PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev krivulje ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
berghaus Napisal:Korekcijska temp točka SV 10 stopinj (pojma nimam, kaj je to)

To je popravek temperature za sanitarno vodo, če jo ogrevaš samo z elektro grelci (npr. ko pade zunanja temp. pod nastavljeno mejo za ogrevanje s TČ). Ker je toplotni izmenjevalec spodaj v bojlerju, el. grelec pa višje, je v primeru ogrevanja na el. grelce topla samo zgornja polovica vode v bojlerju, spodnja se segreva bistveno manj (razslojevanje vode glede na temp.) Posledica je, da čeprav imaš 300l bojler, je tople le 150l. Da bi skompenziral manjko tople vode, je potrebno tisto, ki je ogreta, segreti na višjo temp. Koliko višjo določiš s korekcijsko temp. točko.

berghaus Napisal:Gretje prostorov v prioriteti pod temp minus 15, SV samo z elek grelcem

Če se prav spomnem tole ni gretje prostorov ampak SV.

Nastavitve krivulje ogrevanja pa so specifika za vsako hišo posebej in nima nekega smisla primerjati med sabo. Bolj za firbec, tu so še moje:
Najnižja zunanja -10°C
Najvišja zunanja 16°C
Dvižni vod max 36°C
Dvižni vod min 23°C
Dezinfekcija off
Auto restart on
Backup grelci vklopljeni in v prioriteti nad booster grelcem
Gretje prostorov do max zunanje temp 16°C
Omogočeno delovanje backup grelcev pod temperaturo -2°C stopinj, višje ne
Gretje SV samo z elek grelcem po 0°C
Korekcijska temp točka SV 10°C
TČ prične greti SV, ko ta pade 5°C pod nastavljeno
TČ neha greti SV ko preseže nastavljeno za 2°C
Minimalen čas ogrevanja vode 5 minut
Maksimalen čas ogrevanja vode 45 minut

Hiša je montažna s 14cm izolacije v steni in 6cm na fasadi, okna dvoslojna, lokacija Goriška.

bye

Še to, Pri Althermi (Rotexu) reguliraš temp. vhoda (ima pa tudi tipala na povratku in glede na razliko regulira moč, le da jih uporabnik ne vidi)
Tudi sam se igram s krivuljo, in s temi nastavitvami se drži notranja temperaturo okoli 20 stopinj.
T.zunaja.min = -13 C
T.ogrevanja.min = 37 C

T.zunanja.max = 14 C
T.ogrevanja.primax = 20 C
Lokacija = Domžale
Izolacija* = 4

Tč Zubadan 11,2 kw
Sem svojo krivuljo začel prilagajati...

T.zunaja.min = -20°C
T.ogrevanja.min = 47°C (na začetku 55°C)
T.zunanja.max = +20°C
T.ogrevanja.max = 30°C

Glede na komentar žene, da je zjutraj mrzlo bom naredil sledeče:
  • T.ogrevanja.min = 50°C
  • izposodil si bom termovizijsko kamero in pogledal, če je kje kar preveč zaprto (in kam gre sploh katera veja)
  • se poigral s timerji

Kdaj? Ne vem, glede na vsa letanja, ki me čakajo ;-)
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Vsaka malo boljša TČ ima samoprilagodljivo krivuljo kar pomeni, da si vremensko krivuljo nastavi sama glede na uporabnikovo zahtevano notranjo temperaturo, kar deluje boljše od vseh ročnih nastavitev, saj zna krivuljo tudi lomit.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala za namig... bom pogledal kam-kako-kakšen-koliko€ termometer rabim.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Nebomgabiksal Napisal:Sem svojo krivuljo začel prilagajati...

T.zunaja.min = -20°C
T.ogrevanja.min = 47°C (na začetku 55°C)
T.zunanja.max = +20°C
T.ogrevanja.max = 30°C

Glede na komentar žene, da je zjutraj mrzlo bom naredil sledeče:
  • T.ogrevanja.min = 50°C
  • izposodil si bom termovizijsko kamero in pogledal, če je kje kar preveč zaprto (in kam gre sploh katera veja)
  • se poigral s timerji

Kdaj? Ne vem, glede na vsa letanja, ki me čakajo ;-)

S to krivuljo je nekaj narobe ali pa so podatki napačni! Ne mora bit začetek višji od konca.
probajte s čim podobnim:
.zunaja.min = -16°C
T.ogrevanja.min = 23°C (na začetku 55°C)
T.zunanja.max = +20°C
T.ogrevanja.max = 37°C
Big Grin Big Grin Confusedhock:
Hruške so drugačne kot pa jabolka. Krivulja, ki jo je napisal pa pravi, da ima ob zunanji temperaturi 20 temperaturo vode 30 pri -20 pa 47°C. Ali je to preveč za radijatorsko ogrevanje je pa druga pesem. Talno pa ima svoj mešalni krog in svoje parametre.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ups, :oops: upam da gre za talno, če ne so potrebne znatno višje vrednosti.

.zunaja.min = -16°C
T.ogrevanja.min = 27°C (na začetku 55°C)
T.zunanja.max = +20°C
T.ogrevanja.max = 57°C

To bi ustrezalo solidnemu radiatorskemu sistemu.
Pri TČ z notranjo enoto ECODAN nastavljaš temperaturo povratka. Ogrevalno krivuljo pa lahko nastaviš poljubno in če nočeš ni nujno da je linearna.

Merlin1 Napisal:Večino nastavitev je za vsako hišo specifičnih.
Velja pa nekaj.
Potrebno je pravilno nastavit minimalno pričakovano zunanjo temperaturo.
Druga pa je nastavitev minimalne temp vtoka. Za talno bil bilo bolje cca 20c. Drugače zna sistem pregrevat ali pa nihat ob višjih zunanjih temperaturah.
Nastavitev max. temperature pa je pogojena s hišo in v večini hiš bo za talno 35c premalo. Ta nastavitev se da pravilno nastavit komaj ko je zunaj povprečna temperatura pod ničlo.
Nastavitve krivulje ogrevanja je najbolje izvajat z izklopljenim notranjim korektorjem (vplivom)

Ne vem pa ali se te TČ ki jih uporabljate regulirajo na temp. vtoka ali povratka?
Če se na povratek bodo temp. in krivulja ustrezno previsoke.
sassapo Napisal:Vsaka malo boljša TČ ima samoprilagodljivo krivuljo kar pomeni, da si vremensko krivuljo nastavi sama glede na uporabnikovo zahtevano notranjo temperaturo, kar deluje boljše od vseh ročnih nastavitev, saj zna krivuljo tudi lomit.

evo krivulje:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/3t/hZ/3yNu6Ou4/snc00037unichr("46")jpg[/img]
me zanima nekaj:
očitno je, da ko so zunanje temp. višje (kot danes 5c) rabim malo višji setpoint ker je le ta izračunan po krivulji 0,72 prenizek ( deluje pa odlično pri temp. 0 in nižje)

Ni problem vrnit krivuljo na 0,78(le to sem imel cel november in začetek decembra, nakar sem ob prvih minusnih temp. malo spustil) ampak sem "pogruntal" da lahko to naredim na dva načina: prvi je da pač parameter kruvulje, kot sem že napisal, venem na 0,78, drugi pa, da krivuljo pustim na 0,72 in spremenim pa odmik iz 0 na 0,5 v enem in drugem primeru je rec pri nastavitvi notranje temp. na 22c v prostoru 21,8c zunanja +5 vpliv sobe na 50% izračunan "setpoint" pa 35,3 kar je odlično, da je radiator topel, ob nespreminjanju pa je "setpoint" 31,8c kar je premalo(v hiši je sicer normalno toplo) vendar črpalka deluje kratek čas, "počivanje" pa imam itak nastavljeno na 15 minut, tako da v takem času 2,8 vklopa na uro niti ni pretirana zadeva oz. t.i. taktiranje_dejansko me sedaj zanima kako oz. kaj pridobim z enim ali drugim načinom, dosežen cilj je pa itak enak Arrow
T.zunaja.min = -10°C
T.ogrevanja.min = 27°C
T.zunanja.max = 17°C
T.ogrevanja.max = 40°C

Izolacija 4
Talno 95m2

Trenutno 24,5°C DOJENČEK

Se mi pa zdi da je krivulja mal prestrma....
Sašo, pri želeni notranji temperaturi 22 st.C nastavi krivuljo na 0,46 ali 0,48 in korekcijo 4 ali 4,5 st. pa boš videl rezultat. Jaz sem imel nekaj časa tudi krivuljo na 0,74 pa je imel DV pri zunanji temperaturi 10 st. samo okoli 30 st. C, kar je bilo premalo, pri -5 st.C pa je imel DV okoli 42 st . C kar pa je bilo preveč. Potem sem se malo igral s temi krivuljami, si naredil eno tabelo v excelu, kjer lahko simuliram in spreminjam želeno temperaturo v prostoru, parameter krivulje in korekcije krivulje in dobim vse temperature za posamezno krivuljo. Pri krivulji npr. 0,46 s korekcijo +4,5 st imaš pri zunanji temperaturi 10 st.C temperaturo DV 34 st.C in pri zunanji temperatuuri - 5 st.C temp. DV okoli 40 st .C. Pri solidno izolirani hiši je za radiatorsko ogrevanje ta krivulja kar primerna. Prilagam tabelo za izračun (sicer ni 100% točna, je pa kar dobra za primerjavo in občutek kako se obnašajo posamezne krivulje).

Priložene datoteke
.zip   Krivulje ogrevanja.zip (Velikost: 15,48 KB / Prenosi: 434)
sašo65 Napisal:me zanima nekaj:
očitno je, da ko so zunanje temp. višje (kot danes 5c) rabim malo višji setpoint ker je le ta izračunan po krivulji 0,72 prenizek ( deluje pa odlično pri temp. 0 in nižje)

Ni problem vrnit krivuljo na 0,78(le to sem imel cel november in začetek decembra, nakar sem ob prvih minusnih temp. malo spustil) ampak sem "pogruntal" da lahko to naredim na dva načina: prvi je da pač parameter kruvulje, kot sem že napisal, venem na 0,78, drugi pa, da krivuljo pustim na 0,72 in spremenim pa odmik iz 0 na 0,5 v enem in drugem primeru je rec pri nastavitvi notranje temp. na 22c v prostoru 21,8c zunanja +5 vpliv sobe na 50% izračunan "setpoint" pa 35,3 kar je odlično, da je radiator topel, ob nespreminjanju pa je "setpoint" 31,8c kar je premalo(v hiši je sicer normalno toplo) vendar črpalka deluje kratek čas, "počivanje" pa imam itak nastavljeno na 15 minut, tako da v takem času 2,8 vklopa na uro niti ni pretirana zadeva oz. t.i. taktiranje_dejansko me sedaj zanima kako oz. kaj pridobim z enim ali drugim načinom, dosežen cilj je pa itak enak Arrow
Nastavljeno krivuljo lahko pretentaš na ta način, da dvigneš temperaturo na sobnem termostatu, recimo za 1C. Takoj boš opazil, da se zahtevana temp. vtoka dvigne in ker je krivulja relativno nizko nastavljena, črpalka počasi lovi zaželjeno temperaturo, ki pa je ne doseže, doseže pa tisto, ki si jo prej imel nastavljeno. Vsaj pri meni to nekako špila in zaradi tega ne rabim na črpalki spreminjat nastavitev.
PS
Črpalka mi v zadnejm času deluje večinoma v low noise sistemu. Povprečno št. vklopov na uro je 1,0.
PS
Bojan,pri Fujitsu moraš krivuljo dvignit, če hočeš povečat temp. vtoka.
xavi, meni krivulja 0,46 s korekcijo 4,5 ves čas zagotavlja temperaturo v hiši 22 st.C brez sobnega termostata - korektorja. Sem se kar nekaj časa igral s temi krivuljami in prišel do te nastavitve.
1 2 3 4 5 ... 19 Pojdi na stran 
Iskanje po temi