PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Detektor ogljikovega monoksida

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Detektor sprobaš tako, da kupiš CO v pločevinki pod pritiskom in enostavno sprobaš. Samo kolko sem videl stane ta CO 20€.

lp
Najbolš je e bay! Jst sm ga tud preko baya kupil! Oz.Vse take zadeve kupujem preko e-baya! 500x cenejš!!
Sem zasledil debato glede detektorja in namestitve v prostoru ter kemijskih lastnostnih monoksida. Če boste vprašali kemika, dobite odgovor kot v tej debati - da je monoksid težji od zraka in je zato pri tleh. če boste vprašali fizika, pa vam bo pojasnil, da se najprej monoksid ob uhajanju konventrira na stropu!!!!! in potem šele v celotnem prostoru. Zakaj? zato, ker monoksid nastaja pri nepopolnem izgorevanju in je v času uhajanja v prostor bolj vroč kot pa zrak v prostoru. Zakon fizike dela in zato se monoksid najprej dvigne. Ko se začne ohlajati se pomeša z zrakom v okolici. Zato je NAJPOMEMBNEJE, da se detektor namesti na stropu v prostoru kjer je gorilna naprava oziroma v višini glave v prostoru, kjer ni gorilne naprave, saj vas bo le tako najbolje oz najhitreje opozoril na nevarnost. Bistveno je torej razumevanje monoksida, kateri detektor boste izbrali pa je že drugo poglavje :-)
LEp pozdrav.

Vidim da se pogovarjate glede detektorjev plina. Kaj menite o tem na spodnjem linku. Namreč rad bi na elektriko, da ni sitnosti z baterijami.

Lp

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.com/itm/NEW-High-Sensitivity-LPG-LNG-Coal-Gas-Leak-Detector-Alarm-2008-C-US-plug-82814-/190925326783?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c740949bf">http://www.ebay.com/itm/NEW-High-Sensit ... 2c740949bf</a><!-- m -->
ima US prikljucek - preveri, ce ga lahko brez pretvornika priklopis na 220V
uf, nisem videl. Hvala za opozorilo.

nagibam se k temu zdaj, upam da ne žre preveč baterij.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.com/itm/New-Kitchen-Bedroom-Carbon-Monoxide-Warning-Detector-Alarm-MM-/300872059060?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item460d5f48b4">http://www.ebay.com/itm/New-Kitchen-Bed ... 460d5f48b4</a><!-- m -->

lp
Ne rabiš pretvornika. Samo vtikač menjaš za EU vtikač. Torej, klasika. Ali pa kupiš adapter za 3eur.

Jaz imam tale model <!-- m --><a class="postlink" href="http://dx.com/p/1-3-lcd-security-carbon-monoxide-alarm-85db-3-aa-54061">http://dx.com/p/1-3-lcd-security-carbon ... 3-aa-54061</a><!-- m --> .
@cevko: na preverjanje kompatibilnosti sem opozoril iz lastnega primera:
- canon hd kamera kupljena v US dela bp le z adapterjem/ kasneje zamenjanim vtikacem
- eni napolprofi vokitokiji kupljeni v nato bazi na kosovem, pa zahtevajo pretvornik, z adapterjem bi jih skurilo (preverjeno).

ce dela z adapterjem oz. zamenjanim vtikacom, potem vse ok.
Če pod specifikacije piše, da dela na 220. To se samo adapter kupi ali pač zamenja vtikač. Doma imam nekaj te kitajske elektronike, kjer večinoma pride zraven USA vtič, zato sem kupil še adapter, ker za vsako stvar se ne splača menjat vtikačev.
Karkoli elektronike se kupuje iz tujine in če nima EU vtikača, je važno samo to, da dela na 220-240v. Če piše, da dela na 110v, potem je pa druga pesem in rabi pretvornik.
Mi zna kdo povedat če obstaja nevarnost zastrupitve z monoksidom ali pa nevarnost prekoračene vrednosti mokoksida (katera že lahko škoduje zdravju) v tem primeru:
Imam mansardno stanovanje, strešno okno imam za centimeter odprto cel dan, zvečer ko grem spat mi v spalnici malo smrdi po dimu iz dimnika, ki se nahaja cca 10 m od strešnega okna - namreč veter zanese nekaj dima proti oknu in tako tudi v spalnico. Saj bom sedaj nabavil detektor monoksida ampak vseeno me zanima strokovno mnenje ali se v mojem primeru lahko že prekorači vrednost monoksida v spalnici ?pozdrav
CO nima barve, vonja in okusa...

Mislim, da nisi v veliki nevarnosti, razen tvojega nosu.
gasperg Napisal:da je monoksid težji od zraka in je zato pri tleh. če boste vprašali fizika, pa vam bo pojasnil, da se najprej monoksid ob uhajanju konventrira na stropu!!!!! in potem šele v celotnem prostoru.

Še vedno...samo na pol prav...

Molska masa ogljikovega monoksida (CO) je 28g/mol
Molska masa ogljikovega dioksida (CO2) 44g/mol
Povprečna molska masa zraka je približno 29g/mol (tukaj ne vem ali upoštevajo vlago v zraku ali ne).

Po čisti teoriji je in brez upoštevanja vlage v zraku je CO lažji od zraka in gre po teoriji vzgona gor...tu mu seveda pomaga še dvigovanje toplega zraka....ki mu pomaga gor. Res pa je da sta po molski masi blizu...kar pomeni da se mešata...posledica pa je po dolgema času...da zna biti koncentracija enaka...ne glede na višino v prostoru.

In še za piko na i...pred časom sta se dva zadušila (utopila) v CO2 v eni vinski kleti...poslušam (pazi) poklicnega gasilca, ki komentira zadevo po TV....vsaj 3x je zamešal CO in CO2.

LP
V praksi se monoksid zadržuje pri tleh. Če temu ne bi bilo tako, se ne bi v smrt (ali samo hudo) zastrupilo kar nekaj voznikov z vebasto v kabinah pri odprtih strešnih loputah.
zanka Napisal:V praksi se monoksid zadržuje pri tleh. Če temu ne bi bilo tako, se ne bi v smrt (ali samo hudo) zastrupilo kar nekaj voznikov z vebasto v kabinah pri odprtih strešnih loputah.
LP

Kako veš s čim so se zastrupili? ali mogoče zadušili?

Ločiš zastrupitev in zadušitev? Z CO se zastrupiš (notanja zadušitev - CO se veže na hemoglobin in kisik čeprav je v zakaku se nima kam vezat), z oziroma v CO2 se utopiš - enako kot v vodi (ni dostopnega kisika).

Še 1x ... podpri z razlago...motorji pri izgorevanju ne proizvajajo kaj dosti CO (so včasih), temveč CO2, zato tudi imajo katalizator in lambda sondo...zdej tile webasto mlinčki nimam pojma kako delajo...vendar zdrava pamet in zakonodaja uči da se CO ne sme kar tako proizvajat in spuščat v zrak. (če pa se zadeva ne vzdržuje, in deluje po načeli: kakor bog da...potem pa takim ljudem tako ni kaj dosti pomoči - včasih so na tak način delali samomorilci...lepo cev iz izpuha v kabino pa gasa....)

Po moje nalagaš. Če pa ne pa podpri z razlago razumljivo povprečnemu človeku.

LP
Kot so mene podučili: govorimo o nastajanju CO pri izgorevanju v peči (in ev. puščanju v prostor).
Zato je ta(k) CO toplejši od zraka in gre pod strop kjer se postopoma ohlaja in potem "pada" proti tlom. Ker se načeloma izgorevanje nadaljuje, se torej prostor postopoma (pre)nasiči tako zgoraj, kot spodaj.
Zaradi tega se CO alarm montira vedno pod stropom (v bližini potencialnega žarišča), kar je tudi narisano in razloženo v navodilih.
1 ... 4 5 6 7 8 ... 16 Pojdi na stran 
Iskanje po temi