PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Dom in male živali Potepuški maček in čuden odnos zavetišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V okolici vasi živi potepuški maček. Občasno se smuka tudi okrog moje bajte. Opažam ga že kako leto. Žival je divja, plašna in na moč nezaupljiva. Po mojem krade hrano tudi vaškim psom (ki seveda niso potepuški), saj pogosto stakne kakšno poškodbo. Nekaj časa je šepal, pa pol repa mu je kar naenkrat zmanjkalo, najnovejše je, da ima na vratu grdo gnojno rano. Včeraj sem ga s hrano poskusil zvabiti v transportno kletko, da bi ga spravil v zavetišče, ampak ni šans. V moji prisotnosti ne gre not. Čez noč sem v kletko nastavil brikete in v zavetju noči je vseeno vstopil in jih pomlatil. Torej bi se ga dalo ujeti z živolovko. Kličem danes v zavetišče Meli Center Trebnje, ki ima koncesijo tudi za grosupeljsko občino kamor spadam in opišem situacijo. Klical sem z namenom, da mi posodijo živolovko. In me začne ženšče na oni strani prepričevati, da je mačkon moj, da občina ne bo hotela plačati oskrbe, blablabla... Jebemusunce! Moja mačka je ena druga, ki je bila včasih tudi napol divja in potepuška. Udomačila se je, dala sva jo sterilizirati in veterinarsko pregledati. Spi mi pri nogah. Še prejšnjo zimo je kljub snegu spala zunaj v košku pod kamperjem. Žena ji je kupila električno grelno blazino, da je ni preveč zeblo. V hišo se je itak ni dalo zvabiti. To je pa en revež brez lastnika, ki ga verjetno marsikdo vidi, nihče pa ne ukrepa. Tudi rano na vratu mu je najverjetneje prizadejal človek. Klic v Meli center se je končal tako, da sem imel babinega klobasanja zadosti in sem prekinil zvezo. Maček bo pa slej ko prej crknil. Če ne od te rane, pa od kake druge, ki jo bo fasal v prihodnosti. Zagotovo se mu ne piše dobro. Mi lahko kdo razloži, kakšen biznis so tale jebena zavetišča s koncesijo?
Vse so to danes profitabilne organizacije, vse se gleda skozi evre - na žalost.
H naši hiši se je pred leti pritepel en maček in sem tudi imela opravka z lokalnim društvom za živali. Sem že skoraj mislila, da imam sveto kravo doma, toliko ukrepov.

Na koncu sem klicala veterinarja, ki mi je dal napotke. Morala sem iti na občino po nek obrazez, da je žival najden a in ne moja. Ta obrazec sem potem pri veterinaju pustila z mačkom vred in na podlagi obrazca oni to po potem refundirajo nazaj.
Tudi k nam je pred dvema letoma hodil en maček. Bil je nadpovprečno velik in imel je zelo dolgo dlako. Vsako jutro je pred vrata prinesel miš oziroma podgano. Ko si ga pohvalil, te je samo pogledal, se obrnil in odšel. Ni zahteval nobene nagrade. Ko je deževalo, je hodil v moj rastlinjak med paradižnik. Zato sem mu za zahvalo enkrat nastavila kolobar salame. Od takrat več ne prihaja. Zelo mi je žal zanj. Vsi pri hiši smo ga imeli radi in mu dali tudi ime. Verjetno ga je povozil avto, ali pa ga je raztrgal pes. Škoda! Sad
Citat: Zato sem mu za zahvalo enkrat nastavila kolobar salame. Od takrat več ne prihaja. Zelo mi je žal zanj. Vsi pri hiši smo ga imeli radi in mu dali tudi ime. Verjetno ga je povozil avto, ali pa ga je raztrgal pes. Škoda! Sad
...ali pa se je zadavil s salamo Smile oz. Sad
Beri Napisal:Vse so to danes profitabilne organizacije, vse se gleda skozi evre - na žalost.
res je. druga težava je pa to da se živali kar dosti vozijo v zavetišča medem ko ven iz njih živali ne gredo ravno hitro ali pa sploh ne.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.delo.si/arhiv/zascitniki-zivali-prevladal-je-denar.html">http://www.delo.si/arhiv/zascitniki-ziv ... denar.html</a><!-- m -->
Bolje, da maček ostane potepuški :? .
Tudi na fb se je veliko govorilo o tem.
Z mucami pa se predvsem zaradi neustreznosti slovenskih zavetišč ukvarja tudi veliko dobrodelnih organizacij, kjer se prostovoljci res trudijo, da čimbolje poskrbijo za njih. Le poiskati jih je treba v vaši bližini. Že to, da muco kastrirajo oz. sterilizirajo in jo vrnejo v njej znano okolje, je veliko.
Spodaj krepko označen tekst je copy-paste s spletne strani Veterinarske ambulante Trbovlje

Kako ukrepati, če najdete žival?

