Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:kako bom ogreval predvideno novogradnjo montažne hiše.
Samo talno gretje. S tem dobiš za montažno hišo potrebno akumulacijo toplote v estrihih - biti morajo toplejši od željene temperature zraka.
Ena od možnosti: Če želiš v določenem prostoru (kopalnica, ...) znatno drugačno temperaturo (več kot 2 stopinji razlike), narediš za tak prostor posebej mešalni ventil in dvižni vod, ki bo tak prostor napajal z višjo temperaturo ogrevalne vode.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Tu ni kaj razmišljati...
Samo talno in pika!
Tlak ti bo kako stopinjo toplejši od zraka (na dotik bo še vedno deloval hladen, ampak ne mrzel).
Tudi kopalnico ni potrebno komplicirati. Talno položiš z manjšim razmikom cevi.
Če boš imel še kako lojtro za brisače, naj bo ta električna (temperatura talnega je premajhna za učinkovito sušenje). Jaz imam lojtro preko časovnega releja, ki jo izklopi po cca 1 uri.
Če ti je kamin veselje, ga pač postavi (jaz nisem navdušen: smeti + vonj po podkajenem)
Če nimaš zastonj drv (svoja drva), bi jaz raje razmišljal v smeri toplotne črpalke.
Montažna hiša namreč ima običajno majhne potrebe po ogrevanju in je zelo primerna za TČ.
TČ ti tudi rešuje ogrevanje sanitarne vode (še zlasti izven ogrevalne sezone)
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Pri kurjenju na drva imaš obvezno potrebo po zalogovniku, reulaciji ogrevanja in ne na termostatske ventile, ker boš s tem povečal porabo s nepotrebnimi izgubami toplote v ceveh. Če boš kupil kako dobro peč, imaš v peči na elektroniki že vgrajeno regulacijo za 2 ogrevalna kroga, drugače lahko uporabiš od Seltrona WDC20 za ogrevanje 2 krogov in za sanitarno vodo. Jaz še nimam izkušenj kako se obnese talno + radiator. Koliko sem tukaj zasledil naredi ogrevanje samo z enim načinom. Res, da je talno malo dražje in popravilo so veliko dražja, a potreba po energiji je malenkost manjša, ker rabiš 1-2°C nižjo temp. zraka v prostoru za isti občutek. Sam to opaža sedaj še v času gradnje, ko imam v kleti 17-18°C in se mi zdi, kot da bi bilo notri okoli 20°C. Pač imam srajco z dolgimi rokavi in polagam keramiko po stehan.
Za prehodna obdobja je kamin res enostavna rešitev pa še romantično je. Jaz ob kaminu pri mami doma sploh ne gledam TV ampak samo ogenj kako gori in to je mnogo lepše.
Edino kar se strinjam z marsikom, da pri talnem in radiatorskem, ne boš veliko uporabljal radiatorjev in še vedno so ti v napoto, je potrebno brisati prah in ne moreš tja postaviti kakega elementa.
Jaz imam talno in radiatorsko na brunarici. Samo je za vsako etažo ločena zadeva. Pri betonskem estrihu je samo talno, v mansardi, kjer ne bo betonskega estriha pa samo radiatrsko ogrevanje. Edino v kopalnici imam oboje v kombinaciji in v kurilnici zaradi tega 4 ogrevalne kroge s svojimi črpalkami in reguklacijami, kar je mnogo podražalo sistem. V kurilnici je klasična peč na drva in zalogovnik z izmenjevacem za solarno ogrevanje, ki lepo deluje.
Če boš imel samo talno, si lahko tudi omisliš TČ. Jaz nisem pristaš teh novejših zadev, a je sedaj to najboljša rešitev.
Objave: 196
Teme: 4
Ocena:
1
Lep pozdrav, strinjam se s predhodniki. Iz lastnih izkušenj odsvetujem kombinacijo talnega in radiatorjev, saj zahtevata različno temeperaturo dvižnega voda. Če bi danes delal, bi dal po celi hiši samo talno. Radiator lojtra v kopalnici za sušenje brisač ne bo imel nobenega učinka zaradi (prenizke) temperature dvižnega voda. Imam tudi kamin za prehodna obdobja in se super obnese (o tem smo na široko razpravljali v eni drugi temi).
lp
Objave: 614
Teme: 46
Ocena:
0
Nimam ravno 3,5 litrske hiše, a je montažna.
Povsod talno, tudi v kleti, dva radiatorja, ki sta vezana na talno (utility in kopalnica), sta mlačna in počasi tudi posušita brisačo. Če je že potreba, imam v radiatorjih grelce, da lahko dogrevam po potrebi.
Zaenkrat imam še nastavljeno nizko temperaturo (ravno toliko, da ploščice niso mrzle), ker ogrevam v prehodnem obdobju s kaminom. Super kombinacija.
LP
Objave: 15
Teme: 8
Ocena:
0
Hvala za vaša mnenja.
Tudi jaz razmišljam o nabavi TČ, vendar glede na to, da imamo gozd in vse orodje za pripravo drv, se nagibam k nabavi kotla na polena.
