 letih (ocena). Toliko pa tudi ocenjujejo življensko dobo elektrarne
Seveda nisem niti projektant niti prodajalec in je vse skupaj zgolj ocena (ugibanje) na osnovi razpoložljivih podatkov v medijih.
Brez natančnih cen, pa je itak vse skupaj ugibanje .....
Začuda se enkrat strinjam s Homerjem. Elektrarno najprej odplačaj, z novimi subvencijami traja to več kot 15 let, potem pa začni računati donosnost ogrevanja.
Saj bi ti predlagal samogradnjo, ampak v tem primeru lahko štrom prodajaš le sosedom.
Sicer ni ravno striktno stvar teme.
Osebno sem mnenja, da je z vidika povračilne dobe smotrnejši nakup TČ + solar ogrevanje sanit. vode, kot tudi pomoč objektu (predpogoj za oboje ali elektro ali vodni kolektorji pa itak sonce...).
Kot ne rabimo nobene birokracije :wink:
Lp
Izračun ni namenjen mojemu prepričevanju kogarkoli o upravičenosti takega projekta. Namen je, da za spremembo objektivno ovrednotimo nek projekt, vsak s svojim znanjem, da bo preračun karseda realen. Nimam namena prilagajati izhodišč na način, da bo rezultat skladen z mojim prepričanjem. Opažam namreč, da imamo najpogosteje zelo trdna stališča, ki pa jih skoraj nikoli ne znamo podpreti z realnim izračunom. Monterji so bogovi, ker imajo izkušnje (joj, koliko je v resnici šalabajzerjev), drugi vse vedo zaradi ene in edine lastne izkušnje, tretji vse vedo, ker so veliko prebrali, četrti imajo kolega, ki vse ve,...

Prosim, ne pričakovati, da se bom vrgel kost, ki jo bodo eni pograbili, drugi spljuvali, noben pa se ne bo poglabljal v njeno vsebino. Tokrat ne.

Hiša je popolnoma namišljena (lokacija je seveda izbrana zaradi dobre osončenosti), poraba energije za ogrevanje in SV je moje ugibanje (Sonnenkraft kalkulator je igrača, ki ji ne zaupam), mesečni COP-i tudi čisto ugibanje (Sonnenkraft tega podatka ne da). Izhodišča ne smejo biti ugibanje, ampak je treba biti v njih prepričan, zato prosim popravke ali jasno potrditev.
V PV del sem bolj prepričan, saj je to moje področje, ampak tudi tu so možne luknje.

PS: Sistem bo resen, ne 5-6 modulov. Ogrevanje in SV te v 20 letih staneta 20k, 30k, 40k € (investicija + energent + vzdrževanje + ...) in sta dolgoročna naložba. V tem duhu bo dimenzioniran tudi ta sistem in niti ne rabi biti poceni.
Ko pa bo izračun "usklajen" in končan, bo možno simulirati različne scenarije.
A spet boš nekaj simuliral!?
Jaz ne nastopam tu kot monter, ampak kot uporabnik solarne, z izkušnjami.
In ne glede na to, se najdejo taki kot si ti, ki negirajo dejanske izkušnje in trdijo nasprotno.
Po drugi strani, pa boš zdaj sestavljal neko simulacijo.

Če bi šel jaz na ta sistem, bi celice postavil sam, zase. Cena zadeve bi bila 50 in več posto cenejša in bi se dalo kaj ujeti.
Vlak s subvencijami je, bolj ali manj, že odpeljal. Še tisti, ki že imajo pogodbe po tastari tarifi, ne morejo mirno spati.

BTW dobro premišljen sistem, v novih varčnih bajtah, te niti pod razno ne sme stati niti 20 jurjev, kaj šele 30, 40 ali več.
Točno tako! Nekaj bomo simulirali in preračunavali, kar je osnovni namen te teme.
Če se ti preračunavanje in simuliranje zdita odvečna akademska telovadba, potem tema pač ni namenjena tebi in v njej ne predstavljaš dodane vrednosti.

Tem, kjer se debatira na podlagi izkušenj, občutka, mnenj, prepričanj,... je polno, ta je pač bolj "akademska".

PS: Če je investicija v TČ in kar paše zraven 6k€ (predpostavka, ki je lahko napačna) in je celotna poraba elektrike 600€/leto (ogrevanje + SV), to v 20 letih nanese 18k€. Praktično vsi realni dejavniki (dražitev energenta, morebitne okvare, vzdrževanje,...) bodo to ceno v 20 letih dvignili. Ne poznam dejavnika, ki bi jo znižal.
Za preračunavanje ti manjka nekaj bistvenega. Cena postavitve take fotovoltaike.
Recimo na ključ, z vsemi potrebnimi papirji in priklopom.
Žal jaz tega nisem zasledil na WWW.
Jih pa nekaj lahko da ponudbo za samo fotovoltaiko.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi