PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri cena toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne razumem, kako, da se vas toliko odloči za toplotno črpalko??
Naju je arhitekt navdušil zanjo, oba sva še kar ekološko osveščena, a ko sva videla predračune treh ponudnikov, bi naju skoraj kap.

Najcenejša varianta zrak - voda 10 kw, kar naj bi bilo dovolj za hišo 170 m2 naju z montažo in boljerji pride najmanj 15.ooo eur in v to še ni vključen solarni sistem kolektorjev za toplo vodo (še dodatnih 2.000 EUR) in 10.000 EUR za talno in stensko ogrevanje. Če hočeš še hlajenje poleti pa naslednjih 2.000 EUR Pa ziher se potem še kak pribitek najde.

O vrtini pa raje sploh ne bi, ker imava vodo šele na 300 m in je 50 euro m vrtine, seveda poleg vzporednih aktivnosti, ki so ravnotako potrebne

30.000 EUR za ogrevanje in vodo? Halo? Da ste tudi tako zavedni ekologi slovenci? Pa to kuriš olje do smrti, z navadnimi radiatorji in CK.

Saj nama je žal, z veseljem bi se odločila, a za tako ceno? Pa to je pol bajte skoraj.
sonček. Napisal:Ne razumem, kako, da se vas toliko odloči za toplotno črpalko??
Naju je arhitekt navdušil zanjo, oba sva še kar ekološko osveščena, a ko sva videla predračune treh ponudnikov, bi naju skoraj kap.

Najcenejša varianta zrak - voda 10 kw, kar naj bi bilo dovolj za hišo 170 m2 naju z montažo in boljerji pride najmanj 15.ooo eur in v to še ni vključen solarni sistem kolektorjev za toplo vodo (še dodatnih 2.000 EUR) in 10.000 EUR za talno in stensko ogrevanje. Če hočeš še hlajenje poleti pa naslednjih 2.000 EUR Pa ziher se potem še kak pribitek najde.

O vrtini pa raje sploh ne bi, ker imava vodo šele na 300 m in je 50 euro m vrtine, seveda poleg vzporednih aktivnosti, ki so ravnotako potrebne

30.000 EUR za ogrevanje in vodo? Halo? Da ste tudi tako zavedni ekologi slovenci? Pa to kuriš olje do smrti, z navadnimi radiatorji in CK.

Saj nama je žal, z veseljem bi se odločila, a za tako ceno? Pa to je pol bajte skoraj.

Pa poglej moj primer.
Če si hočem do bajte potegniti plin, moram SAM Sad plačati 70 m napeljave preko služnostne poti do hiše. Meter je 37 EUR. pa si zračunaj. Če želim še kakšno kondenzacijsko peč je spet kakšnih 4000 EUR. Investicija v talno ogrevanje pa je ENAKa ne glede če ogrevam na TČ ali plin.

Tako, da je pri meni skupna investicija v oba sistema podobna, pa še subvencije 2000 EUR za TČ se nadejam. Je pa res, da imam podtalnico na 6 m Big Grin. TČ voda voda ima seveda precej boljši izkoristek, pa še vrtina ne bo pretirano draga.
churimuri ma vas rad
Tudi mi smo se odločili za TČ. Ampak cena nikakor ni tako visoka.
Pravkar sem v izvedbi tega in sicer sisitem zemlja/voda. Pred 10 dnevi položil kolektor v zemljo (500 m cevi po parceli).
Pred tem sem kopal/vrtal vrtino, ampak se ni izšlo, žal premalo vode.
Je sicer bila, ampak bi rabil pretok 2 kubika na uro, kar pa v moji vrtini nikakor ni bilo, nisem pa hotel kopati v nedogled in sem šel potem na "ziher" varianto s kolektorjem.
Zdaj pa še cene TČ 9/11kW zemlja/voda, 300l zalogovnik, 300l bojler, črpalka za kolektor in kit kolektor s cevmi 7.500 €.
Talno in stensko gretje 7.500 € za 140 m2, plus znižanih 1000€ za vrtino, ki smo jih pač raskirali.
Mogoče pride še kakšna malenkost tako, da max. 17.000€.
In še pravkar je izšel razpis za subvencijo, zbiram papirje, da dobim še jaz nekaj od države (2100 €) ne samo oni od mene.
Jurem!!!
Zelo bom vesel, če me še razsvetliš s proizvajalcem oziroma ponudnikom TČ!

LP
"Glej daleč in, ko misliš, da že gledaš daleč, glej še dlje"
Fiat, ponudnik in proizvajalec TČ-e, zalogovnika in bojlerja je Termotehnika Kronovšek iz Braslovč.
zakaj bi pa ob uporabi TČ bilo smiselno in potrebno imeti še sončne kolektorje?

torej 2.000 EUR manj.

Plinak peč (dobra seveda) pride nekje 5 - 6.000 EUR (seveda s spremljajočimi zadevami)...tako da cene le niso tako hudo viske.

Je pa potrebno pogledat še za kakim ponudnkom.

od katerih pa imate predračun?
sonček. Napisal:Ne razumem, kako, da se vas toliko odloči za toplotno črpalko??
Naju je arhitekt navdušil zanjo, oba sva še kar ekološko osveščena, a ko sva videla predračune treh ponudnikov, bi naju skoraj kap..

Na vlaganja v izkoriščanje ogrevanja s toplotno črpalko je treba gledati na daljši rok.
Primer: Pri ogrevanju s kurilnim oljem je letni strošek 2.000 EUR. Stroški porabe el.energije za delovanje TČ v enakem objektu bi bili 600 EUR/ leto. Prihranek v 10 letih je torej 14.000 EUR. Za ta znesek pa je možno vgraditi soliden sistem ogrevanja s TČ. Po desetih letih si lahko kupite avto in uživate ob misli, da ste ga dobili 'zastonj' oz. iz prihranka pri ogrevanju.
Kaj pa če daš razliko med solidno plinsko pečjo in TČ na borzo
in maš ene 20% rast na leto. Obrestnoobrestni račun.

Jokl kuk pa je življenjska doba TČ?

Treba je vedt da TČ deluje na elektriko, ki jo pridobimo z zelo
nizkim izkoristkom zato ne vem zakaj država daje subvencije??,
plin pa izkoristimo direktno.
Ne razumem.
Ogrevalni sistem na osnovi toplotne črpalke se nedvoumno vgrajuje v stanovanjske hiše z niskimi toplotnimi izgubami. Za take stanovanjske hiše, kjer nas bo zadovolila TČ z močjo 9/11 kw si upam tditi iz lastne izkušnje, da ne bomo potrebovali 2000 EUR za kurilno olje temveč ob primernem nizkotemperaturnem sistemu kvečjemu 700 EUR in kar naenkrat se logika o hitrem varčevanju obrne na glavo. Dejstvo je kot sem že ničkolikokat napisal, da se vse začne in konča pri pametno zgrajeni in pametno izolirani stanovanjski hiši. Ko je zadeva enkrat pripeljana vsaj do te faze, da lahko hiši rečemo energetsko varčna hiša (manj kot 70 kWh letno (po)rabljene energije na kvadratni meter koristne površine kar pomen, da bi porabili za ogrevanje 100m2 hiše cca 500-700l olja sezonsko, oziroma povprečne hiše s 140m2 ogrevane površine cca 700 - 1000l olja) je vprašanje načina ogrevanja resnično bolj stvar ekoološke osveščenosti in trenutne finančne zmožnosti investitorja kot česar koli drugega. Strinjam pa se, da je v primeru finančnih zmožnostih investicije TČ zelo vredu zadeva. Bolj pomembno pa je, da se v fazi gradnje pusti odprte možnosti za nadaljnje dograjevanje sistema. Tukaj imam predvsem v mislih pravilno izvedeno talno ogrevanje na katerga bomo lahko kasneje priklopili tudi TČ, pač ko bo zato čas. Po mojem mnenju so cene TČ še vedno hudo našponane in verjamem, da se bo njih cena v nekaj letih močno spustila.
sonček. Napisal:Najcenejša varianta zrak - voda 10 kw, kar naj bi bilo dovolj za hišo 170 m2 naju z montažo in boljerji pride najmanj 15.ooo eur in v to še ni vključen solarni sistem kolektorjev za toplo vodo (še dodatnih 2.000 EUR) in 10.000 EUR za talno in stensko ogrevanje. Če hočeš še hlajenje poleti pa naslednjih 2.000 EUR Pa ziher se potem še kak pribitek najde.