Problematika izgubljenih in zapuščenih živali je v Sloveniji zelo pereča. Dnevno se mnoge živali same potikajo naokrog, nekatere od njih se poškodujejo ali končajo svoje življenje na cesti, druge namerno poškoduje človek. Mačke zelo pogosto obolevajo za raznimi kužnimi boleznimi, nekontrolirano se razmnožujejo in tako še povečujejo problem prostoživečih živali, psi brez nadzora spravljajo v strah mimoidoče...

Če opazite izgubljenega psa ali mačko ste po zakonu dolžni ukrepati in najdbo prijaviti. Za izgubljeno / zapuščeno žival šteje vsaka žival, ki ob sebi nima skrbnika. Kot najditelj živali, ste v roku 24 ur o najdbi dolžni obvestiti pristojno zavetišče, s katerim ima občina sklenjeno pogodbo. Za Zasavje je pristojno zavetišče Zonzani iz Dramelj. Zavetišče je najdene živali dolžno namestiti v roku 24 ur od prejema klica, v primeru ko je žival poškodovana ali gre za drug nujen primer (najdba sesnih mladičev) pa v 4 urah. Kadar se vam v zavetišču nihče ne oglasi, pokličite dežurnega uradnega veterinarja območnega urada VURS, da vam da nadaljnje napotke, še sam poskusi priklicati zavetišče in ukrepa v primerih, kadar pride do nepravilnosti. Za pomoč pri iskanju lastnika po številki mikročipa se lahko obrnete tudi na našo veterinarsko ambulanto.

Kadar je mogoče, izgubljeno žival poskusite zadržati in jo spraviti na varno. Če žival ovira promet, se nahaja na težko dostopnem območju ali je videti nevarna, najprej poskrbite za lastno varnost in se ne izpostavljajte nevarnosti. Pokličite policijo na številko 113.

Če zapuščeno žival obdržite in o najdbi ne obvestite zavetišča, v 8 dneh postanete lastnik te živali. Žival vam bo zagotovo hvaležna, zavedati pa se je treba, da s posvojitvijo za žival prevzamete odgovornost kot lastnik in tudi vse stroške povezane s hrano, oskrbo, sterilizacijo/kastracijo, ipd.

Rdeče označeno je del članka, do katerega povezavo pripela KARMEN1. Zavetišče s koncesijo torej od občine dobi fiksen letni znesek. Manj živali ko oskrbijo, več denarja jim ostane. Zato je teta iz zavetišča tako gostobesedno žgolela da maček ni potepuški, ampak moj. Ker ga nisem prvič videl včeraj, ampak ga videvam že eno leto. No marsikdo v vasi ga verjetno videva. Torej smo vsi lastniki? Tudi ni res, da občina ne bo hotela plačati oskrbe za tega konkretnega mačka. Kot sledi iz članka v Delu, občina zavetišču plača letni pavšal. Koncecijo dobijo zato, ker ponudijo najnižjo (damping) ceno, s katero itak ni mogoče delati profita, če zapuščenim živalim dejansko nudiš oskrbo.

Ta je pri izboru izvajalca za leto 2014 kot kriterij uporabila le najugodnejšo ceno. Najnižji letni pavšalni znesek – 13.500 evrov je ponudilo trebanjsko zavetišče, Brežiško pa je ponudilo 16.500 evrov. V letih 2008 in 2009 so v trebanjskem zavetišču, ki je bilo v preteklosti v medijih večkrat označeno za nehumano, evtanizirali 62 od 102 psov iz Krškega, nekdanji zaposleni pa so pred teve kamerami govorili o predčasnih usmrtitvah in umazanih prostorih. Za primerjavo: v brežiškem zavetišču so leta 2013 oskrbeli 202 psa iz treh občin, evtanizirali pa so dva.
KARMEN1 Napisal:Z mucami pa se predvsem zaradi neustreznosti slovenskih zavetišč ukvarja tudi veliko dobrodelnih organizacij, kjer se prostovoljci res trudijo, da čimbolje poskrbijo za njih. Le poiskati jih je treba v vaši bližini. Že to, da muco kastrirajo oz. sterilizirajo in jo vrnejo v njej znano okolje, je veliko.

