Objave: 112
Teme: 14
Ocena:
0
Pozdrav vsem!
Imam vprašanje, ki se tiče peči na trda goriva. Imamo peč, ki je tipa Stadler (visoke izvedbe) z bojlerjem. Peč se priključuje v dimnik v dolžini 1m s cevjo. Od tam naprej navzgor cca. 2m so vratca za čiščenje, in od tam naprej gre dimnik na streho. Dimnik je zidan s tuljavami nad streho in še en del naprej gre samo cev, ki ni zaprta.
Problem je sledeč:
- v peči in tudi dimniku (tam kjer se čisti) so obloge, kot bi bila smola
- iz peči se med dodajanjem drv (kurjenjem) precej kadi, takoj ko odprem vratca,
- pri vratcih kjer se dimnik čisti so sledi, kot bi nekaj črnega izekalo iz dimnika (slike bom priložil)
Zdaj pa ne znam kje bi lahko bil problem:
- v peči je v rebrih loputa, zaradi katere se peč ne segreje zadosti in s tem posledično tudi dimnik na pravo temperaturo,
- ali je krivo to, da je dimnik odprt,
- ali, ker se peč ne ogreva na več kot 70-80 stopin ni prave temperature v peči?"
- ali,.....
Prosim za mnenja in pripombe. Ker je ta situacija pri mojem dedeku, mi prosim podajte predloge, kako in kaj je potrebno narediti oz. kaj je narobe.
Hvala za odgovore,
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
možnosti zakaj je tako, je več. za obloge je dostikrat krivo tole:
1. slab vlek (ki je že posledica oblog, ampak če se dimnik ne očisti bo samo še slabše)
2. mokra/sveža drva (posuši ali prešaltaj na nekaj bolj suhega)
3. prenizka temperatura kotla (je tudi že posledica, ker ni dovolj vleka itd.)
4. prenizka temperatura povratnega voda (montiraj dvig povratka, recimo esbe ventil, ali na mešalnem ventilu nastavi toliko, da bo povratna voda toplejša)
5. dimnik nekje pušča oz. ni tesen od vstopa dimnega izhoda na peči do izstopa dima (saniraj)
6. ne uporabljaš ročice za hladni zagon (če jo kotel ima) in zapacaš peč, ker se matra priti na temperaturo (nauči se uporabljat kotel)
7. regulator na izhodu (ena ročka, ki se suka 90°) je nastavljen na zaprto ali čisto malo odprto. (preveri in pravilno nastavi, ponavadi ima ročka 4-5 stopenj. uporabi tisto, kjer peč lepo vleče)
8. neumno, ampak se zgodi in mogoče tudi ne opaziš: snela se je verižica regulatorja lopute vstopnega zraka ... ne se smejat meni se je, pa 14 dni nisem opazil, ker sem poleti kuril samo za toplo vodo ... mislil sem, da je vroče vreme krivo za slab vlek dimnika ... bumbar. (preveri verižico in nastavitev temperature kotla)
9. kotli na drva najbolj fajn delajo, če je temperatura blizu 80°C. (nastavi regulator vstopnega zraka - tistega z verižico - višje)
10. dimnik ni pravilno dimenzioniran (saniraj)
prva rešitev, seveda pokliči dimnikarja in plačaj čiščenje dimnika in kotla. hkrati pojamraj zarad oblog in ti bo pogledal, kaj bi lahko bilo narobe. dimnikar in deda naj skupaj preverita vse ročke (regulator za vlek dimnika, regulator vstopnega zraka in hladni zagon kotla). smolo bo mgoče potrebno izžgat, sicer lahko pride do grdega požara v dimniku. cela bajta lahko zgori. ta storitev je malo dražja od čiščenja dimnika, ampak vseeno plačaj, da se to naredi.
dimnik je potrebno čistiti vsaj na 3 mesece kurjenja, jaz to delam 4 krat letno za peč na drva.
odprt dimnik nima kake posebne veze, en dimnikar mi je celo rekel, da razne kape, strehce itd. samo motijo vlek.
pri meni je teklo dol enkrat zaradi preveč svežih drv. če so drva malo preveč sveža, jih čimveč (med sezono ogrevanja) znosiš v kurilnico, kjer se dosušijo - ne nalagaj okrog kotla ali dimnika, samo nekam v kurilnico. zdaj ko je vreme vroče se drva odlično sušijo, če so zložena na soncu. vendar jih po vrhu pokrij, da jih ne namaka dež. šele jeseni skladovnico iz sončnega mesta premakni v drvarnico. pa še to: drva za kurjenje se sušijo 2 leti. tisto, kar so letos pozimi sekali bo fajn za kurjenje šele na jesen 2011.
tole za prvo silo. kot pa že rečeno, najprej dimnikarja.
Objave: 353
Teme: 7
Ocena:
0
ALEKS,...
odličen odgovor,...
definitivno najprej dimnikarja poklicat,...
tudi meni so rekli, da kapa na dimniku lahko moti vlek,...
Objave: 112
Teme: 14
Ocena:
0
Pozdrav!
Drva so pred žaganjem v drvarnico suha (pokrita), stara sigurno 2 leti če ne več,
Vlek je po moje dober, ker bi se po mojem mnenju zelo kadilo, ko odprem vratca za nalaganje,
Dimnik je bil pregledan oz. je v dobrem stanju,
Regulator na izhodu peči (v dimnik) je nastavljen na 0 stopinj (dim lahko gre neovirano v dimnik),
Regulator vstopnega zraka je nastavljen na 80 stopinj,
,.....
Dimnik sem očistil sam, poribal kolikor se je dalo, pa tudi rebra in kompletno peč z linijo do dimnika.
Kar me skrbi je
- tista loputa (se da odstraniti)), ki zapira cca. 75% reber (po moje je to zaradi tega, da več temp. ostane v peči), - jo naj odstranim?!
- hladen zagon - kaka in kje je ta ročica?!
Objave: 156
Teme: 18
Ocena:
0
Pozdrav,
kaj pa samo peč in njene dimne kanale si očistil?
V kolikor me spomin ne vara ima stadlerca nad vrati kurišča en črn pleh katerega odstaraniš, pod njim je jeklena plošča na dveh vijakih, le to odviješi in prideš do dimnih kanalov kateri so ponavadi fino zapacani. Poglej in sporoči.
Lp Marjan
Ocena:
3
simo, nekateri montirajo v peči na trda goriva neke plehe, lopute, vse sorte reči, ko je na peč montiran gorilec na kurilno olje. da ni ta reč, ki jo ti omenjaš od tega? ker sicer ne bi vedel glede te lopute preko reber.
ročica za hladni zagon: nekateri kotli imajo, nekateri ne. navadno je nekje pri vrhu zgorevalne komore na zunaji strani.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Ker očitno še ne veste, vam še enkrat napišem. Vse te "katranaste saje" so posledica prenizke delovne temperature kotla. Ta se odpravi tako, da se na izhodu iz kotla instalira termostatski tripotni ventil in nastavi minimalno temperaturo kotla na vsaj 65°C (dandanes se za te namene uporablja laddomat). Maksimalno pa na 80°C. Takrat se bo pričelo pravo gorjenje in te saje bodo same izginile. :wink: Če pa bi si omislil še kak zalogovnik, bi ti pa kar nekaj m3 na leto manj pokurilo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 870
Teme: 0
Ocena:
0
Zunaj je vroče, znotraj je ohlajen dimnik. V takih pogojih se dogodi, da je zrak v dimniku težji od zunanjega, dimnik ne vleče če zakuriš kot praviš 3, 4 polena. Iz izkušenj ti lahko le to povem ne čakaj da se smolnata obloga vžge sama. To se ti ne bo zgodilo poleti temveč v primeru ko boš dobro segrel peč in dimnik in ti bo ogenj sam ušel v dimnik. Preberi si malo kako je zgorela recimo koča na Zelenici. Kdor je imel dimniški požar ve ,da se s tem ni za hecat!
Objave: 88
Teme: 13
Ocena:
0
Pozdravljeni.
Bom obudil temo.
Imamo prenovljeno kurilnico:
- nova peč na drva (klasika)
- zalogovnik (polnjenje z ladomatom)
Ogrevamo dvonadstropno hišo v skupni velikosti 150m2.
Danes po dveh mesecih sem se lotil čiščenja peči. Odprem prednji pokrov, pa normalno nekaj saj, ki sem jih lepo očistil. Nato grem pogledat še dimnik ki je z zunanje strani. Odprem vratca) in zagledam nabito polno saj in katranastih delcev (glej spodnjo sliko). Tega je bilo za skoraj 3 jupolove kante.
Zdaj pa ne vem kje je težava? Je mogoče to lahko bilo v samem dimniku še od prejšnje peči, ki pa ni imela zalogovnika, pa je sedaj odpadlo dol.
Peč kurimo vsak dan in deluje na temperaturi nekje od 80 do 85 stopinj. Samson vem da nikoli ne pripre vratc, da bi dušilo ogenj.
Prej nazaj, pri stari peči v dimniku ni bilo nikoli kaj takega, so pa vedno pri čiščenju padali večji kosi katrana dol, ampak nikoli sami od sebe. Drva imamo pa tudi dokaj suha, skoraj dve leti sušena (hrast/bukev).
[img]httpunichr("58")//s8unichr("46")mojalbumunichr("46")com/3677818_11214927_21320453/razno/21320453unichr("46")jpg?1386440483557[/img]
Ocena:
3
vidim federzajlo, torej si čistil? po mojem so se obloge dimnika ki se jih prej ni dalo očistit, presušile in postale krhke. kotel ti sedaj, sodeč po tvojih besedah, polen ne kuha in stalno odtekajo suhi in vroči dimni plini. nekaj oblog je odpadlo samih, nekaj si jih odžokal. od sedaj ko si to očistil, predvidevam da je z veliko svinjarijo konec in boš ven čistil zgolj še suhe prašnate obloge, pa še tega najbrž ne veliko. pa vlek dimnika se je najbrž tudi popravil. podobno je bilo včasih opaziti, ko so na tuljavo, kjer so prej leta pajsali polena, prigradili kotel na kurilno olje.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Samo glede katranastih oblog v dimniku.
Če jih imate in vas je na njih opozoril dimnikar jih le odstranite ali naročite storitev. Ko dimnik zagori nekontrolirano vam kaj lahko zgori še kaj zraven (hiša....)
Sem imel pri starših opozorilo dimnikarja. Zaradi dimkamre (lažji dostop na več različnih višinah) sem se lotil sam sežiganja oblog.
Plinski brenar, začel na najvišji možni odprtini lepo po eno stranico dimnika (klasičen zidan dimnik). Počasi navzdol , vedno pazil da se ni preveč razgorelo (zapiranje dotoka zraka v kuriščih), za vsak primer imel še nekaj gasilnih aparatov v bližini. Po nekaj urnem sežiganju je bil dimnik z notranje strani tak kot bi ga na sveže pozidal, prej pa je bil kot bi hrastovo lubju nalepil na notranjo stran stran in ga je mehansko nemogoče odtstranit.
DA NE BI SLUČAJNO KDO GOREČEGA DIMNIKA GASIL Z VODO! Voda se upari v ”momentu”, ker se ne more dovolj hitro širiti pride do eksplozije, porušitve dela dimnika (ali celega) in opeklin tistega ki je gasil in še koga.
Objave: 678
Teme: 1
Ocena:
3
Potrebno je odpraviti vzrok nabiranja oblog!