Ajde, eno je ekonomski vidik. (Si odprl novo temo, rezultati znajo biti zanimivi.)
Nekdo pa bi dal morda nekaj tisoč evrov več (mogoče pa manj) za kolektorje, ker mogoče razmišlja tako:
- Ne da se mi ukvarjati z odkupno ceno el. energije, bmk če jo zvišajo ali znižajo. Morebitni davki za "ekološko" razgraditev panelov se me ne tičejo.
- bmk za inverter in on-off, ali traja 5 let ali 25, ali je cop 1,5 ali 4,62.
- Kolektorji bodo trajnejši, ko bo kaj crknilo, bo strošek manjši, pa tudi sam (ali sosed) lahko marsikaj popraviš/zamenjaš in ne rabiš klicati serviserja.
- Bolj zaupam kitajskemu bakru, kot polprevodniški tehnologiji.
Bistvo pa je tukaj:
Fery Napisal:....
Res pa je, da se mora možakar tega lotiti sam.
Če bo dobil predračune pijavk (tudi po tem forumu se valjajo), ga bo kap in bo rentabilnost pomaknjena daleč v prihodnost, takrat se bomo greli s kdove čim.
Zase že imam kalkulacijo. Kolektorji (16 m2) + 500 l SGL + 800 l zalogovnik + toplovodni kamin + kitajska TČ + vse napeljave me bo prišlo pod 6 jurjev.
Zdaj pa ti ponudi alternativo temu, če lahko.
Če nisi tehničen tip človeka in ne znaš sam, pa najdeš znanca/soseda/fušarja, pa naredita skupaj. Odrečeš se subvenciji in morebiti garanciji, pride pa ceneje kot na ključ.
Saj se je že debatiralo o tem, da je v nizkoenergijsko hišo nesmiselno vložiti maso denarja, da boš na leto prihranil par sto evrov. Čojkotu dela električno talno gretje, El Barto ima elo-blok,... Če si hočeš sončno ogrevanje (kolektorji ali fotovoltaika) zgraditi na ključ, moraš biti entuziaist ali pa skregan z logiko.