Objave: 22
Teme: 1
Ocena:
0
Dober dan. za ekosklad bo obvezno potrebna lambda sonda zato bi rad kupim uplinjevalni kotel na polena. gledal sem wv term stadler tr 20. ogreval bi 100 do 140 kvadratov. 11 radijatorjev. poleg bi dal dva zalogovnika 2x800 ali 2x1000l odvisno kaj bo glede velikosti pasalo v kotlovnico, poleg pa se kombinirani bojler. Mi priporocate ta kotel glede na ceno ali se da prit skos se ceneje. gledal sem tudi kotel attack z lambda sondo ki je cenejsi ampak na forumu niste vsi zadovoljni z njegovo kvaliteto.
Da bo obvezna lambda sonda sem prebral na strani svettoplote kjer je povezava do dokumenta od ekosklada.
lp
Objave: 115
Teme: 0
Ocena:
0
800 litrska zalogovnika sta skoraj premalo če hočeš naložiti poln kotel,poleg tega sta za subvencijo prav tako premajhna.Jaz sem s kotlom zelo zadovoljen,čeprav sem ga moral še fino nastavljati po odhodu serviserja,da sedaj dobro dela.
Objave: 793
Teme: 2
Ocena:
0
1500l je res minimum za ta kotel. Sploh če imaš samo radiatorje, kjer moraš računat da bo minimalna temperatura v zalogovniku 40°C, pod to temperaturo bodo radiatorji slabo greli. Tako da boš segreval zalogovnik od 40°C do 80°C, kar pomeni da bo ena polna naklada drv v kurišče verjetno že preveč. Če bi imel talno, kjer lahko zadevo sprazniš na 30°C ali še manj, potem bi bilo 1500l dovolj.
Mi imamo TR25 in 2x1000l in z eno naklado segreješ tudi 2000l iz 40-85°C brez težav.
Aja, pa če imaš možnost raje en zalogovnik kot dva.
Drugače kotel je fajn, težko rečem kaj slabega čez mehanski del, mogoče je elektronika še najšibkejši del v primerjavi s konkurenco, ki recimo omogoča tudi krmiljenje ogrevalnih krogov... to tukaj manjka.
Serviserji so pa res bolj tako-tako. Če imaš malce volje se sam ukvarjat s kotlom, da ga nastaviš ne bo težav, servisni menu je pri teh kotlih odklenjen, tako da se lahko sam igraš..
Objave: 22
Teme: 1
Ocena:
0
Na zalost nimam moznosti za en zalogovnik. premajhna kotlovnica premajhna visina.
visina 220cm 2.25m x 2.59m=5.8 kvadratov. do sedaj smo kurili na olje in ni bilo potrebe po njem. polek tega sem popoln laik glede hranilnikov toplote. nevem katerega kupit.
1. kateriva hranilnika vode kupit?
bi bil tale dober [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")emundiaunichr("46")si/hvac-systems/stoves-boilers/hot-water-storage-tanks/hranilnik-toplote-etiks-9601250-hra960-1250[/url]
2. rabim potem 200l raztezno?
ali zadostuje kaj manjsega
3. katero elektroniko nabavit? (ne rabim nevem kaksnih funkcij. imel bi nastavljeno temperaturo na kotlu za sanitarno ter centralno ogrevanje) ne rabim sobnih termostatov ali kaj taksnega. samo nekaj da potem vse skupaj dela. nebi nabavljal nekaj po svoje toliko da se informiram da me nebi nek instalater nategnil z neko drago elektroniko ki jo ne rabim. 15 let se kotla na olja nisem dotaknil. delal kot svicarska ura.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
A ti misliš da 2x1000l zasede manj prostora kot 1x 2000? Naj ti povem da se motiš. Je pa res da v 220 višine rabiš imeti odprtino vsaj 120x 120 da boš prinesel v prostor 2000l zalogovnik. Vsaj pri meni je bilo tako. In tukaj se zgodi problem, ker vrat običajno ni 130, razen garažnih. Jaz sem zadevo spravil v kurilnico skozi delno podrt parapet okna. Ven bo morala iti po kosih, ker ne bom podiral fasade ki je bila narejena po vnosu.
In v tvojo kurilnico se mogoče da spraviti peč in zalogovnik, še ločen bojler pa zagotovo precej težko.
Sicer pa ni nujno da je zalogovnik ob peči. Naj bo nekje kjer sicer potrebuješ topel prostor, ali pa konkretno izoliraj.
Ja, za attacki so problemi na forumu. Problem je v tem da se attackovci teh problemov zavedamo in pišemo o njih, večina uporabnikov drugih kotlov pa sploh ne ve kako daleč od obljubljenega mu dela njegov uplinjevalni kotel. Sem gledal pri sosedu nek nov uplinjevalni kotel konkurenca attacku. Pogreb, on pa ga hvali kot mercedesa s 4x4 subarujevim pogonom, notranjo opremo rolls royca, konjev ima 1000+, gre 360 na uri, porabo pa ima 3l, če ga skoz v poden tiši. O takih pa se berejo same pohvale.
Objave: 115
Ocena:
0
Zalogovnik optima 1000l je visok 2040 mm in ima izolacijo v ceni,tale,za katerega si podal link je brez izolacije.Poleg tega ima optima spodaj razslojevalni sistem,da ne meša vode ki pride iz radiatorjev s tisto,ki gre v kotel.Pa še cenejši je.
Raztezna pa raje 300 L.
Za regulacijo pa napiši kako je sedaj zvezano,mogoče ne bo potrebno velikih predelav,oz.boš za bojler rabil diferenčni termostat.
Ocena:
0
Dva zalogovnika vzameta ogromno prostora. Potem moraš računati dodatne stroške pri vezavi in večje izgube energije čez ovoj (ker je površina mnogo večja). Veliko bolje je imeti enega. Magari če ti ga kdo naredi po meri za v tvoj prostor. Sodelavec ga je dal delati po meri 1800l, ker je to maks kar je spravil v prostor. Delal mu je Lagoja.
Ekspanzijo pa vzami vsaj 10% velikosti zalogovnika, raje malo več, ob 2000l zalogovnika je 200l že premalo po mojih izkušnjah.
Objave: 37
Ocena:
0
@Hanzi: o katerem kotlu govoriš?
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
0
poglej še cene za druge, kaj še dobiš zraven kotla in primerjaj
tale HERZ ima zraven že krmiljenje za podobno ceno
polna regulacija kotla + 2. ogrevalnih krogov + sanitarne vode + hranilnikov toplote
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.trgocev.com/uplinjevalni-kotel-na-polena-herz-firestar-20">http://www.trgocev.com/uplinjevalni-kot ... irestar-20</a><!-- m -->
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Malo spremljam tale forum ker bom slej ko prej moral zamenjati klasično peč, ne da bo izrabljena temveč ker bi si rad nabavil nekaj sodobnejšega, čeprav sem malo konservativen in se včasih sprašujem če je res treba vse zakomplicirati z ne vem kakšno elektroniko. No nekaj krmiljenja že more biti. Motijo me cene uplinjevalnih kotlov, kaj je na njih da je cena 10 in več EUR/kg. Zvarjena pločevinna katere cena ne presega 800 EUR za tono malo keramike in malo regulacije morda še lambda, toda z božjo voljo tudi avtomobili imajo lambda sondo in ti stane Clio 10.000 EUR pa je v njem malo več mehanike in pameti kot v enem kotlu. Ste kdaj pomislilio da nas lupijo in ko je za nek kotel subvencija je cena takoj višja.
Objave: 269
Teme: 35
Ocena:
0
A to je zdaj res da bo za Ekosklad 2014 potrebna Lambda?
