PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak-voda ali voda-voda : pomoč!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz imam Viessmann serija 200-s. Priporočil pa ne bom nobene. Tudi ne svoje. Po moje so vse TČ več ali manj ista pašta.
# Pomembno je da izbereš zate pravo vrsto voda/voda zrak/voda zemlja/vode.
# Potem je pomembno da izbereš pravi tip nizkotemperaturna ali visokotemperaturna - na talnem je prava izbira ta prva.
# Pomembno je da izberaš pravega monterja.
Potem pa se med kandidati vzami v roka navodila in preglej uporabniški vmesnik, poglej tudi bolj podrobna monterska navodila. V smislu kako se stvari uporabljajo. Na slednjem in priporočilu monterja (česa je navajen) in drugih mnenj (objektivna pa boš težko našel) se odloči. Na koncu lahko izbereš po sistemu katera ti je lepša.
# Pomembo je tudi, da je moč TČ ravno prava (sam imam npr kot se zdi premočno, nisem vedel kako dobro imam v resnici hišo in sem cincal. Monter Viessmanna mi je na dan montaže rekel, da bi komot lahko vzel naslednjo šibkejšo iz njihove palete, je pa plus ta, da je izbrana trifazna....

Mene pri moji zaenkrat moti, da je na termostatu možno prestavljat ciljno temperaturo le v korakih po eno stopinjo (bi včasih prišlo prav 0,5). V teh dneh sicer TČ gonim brez vpliva termostata, tako da je bolj v funkciji termometra. V prehodnih obdobjih pa se mi zdi, da termostat ne škodi (prav takrat včasih malo manjka tistih 0,5stopinje. Res pa je da je operater (torej jaz) še zmeraj neizkušen. V teh časih lahko brez truda polovim tiste pol stopinje razlike z manipulacijo ogrevalne krivulje.
Na termostatu ni ure (to moti predvsem ženo), obstaja pa bolj luksuzna verzija termostata, ki ima morda tudi ta podatek.

Veliko več stvari je ki me begajo (nov uporabnik) pa ne vem ali se bodo izšli v smer:
- da me bodo zmeraj begale - mi ne bodo jasne, in se bom čez čas nehal z njimi ukvarjat
- da bom vpisal še kakšen minus na račun, da se mi bo kaka rešitev zdela butasta
- ali pa bom rekel to so pa dobro rešili

Zakaj prav ta firma, ključen je bil vodovodar, ki je rekel, da ima s to firmo dobre izkušnje in da je največ predpriprav za montažo naredil za to firmo in da je pooblaščeni monter navedene firme za našo področje super*. Slednje je prav zares držalo.

Povsem enakovredne izbire pa se mi zdijo še marsikatere TČ. Če se ne moreš odločit izberi po ceni in barvi-lepoti. Velike razlike itak verjetno ni. Še manj pa je možnosti za "usodno" velike razlike.

*Mimogrede podobnbo izjavo je dal tudi za enega monterja, ki pokriva Fujitsu in je z ljubljanskega konca in je takrat pokrival MB, mislim pa da je imel v mislih enega, ki se sicer pojavlja na forumu (sodim po opisu in imenu). Fujitsu sem pri meni po nasvetu izločil, ker je v želeni moči bil na volj le kot visokotemperaturna TČ. Njihova naslednja šibkejaša pa je bila sicer nizkotemperaturna, a brez subvencije.

Ene druge črpalke ali dveh nisem izbral, ker mi ni bil všeč uporabniški vmesnik. Ne bom pa rekel katere, ker gre za subjektivno oceno. Na forumu pa so kot zgleda uporabniki zadovoljni.
prva hiša Napisal:
Citat:je še nisi videl, ker bodo pomladi šele prve na trgu
s staro split je pa res dela za popizdit, kar so v gorenju sprevideli in res močno zavihali rokave, rezultat je nad pričakovanji

To pomeni, da bodo tudi cenovno nad pričakovanji ali bodo predvidoma ostali na obstoječem cenovnem nivoju?
Kako pa bi jo pozicioniral napram "konkurenci" kot so npr. Zubadan, Estia, Daikin glede na kakovost in razmerje kakovost/cena - kje dobiš za denar največ?

Sedaj sem v "finišu" izbire; dobil sem eno varianto za vrtino, ki bi v primerjavi investicije v/v napram z/v pomenila samo še ca. 3.000 € dražjo v/v, v tem je predvidena tč Aquagor. Tvoje mnenje?

P.s. Lahko računam na tvoj odgovor na zs ali te ne zanima? Sad

kot že zgoraj omenjeno, si navedel samo znamke inverter klima TČ, kar ne moreš primerjat s pravimi ogrevalnimi toplotnimi stroji. Pri voda voda Je pa Aquagor čisto super izbira za solidno ceno.
Prejšnji teden smo montirali eno blizu tebe :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Najprej za uvod, da o gradbeništvu, izolacija ipd, pred prenovo hiše nisem imel pojma, in sem sem inofrmiral samo na pricipu »črne škatlje«, to je kolikšna bo investicija, kako bo bivalno ugodje in kakšni bodo stroški bivanja – prvi pogoj bivanja pa je da hodim po hiši »lahkotno«, torej v kratkih hlačah in kratki T-shirt majici v vseh letnih časih, ker zahtevana temperatura poleti in pozimi v rangu min 22°C do max 23°C…. ostala filozofija me ni zanimala in me sedaj ko je zadeva končana in ustreza mojim kriterijem tudi več ne zanima, zadeva deluje in kot uvod naj povem, da so stroški mesečnega ogrevanja in porabe tople vode tudi v najhladnejšem letnem obdobju manjši kot račun za mobilni telefon – sedaj skoraj dve letna izkušnja.
Torej…kupil sem starejšo hišo na Kamniškem koncu, ki sem jo temeljito »olupil«, naredil odkop do spodnjega nivoja temeljev, izvedel hidro in toplotno izolacijo kletnih prostorov ( 8 cm stirodur ipd.), odstranitev toplotnih mostov – to je odstranitev balkona in vseh štrlin (itak ne potrebujem balkona ker imam res velik parkovni vrt), izolacija hiše na osojni strani z 20 cm in prisojni strani 15 cm stiropora, zamenjava vseh oken z lastnostmi stekla Ug=0,5, oz celotnega Uw=0,7 (vsa nova lesena okna) z lastnostjo selektivne prepustnosti svetlobe (fotostekla), izolacija mansarde z 35 cm volne SPF lambda 35. Ogrevam kletne prostore s talnim gretjem, bivalne pa z radiatorji (zdravstveni razlogi zaradi krčnih žil).
Nameščena je bila toplotna črpalka 11.2 kW Mitsibushi Zubadan inverter, original komplet zunanja/notranja enota z bojlerjem. Notranja enota je dokaj estetska in v hiši izgleda kot srednje velik hladilnik, skratka zavzame malo prostora. Ogreva se 214 m2 hiše, poraba vode tople vode je v skladu petih oseb, ki se ukvarjajo s športom.
Krmilna enoto sem nastavljal glede na izkušnje, sprva sem uporabil osnovno nastavitev »0«, ker je bilo prevroče sem krivuljo spuščal, dokler nisem prišel na nastavitev »-9°C«. Imam opcijo dodatnih električnih grelcev, ki pa je fizično izklopljena saj ni bilo potrebe, kljub obdobju temperatur od -10°C do -15°C.
Smo dokaj veliki porabniki elektrike, ok vse naprave (pralni stroj, pomivalni stroj, kodenzatorski sušilec) so v razredu A (sušilec je B), dva hladilnika…, vendar so dnevno tudi po dvakrat v pogonu – pet ljudi, veliko perila, posode… doma smo gurmani zato veliko kuhamo, pečica je ves čas »topla« Wink , vsak ima najmanj en osebni računalnik, ki je 24 ur v pogonu, ostalo pač menda kot vsa poprečna gospodinjstva.
Po mesecih verjetno nima smisla naštevati porabe in je verjetno smiselno navesti letno porabo, ki mi je merodajna v potrošenih evrih: dvoletno poprečje za vso porabljeno elektriko s prej naštetimi porabniki; ves čas vključeno toplotno črpalko oz. poleti v stanju pripravljenosti – v stilu »pozabil nate – skrbi zame«, aha… varčnih žarnic nimam in sem si naredil zalogo starih klasičnih 75W; je 1300 evrov.
Še zanimiv podatek… prejšnji lastnik je imel centralno ogrevanje na olje s pečjo višjega cenovnega ranga z vsemogočimi zunanjimi tipali je za zagotavljanje zanj primerne toplote (rečeno je bilo da cca 21°C – jaz npr. pri tej temperaturi potrebujem dolge rokave in debele nogavice, čeprav je samo 2 stopinje pod »mojo« bivalno temperaturo), v kurilni sezoni je porabil 4000 l kurilnega olja.
Logično, da se vsi ukrepi, ki si jih izvedel, morajo nekje poznati na porabi!

In tako od prvotnih 4000€ prejšnjega lastnika......
- 1/2 izolacija = 2000€
- 1/2 TČ = 1000€
Na to še okna in sicer boljši SCOP od 2, pa si nekje na 750€ za ogrevanje
?
klemenv Napisal:inverter tč ne potrebuje zalogovnika, če imaš obe pritličji vezani na en tokokrog, kar je tudi smiselno. Če bi šel komplicirat in delat dva tokokroga, potem je potreben zalogovnik.

Kakšno vezo pa ima potrebnost zalogovnika s številom ogrevalnih krogov?

sassapo Napisal:Ni pomembno ali TČ tipa on off ali inverter, pri talnem nobena ne potrebuje zalogovnika, pri radiatorskem je pa pri obeh priporočljiv :wink:

Ob (po moje povsem razumni) predpostavki, da hiše na zgradimo okrog boginje toplotne črpalke, da bi slednji zagotavljala udobno delovanje, temveč obratno, toplotno črpalko postavimo v hišo, da bi le-tej vedno zagotavljala željeno udobno temperaturo, kakšno vezo ima izbira grelnih teles s potrebnostjo zalogovnika?

Aleš
Spet ena bosa. Mi imamo radijatorje in invertersko TČ brez zalogovnika pa deluje popolnoma brez problemov. Kaj se kar nekaj zadirate tja v tri krasne in ponavljate neke resnice, ki so popolnoma brez osnove. Če velja tista o slabosti on off toplotnih črpalk glede pogostosti vklopov ne metat tega v isti koš z inverterji, kjer zadeva sploh ni problematična.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Pritrjujem Telmos.

Pri očetu imam ca 1,5 meseca instalirano 9kW TČ zrak Voda. (Kitajc seveda).

Radiatorji so bakreni (tisti ki to poznajo, vejo kaj to pomeni).

Dvižni vod po parih dneh experimentiranja, nastavljen na 41°C fixno.

Obrati kompresorja so minialni, kar dopušča TČ.

Izris temperature dovoda je Ravna črta (TČ izriše zgodovino za 1 uro nazaj).

Taktiranja NI. Kljub temu, da so se v tem času temperature gibale od 5...12 °C

Ma kar preseneča kako lahko TČ tako lepo drži konstantno temperaturo dovoda na "sistemu", ki ima samo 20-30 litrov ogrevne vode v sebi.
Zalogovnik je pri zrak voda (ne glede na tip TČ) in radiatorjih zelo koristna posoda, kar je "upam" tudi tebi Telmos jasno kot beli dan. Seveda ni nujen in ga tudi ne vsilujemo, če stranka ne želi
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
a to je debata o zalogovniku pri radiatorjih?

Ker pri talnem ne vidim logike zalogovnika niti pri on-of mašinah (kaj šele inverterce)...ker če 10 ton estriha ni dosti zaloge....ne vem kaj si potem lahko pomagaš z dodatnimi 100 litri - kvečjemu jih moraš filat (da je kaj od te zaloge) na višjo temperaturo, kar posledično pomeni manjši COP naprave.

Talno itak pol dneva filaš s toploto in ti je naslednjega pol dneva toplo (pri nas trenutno 8 ur delovanja, za nadaljnih 16 ur nedelovanja). Kaj koristi 100 do 200 litrov tople vode ob zagonu ohlajenih estrihov :lol: ...že jurja zalogovnik segret na 60 stopinj in več ohladiš ko keks...
120m2 talnega je enako 1000L zalogovniku!
Jasno, da je pri talnem zalogovnik nekoristen balast Idea
Kaj pa zalogovnik za SV?
No pain, no gain.
Citat:Kaj pa zalogovnik za SV?

Ta nima veze :wink: - ga rabiš tako ali tako.

Smešno mi je na talnem in inverteci zraven še zalogovnik porivat.

(ravno s sodelavcem debatiral dva dni nazaj (novogradnja, siporeks 40cm, 12 cm izolacije, 20 cm v tleh, 40 v stropih, 150 kvm, na peskastih pilotih - marost)...ima Vailantovo zemlja/voda (7 kW?) z geosondami (mislim da 16 vrtin), pa je zadeva on-off a se mu je vseeno zdelo BV imet zalogovnik. Zdaj...a ga vseeno ima ali ne pa žal ne vem (sva ga že preveč popila takrat :wink: )).
sassapo Napisal:Zalogovnik je pri zrak voda (ne glede na tip TČ) in radiatorjih zelo koristna posoda, kar je "upam" tudi tebi Telmos jasno kot beli dan. Seveda ni nujen in ga tudi ne vsilujemo, če stranka ne želi

Meni ni! Sam namreč problemov nimam prav nikakršnih sedaj, ko imam izolirano hišo, kot jih nisem imel vsa leta nazaj brez izolacije.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
casar Napisal:
klemenv Napisal:inverter tč ne potrebuje zalogovnika, če imaš obe pritličji vezani na en tokokrog, kar je tudi smiselno. Če bi šel komplicirat in delat dva tokokroga, potem je potreben zalogovnik.

Kakšno vezo pa ima potrebnost zalogovnika s številom ogrevalnih krogov?

sassapo Napisal:Ni pomembno ali TČ tipa on off ali inverter, pri talnem nobena ne potrebuje zalogovnika, pri radiatorskem je pa pri obeh priporočljiv :wink:

Ob (po moje povsem razumni) predpostavki, da hiše na zgradimo okrog boginje toplotne črpalke, da bi slednji zagotavljala udobno delovanje, temveč obratno, toplotno črpalko postavimo v hišo, da bi le-tej vedno zagotavljala željeno udobno temperaturo, kakšno vezo ima izbira grelnih teles s potrebnostjo zalogovnika?

Aleš
Vsak ogrevni krog ima različne potrebe in s tem različne pretoke. Zato je potrebna hidravlična ločnica. Ker v nekem trenutku lahko ni nobenega pretoka energijo pa tč potrebuje je potreben zalogovnik. Oba kriterija pa izpolnjuje zalogovnik, zato je v takem primeru edina logična izbira :wink: .
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi