PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Predinštalacija za klimo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A v takih primerih morda pride pod konzole kakšna podložna plošča, ki prerazporedi težo na večjo površino?
Nisem prepričan, ampak plošča skorajda sigurno ne, lahko pa kakšni distančniki. Vsekakor pa Hilti vložki in masa.
Sem se pogovarjal z monterjem in pravi, da ni težava montirati na fasado. Mislim, da je omenil neke vložke ja.
:lol: za montažo klima naprave je potrebna cev za odvod kondenzata ki se nabira pri hlajenju seveda v notranji enoti zato je najbolje da je cev postavljena tako da ima vedno padec od notranje enote. potem potrebujemo dve cevi bakreni seveda izolirani ena mora imeti premer v colah 1/4" ali po prejšnih dimenzijah fi6 mm druga cev pa mora biti če je klima do 3,5kW moči 3/8" ali 10 mm oziroma če je večja 1/2" ali 12mm za klimo do 5kW hladilne moči. ostane še električni kabel >> za večino klima naprav je tako da imajo dovod elektrike priključen na notranjo klimo pri močnejših imamo dovod na zunanji tako je tudi pri dvojčkih ali trojčkih. med notranjo in zunanjo enoto moramo narediti elektro povezavo ki tudi spada k predinstalaciji. Večina klim je povezana s petimi žicami zadostuje recimo kabel 5x1,5mm za klimo do 3,5kW za večje potrebujemo kabel 5x 2.5mm.
Sam naredim predinstalacijo tako da v steno izdletam utor v katerega vgradim predinstalacijsko dozo za klima napravo (kupiš jo lahko v EMPOR-ju v Ljubljani)instalacijo se pravi dve bakrene cevi kabel in cev za odvod kondenzata povežem s trakom skupaj in jih položim v steno ter pripeljem do mesta kjer bo stala zunanja enota.
Na zunanji enoti lahko če ni fasade montiraš še cev fi 32 (kanalizacijska) po kateri odteka kondenz od notranje in zunanje enote. POZOR nikoli ne pelji kondenz direktno v kanalizacijo ker bo iz klime fino zaudarjalo tudi s sifonom ne rešiš ničesar ker se pozimi ko klima ne dela sifon izsuši. Zato kondenz odpelji v drenažo za meteorno vodo ali podobno.
Še o konzolah za zunanjo enoto vedno ampak res vedbo jih montiram na fasado. KAj pa če menjamo klimo in razmak med konzolami ne paše?
Zato ni važno kolikšna je fasada pri vijakih ne šparam kupim hilti vijake z vložkom ali če hočeš hilti maso za fiksiranje in drži kot prišraufano in ne samo kot pribito.
za več informacij sem na razpolago na gsm
Danilo
Zanima me, kakšen bi naj bil premer cevi za odvod kondenzata......
jag Napisal:Zanima me, kakšen bi naj bil premer cevi za odvod kondenzata......
Preberi si prejšnji post... je ja napisal cev fi 32 Wink
LP, Goran
Za kondenz je lahko tudi manjši FI, po moje, vsaj jaz ga imam.
Saj, jaz ga imam tudi menda samo 16 Wink
LP, Goran
Pri Panasonicu, Toshibi in Mitsubishiju je potrebno napajalni kabel peljati na zunanjo napravo. Sicer pa pri vseh treh rabimo za povezavo med notranjo napravo in zunanjo napravo 4 žilni kabel. Odvod kondenza ni obvezen prav fi32. Če imamo odvod vedno pod padcem je fi16 čisto dovolj. Drugače pa pride pri horizontalnih vodih do možnega tvorjenja alg in ostalih usedlin zato je bolje iti na fi32. Sicer pa moram povedati, da so vse te predinstalacije ponavadi težava več za tistega, ki klimo montira.
Pri Panasonicu (2 leti star model, ne vem na pamet) je napajanje na notranji enoti. Sicer pa mislim, nisem pa prepričan, da je 5 žilni kabel dovolj. Kot sem lahko videl, je priklop za napajanje v notranji enoti, a pelje direktno v zunanjo. Preostali 2 žili sta za vklop in verjetno preklop med gretjem/hlajenjem.
Skratka, po mojem je najbolje pustiti cev za recimo 7 žil, pa si potem neodvisen glede na tip klime, ki jo boš kupil. Ne vem koliko žil rabi inverterska, a kot štromar mislim da jih 7 mora biti dovolj. Potem lahko priklop računaš na notranji strani, če je na zunanji, pač izkoristiš 3 žile.
LP,
Samojed
Stvari se počasi tudi pri klima napravah standardizirajo. Priklopi zunaj, kjer je tudi glavni porabnik (kompresor) med zunanjo in notrnjo pa samo napajanje (dve žili )+ komunikacija 1 žila in ozemljitev seveda.
No, saj potem nisem falil. Komot je napajanje pripravljeno znotraj in ga samo podaljšaš na zunanjo enoto. Seveda je komot tudi obratno. Torej v vsakem primeru bi rekel 7 žilni kabel med enotama, napajanje pa kamor ti paše.
Najmočnejši porabnik je zunaj, to je res. A redkokdo bo peljal kabel direktno ven. Takoj, ko j vmes ena doza, je vseeno, če je napajanje direkt na notranjo, pa potem samo povezava direktno naprej. Vse to se da rešiti z eno dozo in cevmi na pravem mestu (od doze do notranje enote in od notranje enote k zunanji.
Skratka, menim da je vprašanje štroma tu še najlažje, težje je zagotoviti prave povezave s cevmi za plin in kondenz.
LP,
Samojed
ker pocasi zakljucujemo z gradnjo stanovanja bi z zadnjimi popravki pred kitanjem rad naredil pripravo za montazo klime

prosil bi nekoga z izkusnjami da mi svetuje kam postaviti notranjo enoto

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?slika1zmhwunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/thumbs/slika1zmhwunichr("46")jpg[/img][/url]

zunanja enota bi bila na desni strani kuhinjskega okna..

ker je to mansardno stanovanje je na zgornji in spodnji strani (na sliki) strop spuscen
visina stropov je 225cm, v dnevni sobi zraven vrat na levo naj bi bil kamin...
montaža nad vrati zaradi nizkega stropa ni mogoča

za povezavo med enotama vidim najboljso možnost povezavo cez podstresje in uporabo crpalke za odvod kondenza - ce pa je kaksna boljsa ideja se toliko bolje Smile

za vse morebitne predloge se zahvaljujem

prosil bi tudi kaj vse potrebujem za predpripravo... cev fi75 + elektricna povezava je zaenkrat vse kar sem uspel najdi na forumu...
Huh, tole boš težko rešil z samo eno notranjo enoto. Napiši, katere prostore bi rad hladil/ogreval prioritetno.
Vrsta cevi je odvisna tudi od modela klime, tako da je fajn vedet za kateri model se zanimaš.
Recimo, da je en soliden "plac" v dnevni sobi v levem zg. kotu, nad foteljem ali kar je pač tisto. Tako bi ohladilo tudi kuhinjo in pa tudi spalnica bi kaj odnesla. Pa tudi blizu zun. enote bo, če že mora biti tam kjer si rekel.
ja prioritetno mi je dnevna soba (posledično tudi kuhinja ker ni vrat) in pa spalnica...

za zunanjo enoto mi ni nujno da bi bila na tistem mestu...

glede modela pa ne morem nic dolocenega povedati - po vsej verjetnosti panasonic oz. opcijsko toshiba(cena) in seveda z inverterjem...
1 2 3
Iskanje po temi