PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
lidya Napisal:mogoče čist mal iz konteksta ,me zanima kako dolgo drži zalogovnik v dokaj dobro izoliranih hišah s talnim,sem se pogovarjal z znancem pa pravi da mu drži tri dni 1000 litrski.a me mogoč mal farba

Če je talno že nagreto mogoc kak dan ali dva...ob teh temperaturah.

Če je talno nahlajeno ravno dobro segreješ estrihe, kje so še trije dnevi.
okvals Napisal:Jaz ga v nobenem primeru ne bom dal ( še ena ropotija v bajti). In to govorim po skoraj 10 letnih ogledih raznih hiš (klasika kot je moja), ter svakova nova lesena hiša (800 litrov zalogovnik, talno gretje, v kurilnici ventilov in elektronskih zadev kot v silosu za jederske rakete al pa kot na iztrelišču za vesolje,poraba pa skor taka kot pri meni).

Pa ta hiša je zgrajena iz ne vem kakšnih fanci materialov (Itak mora biti ploh oz. dila vsaj made in kanada , ker slovenska smreka oz jelka ni dobra ipd.)
Zadevo lahko rešiš brez elektronike!
Tudi ventilov ne rabiš bistveno več.
Je pa neprecenljivo zjutraj iti v toplo kopalnico!
vincent Napisal:
lidya Napisal:mogoče čist mal iz konteksta ,me zanima kako dolgo drži zalogovnik v dokaj dobro izoliranih hišah s talnim,sem se pogovarjal z znancem pa pravi da mu drži tri dni 1000 litrski.a me mogoč mal farba

Če je talno že nagreto mogoc kak dan ali dva...ob teh temperaturah.

Če je talno nahlajeno ravno dobro segreješ estrihe, kje so še trije dnevi.
Ej mogoče ne ogreva 3 štukov kot midva.
Jaz imam 2k za 2 dni v teh dneh. Je pa res da streha ”NI” izolirana, da so nekateri ”zmrznjeni” in imajo radi vsaj 23 najraje pa 25, drugi pa zraven švicamo v samih gatah.
Hanzi Napisal:
okvals Napisal:Jaz ga v nobenem primeru ne bom dal ( še ena ropotija v bajti). In to govorim po skoraj 10 letnih ogledih raznih hiš (klasika kot je moja), ter svakova nova lesena hiša (800 litrov zalogovnik, talno gretje, v kurilnici ventilov in elektronskih zadev kot v silosu za jederske rakete al pa kot na iztrelišču za vesolje,poraba pa skor taka kot pri meni).

Pa ta hiša je zgrajena iz ne vem kakšnih fanci materialov (Itak mora biti ploh oz. dila vsaj made in kanada , ker slovenska smreka oz jelka ni dobra ipd.)
Zadevo lahko rešiš brez elektronike!
Tudi ventilov ne rabiš bistveno več.
Je pa neprecenljivo zjutraj iti v toplo kopalnico!

V kopalnico pa tudi drugam grem vedno v toplo.
Tudi jaz imam elektroniko, da ne bo pomote. Hočem samo povedati, da sedaj v teh časih veliko stvari v kurilnici popolnoma nepotrebnih in se z samim sistemi kurjave kar mal preveč ukvarjamo.

Nisem proti napredku zdaleč ne, da pa mi monter našopa toliko stvari v kurilnico, pa da sem še preko mobitela obremenjen z njimi (ker drugače kao ob 5.00 zjutraj ne bom vstal v toplo), no to je pa zame bosa.
Citat:Nisem proti napredku zdaleč ne, da pa mi monter našopa toliko stvari v kurilnico, pa da sem še preko mobitela obremenjen z njimi (ker drugače kao ob 5.00 zjutraj ne bom vstal v toplo), no to je pa zame bosa.
To je le stvar tvoje informiranosti in odločitve. Ničesar ti ne našopa brez tvojega pristanka.
Ogrevanje je podobno kot čiščenje tal. Lahko to počneš s sirkovo metlo, lahko imaš robotski sesalnik, pa še nekaj vmesnih stopenj obstoja. Kaj boš uporabil, pa je stvar tvoje lenobe (časa) in debeline denarnice.
Nimam časa - sem v penziji!
Oprosti Žerjavar, eni tetki ali pa nekomu ki ni ravno doma v ogrevanju, monterji lahko našopajo nepotrebne stvari (nekateri investitorji še navadnega ognja zunaj ne znajo zakurit in to je res).

In kar se tiče moje debeline denarnice, ne skrbi, gre v druge stvari (živi se sam enkrat).
Kako greš zjutraj v kopalnico na toplo brez zalogovnika? Ajd talno gretje z dolgim zamikom in dobro izolacijo. Pri ogrevanju na drva seveda.
Moja Jedrska elektrarna se od tvoje termoelektrarne lahko loči samo po dodatni črpalki, varovanju povratka (tripotni mešalni termostatski ventil brez elektronike) in večji ekspanziji.

Zakaj bi sploh imel termoelektrarno, če imaš lahko gašperček v sobi ali pa krušno peč pa ne rabiš niti dkg železa v obliki radiatorjev, cevi, ventilov....
Ja, Hanzi itak. Moje videnje glede na vprašanje avtorja je edino izolacija in nič drugega.
Ali, pa po domače tudi s tvojo jedrsko elektrarno je potrebno dovesti tolko in toliko kilovatov, ali pa megavatov če hočeš, da se v bajti dobr počutiš.

Da se pa naredi dva obvoda v kurilnici, vgradi dve ekspanziji, v vsak štuk svojo procesno enoto oz. rač. modul ipd, pa še recimo dva dodatna ventila, pa senzor temperature, pa tak in tak zalogovnik ipd.., na neizolirano hišo, mi pa naj negdo pove zakaj.

Tudi avti so nabiti z nevem kakšno varnostno elektroniko, pa je voznik še vedno odločojoč dejavnik (sam imam nov avto pa ni glih najcenejši cenovni razred).

Gašperček, hja kaj pa vem. Mal romantike v hiši mogoče tud ne škodi. Ampak je treba znat zakuriti ne pa da bo to "raufkambra za klobase", dela pa kar nekaj.

Smetimo temo, še vedno je avtor brez odgovora in verjetno precej zmeden. In to ni namen foruma.
okvals Napisal:Da se pa naredi dva obvoda v kurilnici, vgradi dve ekspanziji, v vsak štuk svojo procesno enoto oz. rač. modul ipd, pa še recimo dva dodatna ventila, pa senzor temperature, pa tak in tak zalogovnik ipd.., na neizolirano hišo, mi pa naj negdo pove .
Ti bi imel že elektrarno naslednjo stopnjo od fuzije?
Imam eno ekspanzijo, zalogovnik pa ni nič drugega kot velik izoliran ”radiator” (plinska cisterna) med pečjo in radiatorji iz katerega grejem radiatorje ko peč ne gori. Nobenih računalnikov, gsm modulov, procesorjev. Ena sama dodatna črpalka, ventil za 70 evrov, večja ekspanzija, pa neko tipalo (nekaj evrov)ki da signal črpalki da peč gori. Po sobah pa termostatski ventili (če že kompliciraš z elektornsko glavo) ki se mi zdijo prednost pred vremensko regulacijo za jurja.

Se pa strinjam da dolgoročno je samo izolacija rešitev, tudi pred drugimi težavami ne samo mrzlo kopalnico zjutraj.
Daj no, preber še ostalo ne le najno debato.

Ajd
Pogrešam Aleksa in še koga pri tem filozofiranju v stilu če bi pes hlače nosu ne bi j..c kazu :lol:
Evo ga Smile

V primeru, da pa bi zalogovnik pobral preveč energije zjutraj in bi prepozno zagrelo hišo (samo v primeru če bi bil res hladen) pa se na drugo stran da 3 portni ventil in se zveže na termostat dimnih plinov. Tako, bi se ob kurjenju ventil prestavil in bi uporabili baypas. Ko bi ogenj pogorel, pa bi se ventil prestavil in bi šibalo direktno iz zalogovnika.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1T/cj/2JKekZAi/shemaunichr("46")jpg[/img]
dolsina Napisal:Nemogoče...

Vedno peč segreje najprej zalogovnik, leta 2014 pač ne gre drugače in moraš počakati vsaj ene 2 dni preden začne gret bajto.

S tem se pa res ne strinjam. Odvisno kako je narejen sistem. Lahko si ga prilagodiš glede na želje in potrebe.
Pri meni gre v zalogovnik višek, ne osnova.
Temu je namenjen, kaj ne?
Kratko vprašanje za tiste, ki se bolj spoznate. Vodo bi vzel pred zalogovnikom, da ne grejem še zgornjo plast vode, ki potem traja še cca. 15min da pride do vroče vode.

Moti me, da bi po končanm kurjenju obtočna vlekla tudi hladno vodo preko peči. Ima kdo kakšno učinkovito rešitev?

Moja ideja je 3 portni preklopni ventil vezan na termostat dimnh plinov.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1E/111/2KK6AfGX/shema1unichr("46")jpg[/img]
Citat:Moja ideja je 3 portni preklopni ventil vezan na termostat dimnh plinov.
Verjetno računaš, da boš s tem zaprl vstop povratne vode v kotel, če dimni plini niso dovolj vroči. To je v začetku kurjenja in po koncu kurjenja. Verjetno bo uporabno. Imam pa pomislek:
- Ob koncu kurjenja je v kotlu vroča voda. Zaradi znižanja temperature dimnih plinov se ustavi dotok povratne vode v kotel - s tem se ustavi pretok skozi kotel. Vroča voda v kotlu se počasi ohlaja v dimnik. Tu je le vprašanje, ali se bo voda kotla prej ohladila v dimnik (čista izguba) ali bo ogrevanje (radiatorji) prej ohladilo zalogovnik. V prvem primeru bo zadeva pozitivna, ker bi brez tega ventila šlo tudi nekaj toplote iz zalogovnika v dimnik - izguba bi bila večja.
- Ne vem kako bi naj deloval (zapiral, preusmerjal) ta preklopni ventil. Ne smeš dovoliti, da bi zaradi delovanja obtočne črpalke šlo nekaj povratne vode po cevi v zgornji sloj zalogovnika.

Če si mislil predvsem preprečiti izgube skozi dimnik po prenehanju kurjenja, ti priporočam, da preprečiš pretok zraka skozi dimnik, naj zrak v kurišču in dimovodih peči miruje, da ne bo ohlajal vode kotla. Termostat dimnih plinov ti naj zapre loputo dovoda zraka ali loputo dimnih plinov. Moraš pa imeti še ročni vklop odprtja lopute ob začetku kutjenja
Nimam časa - sem v penziji!
1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi