8.2.2014 ob 23:58
1500W, neverjetno. Ko sem elektrificiral brunarico z alternatorjem od avtobusa je imel 600W in sem ga komaj nesel. Izkoristek je pa zato tak, ker gre 20% za ventilator :-)
Citat:Glede elektronike v avtu, le ta ima porabo morda 10W, vse gre v motorje in grelce - pozabil sem na motor za hlajenje motorja.
JozkoPetarda Napisal:Alternator je že sposoben dovajat preko 100A trajno, brez skrbi. Delam v firmi, ki proizvaja alternatorje in jih testiramo na trajnih tekih pod polno obremenitvijo, držijo trajno.Prvi del mi je jasen. 5-10A na mm2 pa mi je preveč. Iz izušenj in iz šole se z tem težko strinjam 2,5 mm2 kabel se pri trajni obremenitvi 25 A tako greje da dolgo ne preživi.
Problem ko odleti akumulator v avtu je ta, da ob vsaki kratkotrajni preobremenitvi napetost hitro zaniha. Regulator alternatorja ni sposoben odreagirat tako hitro, sploh pa je problem, ko so obrati motorja nizki, takrat alternator ne more dat od sebe polne moči.
Zato takrat elektronika, ko zazna nihanje napajalne napetosti preventivno izklopi velike porabnike, tudi zato da prepreči morebitne poškodbe zaradi previsoke/prenizke napetosti, ki se lahko pojavi ob okvari akumulatorja.
Glede preseka kabla, 5-10A na kvadratni milimeter je za bakrene vodnike številka ki jo kabel zmore brez bistvenega pregrevanja. Zato ni nobene potrebe po 50mm^2 vodnikih. So pa nekje okoli 16-25mm^2. Pač odvisno od avta. 25mm^2 kabel je specificiran za 170A trajno.
100A na alternatorju je kar 1360W, saj gre za usmerjen tok na izhodu iz alternatorja. Tukaj ni nobenih VA v igri.
Citat:Prvi del mi je jasen. 5-10A na mm2 pa mi je preveč. Iz izušenj in iz šole se z tem težko strinjam 2,5 mm2 kabel se pri trajni obremenitvi 25 A tako greje da dolgo ne preživi.
Citat:Čeprav gre za DC je pravilno VA (P=UxI). Koliko bo vzel porabnik z DC vira z razsmernikom in DC vira, če ima porabo 1000W in cos fi, 0,8. (P=UxIxcos fi) :wink:
Urs Napisal:Hja, moj dizel voz ima nek grelec, ki se vklopi, ko je zunaj mraz, da začne prej segrevati kabino. Pravijo, da ima grelec 1kw, spredaj pa imam eno konjsko varovalko od 100A, alternator pa naj bi bil za ta model cca 150 A. Drugače si ne predstavljam, kje bi vleklo 100A - morda iz akumulatorja, pa še to samo takrat, ko je poln.To ti je za sam start, ker ti gorivo vžge grelna svečka
JozkoPetarda Napisal:Citat:Prvi del mi je jasen. 5-10A na mm2 pa mi je preveč. Iz izušenj in iz šole se z tem težko strinjam 2,5 mm2 kabel se pri trajni obremenitvi 25 A tako greje da dolgo ne preživi.
5A zdrži brez vsakih težav, 10A pa je zgornja meja kjer se kabel sicer že precej greje, ni pa še škodljivo za izolacijo (seveda izolacija mora biti "prava").
Citat:Čeprav gre za DC je pravilno VA (P=UxI). Koliko bo vzel porabnik z DC vira z razsmernikom in DC vira, če ima porabo 1000W in cos fi, 0,8. (P=UxIxcos fi) :wink:
Mešaš hruške in jabolka. V primeru da priklopiš na inverter induktivno breme (motor) se bo jalova moč pretakala samo na relaciji inverter-breme. Inverter pa bo iz akumulatorja vzel samo toliko energije kot je delovna moč bremena (no pa še izkoristek inverterja je treba upoštevat). Ampak jalova moč ne vpliva na porabo.