PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR grelni paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
yan1234 Napisal:Imam ir pa tudi radiatorje, pa mi prosim razloži kam izgine vlaga pri vklopljenih radiatorjih. Še eno področje kvantne fizike.
Kar se tiče vlage je vseeno s čim greješ (če le ne s paro ali z odrtim ognjnjrm mokrih polen).
Že samo ime relativna vlaga pove, da ne gre za absolutno vlago. Gre za razmerje med absolutno vlago in maksimalno vlago, ki jo ima lahko zrak pri danih pogojih (pritisk in temperatura). Temperatura veliko bolj niha in ima v primerjavi s pritiskom, ki manj se relativno manj spreminja, večji vpliv, zato poenostavim:

RV = V/(k*T)
Kjer je RV relativna vlaga, V absolutna vlaga, v imenovalcu pa imamo temperaturo zraka. Tako v prostoru, z dano vlago, ki se ne spreminja, če dvignemo temperaturo, pade relativna vlaga. Vlaga nikamor ne gre!

Kadar prezračimo prostor (zunaj je nič stopinj in zunanja VR=95%), pride ta isti zunanji zrak v prostor, kjer ga segrejemo na 22°C. RV tega istega zraka bo drastično padla. Toda vlaga ni nikamor šla.

Zgornja formula je napisana zelo počez in ne je prosim jemat absolutno, gre samo za to, da poizkušam na enostaven način razložiti.

Vsak merilec vlage ima tudi senzor temperature, saj brez slednjega ne more izračunati RV. No, moral bi imeti tudi za tlak, vendar ta se bistveno ne spreminja in za komerialne merilce zadošča, da jemljemo, da je ta konstanten 1 bar ali kolikor pač že.
en me je prehitu
Glej, oni (Vermont in kolegi) ne priznavajo fizike :-), ker imajo drugo vrsto toplote in verjetno tudi vlage. Tako da se s tvoji (sicer pravilnim) pristopom to ne da razložit :-) :-) :-).

LP
Vermont&co še vedno ne razumejo, da je talno gretje enak način gretja kot IR paneli.
mlesko14 Napisal:
csamo001 Napisal:Če spustiš temperaturo iz 23 na 20 stopinj, se relativna vlažnost zniža iz 50% (če je taka, pri 23 stopinjah) na okoli 40%. Lahko pojasnimo na tak način, ne more pa biti razlika kot dan in noč.

Če imamo 23 stopinj celzija in 50 procentno reltivno vlažnost zraka, nato pa ohladimo zadevo na 20 stopinj se relativna vlaga poveča. Če je seveda vse ostalo nespremenjeno. Mislim da je blio že ničkolikokrat tako omenjeno...pa še vedno ni učinka :-)

LP

Lapsus. Jasno: če znižaš temperaturo ob nespremenjeni absolutni vlagi, se relativna vlažnost poveča. Hladnejši zrak namreč sprejme manj vlage in obratno.

Zamenjal sem številke; ob 20 stopinjah in 50-% RV, se pri dvigu temperature na 23 stopinj (in nespremenjeni absolutni vlagi) RV zniža na okoli 40%.

Za naše kraje (pod Pohorjem) lahko rečem, da smo letošnjo kurilno sezono imeli precej bolj suh zrak, pogojeno predvem z manjšim obsegom padavin. Zadevo pa spremljam precej natančno, saj imamo v hiši dve vremenski postaji, ob tem še dve notranji sodni in dve zunanji sondi. Temperaturo in vlago tako dejansko merim na štirih točkah v hiši in dveh zunaj.
Še link, da se lahko sami malo poigrate. Vpisujte številke in se premikajte naprej s tabulatorjem: <!-- m --><a class="postlink" href="http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/relhum.html#c4">http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... um.html#c4</a><!-- m -->
Mi lahko kdo fizikalno razlozi, zakaj je danes zjutraj pri 25 manj toplo kot ponavadi na 23-23,4?
Cez noc je bil panel ugasnjen, ker je od savne toplota drzala nad 23,5...
yan1234 Napisal:Vlago se meri z vlagomeri, ne pa z mentalnim stanjem osebkov.

Jaz sem lahko na silvestra na toplem in suhem, pa sem zato še zmeraj "fajhtn".
Big Grin :lol:
igyboy Napisal:Vermont&co še vedno ne razumejo, da je talno gretje enak način gretja kot IR paneli.
Drži. Do neke mere; Tudi jst, ko zdajle sedim in tole pišem, sem po nekih kriterijih enak način gretja kot IR paneli ali talno. Upoštevaš, da sevam, drugo zapostaviva Big Grin
medo9 Napisal:Mi lahko kdo fizikalno razlozi, zakaj je danes zjutraj pri 25 manj toplo kot ponavadi na 23-23,4?
Cez noc je bil panel ugasnjen, ker je od savne toplota drzala nad 23,5...
Ne vem, če sem prav razumel tvoje vprašanje. Če se ne motim, praviš, da si imel večji občutek toplote pri 23°C z vključenimi IR paneli, kot pa sedaj pri 25°C, ko so IR paneli izklopljeni?
TO JE ENA OD OSNOVNIH PREDNOSTI IR PANELOV.
Zrak pri 25°C greje človeška telesa večinoma konvekcijsko z okoliškim zrakom tik ob telesu, oziroma, če se popravim, ker je hladnejši od človeških teles , ki imajo 37°C, ta zrak celo hladi. Medtem ko IR paneli poleg tega da grejejo okoliški zrak, grejejo tudi okoliške pedmete, med njimi tudi človeška telesa, s sevanjem. To sevanje se na površini teles "pretvarja" v toploto in dejansko se v tem primeru človeška telesa segrevajo. Občutek toplote je neprimerno boljši. To je podobno kot na soncu. Pravijo, da so IR paneli še najbolj naravna grelna telesa.
Zaradi te lasnosti ima lahko zrak v stavbi kar nekaj stopinj manj brez, da bi občutili mraz, saj za to poskrbijo IR paneli. In zaradi nižje temperature zraka v stavbi je premosorazmerno manj izgub napram zunanje okolice. In to je ta prihranek, ki ga prinesejo IR paneli.
Mi v službi ko pijemo kavo zunaj ( radi narkomanov) se tudi boljše počutimo pri +3 stopinjah z vključenimi sevali, kot pri +5 z izključenimi.

Mi zna kdo povedat zakaj? :twisted:

(Pozimi na sončku nas greje, v oblačnem vremenu pa ne...tudi nerazložljivo :lol: ).
V ljubljani imamo trenutno 9 stC, RV = 90%
V brlogu imam 20 stC, RV =60%
Na kratko naredim prepih, prezračim, zamenjam notranji zrak z zunanjim, iz brloga ven odpihnem enako količino vode ne glede na to s čim se ogrevam.
Pri mojih 85 m3 izmenjanega zraka je to 2 decilitra vode.
Sem se kej zmotu?
Če bi ogreval s kaloriferjem na 24 stC, RV=60 %, z istim postopkom odnesem ven 4 dcl.
Če ogrevam s paneli na 18 stC, RV=60 %, z istim postopkom odnesem ven 1 dcl H2O.
Drži?
Jao, jao!
Citat: še vedno ne razumejo, da je talno gretje enak način gretja kot IR paneli.
Gretje je enako, ni pa enaka ogretost.
Oba sistema oddajata (približno) 40 % toplote s sevanjem in ostanek s prestopom na bližnji zrak.
- Paneli na stropu s sevanjem ogrevajo tla in opremo (tudi človeka), od njih pa se ogreva zrak. S prestopom pa ogrevajo zrak v bližini, ki ostaja pod stropom. Končno stanje, pod stropom je znatno toplejši zrak, kot pri tleh. Goli del človeškega telesa je na zgornji strani znatno bolj ogret, kot spodnja stran (=enako kot zrak).
- pri talnem gretju se s sevanjem ogreva strop in oprema, ki (z odmikom) prekriva tla. S prestopom pa ogreva zrak ob tleh. Končno stanje, temperaturna razlika zraka pod stropom in pri tleh je znatno manjša, kot pri ogrevanju z IR paneli. Goli del človeka je približno enako ogret (kot zrak), v nekaterih primerih spodnji del nekoliko bolj.

Bistvo IR panelov napram talnemu gretju:
- temperatura zraka do višine človeka je lahko nekaj nižja, in s tem bi bilo manj toplotnih izgub prostora. To je le, če je strop ustrezno bolj toplotno izoliran glede na višjo temperaturo zraka pod stropom.
- Slabše počutje človeka pri mirovanju. Sedi v naslonjaču z naslonjenimi rokami. V zgornjo stran dlani mu je vroče, na spodnji strani dlani pa ga hladi.
V noge brez nogavic ga hladi, v obraz mu je vroče.
Nimam časa - sem v penziji!
Jaz sem tudi v zadnjih dneh kot IR paneli. Sevam, da je veselje. Površinska temperatura med 38 in 39°C. Se mi pa včasih tudi vlažnost zviša toliko, da se moram ponoči po dvakrat preobleč. Če se bo to nadaljevalo, bo potrebno TČ izklopit.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 ... 22 23 24 25 26 ... 32 Pojdi na stran 
Iskanje po temi