PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
framus Napisal:Torej je mogoče res čisto dobra rešitev, če se naredi še nek bypass in gre najprej v ogrevanje stanovanja. Ampak potem bi bilo treba ročno preklopiti na zalogovnik in nevem kako je to potem povezano s sobnim termostatom itd....
Ali pa če se res začne segrevati stanovanje hitro iz zgornje plasti zalogovnika... Vendar sam na začetku spuščam v sistem vsaj 65, najraje pa 70C, da se čimhitreje hiša ogreje. 60C ali manj predolgo traja...

če izbereš pravi zalogovnik in ga pravilno zvežeš nerabiš dobenih baypassov in preklopnih ventilov za takojšne ogrevanje, ker je že zalogovnik tako prirejen da takoj ko se ogreje prvih nekaj litrov vode na vrhu zalogovnika že pošilja toplo vodo naprej v sistem
imaš cenejšo vezavo in nerabiš dezurati kdaj bi ventile preklaplal ali pa odpadejo mešalni ventili z pogoni ter regulacija ki bi to preklaplala
pravilno
zalogovnik je vedno sekundarij,....če ga vežejo pravi mojstri in ne fantiči
..."zaloge se vedno uporabijo,ko "česa zmanjka :wink:
ps
osebno, vedno stremim,k temu,da sproti vse porabim,kajti država...(ali pa žena), ti vzame vse kar privarčuješ
Bypas je dobrodošel na koncu kurjenja??
Sebek Napisal:Vsekakor čimprej dodaj zalogovnik tople vode. Povratek peči varuješ z [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=10324]laddomatom[/url]. Na dvižni vod zmontiraš [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=8703&c=172]mešalni ventil[/url] z motorčkom in vremensko regulacijo,
Priporočam pa da vzameš komplet [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=8714&c=172]mr tr plus[/url] in mešalni ventil, za to ceno max udobje nobenih ročnih preklopv itd.
Citat:Na dvižni vod zmontiraš mešalni ventil z motorčkom in vremensko regulacijo, ki pa niti ni potrebna je pa zaželena.
Kakšen je lahko vzrok po želji za vremensko regulacijo, če ima na vseh radiatorjih termostatske ventile?
Citat:Priporočam pa da vzameš komplet ... in mešalni ventil, za to ceno max udobje nobenih ročnih preklopv
Je v začetku rekel, da hoče poceni rešitev, ti mu pa vsiljuješ nekaj, brez česar bo imel popolnoma enako ogrete prostore. Katero ročno preklapljanje pa mu lahko ta zadeva nadomesti?
Citat:pravilno ... zalogovnik je vedno sekundarij,....če ga vežejo pravi mojstri in ne fantiči
Čemu ga ponižuješ (zalogovnik namreč)? Peč bo delovala 8 ur, zalogovnik bo prevzel njeno vlogo 16 ur. Kdo je sekundarij? Oba sta enako važna, če hočeš imeti nonstop toplo.
V čem pa je razlika v vezavi po predvideni shemi glede na mojstra ali fantiča? Ni važno, kdo veže, važen je pravilen izbor sheme vezave.
Nimam časa - sem v penziji!
Takšen sisitem je enostavno izvedljiv ni pa zastonj. Jaz imam enako napravljeno kot želiš imeti ti le da sem zaradi prostorske stiske vgradil zalogovnik 1000 pri cca 33 kw peči in delno izolirani fasadi. Obvezno rabiš ladomat za pravilno delovanje sistema in tudi varuje peč. Kar s etiče ostale regulacije ne rabiš ne vem kake elektronike. Sobni termostat krmili motorni mešalni ventil in ko boš kupoval sobni termostat ( če ga še nimaš se odbijo tudi brezžični kot ga imam in mi krmili iz mansarde v klet) kupi takega kjer lahko nastavljaš program ogrevanja se pravi dnevno da ti greje določene ure in tedensko da ti drugače greje soboto in nedeljo ko si cel dan doma. V kotlovnici boš vse skupaj rešil z tremi ali štirimi cevnimi termostati. Meni sistem deluje brez težav, peč tako ali takpo najprej greje stanovanje ko je to toplo in termostat zapre mešalni ventil se začne polniti zalogovnik in ko se vmes zahladi v stanovanju se odpre mešalni ventil in greje stanovanje. Običajo zvečer malo pogledam temperaturo v zalogovniku in še dodam na peč, tu dobiš hitro izkušnje in občutek koliko, zjutraj se sistem vklopi za eno uro da se hiša pogreje in vstanejo tisti ki gredo v službo na toplo. Potem se sistem ponovno vklopi ob 8h in je vklopljen cel dan, zakurim običajno šele popoldne. Termostati s programom ti omogočajo ali prekinitev ogrevanaj ali nastavitev nočne temperature, kar boš verjetno rabil ker nimaš dobre izolacije. Če si kje iz Savinske lahko prideš pogledat. Cela prenova oziroma vgradnja zalogovnika me je pred tremi leti stala okrog 2000 EUR z vso montažo najetega mojstra in materialom
Če ne bi imel sončne, bi ogrevanje laufalo brez termostatov. (peč ga ima da požene črpalko za zalogovnik).
Lahko imaš sobni termostat, namesto njega lahko za 6 evrov zadevo vežeš na tedensko stikalno uro in to je pri meni edina elektronika ki greje hišo(sončna in bojler izvzeta). Če vas celi dan ni doma je res brez veze da sobni termostat drži temperaturo na 21 recimo. Uro naštimaš da se ti vklopi eno uro pred prihodom, ostalo naredijo termostatski ventili na radiatorjih.
Citat:Sobni termostat krmili motorni mešalni ventil in ... takega kjer lahko nastavljaš program ogrevanja se pravi dnevno da ti greje določene ure in tedensko da ti drugače greje soboto in nedeljo ko si cel dan doma.
Kako pa to nočno, sobotno ... krmilje deluje v kombinaciji s termostatskimi ventili na vseh radiatorjih?
Žerjavar

Nimam termostatskih ventilov na vseh radiatorjih samo na dveh v dnevni in kuhinji, ja sobotna in nedeljska nastavitev je da se dnevna temperatura vklopi ob 7h in je nastavljena do 10h zvečer potem preklopi na nočno ki je pri nas nastavljena na 18 stopinj
@:kurili: Koga pa zanima, kako imaš ti narejeno?
Avtor teme išče rešitev zase - pričakuje nasvete, ki se bodo skladali z njegovim obstoječim stanjem in željami.
Torej z Laddomatom, mešalnim ventilom na motorček in sobnim termostatom ter seveda zalogovnikom bi bil moj primer rešen?
Kako bo to v praksi potem v mojem primeru? Brez problema tako kot sem opisal da želim?
Framus
samo še pravilno moraš vse skupaj zvezati in zadeva mora delati.
Žerjavar Napisal:Je v začetku rekel, da hoče poceni rešitev, ti mu pa vsiljuješ nekaj, brez česar bo imel popolnoma enako ogrete prostore. Katero ročno preklapljanje pa mu lahko ta zadeva nadomesti?
Citat:Priporočam pa da vzameš komplet ... in mešalni ventil, za to ceno max udobje nobenih ročnih preklopv

Nevem točno kaj si hotel povedati s (brez česar bo imel popolnoma enako ogrete prostore), a nima ventilov na radiatorjih? Z njimi bo omejil temp. v prostoriih kjer ne želi imeti npr. 23..
Sicer sem pa mislil razne sisteme z ročnimi bypasi v kurilnici kot so pisali pred mano, da je potrebno pred in po ciklu kurjenja nekaj premikat ...
Če pa ti veš za kakšno regulacijo, ki je cenejša ali pa bolj primerna od tiste ki jo je omenil Sabek in potem še jaz, pa prosim povej.
Citat:Nevem točno kaj si hotel povedati s (brez česar bo imel popolnoma enako ogrete prostore), a nima ventilov na radiatorjih?
Si mu ponujal vremensko voden mešalni ventil. Ali kaj vpliva na temperaturo v prostoru z termostatskim rad.ventilom?
Citat:Če pa ti veš za kakšno regulacijo, ki je cenejša ali pa bolj primerna
Prav gotovo je ročni mešalni ventil cenejši, v dani situaciji opravlja enako funkcijo. Nastavitev se spremeni manj kot 1 x na teden.
Tudi o nujnosti ladomata bi lahko razpravljali. Pri radiatorskem gretju in (dovolj velikem) zalogovniku je povratna voda vedno kar ustrezne temperature, da je ni treba mešati z vročo za vtok v kotel.
Dobro, če bom vgradil zalogovnik bom že reskiral še tistih 100 EUR in vgradil motorni mešalni ventil in nekaj za ustrezen sobni termostat...

Kar se tiče pa Laddomata pa imam tudi sam vprašanje. In sicer iz opisa, ki sem ga prilepil spodaj me zanima naslednje:
1. Termostata dimnih plinov nimam. Lahko pač nastavim kdaj se mi črpalka izklopi preko cevnega termostata?
2. Kot drugo pa ne vem, kaj je govora o električnem grelcu? Jaz imam pač kombiniran bojler že posebej. Torej to za ta primer potem verjetno ne velja? Torej?

Oziroma zakaj ne potem kar brez Laddomata, če bi bila vezava drugačna...Da bi pač nastavil spet s kakim cevnim termostatom kdaj se črpalka vklopi in kdaj izklopi... Ne vem, težko vse skupaj razumet nekomu, ki pač ni toliko v tem in pa težko zaupat mojstrom, saj ima vsak drugačno mnenje...

OPIS:
Samocirkulacija pri končanem kurjenju
Če je nameščen termostat dimnih plinov ali podobna naprava, se črpalka ustavi takoj po tem,
ko ogenj dogori.
Prednost tega, da se črpalka hitro ustavi po dogorenju ognja, je v tem, da hladna voda, ki
se vrača iz obtoka v radiatorjih s samocirkulacijo, steče na dno kotla. Toplota, shranjena v
kotlu, se dovaja na vrh hranilnika in tako koristi hiši.
Pomembno je avtomatsko ali ročno ustaviti črpalko po končanem kurjenju, in sicer iz vsaj
enega razloga. Topla voda v hranilniku se bi drugače zmešala z mrzlo vodo iz radiatorjev in
jo ohladi na temperaturo, pri kateri ugasne grelec. Če je hranilnik ogret na 90°C in se grelec
ugasne pri 75°, se ves hranilnik ohladi na to temperaturo v primeru, če črpalka ni ustavljena
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi