PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Popravek podatkov v zemljiški knjigi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kako urediti podatke v zemljiški knjigi.

Mama je solastnica nekega malega deleža travnika.
GURS ji je poslal izpis vrednotenja nepremičnine tako kot mora biti (točni podatki).

Ob vpogledu v zemljiško knjigo za isto parcelo, pa smo ugotovili:

- da ni vpisan njen EMŠO (GURS ga ima)
- da je vpisan njen dekliški priimek (GURS ima "novega")
- da je vpisan nepravi naslov - pri njenih podatkih je vpisan naslov brata na katerem ni nikoli živela (GURS ima pravega)

Bolj kot to, da v ZK niso vpisani pravi podatki me čudi, da ima GURS vse podatke ažurirane.

Zanima me torej kako izvesti popravek podatkov v zemljiški knjigi: kje to storiti (naziv organa, funkcija osebe, ki to opravlja/obravnava, ali je zadosti izjava solastnikov - bratov, da je "ona ona" ...)?

Hvala!
Odpravite se k notarju, ki bo dal elektronski predlog za poočitev podatkov v ZK.

lp
mama lahko gre tudi direktno na ZK, kjer lahko brezplačno zahteva popravo osebnih podatkov

P.S.: GURS ni glede napačnih podatkov v zemljiški knjigi nič kriv; GURS prevzema in posodablja podatke o lastnikih na osnovi sprememb v bazi centralnega registra prebivalstva, v zemljiški knjigi se spremembe o lastnikih vnesejo samo na zahtevo lastnikov.
Tako so mamini podatki tisti, ki so bili na dokumentu, s katerim se je v ZK vpisala kot solastnica parcele - z dekliškim priimkom, EMŠO številke so verjetno uvedli kasneje, za naslov pa je res nenavadno, da je napačen.
Koda:
116unichr("46") člen ZZK-1 Spremembe podatkov iz prvega odstavka 24unichr("46") člena tega zakona oziroma prvega odstavka 25unichr("46") člena tega zakona se v zemljiški knjigi opravijo z avtomatskim prevzemanjem podatkov iz centralnega registra prebivalstva oziroma poslovnega registra, pri čemer je povezovalni znak EMŠO oziroma enolična identifikacijska številka, ki jo določi upravljavec poslovnega registraunichr("46")

Škoda denarja za notarja...
andrej7777,
ta člen zakona verjetno velja za novejše vpise, torej, ko ima zemljiška knjiga v svojo bazo vnešen EMŠO posameznega lastnika;

pri (nekoliko) starejših vpisih, kjer EMŠO na listinah ni bil podan oz. ga na ZK ni vpisanega, se podatki o lastnikih zagotovo ne posodabljajo
Ja, to sem imel isto dilemo, ker kot izgleda niso vsi vpisi v glavni knjigi, ki bi morala biti informatizirana in posledično bi se podatki morali povezovati s CRP, katastrom itd.

Koda:
175unichr("46") člen (1) Glavna knjiga zemljiške knjige se vodi kot centralna informatizirana baza (v nadaljnjem besediluunichr("58") informatizirana glavna knjiga)unichr("46") (2) Informatizirana glavna knjiga se vodi tako, da se vpisujejo in vzdržujejo vsi podatki, ki se vpisujejo v glavno knjigo zemljiške knjige pri vsakem od zemljiškoknjižnih sodišč v Republiki Sloveniji, v centralni informatizirani bazi glavne knjige zemljiške knjige Republike Slovenijeunichr("46") (3) Vpisi v informatizirano glavno knjigo v celoti nadomestijo vpise v dosedanje ročno vodene zemljiškoknjižne vložkeunichr("46") (4) Informatizirana glavna knjiga se povezuje s katastri, centralnim registrom prebivalstva, matično knjigo, sodnim registrom, poslovnim registrom in drugimi informatiziranimi javnimi evidencami, ki vsebujejo podatke, pomembne za zemljiško knjigounichr("46") (5) Informatizirana glavna knjiga in informatizirana zbirka listin sta dokumentarno gradivo, ki se hrani trajnounichr("46")

Govorim pa zato, ker sem imel isti primer in najprej pisal na ZK, ki mi je odgovorila, da se podatki avtomatično osvežujejo (čeprav se pri mojem vpisu dejansko niso), ko sem šel pa tja, pa so me podučili, da ne rabim nič zahtevat in vlagat poočitev, ker to poteka avtomatsko.
andrej777,
so se podatki potem čez čas spremenili v tvojem primeru ali še vedno ne?
Mah, ne vem če bi se avtomatično kdaj spremenili, ampak vmes sem imel en drug vpis, s katerim se je zadeva prenesla (kot izgleda) v informatizirano glavno knjigo, in potem je bilo OK. Vprašanje pa je na koliko časa se zadeve refreshajo?
petea Napisal:mama lahko gre tudi direktno na ZK, kjer lahko brezplačno zahteva popravo osebnih podatkov

P.S.: GURS ni glede napačnih podatkov v zemljiški knjigi nič kriv; GURS prevzema in posodablja podatke o lastnikih na osnovi sprememb v bazi centralnega registra prebivalstva, v zemljiški knjigi se spremembe o lastnikih vnesejo samo na zahtevo lastnikov.
Tako so mamini podatki tisti, ki so bili na dokumentu, s katerim se je v ZK vpisala kot solastnica parcele - z dekliškim priimkom, EMŠO številke so verjetno uvedli kasneje, za naslov pa je res nenavadno, da je napačen.

Ne, GURS ima vse podatke popolnoma točne, takšne kot so dejansko.

To me je (pozitivno) presenetilo.
Merkur, morda sem malo nejasno napisala:
kataster in zemljiška knjiga sta ločeni evidenci, ki si samo izmenjujeta določene podatke, katere posamezna evidenca potrebuje;
zato se lahko podatki o lastnikih, ki so vodeni v njunih bazah, razlikujejo;

GURS posodablja svojo bazo o lastnikih vsakodnevno in prevzema podatke iz baze CRP (kar je v pristojnosti upravnih enot), zato so podatki (praviloma) precej točni,
zemljiška knjiga pa (starejših) vpisov ne o lastništvu ne spreminja, ampak pri njih ostajajo podatki enaki, dokler lastnik sam ne pride sporočit novih podatkov. Zato se tam še vedno lahko najdejo dekliški priimki upokojenk, naslovi, na katerih ljudje ne živijo več desetletij ipd.
Kot pa je napisal andrej7777, pri novih vpisih naj bi tudi na ZK ustrezno spreminjali podatke o lastnikih parcel.
Iskanje po temi