PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ekosklad 2014 obvezna lambda sonda uplinjevalni kotel polena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Počakajte še kak dan, da vidite pogruntavščino cveta slovenskih znanosti na ekoskladu. Sem prepričan, da vas bo vse skupaj presenetilo kaj so si zamislili. Vsi kotli na biomaso tam, kjer je plin izpadejo, vse TČ prav tako..........Vedno pravim, da bi bilo bolje, da ga ne bi bilo. Kake subvencije neki. Protikorupcijska bi morala že zdavnaj poseči vmes.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Plin je menda najčistejše gorivo (a še vedno fosilno!), TČ posredno (termoelektrarne) onesnažujejo, peleti, sekanci in drva proizvajajo nekakšne nanodelce... Skrajni čas je za ukinitev sklada, ga pečejo čez vse meje. Danes so taka pravila, jutri drugačna, pojutrišnjem bo denar le še za birokracijo na skladu, za subvencije pa ne. Fuj!

lp K.
Citat:Pa se jo da in to s tako mero udobja, kot jo pripisuješ svojemu kotlu.

@Gomi, tole ni kak osebni napad, samo bodimo realni za trenutek:
Je tvoj kotel v popolnoma tovarniški obliki, ali si že kaj predeloval?
Si že menjal original šobo, oziroma kdaj jo boš?
Lahko do vrha naložiš kotel, prižgeš polo časopisnega papirja, zapreš vratca odkorakaš od kotla in pozabiš nanj do naslednjega dne brez dolaganja?
Lahko katerikoli član vaše družine brez težav zakuri kotel, in bo rezultat vedno enak, kot če kuriš ti, ki si zadevo naštudiral?
Dvomim. Ampak sej ni to nič slabega, pač v naprej veš za ta kompromis in ga sprejmeš, OK.

Priznam da favoriziram dražje kotle, ker sem po duši "perfekcionist" in me pol-izdelki iritirajo. Pač zagovarjam teorijo, da se z delovanjem kotla uporabnik ne rabi kaj dosti ukvarjat. (Razen če ga to blazno veseli, pol pač naj izvoli. Jaz sem tak da moram vsako zadevo secirat, pa če dela še tako perfektno).
V primeru Vigasa (in kompanije) iz tovarne, pa mora uporabik vedeti precej veliko, preden bo zadeva delovala tako kot treba. To potrjujejo tudi kilometrske teme na tem forumu o poceni kotlih.
Veš koliko teh peči se proda ljudem brez vsakega osnovnega predznanja, pa tudi želje/volje nimajo, da bi se s tem ukvarjali. Za takega uporabnika kotel ala Vigas/Atmos/Orlan pa še kak drugi v osnovni tovarniški izvedbi ni primeren. Na žalost pa ravno taki uporabniki kupijo največ teh kotlov, ker jih privabi ugodna cena (malo pomagajo pa še monterji, ki prodajajo te zadeve s trditvami da je to čisto isto kot kotel za 5000+€).

Glede cene imaš absolutno prav, najdražji kotli težko upravičijo svoje višje cene. Sigurno ne v razliki v porabi drv ali elektrike. Komfort se pa tudi težko meri v denarju.
Ampak ne pozabimo, življenska doba kotla je 20let (ali več). Bodo nizkocenovniki zdržali to dobo brez konkretnih generalk vsakih par let?
Razlika med nizkocenovnikom za 2000€ ali recimo high end zadevo za 5500€ je 3500€/20let, to je 170€ na leto (ali še manj, če bo zadeva zdržala več let, kot nizkocenovnik), približno 2 tanka goriva ali 3prm drv na leto.
Potem še drug primer, GT za 3000€. To je 50€ na leto v življenski dobi kotla. Za produkt, ki je v večini detajlov zelo dodelan (mehansko enak kot najboljši kotli na trgu). Je to res toliko denarja?

(Da ne omenjam podpore domači industriji, če je le možno. Ja sem lokal patriot, priznam. Pa ker delam na takem področju vem kakšno je stanje v industriji, kako težko je prodreti na zasičen trg, tudi če je izdelek konkurenčen. In če Slovenci ne bomo podprli lastne industrije, ta ne bo imela šans za prodor v tujino. Na dolgi rok stradamo sami sebe.)

