Objave: 881
Teme: 53
Ocena:
1
Zasledil sem več vročih debat na temo, ali uporabiti toplotno črpalko zrak/voda, ali tisto s kolektorjem.
Na spletnih straneh Ensvet-a sem našel tale diagram, ki pojasnuje učinkovitost toplotnih črpalk v odvisnosti od temperature medija (zrak, podtalnica, zemlja,...) in temperature ogrevane vode (talno gretje, radiatorji,...)
[img]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT160_files/image026unichr("46")gif[/img]
Primeri: če ogrevamo vodo na 40 stopinj
- pri zunanji temperaturi 0 stopinj dobimo učinkovitost 3,12
- pri -10stopinj pade na 2,4
- pri +7stopinj je učinkovitost cca. 3,8
Ključno za izbiro se mi zdi število mrzlih dni,kar je seveda odvisno od geografske lege.
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Zanimivo - diagram neodvisen od uporabljenega plina, izkoristka celotnega sistema in uporabljenega medija za prenos toplote. Ampak za okvirno predstavo pa je. Je mogoče zraven podan proizvalec in model, ali bi naj to imelo kakšno fizikalno osnovo?
Hočem pač rečt, da manjkajo podatki.
Objave: 92
Teme: 14
Ocena:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tilia.si/download/EcoAir%20V3(slo">http://www.tilia.si/download/EcoAir%20V3(slo</a><!-- m -->).pdf
CTC toplotna črpalka ponuja s podobnimi številkami kot si jih navedel ti!
Če pa je tudi v praksi tako je tudi vprašanje....pol bi blo pol skandinavije na TČ zrak/voda :roll:
LP, Gregor
Objave: 1521
Teme: 56
Ocena:
0
Vseeno naj tukaj vprašam. Saj mogoče ste že odgovorili.
Gradil bom energetsko varčno hišo, to je dejstvo. Kako varčna pa bo bomo pa videli.
Sedaj mi pa povejte glede učinkovitosti toplotnih črpalk:
Ali imate samo TČ brez rezerve v primeru izpada ele. energije?
Sam jo nameravam imeti za talno ogrevanje in pa sanitarno vodo. ( 120m2, 4 člani) vse to bi TČ zadostovala ( zrak ali zemlja - voda) vendar kaj narediti ko ni elektrike?
Lp ANdrej
Objave: 71
Teme: 40
Ocena:
0
Ko ni elektrike, ne dela noben kotel. Tudi plinski kotel in kotel za kurilno olje je priključen na elektriko.
Ob izpadu elektrike deluje samo kamin ali dobri stari štedilnik na trda goriva.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
kot pravi gustl...ko ni elektrike ni ničesar!
če maš staro peč na drva...pač nažokaš njo, kamin tudi prav pride.
je patako...pri varčni hiši je tudi padanje temeprature brez ogrevanja precej manjše....in tudi če par dni ne bo elektrike bo temperatura še vedno vsaj 15 stopinj...dolgo časa pa minimalno 17.
sepa pri TČ običjano da (za rezervo) v bojler še el. grelce...če se slučjano pokvari imaš dodaten vir.
Še bolje pa..da vežeš zvporedno navadno peč na drva - ta najbolj osnovno izvedenko, litoželezno...to imam jaz namen dati (verjetno z uporabo TČ).
Objave: 71
Teme: 40
Ocena:
0
Še enkrat se bom vrnil k delovanju grelnih naprav brez elektrike.
Pred leti smo imeli pri starših v hiši centralno in kurili na premog. Centralna je delovala brez vsakih električnih naprav. Gretje v nadstropjih je delovalo brez pretočne črpalke. Pretočna črpalka je bila nameščena le za ogrevanje kletnih prostorov (garaža, soba s šaro,...), a je nismo nikoli vklopili. Tudi bojler in pretok sanitarne vode je deloval brez električnih pomagal. Sistem je deloval.
Vprašanje pa je pri sedanjih instalacijah. Vgrajenih imamo cel kup pretočnih črpalk, elektromotornih ventilov in senzorjev. Vprašanje je, kaj sploh ostane v funkciji ob izpadu elektrike.
klemenv... se opravičujem, ker smo malo zabluzili z naslovno temo tvojega vprašanja.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
to, da bo sistem še vedno funkcionalen brez elektrike bi moral gledati že ob njegovi postavitvi. Pri nas zaenkrat letos še nismo vklopili obtočne črpalke...je pa res, pritličje je hladno, ni pa potrebe po ogrevanju le tega.
zna pa biti problem če imaš talno gretje...tja ravno ne moreš spustiti vode s temp. 60 stopinj (razlika pa mora biti da fizikalni zakoni poženejo vodo navzgor)....pa tudi premer sami cevi bi znal povzročati težave.
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
REs je, brez elektrike ni nič. Res pa je tudi, da na kurilca(plin tudi) lahko ogrevaš vsako hišo s pomočjo enega majhnega agregata, ki pokuri 2dcl na uro. Sem mnenja, da je TČ in ELKO idealna kombinacija za vzdrževanje temperature v hiši, kamin je pa v večini primerov modna muha, ki pa v primeru izpada elektrike dobro nadomesti primarno ogrevanje, če je seveda povezan v sistem(pa tudi tukaj je potrebna elektrika za pogon črpalke ali pa ventilatorjev). Iz pripovedovanja mi je znano, da le peščica ljudi uporablja kamin kot sekundarni vir ogrevanja, kot primarni še manj. Čas nam ne dopušča, da bi na ta način vzdrževali temperaturo v prostorih. Ja, v novih nizkoenergetskih hišah to še gre nekako, vendar so take hiše za enkrat bolj redke, veliko več je tistih, ki so stare več 10 let, slabo ali pa sploh neizolirane. Pri -15 stopinjah pa itak pride v poštev samo še osnovni način ogrevanja. Zato je treba pametno razmisliti pri sistemu ogrevanja, ki je vezan samo na elektriko in jo za ogrevanje tudi uporablja(TČ, električno talno in stensko...), saj v primeru izpada ostane brez ogrevanja. Res so majhne možnosti, da pride do več dnevnega izpada, ampak letošnja zima v Ameriki se lahko enkrat preseli tudi k nam.
Objave: 881
Teme: 53
Ocena:
1
Mene pa zanima sledeče: glede na to, da je nočna tarifa elektrike bistveno cenejša od dnevne, zakaj ne bi kombinirali TČ z zalogovnikom, podobno kot imajo to vplinjevalne peči na polena?
Sam zalogovnik (npr. 1000 do 1500 l) niti ni tako drag. TČ bi tako ogrevala zalogovnik ponoči, zalogovnik pa hišo čez dan.
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Pri zelo nizkih izgubah je to celo mogoče, za malo slabše izolirane hiše pa to ne pride v poštev, oziroma do neke mere, odvisno od zunanjih temperatur.
Objave: 340
Teme: 0
Ocena:
0
Ker so temperature ponoči ponavadi precej nižje, ima zato TČ ponoči precej manjši izkoristek in z zalogovnikom nisi rešil ničesar.