KARMEN1 ali kdorkoli drug. Na katero društvo oziroma organizacijo naj se obrnem, da bi mi pomagali poskrbeti za tega mačka? Razdalja ni ovira. Nisem vedel, da obtaja še kaj drugega poleg teh uradnih šintarjev, ki sem jih najprej prosil za pomoč. Ima kdo od forumašev za posodit živolovko? To je edini način, da ga ujamem.
Probaj - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.macjelovka.org/o-drustvu/predstavitev-drustva.php">http://www.macjelovka.org/o-drustvu/pre ... rustva.php</a><!-- m -->
oz. ti lahko vsaj posredujejo najboljši kontakt za tvojo bližnjo okolico.
Pusti macka na svobodi.
Ce je ranjen, se bo zlizal, zdaj so pac imeli gonjo in borbe za sex....ce bi umiral, bi se skril nekam v gmajno.
Nahrani ga in dokler ima apetit mu zagotovo ni hudo.
Vecjo traumo mu bos povzrocil z lovljenjem, zapiranjem,prevazanjem z avtom itd.
Medo9, maček občasno prihaja v stik tudi z našo (sterilizirano) muco. Ju tu pa tam najdem da se skupaj sončita na terasi, ko pridem domov. Obstaja možnost, da ima mikrosporijo, ki se prenaša tudi na ljudi. Tudi iz oči mu že ves čas kar ga videvam teče sluz. V vsakem primeru je poteben temeljit veterinarski pregled in kastracija. Potem se zaradi mene lahko potepa naprej.
SinAbi hvala za trud.
Mikrosporije prej nisi omenjal, ta je problem, ce jo ima.
Pelji svojo macko na pregled k veterinarju, da bos vsaj to vedel ali jo ima in da o pravocasno zdraviti zacnejo.
Je pa ozdravljiva, tako da to ni tako hudo...
Če ga boste uspeli kastrirati in mu dati kaj proti notranjim in zunanjim zajedalcem, ste veliko naredili. Muc se bo nehal potepati in pretepati, tako bo tudi manj možnosti prenosa kakšne bolezni. Če je vaša muca kaj imela dobiti od njega, je že dobila.
Informacija za vse: V Sloveniji je na srečo veliko prostovoljnih društev, ki s skromnimi donirami sredstvi pomagajo zapuščenim živalim (zdravljenja, kastracije, sterilizacije, ......). To velja za pse, mačke in tudi druge živali. Trudijo se tudi živalim dobiti nov dom, če pa je žival prostoživeča in neprimerna za oddajo, za njo skrbijo na terenu.
Ta društva ne dobivajo državnih sredstev, preživljajo se predvsem s prostovoljnimi prispevki dobrih ljudi. Osebe so prostovoljci, ki z vsem srcem in brezplačno opravljajo to težko in nehvaležno delo, predvsem z mačkami, za katere v zavetiščih žal ni dovolj prostora.
Uradnih "šintarjev" pa že kakšnih 20 let ni več. To so sedaj veterinarske službe, ki spadajo pod VURS in poskrbijo predvsem za odvoz kadavrov z javnih površin.
Za žive živali pa so pooblaščena zavetišča, veterinarske ambulante, policija in VURS inšpektorji.
Ko je bila naša mačka nazadnje pri veterinarju, mikrosporije ni imela. Ampak tudi ona se prosto giblje, v glavnem po gozdu. Čez dan je zunaj, ponoči pa v glavnem notri, na toplem. Se pa zgodi, da je sredi najhujšega sneženja tudi tri ali štiri dni ni domov. Jo sumim, da ima še iz potepuških časov rezervno lokacijo. Enkrat je močno dišala po senu, ko se je po taki večdnevni odsotnosti priklatila nazaj. Je pa mačka dokaj mlada, in je verjetno zato bolj priljudna. Dolgo časa sva mislila da je sosedova, ker se je tako suvereno sprehajala po okolici. Mačkon se ves čas premika kot senca in izogiba kakršnem koli kontaktu. Zagledam ga le zato, ker je bel s črnimi lisami, ta bela barva pa močno odstopa od gozdne podlage.

Slika posneta lansko zimo. Mačka priklopljena na "docking station" Takrat se še ni pustila prijeti v roke.

[url=httpsunichr("58")//imageshackunichr("46")com/i/m9c62oj][img]httpunichr("58")//imagizerunichr("46")imageshackunichr("46")us/v2/640x480q90/801/c62ounichr("46")jpg[/img][/url]
1 2 3
Iskanje po temi