Pojma nima kdo vam je delal take ponudbe, dejstva pa so sledeča - prepisano iz računa

- TČ zemlja voda, ogrevalna moč 8,6 kW pri B0/W35. COP 4,6 5.827,14€
- Razdelilec zem.kolektorja sole 4, 283,63€
- tekočina etilen glikol 65l, 204€
- montaža TČ, priklop na ogrevalni in sanitarni sistem ter polnjenje,
montaža in polnitev zemeljskega kolektorja in el. priključitev, 1065,00€

Skupaj torej 7380 € pa drobiž (vlogo za povračilo 2100€ sem že oddal)

Poleg tega je bil strošek zemeljskega kolektorva 200ksit za izkop in polaganje in 112k sit cevi * jašek.

Tč (ni neka varjanta ala termotehnika...)lahko jo vidiš v mojem spletniku.

lp, Janez
Strinjam se z bozotom.
Če je hiša dobro izolirana bo porabila malo energije za ogrevanje, neglede s čim se ogreva.
Zakaj bi potem dajal neke velike količine denarja, če ima lahko
funkcijo ogrevanja kondenzacijska plinska peč.
skery Napisal:Kaj pa če daš razliko med solidno plinsko pečjo in TČ na borzo
in maš ene 20% rast na leto. Obrestnoobrestni račun.

Jokl kuk pa je življenjska doba TČ?

Seveda, lahko vložiš na borzo, vendar obstaja tudi tveganje, da izgubiš 20% na leto.
Sodobni kompresorji imajo življensko dobo več let. Upoštevati je treba, da v celotni investiciji predstavlja manjši del, da proizvajalci dajo garancijo in je za celotno napravo možno skleniti zavarovanje.
bozo Napisal:Ogrevalni sistem na osnovi toplotne črpalke se nedvoumno vgrajuje v stanovanjske hiše z niskimi toplotnimi izgubami. Za take stanovanjske hiše, kjer nas bo zadovolila TČ z močjo 9/11 kw si upam tditi iz lastne izkušnje, da ne bomo potrebovali 2000 EUR za kurilno olje temveč ob primernem nizkotemperaturnem sistemu kvečjemu 700 EUR in kar naenkrat se logika o hitrem varčevanju obrne na glavo.

Če je v takšno hišo vgrajen sistem talnega ogrevanja in TČ obratuje na nizkem temperaturnem nivoju (35 do 40 st.C), se izkoristek TČ poveča in s tem je tudi prihranek večji. Doba vračila investicije v TČ pa se skarajša.
glej, v primeru, da potrebuješ 9-11 kw za ogrevanje hiše, boš ob primerneem kolu na kurilca skuril na leto max 1000l (cifra je pretirana) olja, oziroma max boš porabil 500-600 eur za olje. S toplotno črpalko se boš grel denimo za 200 - 250 EUR/leto, se pravi, da profitiraš 250 eur vsako leto, cena najcenjših TČ je min 6000 EUR, za soliden kotel boš potreboval 2500 EUR, torej si v plusu "že" v 12 letih. V kolikor pa se vgrajujejo sistemi z večjimi močmi, se razlika lahko hitro poveča, vzemiva razmerje 1/3 torej poraba olja = 2000 EUR= 666 EUR za TČ, profitiraš 1300 EUR v enem letu, razlika je torej več kot očitna.
V neki meri je odločitev tudi bolj subjektivna. Meni po eni strani pač ne paše vonj po nafti kjerkoli v hiši ...

Če že upoštevaš stroške investicije, pa upoštevaj še: dimnik, še en prostor za cisterno in ognjevarna vrata ....
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi