PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Montaža toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav,

Že par mesecev se ukvarjam z izbiro in tehničnimi podrobnostmi toplotne črpalke zrak-voda za centralno ogrevanje. Pri tem mi je uspelo zbrati naslednje informacije, ki mogoče vsem kupcem niso očitne, monter pa vprašanje če jih upošteva (Mogoče pa bo komu to kaj pomagalo brez da gre še sam skozi tak križev pot.):

1.) Montaža. Preden kaj kupite, izmerite debelino cevi svoje inštalacije do razdelilcev za talno gretje. Dolžina je tudi pomembna, sicer pa ste na varni strani šele z 28 mm notranjega premera v vsakem primeru. Če je premer manjši, dolžina postaja pomembna. Najboljša cev je baker, ker ima najmanjše tlačne izgube in dolg rok trajanja. Tlačne izgube s časom in starostjo naraščajo.
2.) Povezava med zunanjo in notranjo enoto pri split izvedbah je vedno z bakrom in s strani proizvajalca predpisanim premerom.
3.) Priklop črpalke direktno na talno gretje brez vmesnega zalogovnika da za cca 10% boljši izkoristek.
4.) Toplotna črpalka v split izvedbi potrebuje obtočno hitrost skozi talno gretje minimalno okrog 13 L/min. Da se to doseže mora biti stalno odprtih vsaj 5 vej talnega gretja, če je notranji premer ene veje 13mm. (tipične dolžine 70m)
5.) Zalogovniki se velikokrat predlagajo zato, da se hidravlično loči talno gretje, ki ima prevelike tlačne izgube (pretanke cevi), od črpalke (split izvedbe). To ima za posledico višje stroške montaže, več tehnike in več možnosti za različne napake. Se pa tako zaščiti črpalko pred javljanjem napak, saj morebitne pomanjkljivosti ostanejo skrite v drugem krogotoku. Problem je s tem samo delno rešen. To pa ne velja povsem recimo za Kronoterm, ki ima drugačen način delovanja in brez zalogovnika sploh ne more delovati.
6.) Velike obtočne hitrosti manjšajo razpon med max in min temperaturo talnega gretja, kar je zaželeno, samo hitrost v nobeni cevi ne sme preseči cca 0.5m/s. Zato so zaželene tudi debele cevi, ki imajo majhne upore. Veliko prozvajalcev navaja maksimalne obtočne količine okrog 35 l/min.
7.) Čim nižja je lahko vstopna temperatura v talno gretje, tem višji je izkoristek.
Za tipično črpalko z grelnim številom 3.5 pri A2/W32, doseže letno grelno število lahko tudi 4.3 pri A2/W27. (vstopna temperatura 27 namesto 35 stopinj).
8.) Pri temperaturnem razponu 5K med vhodom in izhodom v talno gretje in pretoku 16L/min, mora biti odvzem toplote cca 6kW. Če je potrebno samo 3kW, potem je temperaturni razpon 2.5K.
9.) Toplotna črpalka nazivne moči 12kW lahko pokrije 99% letnih potreb po gretju in samo 1% z električnimi grelci. Taka moč je tipično potrebna za hišo energijskega razreda B z 200m2 talnega gretja. (-12C , 12kW pri 2 stopinjah pa 6kW), Vse kar je več potrebuje takšno ali drugačno dogrevanja (elektrika).

LP!
Toma
bom kr tule prašal, kupil sem toplotno črpalko dainik athermia 3, pri zaenkrat skritem prodajalcu, zmontiral pa mi je takole kot prilagam v sliki.
Ker se ne spoznam nisem do samega zagona vedel da manjka kar precej stvari. Na njih me je opozoril prijazni gospod ki je prišel delat zagon, raztezna posoda varnostni ventil, polnilna pipa... itd itd..

Moj prodajalec sedaj trdi da je montaža super, kot mora biti, uvoznik pravi da ni vredu, da takšna montaža ne sklada z garancijo in je tudi nevarna...

Kaj pravite vi? kaj lahko naredim? prodajalec je očitno mutibarič in ne želi popraviti se ne javlja na telefon...

Priložene datoteke
.jpg   IMG_20181130_1610502.jpg (Velikost: 205,25 KB / Prenosi: 1758)
.jpg   IMG_20181130_1610352.jpg (Velikost: 154,57 KB / Prenosi: 1759)
Vprašanje mogoče zastavi : [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=71858&hilit=daikin+altherma+3&start=285[/url]

Vprašanje kaže, kako za.ebe.o tudi pri opevanih znamkah foruma :!: Čeprav so taisti pevci pripisovali to zgolj drugim... Idea

p.s.Sem pa tolk korekten, da odpiratelj teme, tega gotovo ne bi ''zakrivil''; prej nesebično popravil, ali vsaj svetoval.

Ko odpravite napake, da zadostijo garanciji (pritisnite na prodajalca-monterja!), upam, da bo moč zadostna in s tem težave odpravljene... :wink:
Ojoj, tole pa ni glih čemu podobno.
ps. poleg tega, da je nujna vgradnja varnostnih elementov in ekspanzije, ti toplo svetujem menjavo pocinkanih kolen z medeninastimi, če se ne želiš čez nekaj let posloviti od izmenjevalca.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ojoj (kot je napisal Sassapo!), priporočeni dopis, mogoče celo sestavljen pri odvetniku, z rokom za odpravo šlamparij, takoj po preteku roka postrgati zadnje cente in naročiti popravljanje napak nekomu, ki obvlada. Ni druge. Verjetno boš na koncu sam nosil posledice napačne izbire izvajalca, a bo vsaj delalo in ne pridelalo novih nevšečnosti.
Si temo sposodim še jaz: pri inštalacijah skozi podložni beton, HI, TI, TP (ki še ni zalita) se je pozabilo speljati cevi za TČ. Vprašanje:
- ali je smiseljno v TP dati cevi 2 x 75mm horizontalno in nato na mestu TČ ven (v prostoru)? Če da, je lahko direktno kot 90 stopinj?
- ali naj se pusti in prebije steno?
Tudi mene to zanima in imam enak problem. Vem pa da 90 stopinj ne smeš dat ampak vsaj 45 stopinj ali tako kot je naredil nekdo na forumu 6 kolen 15 stopinj.
Če bo TČ v isti višini, ne daleč od zida, potem, jasno, skozi zid.
Če pa mislite čez cevi skakati, pa je bolje, da so v tleh.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Dobro, jaz bi v vsakem primeru pod zemljo to naredil, ker estetska tista luknja s cevmi in kablovjem ravno ni. Gledam to pri sosedu pa nikak ne zgleda.

Meni je mojster rekel, da v primeru splita ne 90-stopinjskega kolena, ker se cevi za plinsko fazo pač težje upogibajo. Če pa je monoblok (2 vodovodni cevi in štrom) pa bi najbrž šlo tudi z 90-stopinjskim kolenom. Najbolje, da "na suho" sprobaš kar v trgovini koliko gre noter in se da upogibat.
Recimo, da se da cev 110mm, krivljena pod 45 stopinj. Bo šlo? Predvidena mašina je 6KW. Ali je bolj mogoče bolje dati 2 cevi manjšega premera (to se mi zdi logično) - kakšen premer se daje?

Sem razmišljal kot pravi Fery vendar me res moti izgled; fizično ne bo ovira in bo direktno preko stene notranja enota...
To sem potem tudi sam naknadno razmišljal (ko je bila fi 110 že noter), da bi dal dve manjšega premera. Je namreč manj "stran vrženega" prostora v cevi. Le dovolj narazen vrtaj, da se ne bo vmesni prostor sesul. Pa dobro hidroizoliraj, da ne boš imel potočka v kleti. Mi smo generalno cokel hidroizolirali z Jubovim hidrozolom. Ko se enkrat posuši deluje skoraj gumijasto...
sassapo Napisal:ti toplo svetujem menjavo pocinkanih kolen z medeninastimi, če se ne želiš čez nekaj let posloviti od izmenjevalca.

A lahko tole malo razložiš, ker jaz sem uno Fery-evo micko kar z pocinkanimi cevmi priklopil. Je to recept za okvaro izmenjevalca v micki? Če je kaj predlagaš? In če je problem a to lahko do spomladi počaka?
Kaj si dal pa vmes?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ne razumem vprašanja. Cevi ki sem jih vlekel do toplotne črpalke so klasične pocinkane 1 cola, in tudi ves fiting. Malo pred črpalko je še magneten filter, za njem je še ene 2 metra cevi, ker filtra nisem hotel dati zunaj.
okane Napisal:
sassapo Napisal:ti toplo svetujem menjavo pocinkanih kolen z medeninastimi, če se ne želiš čez nekaj let posloviti od izmenjevalca.

A lahko tole malo razložiš, ker jaz sem uno Fery-evo micko kar z pocinkanimi cevmi priklopil. Je to recept za okvaro izmenjevalca v micki? Če je kaj predlagaš? In če je problem a to lahko do spomladi počaka?

tudi mene to močno zanima Smile
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi