Objave: 131
Teme: 3
Ocena:
0
Samo kot opomba na zadnji post. Občutek ugodja ustvarjata temperatura in relativna zračna vlaga skupaj. Pri sorazmerno nizki zračni vlagi, jo prinaša prezračevalni sistem, so odstopanja od "ugodne" temperaturi lahko bistveno višja kot v bolj "vlažni" klimi. To so praktična opažanja, ki morda ne veljajo za vse.
LP
Objave: 934
Teme: 10
Ocena:
0
Obstaja pregovor: tople noge in hladna glava. Jaz se z alesm strinjam, da ni primerno hlajenje preko talne površine. Hladen zrak je težji od toplega in bi samo zeblo v noge, od gležnjev navzgor pa bi še vedno švical od vročine.
Glede cevi in vlage v zemlji pa alesm nima prav. Sistem je tak, da se zajema zunanji zrak (tj. isti kot bi bil pri prezračevanju z odprtimi okni), ki ga vodimo po vodotesni cevi skozi zemljo v prostor. V zemlji se poleti ohladi na cca 10 st.C, pozimi pa ogreje na cca 5 st. C.
Z vpihovanjem ohlajenega zraka pa bi se v poletnem času preko dneva že kar hladil, posebno še če zaroletaš okna. Ponoči pa raje odpreš okna, je večji in prijetnejši efekt.
Objave: 1521
Teme: 56
Ocena:
0
Ker tudi mi razmišljamo o načinu ogrevanja nove hiške, ki bo verjetno 40 ytong + 8 tervola, 3 slojna zasteklitev, 25-30cm strop v savinjski dolini.
Cenovno gledano se mi najbolj splača toplotna zrak/voda in pa za razliko kurilc ali pa el. grelc v kombinaciji s talnim gretjem seveda.
Ker pa mi ni dalo mira prisilno prezračevanje sem se malo pozanimal. Ponudbo sem dobil za toplozračno ogrevanje pa me je na rit vrglo 15K EUR + ddv! :?: :?: :!: :?:
Na vprašanje kako je pa z vlago, sem dobil pa pričakovan odgovor, da ni problema če pa že se kupi pa poceni vlažilec.... Kao idealne vlage se pa tako ali tako ne da držat celo leto.
15K EUR se mi zdi praveč, raje se bomo greli z toplotno in mogoče zračili brez rekuperatorja, cevi bom pa pri gradnji vsekakor napeljal.
Lp Andrej
Ocena:
0
JustMe, cevi le napelji tako, kot da bo uporabljen rekuperator, montiral ga pa boš čez nekaj let, ko bo cena teh močno padla.
Jaz za začetek bi uporabil prisilno prezračevanje brez rekuperatorja s predgretjem zraka na 16 st. C, ki bi lahko sam izdelal za drobiž.
Objave: 1002
Teme: 41
Ocena:
0
soplmmed1,
ko se zajet zrak poleti v zemeljskem kolektorju ohlaja, le ta lahko kondenzira, saj se mu relativna vlažnost povečuje. Zato imajo te cevi v zemlji min. 2% naklon, da lahko teče kondenzirana voda v sifon. Pravijo, da če je vse prav narejeno, da potem ni problemov? Mogoče.
JustMe,
jaz bi tudi tako naredil kot ti soplmed1 svetuje. Drugače se mi pa zdi cena 15k Eur tudi meni pretirana. Odličen rekuperator z ventilatorji stane 3k Eur. Toplotni izmenjevalec v primeru dogrevanja s slanico še manj kot 1000 Eur. Da pa je razlika med prezračevanjem in toplozračnim ogrevanjem, pa smo tudi že govorili. Verjetno zato tudi tako visoka cena, saj je tak sistem veliko bolj kompliciran (od načrtovanja pretokov naprej).
Izkoristek prezračevanja z rekuperatorjem pa je po mojem mnenju precej odvisen od tesnenja hiše in lahko iz deklariranih 98% hitro pade na 80 ali manj. To samo kot opomba, da je potrebno ceni rekuperatorja dodati še ceno tesnenja, ki naj bi bilo čim boljše.
Ocena:
0
Jaz enostavno ne vem, od kje 15 k€ za celotni sistem. Cevi ne stanejo prav veliko, tudi dodatno tesnenje hiše ne toliko (potrebna je le nekoliko večja pedantnost pri detajlih okoli oken, vrat in vtičnic), nekoliko več sam rekuperator in v zemljo vkopana cev za dovodni zrak. Vsekakor ostale drobnarije nanesejo kar nekaj, a ne za preostalih cca 10 k€.
Objave: 1521
Teme: 56
Ocena:
0
Na hitro so mi razložili ceno po telefonu:
-TČ
- zalogovnik
- bojler
- rekuperator
- 4 krogi ( za talno v kopalnici, za 2 radjatorja, pa dva za zrak)
- regulacija
To bi blo to. pa še verjetno pogruntavščina a ne :lol:
Kakšne cevi mi predlagate?
Alkaten nebo uredu al bo, ker je neki pravu o antistatičnih in antibakterijskih?
Lp Andrej
Ocena:
0
Od elementov, ki so bistveni za prezračevanje, si navedli samo rekuperator, pa še ta je verjetno dražji, ker mora omogočati večje pretoke. Drugi elementi pa služijo temu, da boš rešil še ogrevanje in najverjetneje tudi gretje sanitarne vode.
Sam sistem prezračevanja stane okvirno 6k Eur. Sam pa moraš razmisliti, če se splača dodati še 9k Eur za toplozračno ogrevanje, ali bi raje izvedel ogrevanje na kak drug način, mogoče celo dražji. Sam nisem pristaš toplozračnega ogrevanja, ker je pri temu kup vprašanj, lahko pa, da deluje popolnoma v redu.
Jaz bom cevi kupil, kot mi bodo svetovali. Nevem ali so antistatične in antibakterijske. Antibakterijsko delovanje zame ni kritično, ker ne bom imel zemeljskega kolektorja, zrak bo pa kondenziral v toplotnem izmenjevalcu. Vem samo, da so znotraj gladke, okrogle premera 8 in 10 cm, zunaj narebrene in da stanejo približno 1 Eur/m.
Ali morajo biti antistatične, pa se še nisem poglabljal, verjetno da je res super, ko se danes toliko govori o nekih negativnih ionih in kupujemo ionizatorje zraka. Ali kdo kaj ve o tem?
Ocena:
0
O teh ceveh nimam nobenih izkušenj, vendar pa menim, da se na dolgi rok v njih nalaga prah na podoben način kot npr. na sam ventilator pri računalniku. Ta potem povečuje zračni upor in s tem tudi povzroča nezaželeno šumenje.
Glede 9k€ za toplozračno ogrevanje pa bi rekel takole: če ni pasivna hiša, ampak le varčna hiša (cca 5 l ELKO/m2/leto), je po moje toplozračno ogrevanje zelo slaba rešitev. Namreč temperaturni potek v prostoru bi bil slab (zgoraj toplo spodaj mrzlo). Pri varčni hiši (pod 6l/m2/leto) mislim, da je zelo ugodna rašitev talno ogrevanje s TČ in prisilno prezračevanje z rekuperatorjem.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Med drugim bi bilo pa mogoče ogrevati nizkoenergetsko hišo tudi z rekuperatorjem z vgrajeno toplotno črpalko. Pri tem se vstopni zrak ogreva z rekuperacijo, istočasno pa izstopnega podhlajamo z dodanim izparilnikom in vstopnega dogrevamo z kondenzatorjem. Take naprave sem že vgrajeval in niso več nikakršno čudo. Pa dve muhi sta rešeni na en mah. Deluje pa v poletnem in zimskem režimu
Ocena:
0
Telmos,
vem da obstajajo kompaktne naprave, ki stanejo okrog 10 kEur in vsebujejo majhno toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode in dogrevanja zraka ter rekuperator, vse v enem. Kakor vem, pri kompaktnih napravah ne podhlajaš zraka pod 0 stopinj? Izkoriščaš samo toploto, ki jo dobiš preko zemeljskega prenosnika in predgreje zrak na recimo 10 stopinj, zato te toplote ni kaj dosti.
Redko kater objekt je tako varčen, zato me preseneča.
Ali govoriš o teh napravah ali je kaj novega? Skratka, zame so še kompaktne naprave čudo, tako da bi bil vesel, če še kaj napišeš. Naprimer moči teh vgrajenih toplotnih črpalk?
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
dodal bi tisto, kar niste zapisali
VSI, ki sem se pogovarjal z njimi do sedaj, + članki passiv inštitut iz darmstada, pravijo, da je za toplozračno ogrevanje primeren le tisti objekt, ki ima VSEH TOPLOTNIH izgub manj kot 10W/m2 površine
zame je za hiše med 3-5l hiše ideal kombinacija:
Talno - ( bivalni)+stensko ( spalni; mansarda)
+ prezračevanje z rekuperacijo
+ da je prezračevanje izvedeno z okroglimi cevmi min 10cm in tako pripravljeno tudi za ohlajevanje ( kanalska klima, ki se dobi )
finta, ki jo propagira Remty; da se da klima v najvišjo točko hiše ( na vrhu hodnika v mansardi ) za hlajenje pa tudi ni slaba,.., samo mora biti kombinirana z zajemom in potem kroženjem zraka iz hodnika,...
povprašajte malo kake proizvajalce sistemov ogrevanja v Avstriji, ki so naredili že na tisoče takih objektov.
pri nas se že pojavljajo njihovi zastopniki ( Drexel&Weiss ,.. ), ki so za razliko od mnogih saj kvalitetno podučeni o stvareh in dajo vsaj večino odgovorov na vsa ( tudi zoprna) vprašanja
Ocena:
4
poglej na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fastaer.com/">http://www.fastaer.com/</a><!-- m --> kjer je vse v sliki in z vsemi tehničnimi podatki, kar se rekuperatorjev z vgrajeno toplotno črpalko iz njihove proizvodnje tiče. Tudi jaz nisem zagovornik neposrednega zračnega ogrevanja in vsakemu svetujem kombinacijo med talnim in rekuperacijo, ki jo je za vse energetsko varčne hiše, zaradi bivalnih neoporečnosti, nujno vgraditi. Je pa rekuperacija z vgrajeno toplotno črpalko ena od možnosti, ki reši marsikateri problem in ni bilo nikjer govora o 8,9 ali 10 tisočih eurov.
Vsak pač naredi po svoje. Avstrijci, Nemci, Italijani in ostali imajo dobre in slabe sisteme. Z gotovostjo osebnih izkušenj na plinski in oljni tehniki pa ne bi preferiral ravno samo Germanov, ker jih špagetarji v marsičem premagajo, če primerjamo resne proizvode in ne tistih, ki so jih naredili za "balkance". Pri toplotnih črpalkah in "šparovni tehniki" so pa sigurno Japončki daleč pred vsemi severnjaki in Germani. Razlika v razvoju se meri kar v desetletjih.
Objave: 1318
Teme: 57
Ocena:
0
sam najprej zaupam tistemu, ki ima REFERENCE, ne glede od kje je,..
dejstvo pa je, da se na trgu zaradi pričakovanih prodanih količin pojavljajo japonski proizvajalci, katerih reuperatorji so nekajkrat cenejši od evropskih, tako da bo za počakat ( tisti, ki lahko čakajo )
Ocena:
4
Torej si o referencah grupacije riello slabo obveščen. Saj jih ne zagovarjam, da so najboljši ampak, marsikaterega iz naše severne soseščine danejo v kot, tako po kvaliteti, kot tudi velikosti in prodajnih rezultatih v svetu.