PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hanzi Napisal:Branci: in katera pamet bo furala avc? Viadrusova?
Potem je bolje mu svetovati acc <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/regulator-konstantne-temperature-acc20-s-tipali-2x-tf-pt.html">http://www.seltron.si/regulator-konstan ... tf-pt.html</a><!-- m --> razen če bo šel v nakup wdc ali podobno za slabega jurja. Pri zgornjem acc mora nabaviti še tripotni ventil se mi zdi.
Avtorju teme priporočam ogled kakšne podobne kurilnice. Vidim da ima vincent solidno rešeno, pri meni je za fantovsko delo tudi zadovoljivo....(vsaj meni, bo nekaj sprememb spomladi).

se opravičujem sem prehitro nalimal link
acc-ja sem imel v mislih
[quote="vincent"]Do mešalnega ventila daš jeklene cevi naprej je lahko aluplast. Mešalno enoto s črpalko omejiš na maks. 70 stopinj, pa je problem rešen oz. sam glede na mraz doziraš preko termostatske glave temp. vstopne vode ( enkrat na teden po potrebi korigiraš temp. vode v radiatorjih)...črpalko pa preko sobnega termostata krmiliš z on/off opcijo glede na želeno sobno temperaturo..ali pa če imaš termostatske glave reguliraš vsako sobo posebej preko njih-potem niti termostata ne rabiš.

Laddomnat kot tak varuje peč pred kondenzom posledično katranom.

( zavisi zdaj koliko si se pripravljen vreči v stroške, plus ali imaš kak kabel od kurilnice do npr. dnevne sobe..se da tudi brez a jevspet dražje).[/quote

Torej če prav razumem vezavo preko T kosa:
Na strani voda za v radiatorje je črpalka in neka mešalna enota, katero lahko omejim, koliko bo šlo v sistem radiatorjev. Vendar bo hkrati ogrevalo že tudi zalogovnik. Ko pa bi bila hiša ogreta na nastavljeno temperaturo preko sobnega termostata, pa bi se črpalka za radiatorje izklopila in bi peč ogrevala samo zalogovnik. Ko pa bi temperatura spet padla, pa bi se zopet preko sobnega termostata vklopila črpalka, katera bi črpala toploto ali iz:
- peči (če bi peč še delovala)
ali
- zalogovnika

Si prav predstavljam?
Ampak kaj pa bi potem, ko peč nebi več delovala, preprečilo, da nebi črpalka vlekla preko T kosa vode še vedno tudi iz/preko peči? Če si sploh prav predstavljam...
Žerjavar Napisal:Kakšen je lahko vzrok po želji za vremensko regulacijo, če ima na vseh radiatorjih termostatske ventile?
Za pripiranje v prostorih ki niso obremenjeni, termostat pa v prostor v katerem želiš da je najtopleje.Nevem pa kako bi se ta regulacija obnašala brez zunanjega tipala in notranjega termostata ? Meni točno tako deluje v redu in mogoče res nebi potreboval termostatskih ventilov na vsakem radiatorju.
Citat: Je v začetku rekel, da hoče poceni rešitev, ti mu pa vsiljuješ nekaj, brez česar bo imel popolnoma enako ogrete prostore. Katero ročno preklapljanje pa mu lahko ta zadeva nadomesti?
V drugem sporočilu je napisal.
framus Napisal:Rad bi ugodno in funkcionalno varianto. Ne mislim iti v kakšen velik ekstrem.
Katero ročno prekljaplajnje? nevem, ker so to drugi pisali da imajo bypass-e in da pred in po ciklu nekaj prekljaplajo...kakor kdo hoče.