@Telmos, tole s plinom je pa še ena epska kozlarija... brez komentarja.
JozkoPetarda, jaz spadam med bodoče uporabnike "ala Vigas/Atmos/Orlan", samo zaradi tega, ker si ne morem privoščiti "mercedesa", z veseljem bi ga imel, če mi ga kdo podari ali proda za 2k €. Prepričan sem bil, da bom vzel Vigasa 25LC, pa si me sedaj spravil v dvome.....Morebiti si to napisal že kje drugje....kaj potem ti svetuješ nam uporabnikom(v mojem primeru imam svoja drva) ki si želimo "mercedese", pa smo malce "prekratki", ker bi morali potem namesto parketa v hišo dati laminat za 4€/m2, po pohištvo v Dipo (karikiram), ipd....
....Vigasu 25LC cenovno po moje lahko konkurirajo le kotli za 1000€, za Vigasa(2500€) dobim še 1500€ subvencije....
V vsakem primeru nebi vzel kotla z ventilatorjem na vpih. Če je kriza, pol Atmos in dodelava by Cratos.
Za mal več denarja Attack z lambdo.

Če gledaš subvencijo bi za malo pod 2000€ dobil tudi WVTerm GT z lambdo...
WVTerm GT z lambdo?
Ja... dodali so mu lambdo.

Isto LTju, slednji je z lambdo dražji ~200€ od navadnega. Za GT pa nevem točno kakšna je cena.
Za 3,5 (z 9,5ddv)se bo dobilo gt z lambdo? Attack preko uvoznika je bil v preteklosti dražji.
V tem primeru si pa res postavljen pred dilemo.
Navaden GT je 3250€ z ddv (22%). Lambda bo kakih dodatnih 200-300€.

To so priporočene cene proizvajalca na katere se da brez težav dobit 10% popusta.

Tako da s popustom in 9.5% DDV (ob montaži) bo pod 3000€ samo kotel.
mislim da imajo oni še "obvezen" pregled in zagon cca 250 evrov ali koliko že je?
Sicer pa z lambdo še vedno ugodno, dnevno pa lahko opazujem dimnik pooblaščenega WV monterja ki ima LT (brez lambde seveda) in mi dim iz njega ne deluje ravno optimalno (plav dim)
Plav dim - običajno prenizka temperatura kotla.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Jozkopetarda popolnoma se strinjam s tvojim komentarjem.Edino GT z lambda sondo se nisem zasledil,tudi na nihovi spletni strani ne.Peč je na tržišču man kot dve leti.Tako da ne vem.Sicer jo jimam sam,in sem z njo zadovoljen ,edino malo premajhno nalagalno komoro za drva ima.
lp.
GT z lambdo je še frišna zadeva, zato verjetno še ni informacij.
Ja, nalagalna komora je majhna, samo v tem cenovnem rangu kaj bistveno večjega ne boš dobil.
No in če bodo predvidene cene zdržale, se tudi jaz strinjam, da bo kotel vreden svojega denarja. Tu pa že govorimo o pošteni ceni. Gre mi pa na smeh, da je tudi mene stala recimo temu perfecija mojega kotla, nekje med sto in dvesto evri in pa seveda nekaj ur dela. Torej tam nekje, kot perfekcija GT in LT kotla.
V tem primeru bi pa tudi sam segel toliko globlje v žep in z veseljem in prepričanjem, da je tega vreden, nabavil tak kotel, če ne bi bilo druge ovire - dostop do kotlovnice.

@JozkoPetarda
Saj poznaš odgovore, so bili že vsi napisani, če ne tu pa v ostalih temah (cratosova tema). Nizkocenovnike nisem pripravljen zagovarjat v nedogled ampak do nivoja do katerega si zaslužijo. Mislim, da sem povedal dovolj o tem, kje jim je mesto. Je pa moja umestitev nekoliko drugačna od tvoje. No jaz ostajam na tem, da se z nekaterimi da kar solidno ogrevat. Take so pač moje izkušnje. Zato se mi tvoja zadnje dva vprašanja zdita...?
1 2 3 4 5
Iskanje po temi