Objave: 1
Teme: 0
Ocena:
0
Urediti morate služnost za 2/3 hiše , ki ni vaša.
To uredite pri notarju in vpišete v zemljiško knjigo.
Cena pa od 200 eur naprej (odvisno od vrednosti hiše)
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
Glede na to, da je solastnica mama, ki ima v lasti še eno nepremičnino, je verjetno bolj smiselno, da se skušate dogovoriti za podaritev oz. izročitev (glede na 1. dedni red ni davka) oz. nakup preostalega deleža hiše.
Objave: 1352
Teme: 12
Ocena:
0
Pa saj verjetno ni nujno, da pogodbo sestavi notar. Imaš obrazce na netu, notar pa pogodbo samo overi.
Objave: 119
Teme: 22
Ocena:
0
A veš mogoče kje je obrazec?
Objave: 41
Teme: 11
Ocena:
0
Mi smo uporabili tole <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1658">http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1658</a><!-- m -->
Objave: 6427
Ocena:
0
Predlagam moderatorjem, da se tema združi, da ne bo zdaj vsak odpiral svoje nepremičninske debate.
Osebna služnost sicer v osnutku zakona ni navedena, zato jaz dvomim, da je takšna pogodba garant, da bo davek obračunan po 0,15%.
Kot vem, zakon izrecno govori samo o rezidenčnih in nerezidenčnih nepremičninah.
Še več, zakon tudi izrecno določa, da se v primeru solastništva, po višji stopnji obračuna vsem solastnikom, ki v predmetni nepremičnini ne prebivajo.
Zato je v tvojem primeru (aalnoo) najbrž bolje, da ti mama svoj delež podari.
Lahko pa še počakaš, da bo zakon dokočno sprejet. Potem pa zahtevaš tolmačenje davčne uprave.
Presečni datum bo stanje na dan 01.04.2014. V kolikor bo ta zakon sploh obstal.
(Glej razmišljanje na Požareportu danes v članku o exministru Stepišniku....)
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
OK, kaj je nama narediti. Sva lastnika ene in edine nepremičnine, ki jo imava, vendar še ne živiva notri - predvidoma bo to drugo leto, sigurno pa po 1.4.2013. Hiša ima hišno številko. Njegovo stalno prebivališče je pri svojih doma, moje pa pri mojih. Živiva pa z začasnim na tretji lokaciji v najemu.
Zdaj, če bi želela manjši davek, selila se bova pa recimo šele julija ali avgusta, kaj morava narediti? je dovolj da prijaviva oba tam začasno prebivališče (in s tem postane nepremičnina rezidenčna) ali morava oba prijaviti stalnega. Slednje me moti le z naslova uradne pošte, ki vedno hodi na stalno prebivališče in se je ne da preusmerjati (tako mi je bilo rečeno), dejansko pa tam nihče ne živi, midva sva 50km daleč...
Objave: 6427
Ocena:
0
Počakaj, da bo zakon dokončno sprejet.
Verjetno sta kupila nepremičnino, ki jo sedaj adaptirata?
Tule <!-- m --><a class="postlink" href="http://forum.finance.si/?f=1&t=165352&page=1">http://forum.finance.si/?f=1&t=165352&page=1</a><!-- m -->
omenja nekdo "stanovanje neprimerno za bivanje", ki naj bi bilo obdavčeno pol manj.
Jaz sicer to prvič slišim, je pa za preverit, morda je to lahko vsaj delna rešitev vajinega primera.
Druga opcija je, da se pač stalno prijavita tja tik pred zdajci... in potem trpita glede uradne pošte še nekaj mesecev.
Objave: 12046
Teme: 16
Ocena:
27
"uradno" pošto lahko dobivaš tudi na začasno prebivališče.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 7350
Teme: 20
Ocena:
4
jabk, saj vasa novogradnja se ni ocenjena, ali ze?
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Seveda ne, smo se zapletli v neko zmešnjavo, ker ne bi rada sploh nič imela z birokrati, izklopitvami, ponovnimi priklopitvami in podobnimi štosi. Sploh ne vem, kaj bi me čakalo, sem se čist potuhnila.
Namreč, tam je bila starogradnja, ki smo jo zrušili, da smo lahko zgradili novogradnjo. Starogradnja je ocenjena in moja starša, ki sta bila prej lastnika, sta plačevala račune za elektriko (bile notri nekej skrinje, ker se itak ni nikdar moglo pojesti vsega z vrta, pa da se je lahko kafe skuhal), vodo (si je mami naštimala bojler in vse, da je lahko šla pod tuš, ko je prišla z vrta). Mislim kot kaki vikend je tisto vse skupaj delovalo, vse je imelo, pa nihče notri živel. In midva sva tudi tako pustila vse skupaj, sploh ne vem kam povedati, da smo rušili, niti me ne zanima. Me sploh ne zanima, ker se z birokrati ne mislim ukvarjati več kot je potrebno in plačujem, kot da je še zmeraj hiša tam, ker v evrih ne pride toliko kot v živcih. In zdaj bi se midva prijavila v to "starogradnjo" za katero itak nobeden ne ve, da je ni več, da bi vseeno malo manj davka plačala, ker tukaj pa gre za bolj konkreten znesek. Ni najbolj po reglcih, in vem da racionaliziram, da gre samo za tri mesece (kar je res), ampak tukaj je pa moja meja poštenosti. za tri mesece se bom potuhnila, potem pa bomo zrihtali kot je treba. Za tri mesece se pa ne grem nikamor dajati pa urejati zadeve, ki bodo trajale 6 mesecev.