PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Kateri sistem ravne strehe izbrati

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po forumu se da predvsem brati, da z ravno streho prej ali slej bodo težave Sad oz. če bi bila izvedba res dobra, bi se izšlo. Kaj pa je res dobra izvedba in kateri si tisti izvajalci, za katere daš roko v ogenj? Vsi dajejo garancijo največ 10 let, kar je porazno, ker streha ti mora zdržat vsaj ene 30 let!

Katera je tista idealna varianta med recimo vsemi temi <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragmat.si/slo/0603.htm">http://www.fragmat.si/slo/0603.htm</a><!-- m -->?
Baje da je Bauder top opcija glede materialov na bitumenski osnovi.
Kar pa se pozna tudi na ceni.
Izberi med Siko ali Repanolom, oboje drži v kolikor je izvedba dobra.
UrskaL Napisal:Po forumu se da predvsem brati, da z ravno streho prej ali slej bodo težave Sad oz. če bi bila izvedba res dobra, bi se izšlo. Kaj pa je res dobra izvedba in kateri si tisti izvajalci, za katere daš roko v ogenj? Vsi dajejo garancijo največ 10 let, kar je porazno, ker streha ti mora zdržat vsaj ene 30 let!

Katera je tista idealna varianta med recimo vsemi temi <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragmat.si/slo/0603.htm">http://www.fragmat.si/slo/0603.htm</a><!-- m -->?

Tu bi, glede na izkušnje glasoval za Bauder.

Glede izvedbe - je najboljša tista, ki točno in natančno upošteva tehnične zahteve proizvajalca - glede na izbran sistem. Tukaj NI bližnjic in šparanja. Predvideti in vgraditi je treba čisto vse elemente, ki jih sistem predpisuje in zahteva. Predvsem gre tukaj za DETAJLE, kot so razni predpripravljeni vogalniki, rozete za odtoke, jaške in še kaj. Ravno to pa so elementi, ki zagotavljajo kvalitetno izvedbo.

Variante v smislu " ma ne ga srat, tist vogalček ki stane 30€, bomo kar iz kosa folije naredili " in že sama uporaba napačnega orodja pri izdelavi - pri ravni strehi lahko vodijo v katastrofo.

Glede garancij, pa je druga zgodba. Res je da je zakonsko predpisan rok pri nas 10 let. Torej več ne bo dal nihče. Pozabil si še na druge garancije. Recimo na garancijo proizvajalca na vgrajen material, oziroma predvideneo življensko dobo materiala. Tu se gibljejo garancije v okviru 20 do 30 let.
Je pa seveda pogoj, da je vse vgrajeno "by the book" in da vgrajuje strokovno usposobljen izvajalec.

Teh garancij NI veliko, ker smo "šalabajzerji" in ker smo pametni u iber.
Za tako garancijo je treba zadeve ( izvajalec ) dokumentirati, te podatke posredovati proizvajalcu, kateri na to - ta točno določen objekt, za točno specificiran material in za točno določen objekt, ki ga je delal točno znan izvajalec - izda tako garancijo.

Kolikor vem, je Bauder tako garancijo izdal tudi že za 12m2 ravbe strehe enega malega nadstreška.

Tako da se da, samo vedeti in znati je treba.
Jaz sem slišala, da so italijanski in turški bitumni obup, nemški, avstrijski in slovenski super. Čez Siko sem slišala kar nekaj pritožb, Bauder res kar pohvalijo. Se je pa težko odločiti, ker itak vsak zagovarja svoje. Smo se že zagreli za epdm, pa potem odvrne recimo tisto, da so ga skljuvale vrane. Nekega splošnega prepričanja o naj varianti ni.

Ni mi pa tudi jasno, katera je najbolj idealna varianta pri ravni strehi, je to zelena, obrnjena, dvojna, itd.? Vsak spet prodaja neko svojo zgodbo. Še najbolj so me prepričale zelene, ampak so zaradi cene sprejemljive zgolj za manjše površine.
Kot sem ti že povedal - ravna streha JE SISTEM - in projektant naj bi že v osnovi v projektu predvidel ustrezno izvedbo.
Materiali tako od Sike, kot od Bauderja so kvalitetni in primerljivi. Turke pusti pri miru. Če se kaj sliši - se sliši o slabi IZVEDBI. Tukaj je Bauder v prednosti, ker ima boljše urejeno šolanje.
Epdm je super opcija za določene izvedbe, ima pa kot vsak material svojo življensko dobo. Posebej še če nima dodatne zaščite v obliki peščenega nasutja ali kot praviš zelenja. Kot se spominjam je za debelejše ( obstaja več debelin folije za različne namene ) folije, ki nimajo zaščite in so zadnji slij ravne strehe - predvidena življenska doba nekje okrog 20 let. Potem je treba zadevo obnoviti.
In kot tudi že rečeno - ravna streha za naše podnebje NI najbolj idealna rešitev, predvsem pa je draga. Tako in drugače.
NE bi se strinjal da je ravna streha dražja od eno ali dvokapnice. V fazi snovanja hiše je arhitekt predlagal ravno streho, glede na izgled hiše. Preveril sem cene za ravno streho, enokapnico, dvokapnico (10×10,5m), mislim da je bila ravna streha celo najcenejša. Odločili smo se za EPDM folijo, predvsem zaradi malega števila spojev (koluti so široki 6 m) in elastičnosti materiala. Na vrhu smo jo mehansko, UV in deloma termično zaščitili s 3 cm XPS-a, geotekstilom in obtežili 8 cm prodca. Upam da bo OK, in ne samo 20 ampak vsaj 50 let.

Pri ravnih strehah ne verjamem v obrnjene ravne strehe s hidroizolacjo na dnu. Se mi zdi da stalno prisotna mrzla voda na HI, pod TI povzroča prevelike toplotne izgube.
Sika je super za 10 let. Pri Rhepanolu imaš primere 30 let starih streh, ki so kot nove.
UrskaL,
pri Rhepanol-u pazi, da boš nabavila tip "Rhepanol Hg" , ki je za ta tvoj namen - zelena streha!!
Tudi pri drugih sistemih pazi na podrobnosti oz. zahteve, ki morajo biti za tvojo "zeleno streho".
Glede toplotne izolacije: imaš možnost tudi nadvišat atiko; osebno ne bi zmanjševal T. izolacijo. :wink:
Lep pozdrav
gapez Napisal:Sika je super za 10 let. Pri Rhepanolu imaš primere 30 let starih streh, ki so kot nove.

Kje pa je razlika med omenjenima dvema? Rhepanol PVC mi po specifikacijah deluje precej podobno kot SikaPlan G.
Tudi Sika ima glede protikoreninske zaščite ene fore, da moraš še nekaj drugega nabavit ali nekaj takega.

Projektant je predvidel Siko, ampak še najmanj kaže, da se bomo odločili zanjo.

Ja, pri obrnjenih strehah, je človek res malce skeptičen zaradi vse tiste vode.

Jaz nekako še najbolj verjamem, da je zelena idealna izbira, ampak predraga, za izbiro materiala pa nikakor ne pridem do zaključka Sad
UrskaL Napisal:Po forumu se da predvsem brati, da z ravno streho prej ali slej bodo težave Sad oz. če bi bila izvedba res dobra, bi se izšlo. Kaj pa je res dobra izvedba in kateri si tisti izvajalci, za katere daš roko v ogenj? Vsi dajejo garancijo največ 10 let, kar je porazno, ker streha ti mora zdržat vsaj ene 30 let!
....................

Zanimiv bi bil podatek o kakšni ravni strehi je govora. Celega objekta, terase, strehe nadstreška? In šele potem prihajava do podrobnosti velikosti, oblike, podlage, odtokov, atike, prehodov, pohodnosti, načina termoizolacije, ....
Bitumen se stara v odvisnosti od števila ciklusov segrevanja - ohlajevanja. Postane trd in krhek, posebej problematični postanejo kotni prehodi, odtoki, obrobe,... Zato se priporoča gramozno prekritje, ki prepreči poletne šoke, ko na vročo streho pade ploha dežja.
Za PVC folije se ve, da mehansko dodani mehčalci PVC-ja izhlapevajo. Dodanih je cca 40 % in z leti postaja tanjša in trša...
Pri drugih folijah je razen trajnosti pomembna paropropustnost, ki je premosorazmerna z velikostjo strehe.
Katero priporočati? Vse so dobre, le ene so boljše :wink: in na strehah že blizu 40 let b.p., kar se tretira kot preverjena kvaliteta.
Moram opozoriti, da še tako kvaliteten material uniči nekvalitetna vgradnja...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
ataIBa (ter seveda se tudi kdo drug), zanima me tvoje priporocilo katero folijo naj izberem za vecjo klasicno ravno streho (morda bo tudi zelena) na privat hisi: PVC, FPO ali Rhepanol HG? Ne iscem najcenejse ampak nekaj res trajnega, da ne bom zene ob prvem dezju oz boljse receno cez nekaj let poslusal, zakaj nismo delali klasicne strehe...

Ce je odgovor PVC ali FPO, kaj je boljse Sika ali Bauder ter koliko se splaca vgrajevati debelejso kot 1.5mm (recimo 1.8 ali 2.0)?

Se eno vprasanje glede izolacije: bolj priporocljiv EPS ali kamena volna, ce je debelina izolacije strehe 20 oz 30 cm? Osebno se bolj nagibam na EPS - za primer ce bi kdaj hidroizolacija spustila laicno menim, da bi se prej osusila in/ali lazje sanirala? XPS sem ze nekako odpisal ker je precej drazji.

Najlepsa hvala
Mi kot izvajalci uporabljamo folijo proizvajalca Vaeplan, ki je še sedaj na strehah že blizu 40 let in po vsakoletnih analizah na določenih objektih, bo še kar precej časa :wink: .
Na vgrajene materiale in sistem moramo dati in dajemo 10 letno garancijo, zato je uporaba prvovrstnega materiala pogoj za mirno spanje.
Prednost naše folije je paropropustnost in s spodnje strani je že kaširana s filcem, ki je potreben ločilni sloj.
Glede izolacije pravilno razmišljaš. Mora biti EPS in ne dražji XPS!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
ataiba: zakaj konkretno EPS in ne XPS?
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi