Objave: 30
Teme: 7
Ocena:
0
Pozdravljeni.
Obnavljam dnevno sobo in bom ob dimniku postavil kamin(ček). Zanima me, kaj mislite o zajemu zunanjega zraka? Kakšno cev ter fi cevi je potrebno potegniti?
Situacija je taka, da še ni estriha, tako da bi potegnil cev od zunanje stene do
mesta, kjer bo kamin.
Ker pa bo ogrevanje talno, me zanima ali ima to kakšne posledice (mrzel zrak ipd)?
Talno ogrevanje bo položeno na namenske plate z izolacijo za talno ogrevanje (tiste z "gumbki").
Hvala za mnenja in informacije.
Objave: 50
Teme: 0
Ocena:
2
Fi 50, odtočna plastika, pa obvezno izoliraj zaradi kondenza. Po možnosti kupi tak kamin, ki ima direkten priklop za zajem zraka in ne bo pihalo. Če pa ni te opcije
pa daš nepovratno loputo na konec cevi.
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Jaz ne bi na pamet vlekel cevi!
Fino bi bilo, če bi točno vedel kakšen "kaminček" boš instaliral.
V tehničnih podatkih za posamezen model "kaminčka" so vsi potrebni podatki o tem koliko zraka potrebuje, na podlagi tega boš predvidel potreben presek cevi za dovod zraka ( okrogla, pravokotna ).
Različni kamini imajo različne zahteve. Nekaterim je dovod zraka potrebno speljati nekam, drugim kam drugam.
Glede talnega in estriha, je spet dobro vedeti TOČNO kakšen bo "kaminček". Tam se talnega pač ne polaga, odvisno od teže "kaminčka", pa je potrebno prilagoditi tudi izolacijo, pod estrihom, da ne bi kasneje prihajalo do pokanja ali loma samega estriha.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Ne samo talnega, tudi izolacije se tam ne položi. Zgolj polni cementi estrih.
Ocena:
0
A imate kakšno idejo za kamin? Jaz bi nekaj preprostega, samostoječega a z zunanjim zajemom za zrak.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Poln 300l bojler vode je še 2x težji od povprečne kaminske peči, a pod njega tudi ne dajete izolacije?
Po moje bi jo lahko dal, le da namesto stiroporja 100 ali 150 daš tam pač XPS300, pa bi moralo biti OK. Pa mogoče še tisto 2mm armaturno pocinkano mrežico položiš v estrih, da mirno spiš.
Ocena:
0
Kaj mislite od Lokaterm Tinjan?
Objave: 331
Teme: 10
Ocena:
0
točno tako. Pod kamin se da trdnejša izolacija tako kot pod bojler. Vsaj tako sem naredil jaz.
Za zajem zraka pa preveri pri kaminu kakšne fi potrebuje (od 100-160 mm mogoče celo kakšen mm več). Mene "so" nasrali da je dovolj 75 že pri betoniranju temeljne plošče, zato sem pri estrihu še nekoliko dodal.
Talnega pa pod kamin po moje ni smiselno dajati, saj bo skoraj vsa toplota ostala v oblogi kamina!
lp
Objave: 999
Teme: 50
Ocena:
1
rabiš približno polovico površine preseka (merjeno v cm2) dimniškega priključka, če je kamin kolikor toliko zrakotesen.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Vse je odvisno od kamina. Če je vgradni obzidan z šamotno opeko, teža hitro naraste na nekaj 100 kil. Sam imam vgradnega in pod njim polni estrih, tako da je ziher.
Če bi se pa še enkrat odločal, bi dal kamin na pelete, razen če nimaš svojih drv. Mnogokrat pride situacija ko se ti ne da kurit, pa tudi precej svinjarije je z drvami v dnevni sobi. Zdaj, ko so že hladni večeri bi prav pasalo, da bi pritisnil na gumb in se ogreval z kaminom na pelete.
Ocena:
0
Imam 2x70 cev potegnjeno iz zunanjosti, do tja, kjer bo kamin.
Sem pred estrihom, sedaj je treba povezati cevi v nekašno rozeto? Kako imate vi, ki ste to priklapljali, narejeno v estrihu?
Kamina še nimam, tako da ne vem, kakšen priključek bo imel - če bo potrebno, se bo naredil prehodni konus na potreben fi.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Ti sicer verjamem (ker praviš da dela OK) samo potem to ni polovica površine v cm2 ampak le četrtina...
fi150 ima S= 176cm2
fi75 ima S= 44cm2
Peči, ki jih jaz gledam imajo ponavadi dimnik fi120 in priključek zraka fi100, nekatere tudi fi80. Pač pogledaš na skico peči.
Je pa tako: če imaš dokaj ravno linijo za dovod zraka daš fi100, če pa imaš veliko ovinkov (in s tem povečan upor v cevi) pa raje fi 120 in na koncu reduciraš.
Objave: 8
Teme: 0
Ocena:
0
Za ogrevanje mi zadostuje kaminska peč, nekako tako, kot opisuje nekdo zgoraj: večinoma se ogrejejo vsi prostori, kurjenje mi ne dela preglavic in mi ni odveč.
Kaminska peč je klasična, brez dovoda zraka od zunaj, ima pa siceri možnost priklopa centralnega ogrevanja, kar pa nisem izkoristil, sedaj pa verjetno tudi ne bi bilo varno, ker peč namreč kurim brez da bi bila v zalogovniku voda in je morda lahko poškodovan.
Imam naslednji vprašanji:
- ali je možno, dovoljeno in smiselno pripeljati svež zrak iz zunanjosti, kljub temu da to ni predvideno? Nič preveč kompliciranega, cev bi speljal nekje do prostora spodaj kjer na vseh slikah v katalogih sicer kažejo, da je prostor za drva, čeprav je po moje bolje da se ne zalaga in zrak kroži. Bi se na ta način povečala kvaliteta zraka v prostoru, ki ga ogrevam? Sedaj zadevo sicer dokaj učinkovito rešujem z rednim vsakodnevnim zračenjem "na prepih", ampak vseeno.
- edini prostor, ki se mi s kaminsko pečjo ne ogreje je kopalnica, saj so vrata običajno zaradi ropota pralnega stroja zaprta. Ali bi delovalo ogrevanje na topli zrak ki bi ga speljal iz zalogovnika in priključkov peči, ki so bili sicer mišljeni za centralno?
Dobrodošel tudi še kakšen nasvet glede morebitne izvedbe.
Objave: 7106
Teme: 41
Ocena:
34
Wega,
sam dovod je vedno do kurišča (mesto izgorevanja). Predvsem, da se ne zgodi, da se smer zraka (plina) obrne. Seveda tudi, da nimaš ovdvzema iz prostorv bivanja in s tem zmanjšanje kvalitete in pomanjkanja kisika.
Če boš samo izvedel dovod pod pečjo, boš pripeljal "hladen/mrzel zrak" v prostor. Ti bo še dodatno hladilo hišo!! :?
Menim, da ni prava rešitev.
Lep pozdrav