Citat:Pa se jo da in to s tako mero udobja, kot jo pripisuješ svojemu kotlu.
@Gomi, tole ni kak osebni napad, samo bodimo realni za trenutek:
Je tvoj kotel v popolnoma tovarniški obliki, ali si že kaj predeloval?
Si že menjal original šobo, oziroma kdaj jo boš?
Lahko do vrha naložiš kotel, prižgeš polo časopisnega papirja, zapreš vratca odkorakaš od kotla in pozabiš nanj do naslednjega dne brez dolaganja?
Lahko katerikoli član vaše družine brez težav zakuri kotel, in bo rezultat vedno enak, kot če kuriš ti, ki si zadevo naštudiral?
Dvomim. Ampak sej ni to nič slabega, pač v naprej veš za ta kompromis in ga sprejmeš, OK.
Priznam da favoriziram dražje kotle, ker sem po duši "perfekcionist" in me pol-izdelki iritirajo. Pač zagovarjam teorijo, da se z delovanjem kotla uporabnik ne rabi kaj dosti ukvarjat. (Razen če ga to blazno veseli, pol pač naj izvoli. Jaz sem tak da moram vsako zadevo secirat, pa če dela še tako perfektno).
V primeru Vigasa (in kompanije) iz tovarne, pa mora uporabik vedeti precej veliko, preden bo zadeva delovala tako kot treba. To potrjujejo tudi kilometrske teme na tem forumu o poceni kotlih.
Veš koliko teh peči se proda ljudem brez vsakega osnovnega predznanja, pa tudi želje/volje nimajo, da bi se s tem ukvarjali. Za takega uporabnika kotel ala Vigas/Atmos/Orlan pa še kak drugi v osnovni tovarniški izvedbi ni primeren. Na žalost pa ravno taki uporabniki kupijo največ teh kotlov, ker jih privabi ugodna cena (malo pomagajo pa še monterji, ki prodajajo te zadeve s trditvami da je to čisto isto kot kotel za 5000+€).
Glede cene imaš absolutno prav, najdražji kotli težko upravičijo svoje višje cene. Sigurno ne v razliki v porabi drv ali elektrike. Komfort se pa tudi težko meri v denarju.
Ampak ne pozabimo, življenska doba kotla je 20let (ali več). Bodo nizkocenovniki zdržali to dobo brez konkretnih generalk vsakih par let?
Razlika med nizkocenovnikom za 2000€ ali recimo high end zadevo za 5500€ je 3500€/20let, to je 170€ na leto (ali še manj, če bo zadeva zdržala več let, kot nizkocenovnik), približno 2 tanka goriva ali 3prm drv na leto.
Potem še drug primer, GT za 3000€. To je 50€ na leto v življenski dobi kotla. Za produkt, ki je v večini detajlov zelo dodelan (mehansko enak kot najboljši kotli na trgu). Je to res toliko denarja?
(Da ne omenjam podpore domači industriji, če je le možno. Ja sem lokal patriot, priznam. Pa ker delam na takem področju vem kakšno je stanje v industriji, kako težko je prodreti na zasičen trg, tudi če je izdelek konkurenčen. In če Slovenci ne bomo podprli lastne industrije, ta ne bo imela šans za prodor v tujino. Na dolgi rok stradamo sami sebe.)
@Telmos, tole s plinom je pa še ena epska kozlarija... brez komentarja.