PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Agregat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz sem razmišljal o naslednjem:
- ob izpadu prekinem povezavo z omrežjem s fid stikalom
- vržem dol varovalke hudih porabnikov
- na spodnji strani hiše imam 3 fazno vtičnico, v katero vklopim prirejeni 3 fazni vtikač, ki ga napaja enofazni agregat.
gusti Napisal:Mene pa zanima ali ste že pri gradnji kaj mislili na agregat?

Absolutno. Takrat je najlaže. Z električarjem se zmeniš da ti potegne od omarice en kabel namesto, kjer boš predvidoma imel agregat. V el. omarici je nato videti kot avtomastka varovalka - s tem da je to stikalo..zgornja pozicija pomeni da je priklopljeno na el omrežje, srednja izklop, spodnja agregat.
V prostoru kjer je predprirava je namešečen vtikač na 3 kontakte (Pojma nimam o iimenu)...mamica. atija ti porineš noter, na drugis traniimaš klasičen 220 V vtikač, ki ga šutneš v agregat.
Tako ti agregat poganja vse kar imaš vezano na stikalo v el. omarici..seveda lahko pljubno tudi dodaješ oz. umikaš.

Vsaj jaz imam tako izvedeno.

Pozicija 36.

Priložene datoteke
.jpg   SDC14760r.jpg (Velikost: 133,22 KB / Prenosi: 1614)
sexy ... samo eno vprašanje še imam. Kako pa veš, kdaj spet štrom pride? Ali tako po malem špegaš sosedu? Big Grin
Oštja..pustiš prižgano kako luč..ko zasveti, si spet v igri in preklopiš stikalo :wink:

(saj nimaš cele hiše vezane gor..par najnujnejših zadev..kaj je zate najbolj nujno pa sam določiš :wink: ).
kolega anubis,živjo...po dolgem času
...ker vidim,da...zgleda, zaradi,res precej napetih trenutnih razmer v slo,do sedaj,še nisi dobil,kakšnih tehnično konkretnih odgovorov...mi ne zamerit,če še sam pristavim, malček lonček
..sicer nimam izkušenj z strojčkom,ki te zanima,zato ti lahko podam samo nekaj mojih"starokopitnih razmišljanj
...ker si moj"stanovski kolega in mi je znano iz katerga slo rajona izhajaš,te lahko,kar takoj potolažim vsled tvojih,sicer upravičenih fobij
...torej
prebivaš na območju,ki je zelo dostopno za event. sanacijo porušene energetske linije(ravnica,nizko hribovje),kar tudi pomeni,da so"zeleni pasovi("goloseki)čist dovolj široki in se nima kaj gor podret.Lokalne"rante pa za tvoje kraje res ne predstavljajo večdnevnega"zamika in navsezadnje tudi Avstrija,Madžarska,Hrvaška imajo vedno"prste vmes.
...torej
tistih eventuelnih 24h brez ele.(ki se tudi tokrat niso zgodile)verjetno ne boš doživel
..torej
kot je rekel kolega,majhen"bencinar,bo čist dovolj("za tvojo dušo)...jaz bi raje investiral"prihranjeno,v dober UPS
...torej
še zdaj se mi"kolca,da sem"pozabil na dober star"bypas ob obtočni pumpi :? ...je za tistih nekaj uric,naravna"hidrotermodinamika drvnega kaslja,čist dovolj....sicer ob takšnih izrednih razmerah,grem vedno,še raje v bife preverit,če ni morda tam.... :wink:
ps
zaradi tašče,ki vedno rada"rože zaliva,ko smo,kje na "adriatiku,imam v zamrzovalni skrinji vedno ogromno ledene zaloge shranjene v 5-10 literskih pvc kanticah...vedno"popenim,ko jih ženka po čiščenju skrinje"pozabi nazaj namestit.Hladilnike...pa vsaj enkrat letno zgodaj zjutraj v elekt. omarici "izklopim,ko zaznam,da se žena in snaha,še nista domenili,katera je"na vrsti za "odledenitev :wink: ...itak ni nič hitropokvarljivega..."pametnega notri....jaz pa, "poznopopoldan postanem zelo zaželjen-iskan član družine...jih zelo ponosen,počakam 500m oddaljen v okolici,na svojem"delovnem mestu :wink:
...torej
kaj bi dal,da bi prebival na tako"energetsko ne ogroženem območju :wink:
lp
gusti Napisal:sexy ... samo eno vprašanje še imam. Kako pa veš, kdaj spet štrom pride? Ali tako po malem špegaš sosedu? Big Grin