Laddomat pa zapre ta tokokrog med pečjo in zalogovnikom, ko v peči pade t pod nastavljeno in ti ne ohlaja zalogovika čez peč.
Ampak kaj pa bi potem, ko peč nebi več delovala, preprečilo, da nebi črpalka vlekla preko T kosa vode še vedno tudi iz/preko peči? Če si sploh prav predstavljam...
To preprečuje ladomat ali kaka druga regulacija povratka - spodnja cev -. ki zapre dotok vode iz zalogovnika v peč in ker tega dotoka ni več tudi iztoka iz peči na zgornji cevi ne more biti. So pa še druge teževe pri regulaciji povratka ob koncu gorenja, drugo dejanje :roll:
Seltronova shema 414b z WDC20 brez bojlerja, lahko imaš tudi termostatske ventile na radiatorjih, ko enkrat to zbalansiraš dela super. Jaz bi dal vseeno na vhod v hranilnik tropotni ventil namesto T kosa(zgoraj in spodaj-kasneje motorni pogon) za kasnejšo verzijo z bypass-om, sami ventili niso nek velik strošek.
Oglej si shemo in ko jo boš razumel si zmagal!
Lahko prideš na ekskurzijo
Da še jaz malo dreka zmešam.

Peč preko Laddomata in termostata dimnih plinov direktno na zalogovnik. Torej imaš za 400€ rešeno ogrevanje zalogovnika, varovanje povratka, termosifon, če zmanjka elektrike... Kaj se zgodi z 3portnim mešalnim ventilom ko zmanjka elektrike, ti pa si skočil v trgovino?

Na drugi strani zalogovnika brez kakšnega baypasa na roto temp mešalni ventil nastavljen na recimo 50°C. Obtočno črpalko na minimum, priključeno na sobni termostat. Lahko daš 1k€ za vremensko ali pa rešiš za 200€ s sobnim termostatom in kakšnim termostatskim ventilom.

Ko boš zakuril ti bo po 15min laddomat spustil 75° vodo proti zalogovniku. Ker je vhod in izhod zalogovnika skupaj, bo vroča voda kar kmalu prišla do mešalnega, ki bo že pričel zapirati. Temperatura povratka pa bo okoli 40°C. Če te bo zeblo pa malo dvigneš nastavitve. Prričneš z minimumom in se ustaviš ko si zadovoljen.

Cena:
2000l zalogovnik :1500€
200l raztezna :500€
roto temp :200€
sobni termostat :100€
termostat dimnih :100€
laddomat :300€
pribor :200€
Framus: varovanje povratka prepreči (zapre pot do peči) da bi ti po končanem kurjenju črpal mrzlo vodo iz peči namesto toplo iz zalogovnika.
Iz katera konca slovenije si, oglej si kakšno podobno kurilnico, razmisli o stroških v katere si pripravljen iti, naberi naredil in naredi (ali pa nekomu naročiš izvedbo, če se tega ne boš sam lotil). Naj pa se monter strinjam s tvojim predlogom oziroma ga uskladita, da ne bo jeza po končanih delih.

Mali mojster: ali bo po termosifonu dovolj odvoda toplote brez črpalke? Paziti moraš na lego cevi (vroča samo navzgor, mrzla navzdol, sicer ga lahko precej zmanjšaš).
[quote="framus
Torej če prav razumem vezavo preko T kosa:
Na strani voda za v radiatorje je črpalka in neka mešalna enota, katero lahko omejim, koliko bo šlo v sistem radiatorjev. Vendar bo hkrati ogrevalo že tudi zalogovnik. Ko pa bi bila hiša ogreta na nastavljeno temperaturo preko sobnega termostata, pa bi se črpalka za radiatorje izklopila in bi peč ogrevala samo zalogovnik. Ko pa bi temperatura spet padla, pa bi se zopet preko sobnega termostata vklopila črpalka, katera bi črpala toploto ali iz:
- peči (če bi peč še delovala)
ali
- zalogovnika

Si prav predstavljam?
Ampak kaj pa bi potem, ko peč nebi več delovala, preprečilo, da nebi črpalka vlekla preko T kosa vode še vedno tudi iz/preko peči? Če si sploh prav predstavljam...[/quote]

Pravilno si predstavljaš.

Ko se izklopi pumpa na laddomatu tudi on zapre pretoke mimo peči. Torej imaš odprto zgolj še vejo zalogovnik-radiatorji.

Lahko pa prideš tudi pogeldat na obrobje Ljubljane...jaz pač ne kurim primarno na drva (ampak s TČ) in je bil point, da je izvedeno čim bolj enostavno in predsvem delujoče (torej ni nobene dodatne 'elektronike' in pomagal z vidika kurjenja in kasnejšega kvarjenja). Sem se pa tudi jaz bal, da bo treba najpej segreti 1.000 litorv predno bo kaj na radiatorjih a je zaradi tovrstne vezave skrb odveč - v trenutku ko laddomat odpre (odpira ga temp. stikalo na peči...pri meni, ko doseže peč 65 (nastavljivih) stopinj) imaš ti vročo vodo v radiatorjih - seveda, jaz nimam nekih velikih potreb (ker je hiša izolirana) in imam pri kurjenju prek peči omejeno na 45 stopinj (pa še to je ogromno, a takrat ko zakurim poskušam čim bolj pregret prostore).
Kaj se zgodi z 3portnim mešalnim ventilom ko zmanjka elektrike, ti pa si skočil v trgovino?
Ostane odprt -tam kjer je bil, ostalo mora pa samson naredit
Malimojster

Dobil sem tvoje sporočilo le da ti ne znam neposredno odgovoriti poslal sem sporočilo nazaj moderatorju, če ne boš nič dobil se javi še enkrat in pripiši tel ali mail. Ogled je možen sem doma blizu Braslovč
Spomladi bomo verjetno pri moji tudi porihtali gretje. Trenutno je kar 25kW kotel diretkno na ogrevalni krog. Hiša stara 70 let, čisti beton. Smile

Termostat dimnih plinov in Laddomat do zalogovnika. Naprej pa potem roto temp in sobni termostat.

Edino za zalogovnik še ne vem katerega. Čakam mail od Seltrona da izvem če ima njihov OPTIMA ZO-2000 razslojevanje samo na dnu ali tudi na vrhu saj v prospektu ni narisano. Mi je pa zelo važno da sta tisti dve cevi čim bolj skupaj, da dobimo čimprej vročo vodo. Drugače pa bomo vzeli PLUSLINE.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1j/Cv/4UVSuYk3/1/wdefdunichr("46")jpg[/img]
mogoče čist mal iz konteksta ,me zanima kako dolgo drži zalogovnik v dokaj dobro izoliranih hišah s talnim,sem se pogovarjal z znancem pa pravi da mu drži tri dni 1000 litrski.a me mogoč mal farba
Citat: kako dolgo drži zalogovnik v dokaj dobro izoliranih hišah s talnim,sem se pogovarjal z znancem pa pravi da mu drži tri dni 1000 litrski.
Zelo verjetno, da je res. V zadnjih toplih dneh pa je sigurno res.
Nimam časa - sem v penziji!
V dobro izolirani hiši ob mali porabi tople vode bo zdržal. Pa 25 najbrž ne bo imel po hiši. .
Jaz ga v nobenem primeru ne bom dal ( še ena ropotija v bajti). In to govorim po skoraj 10 letnih ogledih raznih hiš (klasika kot je moja), ter svakova nova lesena hiša (800 litrov zalogovnik, talno gretje, v kurilnici ventilov in elektronskih zadev kot v silosu za jederske rakete al pa kot na iztrelišču za vesolje,poraba pa skor taka kot pri meni).

Pa ta hiša je zgrajena iz ne vem kakšnih fanci materialov (Itak mora biti ploh oz. dila vsaj made in kanada , ker slovenska smreka oz jelka ni dobra ipd.)
Citat:mogoče čist mal iz konteksta ,me zanima kako dolgo drži zalogovnik v dokaj dobro izoliranih hišah s talnim,sem se pogovarjal z znancem pa pravi da mu drži tri dni 1000 litrski.a me mogoč mal farba

Lahko zdrži... Konkretno pri mojem bratu, novogradnja, zalogovnik segret na 60-65°C zdrži dva dni, pri temperaturah okoli ničle.
1 2 3 4 5 6 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi