PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Država je parcelo spremenila v kulturni spomenik, kaj zdaj?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

sem lastnik parcele na Igu, ki jo je država zaradi kolišč razglasila za kulturni spomenik, kar pomeni, da mi je prepovedan kakršen koli poseg nanjo, zame pa je taka parcela popolnoma ničvredna. Parcela je ogromna, cca 8000 m2, pred leti sem jo kupil z namenom kmetovanja, zdaj pa so mi vsi posegi prepovedani.

Kaj lahko storim? Ali jih lahko prisilim, da mi jo odkupijo?

Za vsako pomoč se vam lepo zahvaljujem.
še naprej kmetuješ,.... Verjetno ti niso prepovedali kositi trave ali pa orati?
Očitno ni mišljeno kmetovanje za primarni namen te parcele.
Ker 8000 m2 nije baš neka velika njiva, kaj šele ogromna!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja v odloku ni ravno tako, da kr kosiš pa orješ! Vprašaj na občino kako je z odkupom...bo najbolj sigurno.
Pozanimaj
Citat:Za spomeniško območje velja varstveni režim, ki varuje spomeniško območje pred posegi ali uporabo, ki bi lahko poškodovali arheološke ostaline ali spremenili njihov vsebinski in prostorski kontekst:

– varovanje arheoloških ostalin,

ohranjanje značilne rabe zemljišč, parcelacije, značilne vegetacije, zlasti prevladujočega deleža barjanskih travnikov, mejic in odvodnikov ter prostorskih dominant,

– varovanje spomeniškega območja pred posegi in rabo, ki lahko poškodujejo arheološke plasti, spreminjajo arheološki kontekst ali sestavine kulturne krajine; prepovedano je predvsem odkopavati in zasipavati teren, odlagati odpadke, globoko orati, rigolati, meliorirati zemljišča, vključno z gradnjo jarkov, ter spreminjati oblike in dna strug vodotokov,

– prepovedano je postavljati ali graditi trajne ali začasne objekte, vključno z nadzemno in podzemno infrastrukturo ter nosilci reklam ali drugih oznak, razen kadar so ti nujni za učinkovito ohranjanje in prezentacijo spomeniškega območja,

– omogočanje dostopnosti javnosti v meri, ki ne ogroža varovanja spomeniškega območja ali njegovih sestavin,

– v reki Ižici je prepovedano potapljanje z avtonomno potapljaško opremo, razen ob predhodnem soglasju ministra, pristojnega za kulturno dediščino; prepoved potopov z avtonomno potapljaško opremo ne velja za reševalne intervencije, vendar se o tem seznani Zavod,

– dovoljeni so posegi služb za urejanje voda, vendar s predhodnim soglasjem Zavoda.
globoko oranje pomeni globino 60 cm in se v sloveniji tega ne dela. To delajo na Madžarksem in v Ukrajini.

Rigolanje na barju prav tako ne pride v poštev.

Bolj je problem zidava.
Iskanje po temi