PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Modrovanje o energijskih virih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veliko uporabnikov na teh straneh sprašuje in razglablja o raznih energetskih virih za ogrevanje domov. Tukaj sem napravil nekaj povzetkov in dejstev o energetskih virih. Članek sem napisal malo za zabavo in malo kot provokacijo. Najbrž tudi na koncu tega nakladanja ne boste veliko bližje odločitvi o načinu ogrevanja, vseeno upam, da boste našli kaj koristnega.
Vsak ki na novo ureja ogrevanje svojega doma, je postavljen pred odločitev, ali naj kupi poceni sistem in drago plačuje energijo, ali se naj vrže v stroške ob gradnji (ko denarja že itak primanjkuje) in dolgoročno varčuje pri porabi energije. Nekaj dejstev:
- Za toplotne črpalke je od proizvajalcev in večine uporabnikov tega foruma razbrati, da so toplotne črpalke primerne pri objektih s predvideno malo porabo energije. To je po mojem neumnost. Pri malih porabnikih se investicija v toplotno črpalko nikoli ne povrne. Bolj smiselna je uporaba pri zelo potratnih objektih, saj obstajajo tudi TČ večjih moči. Pri tem sta zahtevana dva pogoja:
o dovolj energije na primarni strani: dovolj velik zemeljski kolektor, dovolj vode iz vrtine,…
o nizkotemperaturni sistem ogrevanja v objektu
Ponudniki toplotnih črpalk radi poudarjajo, da se investivcija povrne v 6 -8. To nikakor ne drži pri pasivnih hišah ali dobro izoliranih hišah, s kvadraturo npr. 120 m2. V teh primerih se boste za nekaj deset € razlike ogrevali s katerim koli sistemom.
- Subvencije: nanje se ni preveč za zanašat. Sistem TČ boste kupili npr. letos. Potrebovali boste vse račune (nakup in delo na črno odpade), in razne meritve. Sistem mora biti v funkciji, da lahko uveljavite subvencijo. Vse potrebno za subvencijo boste imeli pripravljeno tam nekje 2008 in samo upate lahko, da bo država še imela dovolj velik kupček denarja, da vam bo kaj vrnila. Tudi če boste srečnež s pridobljeno subvencijo, boste dobili nazaj mogoče samo vsoto v vrednosti davka in stroškov meritev ter urejanja dokumentacije za subvencijo.
- Elektrika: veliko debat je za in proti ogrevanju z elektriko. Je trenutno najcenejši vir in se pri manjših porabnikih izide. Nasprotniki ogrevanja z elektriko radi poudarjajo sledeče:
o cena elektrike se bo v bodoče zelo podražila. Bodite prepričani, da vas država tudi sedaj ne časti z elektriko in zagotovo že zdaj plačujete ekonomsko ceno proizvodnje elektrike. Nihče pa ni dovolj pameten, da bi znal napovedati razmerja cen med energijskimi viri čez 10 let.
o slab izkoristek: termoelektrarna res ima izkoristek tam nekje 35%. Nekaj se izgubi tudi pri prenosu energije. Po drugi strani pa samo elektrika omogoča pridobivanje obnovljivih virov energije – voda, veter, sonce,… Pri obnovljivih virih ne moremo govoriti o 35% izkoristku, ampak je zadeva bistveno ugodnejša. A zaenkrat ni prav veliko takšnih elektrarn.
- Skupni izkoristek TČ: izkoristek pri elektriki, ki napaja TČ je 35%, izkoristek TČ 400%, če zadevo malce množimo, dobimo približno 100% izkoristek. Z ekološkega stališča je to podobno izkoristku kotlov na plin ali kurilno olje.
- Če imajo kondenzacijski plinski kotli 109% izkoristek, smo dobili Perpetum Mobile (samo provociram).
- Še en nesmisel pri manjših objektih: marsikdo bi najraje dal en kamin za romantiko, zraven TČ za podpiranje lenobe kadar se ne ljubi kurit, za poletje na streho kolektorje in v stanovanje klimo. V tem primeru boste rabili najmanj dve življenji, da se vam investicija povrne. Pri malih objektih je zagotovo najbolj ekonomično izbrati zgolj en vir ogrevanja.
- ogrevanje z električnimi kabli: super zadeva za vgradnjo in trenutno razmerje cen energentov. A mogoče bo čez 10 let bolela glava (in denarnica). Treba se je zavedati, da alternativ v tem primeru ni. Pri klasični centralni in talnem ogrevanju pa še vedno lahko čez 20 let zamenjamo vir ogrevanja. Itak vsak kotel v tem času crkne ali pa je zelo zastarel in potraten, zato ga je treba zamenjati.
- Pri ogrevanju je moderno biti varčen in ekološki, na žalost pa se pri ostalih stvareh obnašamo čisto drugače. Tudi kdor si je do zadnjega kW natančno preračunal ogrevaje in je našel še zadnjo nišo, kako prihraniti dodatnih 10 € za ogrevanje, si bo potem mogoče kupil cestnega terenca, ki je težak 2,5 tone in porabi 15 l / 100 km. Seveda se bo večinoma vozil sam in vsaj polovico km bo napravil po nepotrebnem. Računamo lahko, da ima vsaka družina 2 avta in da z vsakim povprečno napravi 15.000 km. Tukaj nam ni več mar za prihranek in ekologijo.
Pravi ekolog bi si namesto Audija Q7 kupil Citroen C1. Na 100 km bi prihranil 10 l goriva, za razliko od nabavne cene avta pa bi lahko kupil kar nekaj fotovoltaičnih kolektorjev.

Zdaj sem pa že čisto zabluzil, zato bom nehal. Zagotovo vam nisem pomagal pri izbiri načina ogrevanja. Mogoče sem koga sprovociral in bo dal v nadaljevanju kak pameten odgovor ali ugovor.
Predvsem pa novograditelji – z dobro izolacijo boste bistveno zmanjšali zgoraj našteto problematiko. Razlika v ceni med slabo in vrhunsko izolacijo pa je približno 5.000 € pri srednje velikem objektu.
Brez veze gustl. Napiši še drugi del in v njem napiši sistem ogrevanja, ki ga bi po tvojem morali vsi imeti. Mogoče bo potem manj brez veze. Wink
saj si kar v redu spesnill :twisted: , pa mislim da vsak ki se malo poglablja v te zadeve na koncu ugotoavlja isto.

Le pri TČ (za moje pojme) ni čisto tako....res je da so TČ še dokaj nova stvar ( pri nas! in zato dražje), klime ki so tudi TČ pa so na primer (zaradi množičnosti) že drastično padle po ceni..torej bojo TČ tudi.
Mislim povedat da pasivna hiša rabi TČ minimalne moči - torej bo tudi cena TČ dokaj minimalna. Je pa celotno centralno postrojenje dokaj drago..tu pa žal ni kaj..moraš ga imeti.
Tako da..na koncu si nekje na istem kot pri npr. plinu....nekje 3-4.000 EUR + priključki, ki pridejo zraven ne glede na vrsto peči.

To..da so TČ za potratne objekte...pa spet ne bo držalo, ker je problem TČ ravno v tem da niso namenjene za velike moči ....pa še, če se uporablja opcija zrak/voda si omejen z največjo močjo (trenutno na trgu) okoli 13 kW...običjano pa so nekje med 5 in 8 kW....kar pa pomeni da bo treba imeti vsaj 10 cm izolacije na ceglih..raje pa 15.
Za večjo moč je kvečjemu uporabna vrtina, če seveda obstoja podtalnica (paše to na neki 'normalni' globini).

Sam pričakuem kar opazen padec cen na področju TČ....seveda ko se bo povpraševanje in ponudba razmahnila (isti šmorn kot s klimami).

Trdim pa še vedno eno...ob dobri izolaciji je popolnoma vseeno katero peč imaš...poraba bo majhna.

LP
Vprašanje pa je kako bo po napovedih dviga cen elektrike vplivalo na nakup teh toplotnih črpalk, klim in podobnega. :?: :roll:
energenti grejo z rokov roki...lahko eden gre gor za 20 % ...kaj več pa ne..ker mu bodo takoj sledili ostali. Torej razmerja bodo ostajala enaka z manjšimi odstopanji.
Hja kolk sem jaz slišal so obljubljali tudi do 50% navzgor ko bo šla elektrika na prosti trg. :roll:
honda2000 Napisal:Hja kolk sem jaz slišal so obljubljali tudi do 50% navzgor ko bo šla elektrika na prosti trg. :roll:

ja ampak sama elektrika ne predstavlja veliko v končnem računu. Ti plačaš še priključnino in podobno. Celotni račun ne bo šel gor za 50% ampak za mnogo manj.
Zaenkrat gospodinjstva plačujemo elektriko po cenah katere so nižje od tržnih (država regulira cene). Ko se bo sprostil trg se bodo cene uskladile in to bo prineslo podražitev.
Dejstvo pa je, da bo elektrika kot tudi druge oblike energije v prihodnosti dražja. Vprašanje je, če bo rast cen enako hitra. Niti nebi bil zelo presenečen, če bo elektrika v prihodnosti najdražja.
LP, e.
Hja ampak jaz sem tak tip in še veliko drugih, da že ob omembi da se bo elektrika podražla študiramo kaj bo čez nekaj let, če kupim sedaj klimo, dam delat TČ ipd.. Nekateri smo pač taki, da raje ne reskiramo.
moraš ločit ceno 'gole' energije in ceno za knčnega uporabnika

osnovna cena je npr. 7 SIT potem pa pridejo gor še takse, davki, priključnina, taki in onaki stroški...in na koncu je to zate 25 SIT.

In če gre ta gola cena za 50 % gor se bo nam končnim uporabnikom poznalo nekje 10 - 20 %.

tako da...cena bo šla gor, ampka na sami položnico ne bojo take podražitve (gledano procentoalno).

(saj nekaj takega se je zgodilo pred kratkim...prodražitev nekje 7 % (?) pri povprečnem uporabniku pa se bo to poznalo za moggče 2 %.
jaz, pa se delno strinjam z gustlom. Razni trgovci in izvajalci nam precej filajo glavo z raznovrstno tehnologijo itd. in si pr tem pošteno filajo žepe na naš račun. Na koncu, pa je res težko verjet, da bi se ti lahk kdaj vse to povrnilo. Kaj vse mi dajemo v bajto, ojoj.
Jaz se precej strinjam ali pa kar v celoti z Gustlnom. Spremljam tale forum in kot sem že večkrat povdaril je tu polno teorije in hlastanja po čim manjši porabi in čim večjih prihrankih pri nabavi energenta.. Če pa pošteno pogledamo in preračunamo se najdražje ogrevajo prav tisti, ki imajo nizkoenergetske hiše in popolno opremo za ogrevanje. Vsi samo gledate izkoristke in prihranke, ki ne morejo biti, roko na srce, pri nizki porabi veliki, pri nakupu najdražjih peči in črpalk, kot tudi kaminov pa nihče ne gleda na denar. V teh primerih večina samo vidi, koliko bo privarčeval na gorivu v primerjvi s sosedom, ki ima izgube tam nad 10KW, ne pa v primerjavi s svojo novo hišo, kjer so izgube minimalne. Kot je napisal Gustl, je pri nizkoenergetskih hišah iz pogleda prihranka popolnoma nepomemben način ogrevanja, saj je med cenejšim in dražjim razlika mogoče 100€ na leto, medtem, ko je med ogrevalnim sistemom razlika lahko tudi 10K€. in kdaj se potem povrne takšna naložba? Toliko v razmislek tudi jaz.
Gustel, dobro napisano. Osnova je dobra izolacija, pa en povprečno kvaliteten način ogrevanja. Da ni ne predrag in tudi ne prepoceni-premajhen izkoristek. In to je to. Tisti, kdor ima pa mal plinskega grelnika za takrat ko je najcenejš plin, pa mal na pelete, ko jim slučajno mal cena pade, pa za rezervo še ena peč na drva, če jih kje slučajno pocen dobi ali za slučaj če vsega dgrugega zmanjka, je pa stran metanje denarja.
Iskanje po temi