PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj oziroma potrebujem še kakšno mnenje, da vidim, ali za moj primer razmišljam pravilno oziroma kaj bi se še lahko izboljšalo v danem primeru. Dobrodošla kakšna razlaga, nasvet itd :wink:

Živim v starejši hiši, brez fasade, zidana z betonskimi kvadri. Torej, toplotne izgube so in bodo (dokler ne uredim fasade) ogromne. Ogrevam eno nadstropje, cca 80m2, z 9 radiatorji. Komplet sistem je nov. Peč je klasična na drva, Viadrus 35kw, brez podpiha. Sistem funkcionira brez problema kar se tiče ogrevanja, situacija pa je sledeča. Ker hiša nima izolacije, je v hiši v tem času zjutraj (če je zunaj okrog ničle in da je prejšnji dan ukurjeno) recimo 15C, kdaj tudi kaj manj, kdaj pa tudi do 17C. Če zakurim imam že v slabi uri 20 ali 21C, tako da tukaj sicer nimam problema, moti pa me seveda veliko temperaturno nihanje. Zato razmišljam o sistemu z zalogovnikom na obstoječi peči oziroma sistemu.
Peč je za trenutno ogrevanje premočna, saj tudi če mešalni ventil priprem na polovico in imam peč nastavljeno na 70 ali 65C, je v stanovanju kaj hitro tja do 24C, torej že prevroče. Bolj pa seveda ne smem pripirati, saj bi škodoval peči. Torej, glede na povedano mislim, da je zalogovnik skoraj nujna zadeva, tako zaradi boljšega izkoristka kot zaradi manjšega temperaturnega nihanja oziroma bolj konstantne temperature v stanovanju. Sedaj se mi namreč vratca na peči tudi po 1 uro ali več ne odprejo, torej je peč premočna, drva pa seveda vseeno "oglenijo" v peči oziroma gre toplota skozi dimnik. Kar pa je seveda škoda. To je kar se tiče opisa trenutnega stanja, da si lahko lažje predstavljate kaj bi želel sedaj spremeniti oziroma kar bom opisal.

Torej, zamislil sem si naslednje. Da bi imel zalogovnik (verjetno 2000l), v hiši pa tipalo temperature in kar bi bilo potrebno, da bi lahko dosegal vsaj naslednje ugodnje.
Rad bi, da bi recimo vsak dan okrog 15. ure zakuril peč in da bi se mi NAJPREJ stanovanje segrelo na recimo nastavljeno vrednost (recimo 21C), nato pa bi takšno temperaturo ohranjal do recimo 20.ure zvečer. Takrat pa bi še zadnjič dal na ogenj da bi dogrelo/segrelo še zalogovnik, iz katerega pa bi drugi dan porabljal toploto - recimo da bi se mi zjutraj za kakšno uro vklopil in segrel hišo, pa potem mogoče še kdaj dopoldan ali pa vsaj preden bi zopet zakuril. Torej, da bi vsaj pri topli hiši vstal in prišel v toplo hišo, ter da bi popoldan oziroma proti večeru imel neko konstantno temperaturo.
Vem, da je o tem že ogromno napisanega, sem tudi kar nekaj bral, vendar nisem nikjer zasledil, kako konkretno bi bilo to izvedljivo oziroma funkcionalno v tem primeru, ki odgovarja meni.
Je to normalno izvedljivo? Si kaj narobe prestavljam? Imate kakšen predlog?
Predvsem mi ni jasno, kako točno bi lahko dobro funkcioniral tisti del, kjer sem rekel, da bi rad da se najprej hiša segreje (ne da gre v zalogovnik) na željeno temperaturo, šele nato pa da gre višek v zalogovnik in da potem ali peč ali že kar zalogovnik, če je dovolj ogret, dogreva zopet do večera stanovanje do nastavljene temperature?

Lepo prosim za malo pomoči, razlage v tem primeru. Najlepša hvala :wink:
Nemogoče...

Vedno peč segreje najprej zalogovnik, leta 2014 pač ne gre drugače in moraš počakati vsaj ene 2 dni preden začne gret bajto.
Imel sem podoben primer in sem ga rešil nekako tako kot že sam predvidevaš. Ker imaš precej predimenzionirano peč (sam imam VHU26) in pride po znanih formulah zalogovnik velik 50lit/kW peči to je okoli 1800 lit, da glava ne boli 2000 lit. S tem odpraviš nabiranje katrana v peči. Dokler ne boš imel fasade boš moral kar dobro kuriti če boš horel imeti cel dan in celo noč toplo. Jaz imam to rešeno s programsko uro tako da se mi gretje vklaplja v različnih intervalih , te pa določiš sam glede na ugodje in potrebe, zaradi varčevanja, in povečini zakurim enkrat dnevno okoli 17 ure, v dobrih dveh urah se mi segreje zalogovnik (1000lit) SV in hiša, potem pa samo še po potrebi doložim če je orengi mraz dokler smo pokonci. Imam narejen tudi bypass mimo hranilnika tako da v začetku lahko grejem hišo direktno mimo hranilnika, je razlaga v neki drugi temi.
Kar se pa ostalega tiče imaš pri firmi Seltron javno dostopne hidravlične sheme in rešitve za avtomatiko tako da si tam izbereš pravilno št. sheme za tvojo situacijo in se potem držiš tega. Lahko daš narediti pa tudi projekt ki pa ne bo zastojn :lol:
Njihova avtomatika pokriva regulacijo mešalnega kroga za ogrevanje, regulacijo povratka v peč -obvezno-, gretje sanitarne vode o kateri nič ne govoriš- dobra rešitev je STČ z možnostjo ogrevanja z centralno itd. So pa tudi še drugi proizvajalci regulacij in avtomatike. Drugače je pa ta zadeva preobširna za forum.
Toliko na kratko, ti bojo še drugi kaj "svetovali".
LP
Citat:v starejši hiši, brez fasade, zidana z betonskimi kvadri. Torej, toplotne izgube so in bodo
Koliko kg drv pokuriš v enem dnevu (pri zunanji temperaturi povprečno dan + noč =?) ?
Kakšna je temperatura dvižnega voda?
Nimam časa - sem v penziji!
Razmišljaš v pravi smeri.Zalogovnik,ti bo v veliko udobje,posebno pri tako močni peči.Bojazen,da boš moral najprej ogreti zalogovik,šele potem stanovanje je odveč.Ogrev boš samo zgornjo plast vode,le ta ti bo žačela ogrevati stanovanje v kolikor je to potrebno.Ko bo stannovanje dovol ogreto,ti bo pač ogrevalo vodo v zalogovnik.Vse se da elegantno rešiti z regulacijo,tvoja naloga bo smo kurjenje.Lahko narediš sicer tudi baypass mimo zalogovnikov,kot je napisal zamot,vedar ne vem če zadeva deluje avtomatsko.Iz lastni izkušen pa ti povem da ko topla voda začne ogrevati zalogovnik jo le ta pošilja naprej v sistem že po 5 minutah.Odločitev je sevesa tvoja,pa veliko sreče.
lp
...vedar ne vem če zadeva deluje avtomatsko..
še ne, ker je še ne prakticirajo. Bypass pride upoštev tudi na koncu kurjenja da lahko ohladiš peč v sistem, ne skozi dimnik.
framus Napisal:Pozdravljeni!

Torej, zamislil sem si naslednje. Da bi imel zalogovnik (verjetno 2000l), v hiši pa tipalo temperature in kar bi bilo potrebno, da bi lahko dosegal vsaj naslednje ugodnje.
Rad bi, da bi recimo vsak dan okrog 15. ure zakuril peč in da bi se mi NAJPREJ stanovanje segrelo na recimo nastavljeno vrednost (recimo 21C), nato pa bi takšno temperaturo ohranjal do recimo 20.ure zvečer. Takrat pa bi še zadnjič dal na ogenj da bi dogrelo/segrelo še zalogovnik, iz katerega pa bi drugi dan porabljal toploto - recimo da bi se mi zjutraj za kakšno uro vklopil in segrel hišo, pa potem mogoče še kdaj dopoldan ali pa vsaj preden bi zopet zakuril. Torej, da bi vsaj pri topli hiši vstal in prišel v toplo hišo, ter da bi popoldan oziroma proti večeru imel neko konstantno temperaturo.
Vem, da je o tem že ogromno napisanega, sem tudi kar nekaj bral, vendar nisem nikjer zasledil, kako konkretno bi bilo to izvedljivo oziroma funkcionalno v tem primeru, ki odgovarja meni.
Je to normalno izvedljivo? Si kaj narobe prestavljam? Imate kakšen predlog?
Predvsem mi ni jasno, kako točno bi lahko dobro funkcioniral tisti del, kjer sem rekel, da bi rad da se najprej hiša segreje (ne da gre v zalogovnik) na željeno temperaturo, šele nato pa da gre višek v zalogovnik in da potem ali peč ali že kar zalogovnik, če je dovolj ogret, dogreva zopet do večera stanovanje do nastavljene temperature?

Lepo prosim za malo pomoči, razlage v tem primeru. Najlepša hvala :wink:

Vse to je možno. Če obvladaš sam lahko to storiš sam v nasprotnem primeru pa poišči mojstra, ki ti bo to naredil. Na sliki vezava takega sistema, ki ga zagovarja tudi WV TERM. Od njih je tudi priložena shema.

lp

Priložene datoteke
.jpg   vezava.JPG (Velikost: 118,2 KB / Prenosi: 5844)
Koliko si pripravljen zapraviti za to dejanje?
Kako velik zalogovnik lahko spraviš nekam zravn peči?
Kako imaš rešeno sanitarno vodo?
Imaš na radiatorjih navadne ali termostatske ventile?
Imaš sobni termostat?

Neko poceni varianto ”brez elektronike” lahko pogledaš pri meni. Grejem najprej radiator, bojler, potem šele zalogovnik. Spomladi bo malo sprememb okoli bojlerja in varovanja povratka, ampak to so detajli.
Za zalogovnik rabiš varovanje povratka.
To pa zato, da ti zapre peč, ko se ta ohlaja, ker če tega ni, ti preko dimnika peč hladi tudi ostalo vodo v sistemu.
Ko imaš to enkrat urejeno, narediš vzporedno vezavo zalogovnika.
Ker ima gretje in bojler svoje pumpe, to avtomatsko pomeni, da gre glavnina vode med procesom ogrevanja kotla in ogrevalne vode do temperature varovanja povratka (to traja kar nekaj časa, v tem času iz kotla izteka manj vode zaradi delno priprtega ventila) najprej v ogrevanje in sanitarno vodo.
Ko pa kotel doseže moč in razgreje vse skupaj, se varovanje povratka odpre na polno in takrat je dejansko vseeno kam gre vroča voda, ker jo je dovolj za vse porabnike.
Zadeva je relativno enostavna, v kolikor želiš gre brez dodatnih elektronik in ostalega, je pa treba vseeno predelati sistem. Kar pa je odvisno od tega, kar že imaš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Hanzi: Rad bi ugodno in funkcionalno varianto. Ne mislim iti v kakšen velik ekstrem. Koliko pa to stane pa ne vem, vendar vem da elektronika ni ravno najcenejša.
Kar se tiče velikosti zalogovnika ni problem.
Na radiatorjih imam termostatske ventile.
Sobnega termostata nimam - sem ga imel namen dati potem ko bi imel zalogovnik.

Kar se tiče pa sanitarne vode pa imam kombiniran bojler.
Torej je mogoče res čisto dobra rešitev, če se naredi še nek bypass in gre najprej v ogrevanje stanovanja. Ampak potem bi bilo treba ročno preklopiti na zalogovnik in nevem kako je to potem povezano s sobnim termostatom itd....
Ali pa če se res začne segrevati stanovanje hitro iz zgornje plasti zalogovnika... Vendar sam na začetku spuščam v sistem vsaj 65, najraje pa 70C, da se čimhitreje hiša ogreje. 60C ali manj predolgo traja...
Na zalogovniku zaenkrat namontiraj tropotni ventil z možnostjo montaže motornega pogona, jaz sem zaj....l :x ker sem namontiral navaden kroglični in moram to sedaj ročno delat- se dobi tudi za te že motorni pogon, bom pa do druge sezone naštudiral avtomatiko za začetek in konec kurjenje. Ta ventil pride namontiran na iztoku iz hranilnika k porabnikom-zgoraj, treba je pa paziti da ni hranilnik čisto izločen zaradi ekspanzije in varnostnega ventila.
Počasi se bo pokazala smiselnost bypassa :wink:
Citat:Kar se tiče velikosti zalogovnika ni problem.
- Ni problem v velikosti prostora, kamor se bo namestil?
- Ni problema v izbrani velikosti 2000 l, ker vem, da bo dovolj velik za 16 ur ogrevanja in ne prevelik glede na toplotne izgube skozi izolacijo zalogovnika?
Citat:Vedno peč segreje najprej zalogovnik, leta 2014 pač ne gre drugače in moraš počakati vsaj ene 2 dni preden začne gret bajto.
Če je peč sposobna v najhujšem mrazu ogrevati stanovanje in v 8 urah dogreti zalogovnik od 60 na 85 C, bo v prehodnem obdobju (jesen) v 8 urah sposobna prvič ogreti zalogovnik od 15 C na 85.
Če pa misliš na dnevno ogrevanje, ko zakuriš in peč postane vroča, radiatorji pa šele čez 1/4 ure, pa imaš premajhen zalogovnik, ki se je preveč ohladil in tudi temperatura prostorov ti je že preveč padla, komaj čakaš, da se segreje.
Citat:po znanih formulah zalogovnik velik 50lit/kW
Ta formula je pogoj za pridobivanje subvencije. Nima nobene zveze z načinom določitve potrebne velikosti zalogovnika glede na toplotne izgube, moč peči in čas željenega ogrevanja brez kurjenja.
Nimam časa - sem v penziji!
Vsekakor čimprej dodaj zalogovnik tople vode. Najprej ugotovi kako velikega spraviš v planiran prostor. Odvisno od velikosti vrat= premer zalogovnika brez izolacije in višine stropa = prekucna višina zalogovnika. Vsekakor manjšega od 2000l nebi dal. Če ne gre eden skozi vrata pa daš dva manjše velikosti. Povratek peči varuješ z [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=10324]laddomatom[/url], ki ti bo tudi lepo segrel zalogovnik z viški toplote, ki jih bo proizvedla peč. Odvzem za radiatorje vzameš pred zalogovnikom tako, da ko zakuriš in začne laddomat jemat hladno vodo iz sistema (peč segreta na več kot 60 stopinj) se začne ogrevanje stanovanja, če je potrebno. Na dvižni vod zmontiraš [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=8703&c=172]mešalni ventil[/url] z motorčkom in vremensko regulacijo, ki pa niti ni potrebna je pa zaželena. Mešalni ventil lahko krmiliš direkno z sobnim [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=8710&c=172]termostatom[/url], ki pa naj bo takšen, da se ga da sprogramirati kdaj naj bo v stanovanju bolj toplo oziroma bolj hladno.

Tako imam jaz narejeno kurilnico sedaj že drugo zimo in moram reči da funkcionira kar dobro brez drage elektronike. S tem da imam jaz še zraven dodano peč na olje, ki se samodejno vklopi kadar pade temperatura v stanovanju pod trenutno nastavljeno. Seveda je pri tem zalogovnik že prazen in v peči na drva ne gori.
Mešalno ventil z motorjem stane ?
Vremenska regulacija stane?
Sobni(tedenski) termostat stane?

Če je znesek sprejemljiv, potem naj kar nabavi. Se pa čudim ljudem ki imajo odlično regulacijo pa slabo peč. Ali pa dobro kurilnico in hišo brez izolacije.

Zalogovnik priklopiš s T kosom. Če rabijo radiatorji, potem bo šla toplota tja, sicer v zalogovnik. Ko pa neha goreti, pa itak varovanje povratka zapre pot do peči, tako da takrat mora jemati iz zalogovnika.
Ta varianta me sicer heca, ker pumpa povratka požene vročo vodo v bojler mimo črpalke ne glede na to da je tam dovolj vroče. Bojler bi moral potegniti iz druge veje, kar bom tudi naredil spomladi.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi