PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Odločam se za menjavo sistema za ogrevanje iz kurilnega olja na toplotno črpalko zrak voda.
Hiša zgrajena 1974 obnovljena 2008 okna termopan 1.1W/m2K toplotna izolacija sten 10cm EPS na 35cm opečni zid. Streha 30cm steklena volna.
Poraba 1800l kurilnega olja na sezono+ toplotna črpalka zrak voda(300l) za sanitarno vodo, ki obratuje celo leto. Ogrevanje radiatorsko površina cca 200m2
Odločil sem se, da obstoječo peč na olje zamenjam s toplotno črpalko zrak voda
Toplotna črpalka moči 12KW z inverterjem za ogrevanje stanovanja in sanitarno vodo (300l).
Problem!
V hiši sta dva ločena ogrevalna kroga (kar bi rad ohranil), za vsako etažo posebej. Vsak krog je opremljen z obtočno črpalko in sobnim termostatom, radjatorji imajo nameščene termostatske ventile.
Problem se pojavi kako povezati novo toplotno črpalko na obstoječi sistem z dvema ogrevalnima krogoma?
Izvajalec predlaga vgradnjo 300l zalogovnika za obtočno vodo, projektant strojnih instalacij pa pravi, da je pri takšni izvedbi in inverterski toplotni črpalki to nesmiselno in predlaga vgradnjo kretnice na katero se priključita oba ogrevalna kroga.
Ima kdo izkušnjo s tem? Kako se obnese zalogovnik in ali je v tem primeru smiseln ali je racionalneje narediti kretnico. Meni se zdi da bo v primeru izvedbe 300l zalogovnika poraba energije večja? V primeru vgradnje kretnica kakšno kretnico?

Lep pozdrav S
Jaz imam invertersko TČ (HT) in paralelno vezan kotel (ELKO), ki opravlja funkcijo kretnice. Zadeva deluje.....
Imam izvedeno tako, ker sem žele obdržati ELKO za primere kot smo jim priča te dni.

Kljub temu da deluje, pa je treba povedati nekaj...
Tudi inverteska TČ ni popolnoma imuna na probleme premajhnega odjema toplote v prehodnem obdobju. To povzroča tako imenovano tik-takanje (vklapljanje in izklapljanje TČ). Resda je ta problem bistveno manjši kot pri ON OFF TČ, a pričakuj ga, ko bodo potrebe manjše od 30% moči TČ (odvisno od uporabljene TČ). V tem primeru ti pride prav nek zalogovnik, ki bo interval vklopa in izklopa podaljšal.
Ker imaš dva ogrevalna kroga, kretnico potrebuješ v vsakem primeru, saj ti lahko regulacija zapre oba mešalna ventila (sklepam, da imaš oziroma, da boš imel neko regulacijo)
Zaradi izgub v zalogovniku lahko pričakuješ dodatne izgube do 2 KWh/24ur. Ker pa te izgube nadomeščaš s TČ, to pomeni približno 0,7KWh dodatne porabe na dan (ob predpostavki COP 3). Torej mesečno 30 x 0,7 =21KWh ali cca 2,5€ mesečmo.
Po drugi strani ti tudi "tiktakanje" prinese nekaj večjo porabo zaradi pogostih zagonov kompresorja.... Zato je verjetno razlika v porabi manjša.

Skratka zalogovnik ni nujno potreben, če pa je, omili problem "tikatakanja", a nekoliko poveča izgube.......

Sklepam, da je v primeru inverterske TČ učinkovit tudi bistveno manjši zalogovnik, a naj o tem povedo tisti, ki imajo osebne izkušnje........

PS: Če ti tista TČ za sanitarno vodo še deluje, jo kar obdrži, saj poleti deluje bolj učinkovito kot ogrevanje sanitarne vode s TČ za ogrevanje hiše.
Kretnica se v spregi s TČ ne vgrajuje, saj zaradi specifike delovanja niža izkoristek TČ. Bo zalogovnik kar pravšnja rešitev.
projektanta pa zamenjaj :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kakšno kapaciteto pa naj ima zalogovnik? Je smoterno 300l?
Sam ne vidim razloga po vgrajevanju zalogovnika.

Zdaj regulacijo se lahko dokaj enostavno spelje z dvema termostatoma ki vklaplja vsak svojo obtočno črpalko.

Zdaj kaj narediti z crplako iz tč oz. Kako dejansko vse skupj speljat sem pa prekratek...
V takšni kombinaciji zalogovnik mora bit in nima veze, če je inverterska. Zadostovalo bo vsaj 100l. Razlago zakaj sem že večkrat zapisal.

@Vincet to kar ste predlagali bi pomenilo smrtno obsodbo za TČ.
stankoa Napisal:V hiši sta dva ločena ogrevalna kroga (kar bi rad ohranil), za vsako etažo posebej. Vsak krog je opremljen z obtočno črpalko in sobnim termostatom, radjatorji imajo nameščene termostatske ventile.
Problem se pojavi kako povezati novo toplotno črpalko na obstoječi sistem z dvema ogrevalnima krogoma?
Izvajalec predlaga vgradnjo 300l zalogovnika za obtočno vodo, projektant strojnih instalacij pa pravi, da je pri takšni izvedbi in inverterski toplotni črpalki to nesmiselno in predlaga vgradnjo kretnice na katero se priključita oba ogrevalna kroga
uporabnik zebec ima kretnico in menda mu sistem ne deluje ravno optimalno. Morda se nanj obrni z ZS, da ti razloži, zakaj naj bi bil zalogovnik boljši, čeprav:
sasapo, merlin, telmos, zakaj pa ne bi samo anuliral obe OČ in oba sobna termostata?
TČ ima sama OČ , ki bi lahko gnala vodo po obeh ogrevalnih krogih.
Če bi dobro uravnotežil sistem, bi tudi termostaske ventile uporabil samo, ko ne bi šlo drugače (npr sončna soba).
V tem primeru, ko ne gre za različna ogrevalna kroga (talno/radiatorji) zalogovnik na inverterju gotovo ni nujen.
"Imam izvedeno tako, ker sem žele obdržati ELKO za primere kot smo jim priča te dni."

Ne razumem...
Preprosto, govorim o izrednih razmerah z daljšimi prekinitvami elektrike......

TČ ne morem poganjati z agregatom omejene moči.
Peč na kurilno olje pa z lahkoto + ostalo v hiši (omejeno).

Ker je peč že bila in to v odličnem stanju, gorilec tudi, v rezervoarju pa tudi neka količina ELKO, sem pač obdržal. Enkrat letno preizkusim delovanje in to je to.
Letni strošek 50 centov........
Citat:Kakšno kapaciteto pa naj ima zalogovnik? Je smoterno 300l?
Se lepo izračuna iz: potrebna moč ogrevanja, čas prekinitve delovanja črpalke in razlike (dovoljeno nihanje) temperature zalogovnika.
Nimam časa - sem v penziji!
Homer Napisal:Preprosto, govorim o izrednih razmerah z daljšimi prekinitvami elektrike......

TČ ne morem poganjati z agregatom omejene moči.
Peč na kurilno olje pa z lahkoto + ostalo v hiši (omejeno).

Ker je peč že bila in to v odličnem stanju, gorilec tudi, v rezervoarju pa tudi neka količina ELKO, sem pač obdržal. Enkrat letno preizkusim delovanje in to je to.
Letni strošek 50 centov........

A, imaš agregat, pametno!
Z kretnico so same težave. Preverjeno v praksi. Največ pri defrostu. Pa tudi hidravlična neuravnoteženost sekundarja in primarja. Problem tudi z mešanjem vode. Za kakšnih 3, 4C manjša temperatura na sekundarju od primarja. Zaradi tega je potreben višji vtok na TČ in višja poraba.
Če se da zalogovnik npr. 100l kot kretnica da ima 4 priključke potem se ne rešiš problema mešanja in posledično nižje temp. na sekundarju.
Obstaja varianta, da se veže zalogovnik kot pretočni buffer vmes in naredi bypas z prekermilnim ventilom. Takšni zalogovniki so npr. 100l in samo z dvema vodnima priključkoma npr. DImplex PSW 100

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dimplex.de/si/topl-crp/posebni-pribor-ogrevalnih-toplotnih-crpalk/vmesni-zbiralnik-in-pribor.html">http://www.dimplex.de/si/topl-crp/poseb ... ribor.html</a><!-- m -->

in se veže po tej shemi:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dimplex.de/media/Montageanweisungen_SYS/1_Luft/dimplex_la11-16tas_fd9007_si.pdf">http://www.dimplex.de/media/Montageanwe ... 007_si.pdf</a><!-- m -->

Ta vezava reši problem mešanja.

Seveda pa je vprašanje ali ta vezava možna na inverterskih TČ. Jaz sem dobil informacijo, da so veliko tega že naredili in da deluje.

To lahko potrdijo tukaj gor strokovnjaki ali to drži?
Meni stari kotel deluje kot hidravlična kretnica/zalogovnik. S svojimi 33l opravlja svojo funkcijo brez problema. Pogoj je, da obtočna črpalka TČ ima večji ali enak pretok kot obtočne črpalke ogrevalnih krogov (skupno). To je pri meni zagotovljeno.

Zagotovo pa bi s 100l v prehodnem obdobju podaljšal čas vklopov/izklopov TČ.

O tem sva že debatirala .........

Jaz z defrosti nimam problemov, a če bi imel bi to reševal z večjim zalogovnikom.
sassapo Napisal:Kretnica se v spregi s TČ ne vgrajuje, saj zaradi specifike delovanja niža izkoristek TČ. Bo zalogovnik kar pravšnja rešitev.
projektanta pa zamenjaj :wink:
kako pa Fujitsu to poveže? Saj v sami notranji enoti imaš ogrevalni krog 1. ogrevalni krog 2 - le "kit" moraš pri Dinesu dokupit.....drugače koliko sem slišal, zadeva kar se tiče povezave "simpl kot pasulj" deluje fenomenalno...

Zalogovnik je nepotrebni balast..

t.i. "tiktakanje" pri današnjih temp. rešimo na eleganten način s povečavo časa (iz tovarniških 8 minut na 20 minut) tako pridemo do 2 vklopa na uro, kar ni popolnoma nič tragičnega ob tem še minimalni vtok (radiatorji) dvignemo iz tovarniškik 8c na 33c pa smo "zmagali"
zebec Napisal:Z kretnico so same težave. Preverjeno v praksi. Največ pri defrostu. Pa tudi hidravlična neuravnoteženost sekundarja in primarja. Problem tudi z mešanjem vode. Za kakšnih 3, 4C manjša temperatura na sekundarju od primarja. Zaradi tega je potreben višji vtok na TČ in višja poraba.
Če se da zalogovnik npr. 100l kot kretnica da ima 4 priključke potem se ne rešiš problema mešanja in posledično nižje temp. na sekundarju.
Obstaja varianta, da se veže zalogovnik kot pretočni buffer vmes in naredi bypas z prekermilnim ventilom. Takšni zalogovniki so npr. 100l in samo z dvema vodnima priključkoma npr. DImplex PSW 100

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dimplex.de/si/topl-crp/posebni-pribor-ogrevalnih-toplotnih-crpalk/vmesni-zbiralnik-in-pribor.html">http://www.dimplex.de/si/topl-crp/poseb ... ribor.html</a><!-- m -->

in se veže po tej shemi:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dimplex.de/media/Montageanweisungen_SYS/1_Luft/dimplex_la11-16tas_fd9007_si.pdf">http://www.dimplex.de/media/Montageanwe ... 007_si.pdf</a><!-- m -->

Ta vezava reši problem mešanja.

Seveda pa je vprašanje ali ta vezava možna na inverterskih TČ. Jaz sem dobil informacijo, da so veliko tega že naredili in da deluje.

To lahko potrdijo tukaj gor strokovnjaki ali to drži?
Zebec, a si že poizkusil še znižati dT ?

Ampak ti imaš en ogrevalno krog radiatorjev in en talnega, a ne?
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi