Obroča ne moreš preveč odviti/priviti. Pred 1 je popolnoma zaprt. Pri 1 je minimalno odprt in se do 7 veča odprtina. Od 7 do N je "kar nekaj" . Pri N je pa popolnoma odprt...
casar Napisal:Zakaj bi pa naj sobni termostat pri ogrevanju na lignit dobro deloval? Oz. v čem je to sploh odvisno od vira energije?
Dejansko lahko s sobnim termostatom dobro reguliramo ogrevanje le v razmerah, kjer se razmerja med toplotnimi potrebami različnih prostorov s časom ne spreminjajo. Gotovo tudi to kdaj kje obstaja, a v realnem življenju takšne razmere niso ravno pogoste.
Aleš
Ko smo se ogrevali z lignitom sobnih termostatov sploh ni bilo! Če bi takrat izklopil črpalko (kar se je sicer večkrat zgodilo zaradi pogostih redukcije elektrike) je kotel postal potencialna parna bomba. In niti niso bile tako redke eksplozije kotlov.
Ob prehodu na olje pa se je lahko dovod energije v kotel enostavno ustavil. zato so se začeli nameščati sobni termostati v dnevno sobo. Pač z namenom, da ko prideš iz službe si vzameš steklenico laškega, se s časopisom pokneš na kavč in gledaš edini kanal na TV. Če te pri tem zmrazi ali ti je prevroče pač imaš na dosego roke termostat.
M_S Napisal:kaj pa od N do 1? Ga v parih mm iz max odprtega zapre na minimum?
Če pogledaš pred in za "N" so vodoravne črtice - ko se črtice končajo je pretok popolnoma zaprt, odprtina se prične večati "dva zobka" pred 1. Imam pred sabo vzorčni kos iz prozorne plastike, se zelo lepo vidi. Sem probal poslikat, pa ni kaj dosti razvidno - v živo si je lažje predstavljati...
Zadevo z piskanjem ventilov ob zapiranju ventila se reši samo s prestujnim ventilom ali samodejno regulirani črpalki npr ALPHA 2. Jaz sem vgradil kar mešalne grupe s prestrujnim ventilom in varčnimi ALPHA 2 črpalkami. Za luksus sem dodal motorne pogone in regulacijo in ta zadeva ne spada v to temo.
Termostat res uporabi samo kot časovno uro, termostatske glave krmilijo temperature po prostorih, rešitev piskanja ventila pa rešiš z zamenjavo črpalke, ki je sposobna samodejne regulacije.
Kakšno diferenco preklopa sobnega termostata je najbolje izbrat?
Imam več možnosti, nekje 0.4 se mi zdi da bi kar moglo bit. To je potem nihanje temperature nekje za slabo stopinjo.
Sem se odločil, da bom uravnaval temperaturo s termostatskimi glavami.
Če bo preveč piskanja pri zapiranju ventilov bom potem še razmišljal o menjavi črpalke, za enkrat bom pustil tako kot je. Sedaj skrbi za kroženje vode Grundfos črpalka, ki je stara že dobrih 20 let .
Zanima me pa še ali so digitalne Danfossove termostatske glave kaj bolj natančne pri prilagajanju na nastavljeno temperaturo, kot klasične termostatske glave?
Če npr. na digitalni nastavim temperaturo 22 stopinj, ali bo ta glava bolj natančno dosegala želeno temperaturo v prostoru, kot če uporabljam klasično termostatsko glavo od Danfossa?
To vem, da se da nastavljati čas na digitalnih glavah, a mene zanima ali je tudi kaj razlike pri udobju iz vidika, ali digitalna glava bolj natančno uravnava sobno temperaturo.
Npr. pri digitalni glavi lahko nastavim temperaturo, pri klasiki so pa samo številke in morem potem "ugibati" kako nastavim, da imam v prostoru največ 22 stopinj. Mogoče so še kakšne prednosti pri digitalni glavi razen, da se jih lahko časovno nastavlja?
V prostor daj termometer in boš videl koliko je potem temperatura v prostoru. Jaz sem dal Danfoss ventile in glave v 4 prostore v stanovanju in je na 3 v prostorih 21°C. Sedaj je dovolj malo več kot na 2.5 in je v prostoru skoraj 20°C. Dovolj toplo za bivanje in tudi spanje z otroci v istem prostoru.
aalnoo Napisal:To vem, da se da nastavljati čas na digitalnih glavah, a mene zanima ali je tudi kaj razlike pri udobju iz vidika, ali digitalna glava bolj natančno uravnava sobno temperaturo.
Npr. pri digitalni glavi lahko nastavim temperaturo, pri klasiki so pa samo številke in morem potem "ugibati" kako nastavim, da imam v prostoru največ 22 stopinj. Mogoče so še kakšne prednosti pri digitalni glavi razen, da se jih lahko časovno nastavlja?
Mogoče če bi prebral navodila na škatli, kjer točno piše, koliko stopinj je določena številka...
aalnoo Napisal:Zanima me pa še ali so digitalne Danfossove termostatske glave kaj bolj natančne pri prilagajanju na nastavljeno temperaturo, kot klasične termostatske glave?
So bolj točne! Tudi klasično se da nastaviti. Na samem ventilu lahko reguliraš pretok od 1 do 7.
Če npr. na digitalni nastavim temperaturo 22 stopinj, ali bo ta glava bolj natančno dosegala želeno temperaturo v prostoru, kot če uporabljam klasično termostatsko glavo od Danfossa?
Bo dosegla bolj točno temperaturo. To omogočata dve funkciji.
Prva je prilagajanje radiator/prostor.(Prevelik radiator oziroma premajhen glede na prostor).
Druga pa je intelegentni nadzor-napovedovanje
Ko se nastavlja timer ogrevanja program sam pri prehodu iz nižje v višjo tempraturo nastavi 30 minutno distanco.V teh 30 minutah termost.glava poskuša čim hitreje in najbolj točno doseči željeno temperaturo.
Bom dal digitalni glavi v otroško sobo (čez dan lahko nastavim višjo temperaturo, pred spanjemnjo pa znižam, da ni prevroče) in v dnevno sobo (da bo lepo natančno uravnavala 22 stopinj čez dan). Drugje pa bom še naprej uporabljal klasične termostatske glave.
Tudi sam gledem na to čisto iz poenostavljeno vidika. Tam kjer želim ves čas enako temperaturo (spalnica) gredo klasične termostatske glave, tam kjer želim preko dneva višjo in ponoči nižjo, pa digitalne. In to je to. Dnevna, kuhinja in jedilnica so kot en velik prostor s štirimi radiatorji zato se tukaj uporablja brezžične termo. glave, ki se jih vse skupaj regulira preko sobne enote.
Za Danfos digitalne ne vem, kako imajo z nastavitvami, imam pa tiste iz Conrada in moram rečit, da v kombinaciji z peletnim kaminom delujejo odlično. Nastavitev ima ni da ni in všeč mi je funkcija "odprto okno". Praktično te ne briga nič. Narediš nastavitve, kot si jih želiš in pozabiš. Po celi hiši pa imam konstantno 22-23 stopinj. Pač prednost digitalnih termostatskih glav je v tem, da omogočajo več nastavitev.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.