Objave: 67
Teme: 2
Ocena:
0
E to me je zanimalo, ker imamo doma enako zvezano sicer TČ ampak me je zanimalo zakaj se ne meša.
Mi lahko kdo razloži na kakšen princip oziroma zakaj torej ne potegne desna OČ vodo tudi iz kotla... torej to imenujemo hidravlična bariera?
lp
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Imam tudi sam nekaj podobnega, samo da imam esbe namesto laddomata, ali motornega 3p. Sem že probal zapreti izhode iz zalogovnika, pa nagnal radiator pumpo, pa ni šlo. Vsaj po termometru pred pečjo.
V varovanju povratka je najbrž neka ”loputa” ki jo nekdo nadzira.(Elektronika, termostat....). In če se loputa zapre(zapre pot od zalogovnika do ventila,) potem čez zaprto ne gre pa če se na glavo postaviš.
Naj pa kdo drug bolj strokovno pove.
Aleksa tudi jaz pogrešam (kar se objav na forumu tiče, pred božičem je bilo nekaj jeze, da ni.....)
Objave: 978
Ocena:
2
Imam Seltron ND3 in deluje po takem principu:
- ko zakuriš, je ventil zaprt za dotok hladne vode iz zalogovnika, črpalka se vklopi pri doseženi temp. 53°C v peči ali izhodu iz peči. Najprej voda kroži samo po peči in ko doseže min. željeno temp. se pa prične počasi odpirati 3potni mešalni ventil s motornim pogonom. Tako gredo viški tople vode v zalogovnik oz. ogrevalni sistem.
- Pri končanju kurjenja so 2 možnosti. 1. zalogovnik ni celotno segret in na izhodu je manj kot želejena temp. dviga povratka. Takrat se zapre 3potni ventil in ugasne obtočna črpalka. Peč pač ostane na delovni temp.. 2. zalogovnik je v celoti pregret in je spodaj v zalogovniku spodaj je več kot je temp. dviga povratka. 3potni ventil je do kraja odprt. Ko se temp. vstopa in izstopa iz peči iznačita, se 3potni ventil zapre in obtočna črpalka izklopi. V tem primeru je peč na višji temp, kot v prvem primeru.
- pri pobegli temp. brez hladilnega sistema za peč mi pa dela takole: Ko doseže peč 95°C se začne 3potni ventil odpirati do konca in gre v peč hladna voda iz dna zalogovnika. To je šok za peč a vsa toplota se lepo shrani v zalogovnik ni nepotrebne izgube in mokre kurilnice.
Jaz sem s mojim lastno zgrajenim sistemo zadovoljen.
Dvig - varovanje povratka - še neizolirano
<!-- m --><a class="postlink" href="https://picasaweb.google.com/113294279728930596535/Kurilnica?noredirect=1#5942138371183985234">https://picasaweb.google.com/1132942797 ... 1183985234</a><!-- m -->
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Mi lahko kdo razloži na kakšen princip oziroma zakaj torej ne potegne desna OČ vodo tudi iz kotla..
Verjetno misliš OČ ogrevalnega kroga, ki poganja vodo skozi radiatorje. Pri obtoku je za vodo krajša (manj upora) pot skozi zalogovnik, kot pa skozi kotel. Večina povratne vode bo šlo v zalogovnik, ter iz zalogovnika v dvižni vod.
Obtok med kotlom in zalogovnikom se lahko ustvari z naravnim kroženjem, če ima zalogovnik vrh višje kot kotel ter dno višje kot kotel. Če je zalogovnik na isti višini kot kotel, ja možno ustvariti paralelni tok skozi kotel in zalogovnik s priklopom dvižnega in povratnega voda na sredini povezovalnih cevi med kotlom in zalogovnikom ali pa s posebno OČ za obtok med kotlom in zalogovnikom.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
8
Jozl: te lahko ponovno prosim za podatke o ”nepovratnem” ventilu ki ga imaš pred ventilom na bypassu.
Zgoraj pred nd3 vidim da imaš klasičnega, spodaj pa ne (si že enkrat pisal o tem, sedaj si bom shranil) Predvidevam, da imaš spodnji ventil na bypasu zaprt ,sicer bi radiatorji lahko vlekli toplo vodo iz peči namesto iz zalogovnika (oziroma tja pošiljali rucklauf)(če imaš radiatorje in kotel povezan na Z preko T kosa kot jaz. Če pa imaš radiatorje direkt iz zalogovnika potem pa je do tega najbrž ne prihaja.
