PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kamni ob cesti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri nas občina dovoli postavitev ograj do roba ceste. Tisti, ki smo jih postavili bolj noter, pa moramo prenašat razne elektro omarice, hidrante, table..., ker smo pač bedatki.
Ne biti ravno ''preveč prepričani'' v pravilnost izdelav raznih ograj, postavitev kamnov ipd., itd....
Tu dam presneto prav firefly-ju..., ko bo kaj narobe lahko vlečete kratko..., potem izgovor je moje..., mi je rekel ta in ta ....ne veljajo brez pisnega in štampiljk počenega groša, vas pa lahko precej več Idea :!:
Tu me je celo papež razočaral...
Mar ne poznamo cestnih teles, varovalnih pasov, min. odmikov...
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")deloindomunichr("46")si/ni-vseeno-kdaj-postavimo-ograjo[/url] takih stvari je ogromno...tudi tale ni odveč
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")educenterunichr("46")si/wp-content/uploads/2013/02/Gradivo_posegi_v_varovalnem_pasuunichr("46")pdf[/url] Tu bi opozoril..., če ste pregledali....,da lahko zaradi takih dejanj, tudi na vašem zemljišču zagori kaka svečka...ki vas lahko ''stane doživljensko'''...
Zato previdnost ne bi bla odveč...
Ker sem iz področja gradbeništva...lahko dodam, da se ob kaki gradnji gradbinci ''morajo'' umikat ravno takim ''nedovoljenim'' mejam, največkrat še samih lastnikov- investitorjev, ko se gradnja zaključi pa se dostikrat celo podre živa meja, škarpa...in to z naročilom istega , ki jo je prej varoval ''kao zenicu svoga oka''....
Če bi bili tudi izvajalci bolj pozorni na črke zakona , bi mnogokrat bolje prišli skozi...
Velikokrat pa žal prevlada: denar- moč- poznanstva , da ''povozijo'' tudi črke zakonov...
Vendarle, če nimate teh prioritet, se raje ne ''igrajte''....
Vsak je svoje (ne)sreče kovač :wink:
lp
To sem rabil... kajti mislim da se vsi pojavljamo v obeh vlogah, kot lastniki in kot vozniki... ampak, nekaj lahko z gotovostjo trdim, ko se zgodi "pizdarija"...( in če ravno nimaš dovolj masla na glavi, žal, ta naša ljuba Slovenija), potem iščejo in iščejo da bi te privili ob zid... in če ne bom to jaz, ki je priletel na kamen, potem bo to zavarovalnica ki bo pokrila moj kasko... moram reči da se popolnoma strinjam z bohincem...
Pri nas imaamo ob vaški cesti, ki je občinsko prevzeta postavljene tiste ruumene mejnike. Od oka bi rekel, da so od asfalta širokega 3,5 metra oddaljeni kakšen meter. Se pravi, da čez nimam kaj iskat.
:lol: :lol: Ajga-bohinc, pa ne de res?

No ja - sej maš čist prav. Big Grin Mislim pa, da si malo zanemaril - realnost. Žal.

Pa jasno je, da je še po 20 in več letih, nič ni jasno. 8) In ker je danes važno le, kaj je MOJE in kako bo MOJA rit, dobro skoz pršla - je takole. Saj, ko MOJA rit, v drugem kraju, na drugi vaški potki, počne isto, kot drugi počno na MOJI parcelci pri meni doma, .............. je OK, ker moram svoj JEEP pač nekje obrnit in BMK, če je cesta pač preozka. Nekje je treba - ne de?

In ne kar na počez. Tule je jasen "konflikt interesov". :roll: :lol: :lol:

Kot "lastnik" nekega zemljišča, imam eno fiks idejo, ko pa se vsedem za volan, so želje, potrebe ali ideje - čist neki druzga!

Je pa dejstvo, da se vse da urediti. Če je volja, če je interes in če so v zadevo vključeni - pazi - LJUDJE! :?

Ampak tista slika zgoraj je dovolj zgovorna. Dokler je pacient rabil infrastrukturo, ki je seveda tudi "njegova", jo izrabil, uničil, pa nič prispeval za vzdrževanje - na koncu pa na svojo posestno mejo na pot zabetoniral SKALE - se lahko vsi na trepalnice mečemo, lahko vse žive zakone in predpise citiramo, linkamo, ali prepisujemo - pa ne bo NIČ drugače.

Pa ti še povem zakaj? Evo. Dokler ima "kršitelj" zakona VEČ pravic, kot tisti, ki so mu pravice kršene, ali je oviran celo "javni interes" - toliko časa bo tako.

Ne nazadnje, mi pokaži enega "bihinjca", ki ima parcelo ob neki kategorizirani cesti ali poti, pa je ta meja dolga 100 ali več metrov, pa je JEBA. Od roba ceste naprej je NJEGOVA lastnina, travo ali grmovje MORA urejati, vzdrževati in tako naprej, naplužen pesek in sranje MORA sam odstraniti, ograje NE sme in ne MORE postaviti, dejansko NE more prosto razpolagati s SVOJO lastnino. To pa je spet v nasprotju z osnovnimi "ustavnimi" principi in v hudem nasprotju z Obligacijami, pa še s čem.

Torej - zakaj menimo, da moramo kot VOZNIKI imeti možnost "brezplačne" izletne cone na tuji lastnini? Seveda v primeru lastne vozniške NAPAKE?
In v čem je razlika, če zajebeš in te dol s ceste vrže, pa povoziš par skal, ali pa nabiješ v betonsko ograjo, ki je z vsemi dovoljenji in papirji postavljena v predpisanem odmiku od cestnega telesa?

Kot razumem, bi v prvem primeru, kot voznik - TOŽIL - lastnika parcele, ker si MU povozil skale, v drugem primeru pa bi itak moral plačati škodo, ki si jo povzročil na LEGALNO postavljeni OGRAJI?

Torej kaj sedaj?
Vsaka cesta je bila nekoč samo "peš steza". Zakaj 1.5m visoka živa meja tik do pločnika NI ok ugotoviš šele ko povoziš kolesarja/pešča/rolerja. Zakaj skale v travi niso OK ugotoviš šele ko se na njih ustavi avto sina od župana. Zakaj koruza do ceste sredi ovinka ni OK ugotoviš ko te traktor v tem ovinku "stisne" s ceste...

V prometno razvitem svetu jim niti približno ne pade na pamet da bi s živo mejo (ali kako drugo ograjo) ovirali pogled na križišču in ovinkih. Niti to da bi postavljali ograjo tam kjer potem na cesti ne bi bilo dovolj prostora za normalno srečanje avtomobilov.

Ko hodim na ogled starih hiš, prva stvar ki me odbije od nakupa je 5km vijugaste ceste ki je široka za 1 avtomobil. Velikokrat tudi zaradi ograj.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=101701">http://www.uradni-list.si/1/content?id=101701</a><!-- m -->

Citat: Prepovedano je:

3. na cestnem svetu javne ceste:

– postavljati ograje, stebričke, zasaditi živo mejo, drevje, trto ali druge visoke nasade ali poljščine, nameščati ali odlagati les, opeko, zemljo, drug material ali predmete;
Kdo pa forsira gradnjo na vsakem gričku? Kdo bi imel lepo pol hektara zemlje okoli svoje sanjske hišice? - očitno investitorji
Kdo to dovoli? Očitno upravni organi, župani, UE.....

In v čem je sedaj problem, kdor je želel in odobril naj še uredi. Eeee tu pa se zadeva ustavi. To pa stane...potem pa se reče, pa sej tam je cesta, oz javna pot....seveda je ...nekdo jo je naredil, nekdo jo je plačal...bi dal kdo kaj zraven? To pa ne, saj je že tam dolgo.

Na koncu se vse začne in konča pri €.

Če bi celotna uprava uredila zadeve, da so gradbene parcele na kupu in to tam kjer je urejena infrastruktura (cesta, voda, elektrika, telefon, optika, kanalizacija...), bi bilo kar nekaj problemov manj.

Kako pa se dejansko dela? Prostorski načrt, ki bi bil veljaven še ni niti sprejet (uradno se menda reče da je v usklajevanju)....župani pa že vnašajo spremembe (in požegnajo gradnje-ki se sevda takoj izvedejo), ki se bodo upoštevale v naslednjem prostorskem načrtu...ki bo ko bo...

Sem se ravno spomnil dveh osnovnih principov:
NIMBY - not in my backyard
NIMET- not in my election time

Velja kot pribito :-)

LP
Ja, in kaj je bilo prej - KURA ali JAJCE ? :mrgreen:

Lokalna skupnost - Občina, običajno v svojih aktih sprejme neka izhodišča in smernice o zazidljivih "placih", pač glede na "strateški" razvoj. :wink:

Od tu naprej pa je "štala". V normalnem sistemu, bi to pomenilo urbanistično razdelane in dodelane podlage in parcelacijo, skupaj z vso potrebno infrastrukturo. Pomeni s cestami, pločniki, kanalizacijo, telefonijo, kabelsko in elektriko - na vsako parcelo.
To seveda pomeni, da Občina ureja vse. Odkupi zemljišča od lastnikov, uredi komasacije in ostale neumnosti, skratka "vloži" evre in še kaj. Jasno da, potem tudi Občina prodaja te parcele. Komunalno urejene, da se razumemo.

Tako je pri jodlarjih, pa pri lahih tudi, da o švajcarcih ne debatiramo. Se pravi "Hans, Jorg ali Giovani" so kupili kos sveta, ki je njihov, hkrati pa je vsa infrastruktura do NJIHOVE lastnine - skupno javno dobro, katerega lastnik je LOKALNA skupnost.

Pri nas, je seveda BOLJŠE! :mrgreen:
Sprejme se zazidalec, potem pa kot SVINJE v buče. Vsak proda, kar pač lahko - zazidljive parcele, travnike, vse, sam da je. Ceste so sicer vrisane, ampak so običajno po lastniških parcelah. Kanalizacije NI, elektrika - znajdi se, voda podobno ...... in tako naprej. Ko tako NASELJE raste in zraste, pa se srečamo z vsem, kar so ONI DRUGI, že dobili urejeno.

Pri nas je INTERES Občine le "inkasantstvo" za nekaj - kar nam ne dajo, ali česar NI. Ali kar še BO? :mrgreen:
Aja odgovor na dilemo...KURA ali JAJCE...je že zdavnaj razrešena...
Prvo je bil PETELIN :lol: , ki so mu odrezali jajca....in tako sta nastala KURA :lol: in JAJCE :lol:

Se opravičujem, tole je povsem OFFTOPIC.

LP
papez46 Napisal::lol: :lol:
Kakor berem - zadnje čase so .......... drve poceni. :wink:

Takole ene 20m3 klafter nabaviš ........ :roll: ......, jih lepo ene 30cm os ceste lepo zložiš in naložiš. 1m visoko, 1m široko in xym v dolžino ( po potrebi pač ).

Če je 50€m3, imaš za jurja 20m ograje. Confusedhock:

Trajne in for-ewer. Pa še nihče se ne more 3,14zdit, da maš ograjo - ker je nimaš. Si samo drva pospravil - za prihodnje zime. :wink:
Poznam enega takega. Sam postavlja klaftre na cesto, ko pa se vozi s traktorjem drugje, pa se vozi po tujih travnikih ker imajo manj lukenj kot ceste. Takega bo treba enkrat malo kozjih molitvic naučit... (stare konjske brane okoli obrniti v visoki travi, pa naj čeznje zapelje z vsemi 4... ko se mu bo to ene 2x zgodilo...
Jst pa drva NA cesti zelo rad pobiram...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Citat:12. cestni svet je zemljišče, katerega mejo na podlagi predpisov o projektiranju javnih cest določajo linije med skrajnimi točkami prečnega in vzdolžnega profila cestnega telesa, vključno z napravami za odvodnjavanje. Meja cestnega sveta poteka največ 2 metra od linij skrajnih točk, vključno z napravami za odvodnjavanje, pri avtocestah največ 2 metra od varovalne ograje, pri predorih pa največ 5 metrov od stika predorske cevi z brežino, merjeno pravokotno na os ceste;

Citat:14. cestišče je del javne ceste, ki ga sestavljajo vozišče, odstavni in ločilni pasovi, kolesarske steze, pločniki, bankine, naprave za odvodnjavanje, če so tik ob vozišču, ter zračni prostor v višini 7 metrov, merjeno od točke na osi vozišča;

Citat:24. javna cesta je cesta, ki jo država ali občina, v skladu z merili za kategorizacijo javnih cest, razglasi za javno cesto določene kategorije in jo lahko vsak prosto uporablja na način in pod pogoji, določenimi z zakonom in drugimi predpisi;

25. javna pot je občinska javna cesta, ki ne izpolnjuje meril za kategorizacijo kot lokalna cesta in je namenjena navezovanju prometa na javne ceste enake ali višje kategorije;

Potem moramo začeti na začetku. Namreč ...... :roll: ....... kamni ob kakšni, oziroma kateri cesti?
Takole - prosto po prešernu - bi moral biti celotni "cestni svet" v lasti "Občine" oziroma "države", oziroma - skupno dobro.

Ne samo 3,5m asfaltirane širine in 50cm neutrjene bankine. Se pravi 3,5m asfalta in še 2m levo in desno, pomeni 7,5m širok pas v višini 7m, predstavlja "cestni svet", kjer NIMA privatna lastnina - kaj iskati.

Ker pa temu ni tako, ker so Občine brez €, oziroma vse pojejo in popijejo, pa to pomeni, da so površine namenjene cestam običajno zasebna lastnina in potekajo po zasebnih parcelah.

Drugače povedano, parcelacija je taka, da se parcele stikajo ( levo in desno ) pot pa je predvidena po sredini, kar pomeni, da da vsaka parcela ( levo in desno ) za pot .............. in tu je začetek SRANJA .......... 1,75m! :twisted:
Levi naredi od 1,75m naprej OGRAJO, Desni prav tako. Confusedhock:

Kam bo šel sneg, kako bo kdo lahko obrnil, ................. ne briga nikogar.

In zakaj bi ga? Tisti, ki naj bi poskrbel za red in pravila IGRE, tega ne more storiti, ker NIMA sredstev za to.
Ima le zakone in predpise ................. in pa seveda GLOBE.

In najprej mi nekdo proda za 150€/m2 zazidljivo parcelo, od tega plačam vse prispevke in kaj vem kaj, potem pa "DAM" za skupni blagor ( recimo da je parcela kjer je cesta dolga 15m ) 15 x 1,75m=26,25m2, po 150€, kar je 4000€, za to, da sploh lahko pridem do parcele, pa vsak vsakemu mora služnost dovolit in take neumnosti.

Skratka " bananistan" in "ujemi me - če moreš" ali pa "kdo bo koga", ali še bolje ...... "s tujim tičem je simpl po koprivah mahat".
Kaj pa ima to zveze z nelegalnim postavljanjem ovir ob vozišču?

V švici še cot ne smeš sušit na svojem, privat balkonu.
papez46 Napisal:In najprej mi nekdo proda za 150€/m2 zazidljivo parcelo, od tega plačam vse prispevke in kaj vem kaj, potem pa "DAM" za skupni blagor ( recimo da je parcela kjer je cesta dolga 15m ) 15 x 1,75m=26,25m2, po 150€, kar je 4000€, za to, da sploh lahko pridem do parcele, pa vsak vsakemu mora služnost dovolit in take neumnosti.

Eeeeee...poglej, če bi ti (ali kdorkoli drug) kot investitor vedel da je toliko in toliko metrov od ceste še območje...kakršnegakoli imena kjer se ne sme delat to in to...bi to prodajalcu lepo povedal in kupil od njega parcelo...ne pa cesto oz. vplivno območje ceste, kjer so omejitve....in problema nebi bilo (recimo) Smile

Kot zanimivo situacijo pa živim v bajti, ki ima pravnomočno GD in je od vhodnh vrat do roba ceste natančno 1,1 meter... kje je sedaj to območje???

Bo teba kakega pravnika vprašat :-)

LP
1 2 3
Iskanje po temi