Ocena:
8
Očitno : <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.svettoplote.si/index.php/eko-sklad-2014/">http://www.svettoplote.si/index.php/eko-sklad-2014/</a><!-- m -->
Sicer pa jim dam kar malo prav. Ker čez sklad je šlo marsikaj kar je bilo precej na meji zahtevanega (ob idealnih pogojih in profi montaži).
Ko pa ti kotlovnico naredi "slaščičar", s kotlom ki je samo v laboratoriju dosegel zahtevane parametre pa je vprašanje kakšen napredek je od starega klasičnega kotla.
ekosklad je pač klasično pisarniška agencija pri nas. Sem imel v včeraj debato s ex sodelavcem kako imajo te stvari urejene v tujini.
Z "ekosklada" pridejo preveriti s termokamero tvojo fasado, preverijo pline v dimniku, ...potem šele dobiš subvencijo.
Pri nas pa z malo kreativnosti pobarvaš fasado z jupolom in dobiš subvencijo za fasado.
Ja cene uplinjevalnih peči so pač "navite". Kot vsi "proizvodi" za katere se dobi subvencije. Sicer pa Lambda peč se dobi že za slabo 1/3 cene hertza ali podobnih <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mokshop.sk/www-mokshop-sk/eshop/29-1-Kotly-ATTACK/0/5/3047-ATTACK-DPX-25-LAMBDA">http://www.mokshop.sk/www-mokshop-sk/es ... -25-LAMBDA</a><!-- m -->
Je pa res da nima "pameti" za zunanje zadeve. Ampak zunanja "pamet" ki je v mercedes kotllih se dobi za manj kot jurja.
hasper: a je pametno operirat z imeni? Mogoče kotlu manjka samo malo "friziranja" preko foruma, pa bi bil čisto OK. Ampak uporabnik je uber zadovoljen in ne "sprejme" kritike da mu kotel ne dela optimalno.
Ko pa jaz iščem rešitve za mojega attacka na forumu, pa se to bere kot ogromne težave. Pa čeprav je dimnikar rekel da je vse OK v kotlu in dimniku in da kotel dela "po regelcih", (očistil dimnik, "neuradno" pa še pregledal kotel) jaz pa sem vedel da ne dela tako kot sem pričakoval. .
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Mislim vsi kotli kateri dimni plini gredo vertikalno po pečeh je problem z vsem.
Najbolje so horizontalni prehodi dimnih plinov.
Me nihšče več ne prepriča v kaj drugega.
Edino to mi je žal da nisem šel v samogradnjo peči, kot moj frend.
Žal prepozno zaradi frenda, ker ga ni več med nami.
Ocena:
8
POtem pa kupi klasično peč od sedeljšaka. gredo horizontalno nad kuriščem, ni uplinjevalna, pa TDP dosega 300+.
Ocena:
0
Kakšen problem pa imajo peči z "vertikalnim" prehodom plinov?
Naš TR dela brez vsakih težav, prvo leto sem se še malo ukvarjal z njim, bolj iz firbca kot iz potrebe, zdaj je pa samo še start in nalaganje drv.
Ne bom reku da je perfekten, ker mu na strani elektronike manjka malo (ogrevalni krogi), ampak z dodatnim Seltronom zadeva laufa brez vsakih težav. Cena z vsem skupaj pa je nižja kot primerljivi kotli.
Očistimo ga enkrat na 2 mesca, potegneš krtačo čez turbulatorje parkrat gor in dol, posesaš prah iz lambde in ventilatorja in sesatviš nazaj, 20 minut dela. Sprotno čiščenje je pa itak enostavno ko pasulj, z grebljico enostavno podrgneš pepel iz dna kotla v priložen predal. Enkrat na 10 dni je predal pepela poln in ga je treba praznit.
Za kompletno kurilnico z zalogovnikom 2x1000l, dvema ogrevalnima krogoma... smo dali dobrih 8000€. Nismo se ukvarjali s subvencijami, smo pa šli v lov za maksimalnimi popusti, kar se je dalo zmenit v trgovinah, pa montaža v lastni režiji (2 dni dela).