Ocena:
8
To bi naredil, ker mi po kurjenju v peči ostane vsaj 10% toplote, lahko tudi 1/4. Zakaj že? Naj gre v zalogovnik oziroma radiatorje, kurilnico ne rabim 30+
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Glede na zadnjih nekaj prispevkov nobeden ne šteka mojega bypasa na koncu kurjenja: Zalogovnik poln 95°C, peč enako in sedaj zaprem dotok v zalogovnik in odprem v sistem ter hladim peč še kakšno uro po koncu kurjenja, toplota iz peči ne gre v dimnik, pa ne pišem u kitajščini da ne kapirate. :evil:
Objave: 978
Ocena:
2
zamot1: mogoče te res večina ne kapira. Jaz razumem in imam v glavi, kako imaš rešeno to ohlajanje zadeve. Tudi jaz sem razmišljal o nečem tem. Samo je težava zaradi službe, kako bo potem žena to laufala, če že pobegne iz kurilnice, ko mora prižgati plin na plinskem gorilci, da se lažje podkuri v peči in predhodno pogreje dimnik.
Hanzi: tisti ventil je nepovratna loputa oz. gravitacijska zapora. Funkcijo ima podobno nepovratnemu ventilu, le da ni tukaj nobene vzmeti. Več o tem je opisano na tej temi:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=52510">viewtopic.php?f=7&t=52510</a><!-- l -->
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
V navodilih za Laddomat piše tudi, da sproži avtomatsko kroženje vode v primeru izpada električne energije. Ali mi kdo lahko pojasni ta postopek in ali ima pri tem tudi kakšno vlogo naležni termostat pred njim, ki v tem primeru ne deluje?
To bi pomenilo, da se lahko peč na drva do določene temperature ogreva tudi ob daljšem izpadu elektrike. Enako naj bi veljalo za štedilnik na drva s kotlom za centralno ogrevanje.
Objave: 67
Ocena:
0
Seveda, v laddomatu je preprost ventil oziroma bolje rečeno loputa. Ko se vključi črpalka nastane tlak, ki pritiska na to loputo in voda lahko kroži samo preko termostatskega ventila. Ko zmanjka elektrike, ni več pritiska na ta ventil in voda lahko termosifonsko kroži. Na ta način se v tej katastrofi zadnji teden greje marsikdo.
Čisto na dnu vidiš ta venil. Voda se zaleti vanj in ga s tem zapira dokler je vključena obtočna črpalka varovanj povratka.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tiliaunichr("46")si/userfiles/laddomat1unichr("46")jpg[/img]
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Ko se vključi črpalka nastane tlak, ki pritiska na to loputo in voda lahko kroži samo preko termostatskega ventila. Ko zmanjka elektrike, ni več pritiska na ta ventil in voda lahko termosifonsko kroži.
Čisto na dnu vidiš ta venil.
Tu mi logika ne deluje. Da ne bo nesporazuma: Iz povratnega voda pride spodaj desno in gre v kotel spodaj levo. Od zgoraj pride topla voda za predgrevanje povratka v kotel.
Tako kot je narisan ta ventil spodaj bi rekel da je protipovraten ventil, ki ne dopušča, da bi voda iz povratnega voda šla direktno v kotel, dovoljuje pa vodi iz kotla ali iz črpalke prehod v povratni vod, če je dovolj pritiska. Da bi se odprl, ga je treba potisniti od zgoraj navzdol. Kaj ga bo potisnilo, ko zmanjka elektrike in črpalka ne deluje? Dejansko bi želel zvedeti namen (funkcijo) tega ventila.
Naj nekdo popravi mojo logiko. Zelo verjetno, da si nekaj napačno razlagam.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
Potem pa ne razumem, zakaj se je meni že dvakrat vklopilo termično varovalo in potegnilo hladno vodo v kotel, ko je zmanjkalo elektrike? Ob vaši razlagi, bi moralo vse nemoteno delovati.
Objave: 793
Ocena:
0
Karmen, mogoče je napeljava narejena tako, da voda ne kroži termosifonsko? Če monterji niso bili previdni se to zelo rado naredi.