...počakaš ob kelnarci in hladnem pivu..."da se ti "zasveti :wink:
ps
..ne zamerit,dajmo malček,naše kolege,ki so res v težavah,malček razvedrit....vem,da ne bodo zamerli...,ker so"dedi
tudi sam že dal časa razmišljam o agregatu kateri bi poganjal pumpe in peč v kotlovnici, hladilnik, skrinjo , luči ter ostale nujne porabnike.
Gledam tam okrog 2-3 kW, vendar sem v dilemi ali vzeti dražjega inverterskega saj pravijo da običajen lahko skuri kakšen aparat na elektroniko (pc, tv, modem, radio...)

npr. tega
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/gradnja/elektroinstalacije/energetika/bencinski-agregat-nutool-ng2200-2-2-kw-1f-rocni-zagon-2x230v-1x12v.html">http://www.merkur.si/gradnja/elektroins ... 1x12v.html</a><!-- m -->

ali tega
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/gradnja/elektroinstalacije/energetika/bencinski-agregat-nutool-ngi1500-inverter-1-5kw-1f-rocni-zagon-1x230v-1x12v.html">http://www.merkur.si/gradnja/elektroins ... 1x12v.html</a><!-- m -->

ali je smiselno dati 2x več za invert. agregat.
lp
Kolikor imam izkušenj z navadnimi je največji strup zagon agregata, če imaš takrat že vključen podaljšek in ga hkrati zalaufaš. Pač to se zgodi ko si nepreviden in ti je morda zmanjkalo benza si dolil in ga užgal. Potem ti gre napetost v štartu iz predvidenih 220 V tudi na 300 V, če si imel malo porabnikov priključenih.
Tako so sosedi zažgali elektroniko gorilca, nisem jih opozoril na to ko so prišli po agregat.
Nisem cele teme bral pa vseeno.
Sam sem lani nabavil agregat kipor 2000 licenca Honde, ki je enkrat dražja. Ker je v hiši peč na drva 3 obtočne črpalke večina razsvetljave je varčne oz. led ne potrebujem neke velike moči. Kar je močnejšega je pečica in ena rinka na el. drugo na plin. Tako da glavne porabnike imam rešene večjih pa takrat ne bom priključeval ko bo kriza. Sem ga pa pred tednom testiral ko je pri nas zmanjkalo elektrike (približno pol dneva in pol noči brez) in sploh ne veš da lavfa agregat luči, tv...vse deluje brezproblema. Imam pa recimo 15 min dela da ga priključim ker zaenkrat še nima stikala za preklop omrežje agregat to še pride.
Je pa izhod agregata čisti sinus kar pomeni, da lahko nanj priklopim vse in ni problema, ker te cenejši niso primerni za občutljive naprave. Je pa 4taktni bencinski in moram rečt, da ne troši veliko.

lp
stikalo za preklop
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2d/Us/4kD4Kq9O/dscn3218unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2d/Us/4kD4Kq9O/dscn3218unichr("46")jpg[/img][/url]
alanford Napisal:Jaz sem razmišljal o naslednjem:
- na spodnji strani hiše imam 3 fazno vtičnico, v katero vklopim prirejeni 3 fazni vtikač, ki ga napaja enofazni agregat
Ravno to sva se kolegom (ki se na elektro stvari bolj razume) pogovarjala.
Verjetno je potrebno izklopit oba fid-a? tudi kopalniškega.
Za tak način je agregat, ki daje 230 Voltov najbrž pravi ?
Citat:@malimojster:
Prav tako mi ni treba na to pozabit.. Četudi ne bo tv signala, interneta, itd.. Še vedno so tu igre, playstation, filmi.. Bodo vsaj otroci zaposleni, in jih morebitne težave ne bodo obremenjevale..

Če tvoji otroci in ti ob takšnem vremenu ne zdržite dan ali dva ob človek ne jezi se ali remiju se mi smiliš že zdaj ko še sploh nisi doživel kako je brez elektrike in vode.

PS: Danes je bil ponovno izpad. Zjutraj smo se greli na ELKO. Popoldan smo molzli krave in hladili mleko. Jutri pa grem kolegu, ki je že od petka brez elektrike, da vsaj skrinje zamrznema :S

lp
Migaj Napisal:
alanford Napisal:Jaz sem razmišljal o naslednjem:
- na spodnji strani hiše imam 3 fazno vtičnico, v katero vklopim prirejeni 3 fazni vtikač, ki ga napaja enofazni agregat
Ravno to sva se kolegom (ki se na elektro stvari bolj razume) pogovarjala.
Verjetno je potrebno izklopit oba fid-a? tudi kopalniškega.
Je agregat, ki daje 230 Voltov za tak način OK :oops: ?
Recimo, da sem štromar.
Pa vseeno nisem vedel, da se v kopalnice vgrajuje poseben fid. Pa sem se spet nekaj naučil. Ko malo pomislim, je to zelo logično. Glavni fid je po navadi z občutljivostjo 0,3A, medtem tisti v kopalnici, zaradi večje nevarnosti, pa bolj občutljiv, 0,03A.

Pomembno je to, od kod se napaja ta drugi fid za kopalnico.
Torej priklopimo agregat direktno na eno izmed trofaznih vtičnic, ki je povezana normalno kot ostali porabniki na glavni fid preko farovalk.

1. Primer: Dovod faze do kopalniškega fid-a je iz glavnega fid-a (po domače, če izklopiš glavni fid, zmanjka štroma tudi v kopalnici, čepraj je kopalniški fid vklopljen)
V tem primeru:
- boš imel elektriko v hiši kjerkoli boš žele, tudi v kopalnici
- bo kopalniški fid še vedno deloval oz. bo opravljal svojo varnostno funkcijo
- kopalniškega fid-a ne rabiš izklopiti

2. Primer: Dovod faze do kopalniškega fid-a je iz glavne zunanje omare (po domače, če izklopiš glavni fid, bo kopalnica vseeno imela štrom)
- v kopalnici ne bo elektrike ne glede na to ali imaš kopaniški fid vklopljen ali ne
- kopalniški fid ni v funkciji, ker do njega štrom sploh ne pride
- če bo kopalniški fid vklopljen bo, ko bo prišel štrom od zunaj, kopalnica nemotoma delovala, ostali del hiše pa z agregatom

Ta način je malo rizičen, ker:
- če medtem, ko agregat deluje in je priklopljen na 3f vtičnico
..... vklopiš fid, ko od zunaj ni elektrike, boš napajal še sosede in bo agregat seveda počepnil
..... vklopiš fid, ko od zunaj pride nazaj elektrika, bodo posledice hude: pometalo bo ven glave zunanje varovalke?! mrknil bo agregat oz. varovalka na njem, če jo ima!? Morda tudi kakšen občutljiv porabnik
- podaljšek, ki ga uporabljaš, bo imel na obeh straneg vtikač, kar pomeni, da boš imel proste kontakte pod napetostjo . previdnost pri rokovanju.

Postopek bi bil naslednji:

Vklop na rezervni vir:
1. izklop fid-a
2. priklop podaljška na 3f vtičnico
3. zagon agregata
4. priklop podaljška na agregat
5. vklop varovalke na agregatu

Izklop iz rezervnega vir-a pa v obratnem vrstnem redu:
1. izklop varovalke na agregatu
2. odklop podaljška na agregatu
3. ugasniti agregat
4. Izklopiti podaljšek iz 3f vtičnice
5. Vklop fid.a
Brez zamere, nimam prav dosti pojma o štromu, zato težim:

Ali je res tako pomemben vrstni red izklopa koncev podaljška?
In kaj bi se zgodilo če med delovanjem agregata zmanjka bencina?

Če v vtikaču kabla, ki gre v trofazno vtičnico v hiši, (eno)fazni kabel razdelimo na tri, nula pa ostane nula
-na ta način enofazni 230V agregat napaja vse tri faze -drži?
Asihronskih 1f 3f elektro motorjev tu najbrž ne smeš zagnati?

4-taktni bencinski 230V, npr 3,5kW se dobi na netu soliden in poceni ?
Ker smo bili skoraj 24 ur brez elektrike, sem si pri žlahti sposodil 2,2 kW. Zelo koristna zadeva. Brez problema sem poganjal skrinjo in hladilnilk, TV z anteno na strehi in troje luči. Ravno sem študiral, kako bi priklopil UNP peč (vsaj za sanitarno vodo) pa smo dobili elektriko. Ko bo ta cirkus mimo, ga moram nabaviti.

lp
1 2 3 4 5 ... 30 Pojdi na stran 
Iskanje po temi