Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Si moral kar nekaj truda vložit v to tabelo. Zanimiv je vpliv korekcijskega faktorja. Bomo sprobali.
Objave: 108
Teme: 0
Ocena:
1
Sem imel kar nekaj variant. Sicer formula ni 100 % točna je pa kar blizu, ko primerjaš zadevo v živo s setpointi, ki ji izračuna TČ. Sem pa tabelo malo dodelal tudi s pomočjo pogojnega oblikovanja, da v posameznih temperaturnih območjih celice spreminjajo barvo. Je bolj transparentno. Če mi kdo priskrbi 100 %b točno formulo, naredim novo tabelo.
Ocena:
32
Sem včeraj zvečer nastavil krivuljo po tvoji tabeli. Dejansko sta si setpoint in dejanska temp. vtoka zelo blizu. Prej sem imel dejansko temp. vedno malo preko. Malo mi edino zaostaja temp. v prostoru, ampak je še vse skupaj prekratko, čeprav je TČ obratovala celo noč. Bo treba nekaj dni opazovat.
Objave: 3800
Teme: 4
Ocena:
17
"Bojan KK" hvala za namig, prestavim danes tudi sam (ker itak bo cel teden podobno vreme, temp. med 0 in +7 čez dan)
Objave: 108
Teme: 0
Ocena:
1
Tudi sam se strinjam, da so temperature DV okoli 30 st C za radiatorsko ogrevanje nizke, vendar, če ti izolacije hiše to dopušča, zakaj bi višal temperaturo DV in nižal COP. Dejansko vsaka vremenska regulacija "bolje" deluje pri zunanjih temperaturah pod ničlo. Vsaj občutek toplote je drugačen, ko so radiatorji malo bolj topli. Meni je sicer vseeno kako topli so radiatorji, glavno da je v hiši cel dan vsaj 22 st C.
perza, glede na to, da se ti ogrevaš s talnim jaz pa radiatorji, ti bom težko kaj pametnega svetoval, dejansko moraš malo eksperimentirat in prilagajat krivuljo dokler je ne zadeneš v nulo. Mislim, da imaš trenutno krivuljo kar v redu, kar se odraža tudi pri nizki porabi.
Ocena:
32
Zanimivo je kako na temp. v prostoru vplivajo rolete. Ko so spuščene,temp. naraste za 0,2-0,3 C, kar ni zanemarljivo. Trenutno drži točno 22 C na stenskem korektorju, ker ostali termometri, ki se ne držijo stene kažejo 0,8-1,0 več. Jaz sem v glavnem v kratkih hlačah in gledam, kako se Real muči z Valencio.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Ob Muri, ogrevano 2 x 100m2, srednje dobro/slabo izolirano, radiatorji, DHT.
nastavitve v tem času megle in mraza:
- urniki so izklopljeni , se pravi TČ praktično deluje nonstop
- vklopljena odvisnost od doseganja nastavljene(24°) notranje temperature
- hkrati vklopljeno delovanje v odvisnosti od zunanje temperature, krivulja:
-20/52°
+10/40°
DT: 7° -povečana hitrost OČ, s tem sem povečal funkcionalno površino radiatorjev
- vklopljeno tiho delovanje na najtišji 3 stopnji (omejitev največje odvz.moči cca 50% oz 3,4kW -iz vtičnice)
- dogrevanje sanitarne vode na 46°, kadarkoli pade pod 37°.
Notranja temperatura se giblje med 22,6(ogrevanje san.vode) in cca 23,1.
Ker je krivulja relativno zelo nizka, TČ v praksi ne uspe priti preko 23,1 , če pa nam bo pretoplo, bom pritisnil odmik temp. ogrevalne vode navzdol od krivulje za cca 2 stopinji. Notranja željena T je nastavljena na 24° in ne na željenih 23° zato, da se po ogrevanju sanitarne vode, kompresor ne ugasne.
Na tak način logiko TČ nadmudrim, da ja dela ves čas.
Bi pa v zvezi s to prekinitvijo ogrevanja objekta, ki nastane po ogrevanju TSV in traja dokler T prostora ne pade vsaj 0,5° pod željeno, želel kontaktirati načrtovalce proizvajalca, ko le ti pridejo na obisk v Slovenijo -da jim razložim problem in predlagam parametrsko rešitev. Seveda, če se želijo kaj naučiti od naprednih uporabnikov. V zameno ne želim nič drugega, kot nadgradnjo dograjenega softwerja.
Ocena:
32
Pri FWHP s tem ni težav. Črpalka takoj preklopi na ogrevanje, razen, če bi bila temp. za 0,6 C nad zahtevano temperaturo, kar pa je v praksi skoraj nemogoče, ker takrat ko se greje voda, po navadi temp. v objektu rahlo pade in je potrebno kompenzirat izpad ogrevanja.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
tako je tudi logično in pravilno
Ocena:
32
Če imaš trislojna okna, se to vsekakor manj pozna, zato ne rabiš venomer rolet gor pa dol vlačit. Moje so aluminjaste z purpeno.
Krivuljo sem pustil zaenkrat enako. Prave podatke bomo dobili, ko bo zunaj toplo, ne bo pa sončnih pribitkov.
Je pa danes tisti čudni dan, ki smo ga že enkrat imeli prejšnjo zimo, zunaj megla in +2 C, črpalka pa taktira in nobenga sreža. To je bilo okrog 21 ure. Mogoče je zdaj že drugače.