Razmišljal sem, da bi lahko svoja drva prodajal, in s tem pokrival strošek za elektriko. Predvidevam, da bo elektrika v bodoče dražja (podobno kot je bilo s kurilnim oljem v preteklosti in sedaj), zato se nagibam k samooskrbi z drvmi.
Vsekakor bi zraven nabavil tudi zalogovnik tople vode. Glede na zmogljivost zalogovnika, bi poleti zakuril peč za potrebe sanitarne vode na nekaj dni.
Zanima me še, ali obstaja verjetnost do kakšnih napak v sistemu oz. v peči, v primeru, da s kotlom na polena ogrevaš sistem talnega ogrevanja (močna, predimenzionirana peč, veliko toplote in nizka potreba po temperaturi v sistemu talnega ogrevanja). Kakšno moč peči priporočate, glede na to, da bo grelna površina znašala cca 130 m2.
Nabava kamina v dnevni sobi je z energetskega vidika nepotrebna, vendar bi ga vseeno uporabljal v prehodnem obdobju za ogrevanje bivalnih prostorov in kot že rečeno za romantiko :wink:
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
OK, drva so tvoja torej zastonj.....
Za talno potrebuješ seveda regulacijo .
Lahko je sicer s termostatskimi ventili, a jaz ti vseeno priporočam elektroniko, saj boš moral regulirati še povratek v kotel, pa tudi ogrevanje sanitarne vode moraš nekje regulirati.
Za sanitarno pa bi zaradi praktičnosti izven kurilne sezone vseeno razmišljal v smeri STČ ali pa sončnih kolektorjev. Kurjenje peči na drva samo za sanitarno vodo se mi zdi malo zoprno. Seveda pa bi v kurilni sezoni ogreval sanitarno vodo na drva. Če vzameš STČ z dodatno spiralo imaš obe možnosti.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: Kakšno moč peči priporočate, glede na to, da bo grelna površina znašala cca 130 m2
Odvisno od tvojih želja:
- enkrat dnevno naložiš peč, zakuriš in imaš toplo. Naslednji dan ob istem času ponoviš.
- enako kot zgoraj vendar znatno cenejša peč. Zato pa moraš vsako uro iti doložiti drva v peč. Koliko ur dnevno lahko tako kuriš?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 80
Teme: 0
Ocena:
0
lp!
Tudi sam sem bil pred to dilemo kaj imeti v mansardi za ogrevanje....in tudi sam sem hotel imeti talno in radiatorje hkrati.Problem je bil, ker noben od znancev ni imel talnega ogrevanja, da bi lahko videl in občutil ta način ogrevanja.NO potem smo se le odločili samo za talno......in je SUPER...Ni nobene potrebe po radiatojih, kateri samo mešajo luft v prostoru in delajo prah.Imamo kombinirano peč na pelete ali drva, zalogovnik (v primeru kurjenja na drva), en mešalni krog za talno, dodatni krog za radiatorje pri babici,Seltronov WDC,TČ za sanitarno vodo in v dnevno-kuhalnem prostoru :-) še kamin za vzdušje in prehodna obdobja....Talno lavfa tako rekoč celi dan....v dnevnem prostoru sem malo pripru veje, tako da je 0.5 stopinje manj kot pri mestu kjer je termostat.Zvečer naložim malo tresk in eno manjšo drvo in va-la.....romantika in vzdušje....SUPER je...
lp,MAtjaž
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Če imaš svoja drva, lahko uporabiš kako navadno peč za 1000€ ali dobro uplinjevalno za 5000€. Imaš tudi vmesne zadeve od peči, ki so cenejše in niso vredne tega denarja, vsaj po izkušnjam mojega brata. Lahko tudi kje na bolhi poišče kako rabljeno klasično peč za nekaj 100€ in zraven zalogovnik 2000l in bojler sanitarne vode.
Jaz sem vzel od brata staro peč cca 2 sezoni za 0€ oz. rudlca za 199€ za postavitev peči in darilu bratu za dobro peč. Za 800€ za peč od 40kW VIADRUS ni hotel 1/2 leta nihče niti poklicati. Imam 2000l zalogovnik s kačo za solarno. Pol leta imam viška toplote, tako je pri bratu, jaz sem komaj julija zalaufal sistem in pregreval estrihe.
Če imaš denar, kupi dobro peč in boš še lahko prodajal drva, ali pa čisto poceni peč. Itak v vsakem primeru rabiš zalogovnik in vzami čim večjega kot ga lahko spraviš skozi vrata. Bolje 1 velik, kot dva manjša - manjša površina za ohlajevanje pri enem večjem. Če vzameš dobro peč, lahko doplačaš na elektroniki in imaš vse potrebno za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Brez regulacije ni najbolj primerno ogrevati preko estrihov. V elektroniki imaš veliko pomagal od varnosti. Seltron meri zunanjo temp, temp. v prostoru in tudi temp. estriha, tako da ne prekoračiš temperature na keramiki. Če imaš 2 etaži, lahko vsako posebej krmiliš in imaš dnevne prostore z višjo temp kot spalnice.
Odločitev je tvoja, preberi še kaki nasvet tukaj predvsem od tistih, ki imajo sisteme in kaki so njihovi občitki delovanja.