PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lesni briketi ali drva?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker bom moral dokupiti nekaj drv za kurjavo, me zanima, kako se v peči na drva (centralna kurjava, 25kw) obnesejo briketi. Študiram namreč ,da bi morda kombiniral drva + brikete. Zanimajo me vaše izkušnje z briketi, njihova kurilna vrednost napram drvam (mešanim), čas gorenja, količina pepela itd.. Ali se jih torej sploh splača nabavljati, ker nekateri proizvajalci navajajo, da imajo večjo kurilno vrednost od drv in da je kurjenje torej kljub višji ceni v končni fazi cenejše. Je temu res tako in kakšna je torej kvaliteta kurjenja z briketi. Lp
Komot kuriš na brikete. Poizkusi najprej z manjšo količino naenkrat v peči.
Pa podkuri z drvmi.
Kako pa to gre cenovno skozi? 1 tono briketov recimo dobim za 170 eur, pri čemer me zanima tona ustreznih drv in primerjana kurilna vrednost in čas gorenja briketov in drv.
Beri :[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?p=275578[/url]
Jaz imam v kuhinji centralni štedilnik. Vemo, da je kurišče veliko manjše, kot na nekem pravem kotlu na polena. Ponavadi tam zakurim, ko rabim hitro toploto. Najprej tri brikete razrežem na kolobarje in jih porazdelim po celem kurišču in to prižgem. Ko se to dobro razgori in ko mi črpalka ( štart pri 40 st. ) deluje nemoteno, pa počasi dodajam po eno klobaso. Ta gori dobre pol ure, če imam vlek na peči in dimnik odprt na minimalno. Dva paketa briketov ( 12 kom klobas ) pokurim za dobre štiri ure. En paket je pa povprečno 2 eur. Po moje je tak, da samo z briketi se cenovno ne splača kuriti. Splača se pa, ker takoj pridobiš na toploti. Če riskiraš en paket na dan samo za to, da se temperatura v peči čimprej dvigne in kasneje naprej nalagaš drva, potem je še cenovno sprejemljivo. Edina prednost je v tem, da gori lepo enakomerno. Če priprem vsa vratca, mi gori, kot bi nalagal v kamin.
briketi imajo energetsko vrednost približno kot peleti, lahko si zračunaš v tabeli
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogrevanja.si/">http://www.ogrevanja.si/</a><!-- m -->
Cevko, meni je bilo rečeno, naj se na štedilniku nastavi tako, da se črpalka zažene pri najmanj 60-65. Tvoja temperatura se mi zdi prenizka.
Ne vem, tako že imam od samega začetka in ni nobenih problemov.
Drva so zakon, suha, na pravo mero žagana in prav cepljena! Od bauhavsovih briketov imaš polno peč pepela, domači so boljši, brez hranilnika pa ne vem če se ekonomsko izplača gre perveč v dimnik.
jaz sem te lesne brikete uporabila le enkrat, pa se mi niso zdeli ne vem kaj. Podkurim z vejicami in storžki, potem pa začnem nalagati suha drva, temperatura zelo hitro naraste na 60, potem pa na 80.
Meni se zdijo drva boljša (cenejša), ampak bi raje dokupil brikete. Zakaj? Drva boš sedaj težko dobil lepo posušena tako kot mora bit in tudi čez zimo se ne bodo kaj prida posušila. Brikete dobiš pa lepo suhe in to je to. Drva lahko pa vseeno nabaviš, ampak za naslednjo zimo.
gusti.. Big Grin pa kakšnemu lokalnemu kmetu zaaraj letos frišna drva pa jih drugo leto vzemi Wink pa si ti brez skrbi, kmet pa vesel k bo dobil € Smile
mene vedno nategnejo pri drveh, če jih kupim naklane, ko jih sam narežem in zložim, nikoli ni toliko kot me kmet prepričuje da mi jih je pripeljal. na primer: letos sem plačal 18 prm kalanih, dolžine okrog meter. ko sem to sežagal na mero in zložil, nisem presegel 13 prm. dobro, moramo ošteti odpad žaganja, ki znese okrog 4%, torej recimo dobra vaga 0,75 prm za žaganje. režem z verižno žago, in je odpada na žaganju kar dosti. ampak, kam je izginilo še dobre 4 prm - nimam pojma.

zato mi je nakup briketov bolj simpatičen. pri teži nisem zaznal nekih odstopanj, +/-2% nekje. zvagal sem iz tone naključno izbranih 10 paketov. ampak samo kurjenje z briketi zahteva malo vaje, vsaj pri mojem kotlu.
Aleks, preveč natančno zlagaš nakalane :lol:
Jaz kupim vsako leto 12m3 hlodovine. Ko jih po pol leta sušenja na prostem zložim v garažo jih je vedno nekje okrog 17prm. (plus odpad od motorke)
Ko ti pripelje drva jih zloži na 2 m visoko in 9m v dolžino, potem jih pa šele plačaš.
Če kupiš žagane na paleti/zaboju ni 1prm amapak 0.8-0.9. Iz enega metra dobiš toliko in ni nič natega, tako pač je.
Je že odpeljal nazaj ker mi je pripeljal samo krive okroglice in za 2m šrota, k sreči sem lahko izbiral dobavitelja. Tiste iz bosne na paleti so pa "puhle", gorijo kot papir pa so "bukove" :lol:
1 2 3
Iskanje po temi