PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kmalu boste dojel moj bypas ob koncu kurjenja :lol:
Pri meni 13 radiatorjev z popolnoma navadnimi ventili (tam kjer ne želim vroče ali je zaprt ali pa delno priprt), v kurilnici seltronova regulacija, v dnevni še stari žični termostat, v sistemu ni zalogovnika, cel sistem nekaj čez 100 litrov vode. In to je to. Sanitarna na TČ.

Res pa je da kurim pelete.

Ne komliciraj z preveč elektronike, ventili, povratnimi regulatoji in bla bla bla..

Tudi novi avbtomobili so nabiti z elektroniko in računalniki, pa je pol ne rabiš /sam najeb...eš/, ko ti gre kaj izvengarancije.

Prava rešitev je izolacija objekta (pa ne tako da spet vse zadihtaš do onemoglosti), kot bi dal policvinilasto vrečo na glavo.

lp
Framus: o kakšnem grelcu ti govoriš v zadnji objavi na prejšnji strani?
Ne poznam podrobnosti laddomata. Dvomim da je tako pameten, da bo po končanem gorenju poganjal črpalko samo v primeru, da bo v peči bolj toplo kot na dnu zalogovnika, oziroma na mrzlem vstopu v zalogovnik. Vsaj vtc 511 od esbeja tega ne zna.
Naj pa bi znal acc 20 od seltrona(ker primerja temperaturo povratka in kotla. . Zato bom mogoče jaz spomladi odstranil vtc in dal acc.

Namesto ročnega mešalnega ventila svetujem termostatskega. Vta 321 ali kaj podobnega. Ročni mešalni bo mešal toplo in mrzlo v enakem razmerju. Ko bo vroč zalogovnik bo pošiljal 70, ko bo mrzel bo pošiljal 40. Termostatskemu pa nastaviš temperaturo in jo drži dokler je v zalogovniku višja temperatura. In to brez elektronike. Se pravi nastaviš na 50, pa bo pošiljal v sistem 50, ne glede na to ali bo zalogovnik na 90 ali pa na 50.
Jaz imam na izhodu peči laddomat, da varuje peč. Nato pa preko T kosa speljano hkrati v zalogovnik in radiatorje...teče toplota pač tja kamor lahko...dokler radiatorji rabijo gre tja, ko tam začne zapirat mešalni ventil oz. je vse na delovni temperaturi grejo pač viški v zalogovnik.

Ko peč umre (ugasne pumpa na laddomatu)...vleče pumpa za radiatorje iz zalogovnika ( ta pumpa je seveda za T kosom na strani radiatorjev).

Simpelj ko pasulj.

(Vem pa kaj pomeni hiša iz betonskih kvadrov brez izolacije...živel v njej...tudi zdaj a jo ima).
Hanzi Napisal:Naj pa bi znal acc 20 od seltrona(ker primerja temperaturo povratka in kotla. . Zato bom mogoče jaz spomladi odstranil vtc in dal acc.

ACC20 to nalogo opravlja brez problemov!!! Preizkušeno.
Hanzi hvala za namig. Deluje!
Investicija v udobje v elektroniki je nekje pod 1000€ plus še zalogovnik. Dovolj je od Seltrona WDC20, ki ti krmili ogrevanje hiše in sanitarne vode po želejnih teminih za vsaki dan in še hkrati varovanje dviga povratka na peči. Potrebuješ 1 komplet regulacije + dodatni motorni pogon + nekaj temp. tipal in še dodatni mešalni ventil in črpalko za peč.

Sam sem podobno naredil za mojo novogradnjo. Imam peč 40kW isto kot ti Viadrus in zalogovnik 2000l. Sam raje naložim manj kot polovico peči, ker tako bolj na malo gori in gre manj v dimnik. Zalogovnik že v 30min. toliko segreje, da pri ohlajenem zalogoniku elektronika štarta z ogrevanjem. Če je zalogovnik še dovolj topel na zgornjem delu in ogrevanje normalno deluje, pa je efekt že v 15-20minutah.

Takole pri meni zgleda 2 sezoni rabljena VHU26 s 40kW moči, ki segreje 2000l zalogovnik v 3-4 urah iz 30 na 80-85°C:
[attachment=o12736]
Sedaj z zalogovnikom sem pokuril vse katranaste saje od prej, ko ni bilo zalogovnika.

Priložene datoteke
.jpg   DSCF6825.JPG (Velikost: 40,81 KB / Prenosi: 838)
Žerjavar Napisal:
Citat:Na dvižni vod zmontiraš mešalni ventil z motorčkom in vremensko regulacijo, ki pa niti ni potrebna je pa zaželena.
Kakšen je lahko vzrok po želji za vremensko regulacijo, če ima na vseh radiatorjih termostatske ventile?
Citat:Priporočam pa da vzameš komplet ... in mešalni ventil, za to ceno max udobje nobenih ročnih preklopv
Je v začetku rekel, da hoče poceni rešitev, ti mu pa vsiljuješ nekaj, brez česar bo imel popolnoma enako ogrete prostore. Katero ročno preklapljanje pa mu lahko ta zadeva nadomesti?
Citat:pravilno ... zalogovnik je vedno sekundarij,....če ga vežejo pravi mojstri in ne fantiči
Čemu ga ponižuješ (zalogovnik namreč)? Peč bo delovala 8 ur, zalogovnik bo prevzel njeno vlogo 16 ur. Kdo je sekundarij? Oba sta enako važna, če hočeš imeti nonstop toplo.
V čem pa je razlika v vezavi po predvideni shemi glede na mojstra ali fantiča? Ni važno, kdo veže, važen je pravilen izbor sheme vezave.

velika je razlika med mojstrim in fantičem tudi pri izbrani shemi
zamot1 Napisal:Bypas je dobrodošel na koncu kurjenja??
rajši par 100l večji zalogovnik kot za jurja mešalnih ventilov in regulacije
Žerjavar Napisal:
Citat:Na dvižni vod zmontiraš mešalni ventil z motorčkom in vremensko regulacijo, ki pa niti ni potrebna je pa zaželena.
Kakšen je lahko vzrok po želji za vremensko regulacijo, če ima na vseh radiatorjih termostatske ventile?

Po nekaj drugih temah se razpravlja da se zalogovnik najlepše plasti če se v mešalnem ventilu vedno primešava nekaj povratne vode da je temperatura dvižnega voda vedno konstantna. Z mešalnim ventilom in sobnim termostatom, ki sem ju podal v prejšnjem postu se to neda doseči. Vsaj jaz ne vem kako bi to dosegel. Koliko jaz vem se da konstantna temperatura dvižnega voda, da doseči samo z vremensko vodeno regulacijo. Ni pa nujno potrebna je pa zaželena zato ker ko se segrejejo prostori na nastavljeno temperaturo na sobnem termostatu se mešalni ventil zapre (dotok vroče vode v mešalni ventil) in izključi obtočna črpalka. Ko se radiatorji ohladijo a temperatura v prostoru še ne pade dovolj, da bi se mešalni ventil spet odprl je občutek, da je v prostoru hladno. Takšne izkušnje imam jaz ker imam vgrajene natanko takšne komponente, ki sem jih podal v prvem postu razen tiste vremenske regulacije, ki pa jo imam namen dodati. Je pa moja hiša popolnoma brez izolacije.

Laddomat se bi sicer lahko krmilil s cevnim termostatom vendar ni najboljše. Po mojih izkušnjah bi ta termostat mnogo predolgo imel vklopljeno črpalko ladomata. (po moje 2 do 3 ure dlje ko pogori v peči). najboljše je da se ladomat vklopi takoj ko naraste temperatura dimnih plinov nad 80 - 90 stopinj in se izklopi ko pade temperatura dimnih plinov pod to številko. s cevnim termostatom se pa tega ne da doseči.
framus Napisal:Dobro, če bom vgradil zalogovnik bom že reskiral še tistih 100 EUR in vgradil motorni mešalni ventil in nekaj za ustrezen sobni termostat...

Kar se tiče pa Laddomata pa imam tudi sam vprašanje. In sicer iz opisa, ki sem ga prilepil spodaj me zanima naslednje:
1. Termostata dimnih plinov nimam. Lahko pač nastavim kdaj se mi črpalka izklopi preko cevnega termostata?
2. Kot drugo pa ne vem, kaj je govora o električnem grelcu? Jaz imam pač kombiniran bojler že posebej. Torej to za ta primer potem verjetno ne velja? Torej?

Oziroma zakaj ne potem kar brez Laddomata, če bi bila vezava drugačna...Da bi pač nastavil spet s kakim cevnim termostatom kdaj se črpalka vklopi in kdaj izklopi... Ne vem, težko vse skupaj razumet nekomu, ki pač ni toliko v tem in pa težko zaupat mojstrom, saj ima vsak drugačno mnenje...

OPIS:
Samocirkulacija pri končanem kurjenju
Če je nameščen termostat dimnih plinov ali podobna naprava, se črpalka ustavi takoj po tem,
ko ogenj dogori.
Prednost tega, da se črpalka hitro ustavi po dogorenju ognja, je v tem, da hladna voda, ki
se vrača iz obtoka v radiatorjih s samocirkulacijo, steče na dno kotla. Toplota, shranjena v
kotlu, se dovaja na vrh hranilnika in tako koristi hiši.
Pomembno je avtomatsko ali ročno ustaviti črpalko po končanem kurjenju, in sicer iz vsaj
enega razloga. Topla voda v hranilniku se bi drugače zmešala z mrzlo vodo iz radiatorjev in
jo ohladi na temperaturo, pri kateri ugasne grelec. Če je hranilnik ogret na 90°C in se grelec
ugasne pri 75°, se ves hranilnik ohladi na to temperaturo v primeru, če črpalka ni ustavljena

raje vgradi to kot ladomat
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-regulatorji/promix-avc05-5-nm-2-min-230-v-mv-3p-g-1-nn-kv-8.html#.UsXCn_ue_fg">http://www.seltron.si/seltron-regulator ... sXCn_ue_fg</a><!-- m -->
Sebek: tvoj problem občutka haldnoče se da odpraviti z strmino krivulje ogrevanja, če imaš to možnost!
Mislim da nemorem saj imam samo mešalni ventil ki ga krmili sobni termostat. oboje od firšta. Sad Sad

bom pa verjetno lahko to spreminjal z dodano vremensko regulacijo tudi od firšta. Smile Smile
Branci: in katera pamet bo furala avc? Viadrusova?
Potem je bolje mu svetovati acc <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/regulator-konstantne-temperature-acc20-s-tipali-2x-tf-pt.html">http://www.seltron.si/regulator-konstan ... tf-pt.html</a><!-- m --> razen če bo šel v nakup wdc ali podobno za slabega jurja. Pri zgornjem acc mora nabaviti še tripotni ventil se mi zdi.
Avtorju teme priporočam ogled kakšne podobne kurilnice. Vidim da ima vincent solidno rešeno, pri meni je za fantovsko delo tudi zadovoljivo....(vsaj meni, bo nekaj sprememb spomladi).
vincent Napisal:Jaz imam na izhodu peči laddomat, da varuje peč. Nato pa preko T kosa speljano hkrati v zalogovnik in radiatorje...teče toplota pač tja kamor lahko...dokler radiatorji rabijo gre tja, ko tam začne zapirat mešalni ventil oz. je vse na delovni temperaturi grejo pač viški v zalogovnik.

Ko peč umre (ugasne pumpa na laddomatu)...vleče pumpa za radiatorje iz zalogovnika ( ta pumpa je seveda za T kosom na strani radiatorjev).

Simpelj ko pasulj.

(Vem pa kaj pomeni hiša iz betonskih kvadrov brez izolacije...živel v njej...tudi zdaj a jo ima).

To se mi zdi tudi dobra ideja če bi se naredilo z mešalnim ventilom na motor in sobnim termostatom, ampak pri meni je še ta problem, da imam alumplast cevi in bi potem šla voda 90C v sistem, kar ni priporočljivo.

Med drugim, kar se tiče varovanja peči imam original varovanje, razen če mislite varovanje pred kondenziranjem peči.

Bom se malo pozanimal še pri določenih mojstrih kaj predlagajo, glede na to da so mnenja dokaj različna.
Do mešalnega ventila daš jeklene cevi naprej je lahko aluplast. Mešalno enoto s črpalko omejiš na maks. 70 stopinj, pa je problem rešen oz. sam glede na mraz doziraš preko termostatske glave temp. vstopne vode ( enkrat na teden po potrebi korigiraš temp. vode v radiatorjih)...črpalko pa preko sobnega termostata krmiliš z on/off opcijo glede na želeno sobno temperaturo..ali pa če imaš termostatske glave reguliraš vsako sobo posebej preko njih-potem niti termostata ne rabiš.

Laddomnat kot tak varuje peč pred kondenzom posledično katranom.

( zavisi zdaj koliko si se pripravljen vreči v stroške, plus ali imaš kak kabel od kurilnice do npr. dnevne sobe..se da tudi brez a jevspet dražje).
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi