PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Termostat - termostatski ventili

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam sobni termostat, ki je v dnevni sobi. Na radiatorjih imam terostatske ventile.

Ker se mi dogaja, da imam v dnevni sobi hitro dovolj stopinj (4 člani, TV, kuhanje, pečica, sonce skozi velika okna...), v kopalnici in otroški sobi je pa zaradi izkopa črplake (izklopi jo termostat) potem mrzlo, sem prišel na misel, da bi npr. termostat uporabljal samo za uro (da zvečer po 22 uri izklopim črpalko in jo med tednom po 15 uri zopet vklopim), za natavitev temperature v posameznih prostorih pa bi jo nastavljal samo z ter. ventili.

To mislim, da je lepo izvedljivo, zanima me pa, kaj se bo zgodilo, če bo črpalka skoz v delovanju in se bodo v nekem trenutku vsi ter. ventili zaprli? A lahko s tem kaj poškodujem črpalko, peč, napeljavo...? Če ni odprt noben ventila kako pa lahko potem voda kroži po sistemu oz. kaj se dogaja z vodo v sistemu, ki jo črpalka poriva po sistemu naprej, če pa ni kroga?
Malo uporabi iskanje po forumu, ker o temu se je že govorilo. Naprimer: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?t=53393&p=529610">viewtopic.php?t=53393&p=529610</a><!-- l -->
Pripri ventil v dnevni sobi.

In še 1001 bom napisal:
V prostor kjer je sobni termostat ne sodi tudi termostatski ventil.
Navadni ventil in ta običajno priprt, zato da ostali radiatorji dobijo malo več in tako lahko sploh kaj regulirajo. S tem tudi ni možnosti, da so vsi ventili zaprti.
Samo, če imam v dnevni sobi skoz odprt ventil potem bo v dnevni sobi tudi prevroče ratalo saj ne bo nič ustavilo gretja le te, to pa tudi ne bi rad, da imam zdaj v dnevni sobi 23 in več stopinj.

Še vedno ne vem kaj bi se zgodilo, če bi bili vsi ventili zaprti, črpalka bi pa vodo poganjala vodo po sistemu?
Homer Napisal:Pripri ventil v dnevni sobi.
Zapri ventil pred ali za črpalko pa boš vedel kaj se zgodi.
@aalnoo
Mislim da nisi razumel.
V dnevni sobi navaden ventil, vendar priprt. Ogrevanje ti bo reguliral sobni termostat.

Ob zaprtih ventilih se ne bo zgodilo kaj hujšega. Črpalka bo vrtela, zaradi tega ker ne bo pretoka bo nekaj bolj obremenjena. To je vse.
Jaz imam tudi po bajti tako.
Pač "novogradnja" prizidana na staro hišo, prej je v eni sobi bilo vroče kot v peklu, v drugi pa ledeno..

Sem zmetal gor termostatske ventile (na večino radiatorjev), le na hodnikih in v kopalnici so ostali navadni ventili do konca odprti (ker se pač ta dva prostora nikoli ne segrejeta)

Sobni termostat pa imam v bistvu samo za časovno nastavitev, ker spet enako, soba v kateri je termostat se hitro segreje, določene sobe, hodnik, kopalnica pa so mrzli.

Torej, v mojem primeru črpalka (recimo čez vikend) deluje od 6.00 do 22.00, temperature v posameznih prostorih krmilijo termostatski ventili.
Z črpalko nebi smelo nič biti narobe, ker je motor indukcijski
Pozdravljeni
Če imaš povsod termostatske ventile,potem ne rabiš sobnega termostata.Pumpa naj bo vedno vžgana na najmanjšo moč,če vrti tudi pri zaprtih ventilih ni nič narobe.
Radiatorski ventili bodo regulirali temperaturo v prostorih po želji za vsako sobo drugače,le vrata je treba mal bolj zapirat.Z nočno redukcijo temperature nisem nameril nobenega prihranka,razen,če ni bilo jutranjega dogrevanja za vstat za odhod v službo.
Super potem bom kar tako naredil, da črpalka skoz dela, razen med 23 in 15 uro med delavniki.

Je poraba malo večja, če voda skoz kroži, a nekakšen kompromis je potrebno sprejeti, da je povsod primerno toplo.
Kaj pa če imaš zalogovnik? To pa ni potem najboljša rešitev. Potemtakem bi nazaj prihajala verjetno prevroča voda in s tem mešala vodo v spodnjem delu zalogovnika. Vsaj jaz si tako predstavljam.
Jaz ga nimam Smile.
Citat: Črpalka bo vrtela, zaradi tega ker ne bo pretoka bo nekaj bolj obremenjena.
Potrebna moč črpalke je produkt pretoka in razlike pritiskov. Ni pretoka, ni moči (razen za trenje), manjša poraba elektrike, drugih negativnih vplivov ni razen obraba ležajev rotorja črpalke.
Citat:Super potem bom kar tako naredil, da črpalka skoz dela, razen med 23 in 15 uro med delavniki.
S tem imaš stalno porabo elektrike za črpalko. Jaz bi v prostoru, kjer je termostat pripiral dušilni ventil na povratku iz radiatorja tako daleč, da bi se v vseh ostalih prostorih dosegalo željene temperature.
Nimam časa - sem v penziji!
Zaradi kavitacije črpalka ne deluje "v prazno".
Pozdravljeni.

Močno se strinjam s tem, da v sobi kjer je termostat NI termostatskega venita. Vendar pri meni se tudi to ni obneslo, tako, da imam termostat samo za časovno uro, da zvečer ob 22h ugasne črpalko. Na vse radiatorje sem dal elektronske termostatske glave. Eno sezono sem imel črpalko na najmanjšo stopnjo pa ni bilo nič narobe. Ker sem z gorenske se mi je zdelo 20W električne moči na črpalki, ki deloje skozi ves dan preveč in sem črpalko priključil preko 220 / 110V transformatorja, tako, da je sedaj črpalka priključena na 110V in na drugi stopnji porabi samo 8W, kar pa je že skoraj zanemarljivo malo. Črpalka pa deluje zadovoljivo, saj mi vodo poganja po 5-ih radiatorjih, 1 lojtri in v talnem gretju v kopalnici in predsobi.

Sem povsem zadovoljen šesto sezono

LP
Citat:Zaradi kavitacije črpalka ne deluje "v prazno".
Imaš vrtljaje črpalke in premer rotorja turbince. Izračunaj možnost kavitacije pri 70 C. Boš presenečen.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi