PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zemlja voda - potrebna moč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
@admin: sorodna tema obstaja, a je zaklenjena, zato sem odprl novo.

Treba bo naročiti toplotno črpalko zemlja voda, zato bi prosil za mnenja - če sem preveč optimističen oz. obratno.
Objekt ogrevano 140m2 pritličja + 40m2 marsade, plavajoča plošča na 30cm penjenega stekla, fasada 24cm neopor, stavbno pohištvo 0,8-0,9 (stekla 0,5W/m2K), izolacija strehe bo 35-40cm, zemeljski kolektor 6x100m. Toplotna prevodnost skupaj okrog 0,2W/m2K, izgube skupaj pri -20°C cca 5KW (3500W + 1500W za prezračevanje). Ogrevanje vse talno, toplotna črpalka (kandidati NIBE 1245, Diplomat G3, Vitocal 222-G) vse v enem z 180l bojlerjem, priklop na talno direkt brez dodatnega hranilnika.
Vprašanje za »milijon dolarjev« Smile : bo 6KW delala nadure, oz. bo 8KW tiktakala ?
Absolutno 6kW!
Zato pa so izračuni, da si ne zastavljaš takih vprašanj. Če v najhujšem mrazu potrebuješ 5kW, potem jih bo 6 več kot dovolj in TČ nikoli ne bo delala nadur. Čeprav se mi zdi, da je izračun preveč pesimistično zastavljen in glede na podatke o izolaciji potrebuješ še manj kot 5kW.
Računa se pri projektni temperaturi. Ali je res pri vas -20°C?
Namesto 6 vej raje naredi eno samo 300m 40x2,4 (vprašaj na Atlasu za ta kolektor). Prihraniš jašek in razdelilec.
Preveri, da bo izbrana TČ imela ustrezno regulacijo, ki onemogoča taktiranje (preberi si navodila za uporabo). Poleg tega pa moraš imeti ustrezno dimenzionirano talno gretje brez termostatov.
hvala za ekspresen odgovor. Temperaturo sem res zaokrožil navzdol (lokacija MS), saj bo toplotna edini vir ogrevanja. Številke so malo večje na račun šibke točke objekta : garaže, ki si z hišo deli eno steno (izolirano) in temeljno ploščo v širini 7m. Brez tega lapsusa bi bile cifre še veliko boljše.
Zemeljski kolektor je že položen - sem sicer gledal tudi omenjeno varijanto, vendar se mi je več vej zdela boljša varijanta (res tudi dosti dražja).
Kaj pa ogrevanje sanitarne vode ? Ob predpostavki da rabim 5KW za ogrevanje, mi kaj dosti rezerve ne ostane.
Vsaka črpalka, ki jo boš montiral, bo delala toliko kot je potrebno , se pravi filala zalogovnik do zahtevane temperature. Se pravi močnejša prej, šibkejša dalj časa in potem počitek. Previdevam, da je 6 kw polna kapa, ker dodatni kw pač stanejo. Poglej še cenovno relativno ugodno Vaillantovo Geotherm, pa našo Gorenje itd.
zalogovnika ne bo, zato pride v poštev črpalka z čimboljšo logiko.
Nikar nad 5 kw. Že ta bo za ogrevanje zehala..edino za SV se bo malo pretegnila.

-20 v murski...kdaj? Leta '56, 7. februarja ob 6.30.

-10 boste mogoče imeli 5 noči na zimo...a za nočjo pride dan ki je toplejši. Sploh pa se danes računa na projektno temperaturo ki je cca. -13° C..pri vas verjetno niti to ne...plus sonca imate veliko.
2solar Napisal:Kaj pa ogrevanje sanitarne vode ? Ob predpostavki da rabim 5KW za ogrevanje, mi kaj dosti rezerve ne ostane.
Ko bo čez cel dan podnevi in ponoči -20°C, bo hiša potrebovala 24h*5kW=120kWh.
Črpalka pa jih lahko proizvede 24h*6kW=144kWh. Ostane 24kWh za segrevanje sanitarne vode, kar je zadosti za cca 3 bojlerje po 180l.
Izbira za več vejni kolektor je bila še kako pravilna!
TČ si izberi po svojih željah, vendar nikar preko 6kw.
Zate bi bila optimalna izbira med 3 in 4kw
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
hvala vsem za mnenja. Naročeno 6kw. @vincent: manj ne upam zaradi kiksa pri garaži (me je že imelo da bi ploščo razštemal in ločil)... Confusedhock:
Pozdravljeni,

katero crpalko ste potem izbrali , sem pred enako odlocitvijo ?

Hvala.

lp,Matevz
vincent Napisal:-20 v murski...kdaj? Leta '56, 7. februarja ob 6.30.

-10 boste mogoče imeli 5 noči na zimo...a za nočjo pride dan ki je toplejši. Sploh pa se danes računa na projektno temperaturo ki je cca. -13° C..pri vas verjetno niti to ne...plus sonca imate veliko.

Ti verjetno nikoli nisi živel v Murski Soboti ali okolici, da bi poznal lokalno podnebje, a ne? Je znano po kar precejšnjih ekstremih, torej zelo mrzlo pozimi in zelo vroče poleti. -20 °C je marsikdaj. Moj rekord, ki sem ga osebno doživel, je bilo -27 °C. Pa ne tako daleč nazaj, niti ne tako zgodaj. Bilo je v zimi 1978/79 okrog 7:40 (ure se spomnim, ker sem ob taki uri hodil od doma v šolo in takrat je to bilo). -10 °C je pa temperatura, ki se jo večkrat v obdobju dolgem nekaj dni niti za trenutek ne doseže, ker je ves čas nižje. Za sonce ne bi rekel, da ga je kaj prida dosti, ga je pa seveda več kot okrog Ljubljane.

Na drugi strani je moj rekord 44 °C. To je bilo enkrat sredi avgusta 2003 popoldne. Pa veter je pihal. Bilo je, kot bi kalorifer pihal vate.

remi Napisal:Ko bo čez cel dan podnevi in ponoči -20°C, bo hiša potrebovala 24h*5kW=120kWh.
Črpalka pa jih lahko proizvede 24h*6kW=144kWh. Ostane 24kWh za segrevanje sanitarne vode, kar je zadosti za cca 3 bojlerje po 180l.

Računici ne bom ugovarjal, temelji pa na predpostavki, da ima toplotna črpalka konstantno moč 6 kW. Veliko vprašanje, če to lahko tako upoštevaš. Ni dvakrat za reči, da so to moč namerili, ko toplotna črpalka ogreva ogrevalno vodo na kakšnih 35 °C, primerno za talno ogrevanje. Ko ogreva sanitarno vodo in mora ogrevalno vodo ogreti na kakšnih 60 °C, bi moč znala biti opazno nižja.

Aleš
Aleš Napisal:Ni dvakrat za reči, da so to moč namerili, ko toplotna črpalka ogreva ogrevalno vodo na kakšnih 35 °C, primerno za talno ogrevanje. Ko ogreva sanitarno vodo in mora ogrevalno vodo ogreti na kakšnih 60 °C, bi moč znala biti opazno nižja.
Izhodna moč je malo nižja, vhodna (električna) pa višja, npr:
B0/W35 -> 6,1kW (električna moč 1.3kW)
B0/W55 -> 5,7kW (električna moč 1.9kW).

Ponavadi se sanitarna voda s TČ ne ogreva na 55, ampak na dobrih 45 tako, da je razlika še manjša.
Optimalna naprava zate je Daikinov inverter voda voda! Zakaj? Zato ker se je sposobna prilagajat trenutnim potrebam. Pa še izgleda ne kot klima naprava, kar očitno nekatere zelo moti.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ti rabiš 3 kw in nič več. Ljuba duša....
Iskanje po temi