Objave: 307
Teme: 11
Ocena:
0
V hiši smo štirje, mati in trije otroci. Stanovanje je že med nami nekako ustno razdeljeno po prostorih, kje bo kdo kaj imel,
vsak ima že svoj WC, kuhinjo, tudi za vrt se nekako ve od koga bo kaj.
Prostore med nami razdeljuje nadstropje, nekje pa samo notranja vrata v istem nadstropju.
Elektrika, voda, centralna je vse skupno. Vsak ima sicer svoje notranjo omarico z varovalkami(odštevalni števec).Zaenkrat si stroške nekako delimo.
Zanima me, kako je najbolje da se te prostore nekako pravno loči. Zaenkrat dokler je mati živi, bo seveda ona lastnica.
Ali je vseeno možno da se tekom njenega življenja z njeno privolitvijo ta razdelitev prostorov pravno uredi in ne bodo problemi po njeni smrti ali je to bolje po njeni smrti, da mi pravno razdelimo prostore,
za katere že sedaj vemo od koga bodo. (priblizno vsak ima tretjino)
Vsi vemo, od koga je kakšen prostor zase in s tem mislim, da ne bo problem, ker vsak ima praktično svojo kuhinjo, garazo, wc.
Če se naredi hipotetično že sedaj pravno "kdo bo imel kaj" oziroma bo po smrti matere vse pravno razdeljeno, kot smo si zastavili.
Ali ima to slučajno kakšne veze, da bo morda moral vsak posebej plačevati komunalo, elektriko..zaradi razdelitve hiše. Verjetno to vse ostane enako kot dosedaj, torej iste položnice.
Naslov stalnega bivališča za vsakega posebej bo isto kot sedaj, samo da bomo kasneje lastniki, sedaj pa nismo.
Upam da nisem preveč zakompliciral.
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
zadeva se rešuje z vzpostavitvijo etažne lastnine; geodet ali projektant izdela načrt - v vašem primeru delitev na 3 stanovanja + skupne prostore, ko je zadeva vnešena na kataster, nato pa potrebujete akt o vzpostavitvi etažne lastnine, da se vnesejo stanovanja v zemljiško knjigo
lastništvo lahko prenesete na otroke že sedaj, npr. z darilnimi ali izročilnimi pogodbami, ali šele po mamini smrti na zapuščinski razpravi
malo si na aktualnih temah na tem forumu preberi, kaj za vas s stališča nepremičninskega davka predstavlja etažiranje in kaj morate urediti, da bo zadeva za vas najbolj optimalna (rezidenčnost po stanovanjih)
Objave: 1678
Teme: 3
Ocena:
2
K pojasnilu @petea, bi dodal še pojasnilo v zvezi plačevanja stroškov.
Svetujem vam, da o načinu delitve stroškov - tako skupnih, kot tudi individualnih - tam kjer imetnik merilne naprave (ali souporabnik kontejnerja za smeti ipd...) ne dobiva računa neposredno od izvajalca storitve ali dobavitelja, sklenete sporazum v obliki notarskega zapisa.
Če bo prišlo do težav, samo notarska overovitev podpisov na nekem sporazumu ne bo dovolj za uveljavljanje pravic in obveznosti iz naslova obratovalnih in investicijskih stroškov objekta.
Objave: 145
Teme: 24
Ocena:
0
"predvidevam, če bi geodet razdelil hišo na več stanovanj(lastninska pravica bi bila še vedno pri materi), kjer je po novem več kuhinj in Wcjev, bi potem verjetno tudi nepremičnino ocenilili na večjo vrednost, kar je osnova za višji nepremičninski davek."
Tudi jaz sem se kakšen mesec nazaj na geodetski pisarni pogovarjal o etažiranju starejše hiše v dva dela...pa mi je bilo "svetovano", da če se lahko zmenimo znotraj hiše, raje ne etažiranja. Prvič stane (+1200€), drugič pa tako kot je rekel rok77: iz enega 100k€ vrednega dela nastaneta dva po 70-80kE vredna dela. Jasno je, da se davki povečajo. Tudi vse položnice bodo imele dve omrežnini, vzdrževalnini,....
Obstaja tudi pozitivna plat: Seveda je lažje prodat, če so stvari urejene.
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
@rok77a: seveda geodet lahko naredi delitev že sedaj, etažna lastnina pa se oblikuje z aktom o oblikovanju etažne lastnine (enostranski pravni posel - podpiše ga torej le mati). Smiselno bi bilo pripraviti tudi kakšno pogodbo o medsebojnih razmerjih.
Samega načina oblikovanja et. lastnine ne more noben dedič izpodbijati. Dedič X lahko le trdi, da ni zadovoljen s stanovanjem A in hoče še polovico stanovanja B (v tem primeru se bi naknadno izkazalo, da bi bilo bolje, če bi pri oblikovanju etažne lastnine stanovanje B že prej razdelili na 2 dela).
@rok77a in zelenijurij: res je, da to vpliva na vrednost nepremičnine (in s tem na osnovo za davek na nepremičnine, vrednost premoženja pri izračunu raznih subvencij ipd.). Res pa je tudi, da je potrebno javiti dejansko stanje v naravi. Če je dejansko stanje v naravi, da je v hiši več stanovanj, prijavljenega pa imate samo enega, se izpostavljate globi (po vsaj 2 zakonih). Poleg tega je pravno stanje, kot je rekel že zelenijurij bolj čisto.
Objave: 145
Teme: 24
Ocena:
0
Jaki..Ma kaksna globa, ce pa zivi ista druzina notri
Ocena:
0
@zelenijuri: iz pisanja jaz tega ne razberem. Piše, da ima hiša več kuhinj in WC-jev torej je tudi gospodinjstev več (verjetno imajo otroci že svoje družine).
Iz prakse pa vem, da geodetska uprava že sedaj opozarja lastnike na neskladno stanje v registru in v naravi.
Kaj ima plačilo globe zaradi prijavljenega napačnega stanja zveze s tem kdo notri živi??
Ocena:
0
Ampak recimo izročilno pogodbo oziroma darilno je treba seveda tudi opravit poleg tega, kar ste omenili:
-geodet
-akt o oblikovanju etažne lastnine(enostranski-lastnica mati)
-zemljiškoknjižni predlog za oblikovanje etažne lastnine v zemljiški knjigi
Ampak v kateri fazi zgoraj(verjetno predno se vpiše v ZK) pa se opravi izročilna oz. darilna pogodba in če je darilna, se lahko nujni delež izpodbija..to mi ni jasno. Ampak neka pogodba mora biti, da se prenese lastninska pravica.
Ocena:
0
pri izročilni pogodbi morajo biti navzoči nujni dediči in biti mora izraženo njihovo strinjanje, kaj in kako se bo preneslo mamino premoženje;
glede na to, da ste trije otroci in vsak bi naj dobil svoj delež, ki znaša približno tretjino, si verjetno ne boste ravno preveč skakali v lase, ko boste to tudi spravili na papir
aja, tako darilna kot izročilna pogodba pomenita prenos lastništva še za časa življenja mame, ne šele po njeni smrti
Ocena:
0
Izročilno pogodbo je najbolj smiselno narediti po zaključku ostalih postopkov.
Ocena:
0
če prav razumem, v primeru pa da ne bi bilo izročilne pogodbe in prenos lastništva takoj po tej pogodbi, bi se pa ob zapuščinskem postopku upošteval ta akt o oblikovanju lastnine(vsak dedič cca. 1/3 lastninske etaže), ki bi bil narejen še v času življenja lastnika-matere.
Ocena:
0
rok77a,
glej, če greste v etažiranje, boste imeli 3 stanovanja, za katere boste v izogib plačevanja višjega davka na nepremičnine zaradi rezidenčnosti morali čim prej urediti ali lastniška razmerja ali boste z mamo morali skleniti osebne služnosti
v obeh primerih gre za sklepanje pogodb in za stroške povezane s tem
če greste v etažiranje in želite vaša razmerja urediti z najmanj stroški, prenesite lastnino na otroke ter materi ohranite preužitek v njenem bivališču
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Petea: (ne)rezidencnost ja ne vpliva vec na stopnjo davka.
Rok77a: ce ste se dogovorili cigavo bo kaj v naravi, je po mojem to najbolje urediti v ZK cimprej. Res pa je, da to pomeni visje stroske (elektrika, smeti,...) ampak nikoli ne ves kaj prinese zivljenje...in slej kot prej boste imeli 3 druzine... Po izkusnjah pa bi tudi rekel, da se otroci lazje dogovorijo, dokler so starsi se zivi.
Mi pa iz napisanega ni jasno, kje zivi mama? Pises o treh delezih, kot razumem ste trije otroci + mama.
Ocena:
0
(ne)rezidencnost ja ne vpliva vec na stopnjo davka
medo9,
uf, moja napaka - sem mislila, da se je pri obeh spremembah, tako pri nezazidanih zemljiščih kot pri rezidenčnosti stavb postavil pogoj, da bodo poenotenja veljala samo za letos :oops:
še vedno pa je smiselno, da rezidenčnost v primeru etažiranja in deljenja lastnine ustrezno uredijo, saj - glede na to, da gre najverjetneje za mlade družine, jim, če imajo v lasti stanovanja, v katerih ne živijo, to štejejo v premoženje pri izračunu plačila vrtca, otroškega dodatka in ostalih pravic iz ZUPJS.