Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Nisem proti napredku zdaleč ne, da pa mi monter našopa toliko stvari v kurilnico, pa da sem še preko mobitela obremenjen z njimi (ker drugače kao ob 5.00 zjutraj ne bom vstal v toplo), no to je pa zame bosa.
To je le stvar tvoje informiranosti in odločitve. Ničesar ti ne našopa brez tvojega pristanka.
Ogrevanje je podobno kot čiščenje tal. Lahko to počneš s sirkovo metlo, lahko imaš robotski sesalnik, pa še nekaj vmesnih stopenj obstoja. Kaj boš uporabil, pa je stvar tvoje lenobe (časa) in debeline denarnice.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 699
Teme: 12
Ocena:
0
Oprosti Žerjavar, eni tetki ali pa nekomu ki ni ravno doma v ogrevanju, monterji lahko našopajo nepotrebne stvari (nekateri investitorji še navadnega ognja zunaj ne znajo zakurit in to je res).
In kar se tiče moje debeline denarnice, ne skrbi, gre v druge stvari (živi se sam enkrat).
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Kako greš zjutraj v kopalnico na toplo brez zalogovnika? Ajd talno gretje z dolgim zamikom in dobro izolacijo. Pri ogrevanju na drva seveda.
Moja Jedrska elektrarna se od tvoje termoelektrarne lahko loči samo po dodatni črpalki, varovanju povratka (tripotni mešalni termostatski ventil brez elektronike) in večji ekspanziji.
Zakaj bi sploh imel termoelektrarno, če imaš lahko gašperček v sobi ali pa krušno peč pa ne rabiš niti dkg železa v obliki radiatorjev, cevi, ventilov....
Ocena:
0
Ja, Hanzi itak. Moje videnje glede na vprašanje avtorja je edino izolacija in nič drugega.
Ali, pa po domače tudi s tvojo jedrsko elektrarno je potrebno dovesti tolko in toliko kilovatov, ali pa megavatov če hočeš, da se v bajti dobr počutiš.
Da se pa naredi dva obvoda v kurilnici, vgradi dve ekspanziji, v vsak štuk svojo procesno enoto oz. rač. modul ipd, pa še recimo dva dodatna ventila, pa senzor temperature, pa tak in tak zalogovnik ipd.., na neizolirano hišo, mi pa naj negdo pove zakaj.
Tudi avti so nabiti z nevem kakšno varnostno elektroniko, pa je voznik še vedno odločojoč dejavnik (sam imam nov avto pa ni glih najcenejši cenovni razred).
Gašperček, hja kaj pa vem. Mal romantike v hiši mogoče tud ne škodi. Ampak je treba znat zakuriti ne pa da bo to "raufkambra za klobase", dela pa kar nekaj.
Smetimo temo, še vedno je avtor brez odgovora in verjetno precej zmeden. In to ni namen foruma.
Ocena:
0
Daj no, preber še ostalo ne le najno debato.
Ajd
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Pogrešam Aleksa in še koga pri tem filozofiranju v stilu če bi pes hlače nosu ne bi j..c kazu :lol:
Objave: 67
Teme: 2
Ocena:
0
Kratko vprašanje za tiste, ki se bolj spoznate. Vodo bi vzel pred zalogovnikom, da ne grejem še zgornjo plast vode, ki potem traja še cca. 15min da pride do vroče vode.
Moti me, da bi po končanm kurjenju obtočna vlekla tudi hladno vodo preko peči. Ima kdo kakšno učinkovito rešitev?
Moja ideja je 3 portni preklopni ventil vezan na termostat dimnh plinov.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1E/111/2KK6AfGX/shema1unichr("46")jpg[/img]
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Moja ideja je 3 portni preklopni ventil vezan na termostat dimnh plinov.
Verjetno računaš, da boš s tem zaprl vstop povratne vode v kotel, če dimni plini niso dovolj vroči. To je v začetku kurjenja in po koncu kurjenja. Verjetno bo uporabno. Imam pa pomislek:
- Ob koncu kurjenja je v kotlu vroča voda. Zaradi znižanja temperature dimnih plinov se ustavi dotok povratne vode v kotel - s tem se ustavi pretok skozi kotel. Vroča voda v kotlu se počasi ohlaja v dimnik. Tu je le vprašanje, ali se bo voda kotla prej ohladila v dimnik (čista izguba) ali bo ogrevanje (radiatorji) prej ohladilo zalogovnik. V prvem primeru bo zadeva pozitivna, ker bi brez tega ventila šlo tudi nekaj toplote iz zalogovnika v dimnik - izguba bi bila večja.
- Ne vem kako bi naj deloval (zapiral, preusmerjal) ta preklopni ventil. Ne smeš dovoliti, da bi zaradi delovanja obtočne črpalke šlo nekaj povratne vode po cevi v zgornji sloj zalogovnika.
Če si mislil predvsem preprečiti izgube skozi dimnik po prenehanju kurjenja, ti priporočam, da preprečiš pretok zraka skozi dimnik, naj zrak v kurišču in dimovodih peči miruje, da ne bo ohlajal vode kotla. Termostat dimnih plinov ti naj zapre loputo dovoda zraka ali loputo dimnih plinov. Moraš pa imeti še ročni vklop odprtja lopute ob začetku kutjenja
Nimam časa - sem v penziji!