PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin LT (2013) nastavitve, izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
timi, če malo ugibam kaj se dogaja je zadeva taka. V prehodnem obdobju ima TČ previsoko moč na minimalni moči, da bi delala kar stalno 24 ur na dan. Ti kot praviš imaš sedaj 30° LWT in sobni termostat, ki ti bo izklopil ko bo dosežena notranja temperatura. Da ti bo črpalka delala samo na 30° na radiatorjih (če predpostavljamo da jih ni res ogromno in niso res veliki) se bo ves čas že sama po sebi vklapljala in izklapljala, če pri tem notranja temperatura dolgo ne bo dosežena, je to enako kot če sobnega termostata nimaš.
Mogoče bi lahko samo omejil minimalni LWT na 35°, kljub temu da imaš pri +15 nastavljeno 30°, ali pa prestavi krivuljo na +10°/35°.

Jaz imam še vedno probleme, ko sem nastavil vodenje po sobnem termostat (RT Control), je zadeva takoj na začetku funkcionirala tako kot sem hotel, da je na urnik šla zadeva na OFF (znižanje na 12° notranje temp.), potem sem malo spreminjal urnik in vremnsko krivuljo in kar naenkrat mi LWT ni več deloval po nastavljeni krivulji (10°/35°) ampak je bil LWT kar ves čas pod 30°. En časa sem zgubljal čas z nastavitvami potem sem obupal in nastavil nazaj na LWT Control. Zdaj se stalno vklaplja in vklaplja in po vkrivulji deluje na okoli 35°, na znižani ECO pa okrog 30°, to mi ni v redu.

Telmos a res ne obstaja da bi nastavil v LWT načinu urnike na ON/OFF? A sem jaz malo čuden ker to hočem?
Mogoče bi lahko samo omejil minimalni LWT na 35°, kljub temu da imaš pri +15 nastavljeno 30°, ali pa prestavi krivuljo na +10°/35°.
Včeraj sem preklopil nazaj na "Nadzor temp.izh.vode".Bom to sezono pustil tako.Verjetno bo potrebno dvigniti spodnjo temp.na 35°C.
Ja, ampak s tem boš pa imel enak problem kot jaz, stalno delovanje, dobro za zimo slabo za prehodne obdobje, ker TČ preveč taktira.
Pozdravljeni forumaši! Tudi sam se prvo sezono ogrevam z Daikinovo LT črpalko generacije 2013 (Daikin ERLQ011CV3 & EHBX16C3V) - hiša cca 160m2 ogrevanih prostorov, radiatorji, 12cm izolacije, za sanitarno vodo imam namensko TČ v pralnici.

Zaenkrat sem z delovanjem zadovoljen, čeprav po prvih opažanjih ob nižjih temperaturah prejšnji teden opažam, da sem verjetno črpalko predimenzioniral glede na potrebe. Predvsem pa sem pozitivno presenečen, s kako nizko dvižno temperaturo lahko ogrevam/vzdržujem temperaturo s svojimi radiatorji (očitno so dovolj veliki).
A o tem več kdaj drugič, ko bom imel več izkušenj ob nižjih temperaturah. Tokrat me zanima predvsem:

ali obstaja pri tej TČ kak način znižanja hitrosti obtočne črpalke?

Njeno hitrost krmili TČ in vedno štarta na polno, to je 40l/min (2400l/h), ob delovanju kompresorja pa se spusti do slabih 30l/min (1800l/h).

Po specifikacijah gre za frekvenčno krmiljeno črpalko, ki naj bi delovala v obsegu 12-50l/min s porabo cca 150W pri max hitrosti.

Ne glede na nastavitve deltaT, stalnega (dnevna poraba narasla *2!) ali "sampling" načina delovanja obtočne črpalke in drugih dostopnih parametrov (nič nisem pa stikal po "overview settings" tabeli, ker nimam seznama pomena posameznih nastavitev) mi ne uspe znižati hitrosti delovanja obtočne črpalke.
Pri teh nizkih toplotnih potrebah v prehodnem obdobju je vpliv delovanja obtočne črpalke na polni moči na skupno porabo velik, pa še po neportebnem je preglasna. DeltaT, ki ga sedaj dosegam na radiatorjih, je tudi zelo majhen - kvečjemu do 2°C. Ko sem še kuril na olje, ocenjujem, da je bil pretok obtočne črpalke kvečjemu 1000l/h.

Upam, da mi bo lahko pomagal kak Daikin guru...
Domnevam, da je nekje v nastavitvah možno spremeniti vrednost dT ogrevalne vode, ki je privzeto nastavljena na nizko vrednost za talno gretje. Povečaj vrednost parametra, in hitrost obtočne črpalke se bo zmanjšala.
Tudi sam sem tako razmišljal oz. pričakoval. Vendar se sistem enako obnaša ne glede na nastavitev dT 3(min),5 ali 10(max).
Mogoče je problem to, da je pri tako nizki dvižni temperaturi (okoli 30 pri zt 10) in notranji temperaturi 22 velik dT skoraj težko doseč? Ampak vseeno mislim, da bi se moral znižat pretok, da bi narasel dT...
Če imaš Daikinov CD potem so na njem dokument "field settings table" kjer so dešifrirani "overview settings". Direktno pa hitrosti obtočne ne moreš nastavljati, mogoče dobiš kak drug parameter, ki bo na to vplival, ampak jaz se s tem nebi preveč igral.

Čisto po kmečko pa če hočeš, da bo obtočna manj časa delala povišaj temperaturo dvižnega voda (recimo 35°) in če imaš sobni termostat v dnevnem prosotru bi se ti mogla TČ izklapljat in obtočna tudi. Če imaš vodenje po LWT nekako nimaš rešitve, vse kar lahko narediš je da daš Pump operation mode na "Sample". V tem načinu ti bo obtočna na vsakih 5 min testirala koliko je voda v sistemu še topla, če bo odjema premalo.
Kaj mislite z vodenjem po LWT ?
Da je vklopljeno prilagajanje temp. ogrevalne vode zunanji temperaturi ali kaj drugega?

Sploh pa ne razumem zakaj komplicirate?
V toplem času prehodnega obdobja so praktično pri vseh TČ predimenzionirane. Pustite ogrevalno vodo malo više do npr 35/30 (ročno ali po krivulji) in ogrevajte na urnike ali ročno vklapljajte ogrevanje po potrebi. Lahko pa tudi dT dvignete in s tem zmanjšate moč delovanja obtočne črpalke v tem času, če že sama TČ tega ne zna.
Parameter C-07 Unit control method:
0: LWT control
1: Ext RT control
2: RT Control

Torej po domače 0, se ne ozira na nobeno tipalo notranje temperature, ostala dva se.

pa ne me vikat Wink
To pa ne vpliva neposredno na hitrost črpalke. To se lahko omeji na katerikoli pretok, ki je dovolj za vklop senzorja pretoka. Kako se to nastavi lahko vsakomur povem po telefonu za tukaj gor pa ni, ker naj bi se s tem ne igrali! Daikin namreč tega ne dovoli.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Res je, nima veze s hitrostjo obtočne. Ampak jaz bi se najprej vprašal zakaj ga ta hitrost in moč obtočne tako moti? Kolikor je razbrati zaradi porabe, v prehodnem obdobju pa delovanje lahko optimiziraš tudi drugače, recimo da ogrevaš samo takrat ko to rabiš, ker je moči itak preveč.

Pa vedno sem mislil da obtočna deluje na taki hitrosti, da zadosti dT in da temperatura dviženga voda ne raste, torej a ni to vseeno malo hud parameter da nebi kaj zaj***
Zdravo! Najprej hvala Telmosu za prijazno telefonsko pomoč!
Gasper123 - tudi meni se zdi logično, da bi bila hitrost obtočne črpalke regulirana po dT; razlago v dokumentaciji tako razumem, ampak najbrž je (sedaj v prehodnem obdobju?) nek razlog, zakaj to ne deluje po pričakovanjih.

Kot že rečeno, so vsaj trije razlogi, zakaj me (max) hitrost pretočne moti:

1. ko črpalka deluje s 40l/min, to je blizu njenega deklariranega maksimuma, je precej glasna. Ker se to pri "sampling" regulaciji po LWT (tipanje temperature dvižnega voda) dogaja vsakih 5 minut (3 minute črpalka on +150W in 2 minuti črpalka off) je moteče, saj je v spodnjem nadstropju precej slišno.
2. po nepotrebnem višja poraba - na letni ravni sicer teh dodatnih 50-80W ne pomeni tako zelo mnogo, da bi jokal, ampak zanemarljivo pa tudi ni (cca €50 oz preko 5% predvidene letne porabe).
3. sedaj, ko so toplotne potrebe še relativno majhne in tudi kompresor deluje praktično na minimumu oz. se vmes še pogosto izklaplja, se mi zdi smiselnost delovanja obtočne "na polno" še toliko bolj neutemeljeno.

Dejstvo je, da je črpalka že pri pretoku okoli 30l/min bistveno manj slišna oz. že skoraj nemoteča, pri 25l/min ali manj pa je praktično neslišna. Kolega ima sicer 8kW napravo drugega proizvajalca in je dobil kar velike oči, ko sem mu povedal, da moja črpalka deluje na 40l/min. Njegova ima max 19l/min, deluje pa mu tudi pri pretoku 12l/min (kar je deklariran minimum tudi za mojo črpalko). Dejstvo je tudi, da sem svojo bivšo (Smile) oljno peč fural s pretokom okoli 15l/min (najnižja hitrost obtočne Wilo) in ni bilo s tem nobenih težav...

Dvomim, da je pretok obtočne nek hud bavbav, vsaj pri modernih TČ. Iz vsaj dveh razlogov:
- vsaka TČ (dopuščam možnost, da so izjeme) zahteva nek minimalen pretok, ki zagotavlja dovolj odjema toplote v izmenjevalniku; če je pretok premajhen, gre v prisilno zaustavitev
- redke TČ pretok regulirajo (novejše najbrž vedno več) ampak ga le kontrolirajo; hitrost črpalk pa se ročno nastavi (navadno imajo črpalke 3 diskretne stopnje)

Žal med parametri, ki jih je mogoče na Daikinu nastavljati ni (še?) nobenega, s katerim bi lahko vplival na max hitrost obtočne črpalke Sad

Aja, da še razložim, zakaj mi je simpatična vremensko vodena regulacija s tipanjem temperature dvižnega voda: na ta način je po celotni hiši ves čas na voljo dovolj ravno prav tople vode, ne glede na lokalna zvišanja/znižanja temperatur, ki ob uporabi sobnega(nih) termostata(ov) lahko negativno vplivajo na temperaturo v drugih prostorih.
A si pol rešil probleme s hitrostjo ali ne?

Videti je, da ima midva zelo podobno situacijo, radiatorji, veliko sob (sobni termostat problematičen) ... Jaz sem štartal tudi z vodenjem po LWT, ampak se mi je zataknilo ker sem hotel nastaviti on/off urnike za prehodno obdobje, ker pri +10° sem naračunal manj kot 1,7 kW toplotnih izgub. Meni je neumno to dovajati v objekt 24 ur na dan, če si v hiši samo popoldne, ponoči pa tudi temperatura v prostoru ne pade za več kot 1°.

Sem imel isto problem s to glasnostjo črpalke, ponoči na reduciranem LWT se preposto ni dalo spati, ker se je črpalka non stop prižigala in ugašala. Ko je enkrat delala je bilo OK, ampak tako kot opisuješ pri tako nizki zahtevani temperaturi LWT je črpalka ves čas tipala temperaturo in po potrebi dogrevala.

Sedaj sem nastavil vodenje po RT (sobnem termostatu), kljub temu da je v kurilnici, temperaturo ECO na 12°, Confort na 25°, vremensko krivuljo z malo višjo temperaturo pri +10° (35°) in urnike tako da je Confort 8 ur na dan, ko je pa Eco pa temperatura v kurilnici nikoli ne pade na 12°, tako da TČ takrat lepo spančka. Če se rabi več toplote se iz urce (urnik) enostavno prestavi na sonček, zaradi malo višje krivulje (35°) je efekt na radiatorjih hitrejši. Danes zjutraj ko smo še spali obtočne ni bilo kaj dosti slišati, verjetno zato ker je TČ lahko držala moč na minimumu in se ni izklapljala in vkljapljala (zunaj 6°).

Jasno ko bo bolj zahladilo bom še videl ali bo to urnik 16 ur na dan ali pa kar 24 urno ogrevanje. Poraba v zadnjem tednu je bila 8-9 kWh na dan skupaj z ogrevanjem sanitarne, vode
)<amac
Zdravo! Najprej hvala Telmosu za prijazno telefonsko pomoč!

Sta rešila? Problem zanima tudi mene.Doma imamo v prostorih kjer spimo nameščene elektronske termostatske glave,tako da se v mansardi med spanjem ne sliši.Spodaj v spalnici je zaprt ventil,ker jim tako odgovarja.
Glede načina ogrevanja:
Odločil sem se da to sezono testno pustim ogrevanje na vremensko vodenje dvižnega voda.S tem dobim podatke porabe(odštevalni števec,kalorimeter), ki mi bodo ob event. drugačnih režimih delovanja služila za primerjavo.
Timi11: Žal problema hitrosti oz. glasnosti obtočne črpalke še nisem rešil. Upal sem, da bo to možno doseči s katerim od nastavitvenih parametrov, pa žal ni... Telmos mi je poslal seznam vseh kod nastavitev (ki jih na mojem CDju ni bilo) in nakazal možno rešitev, ki pa na moji črpalki ne deluje.

Gašper123: jaz sem iz dosedanjih porab naračunal še nekaj manj izgub - cca 1.3kW ob zunanjih 10°C. Koliko je zdaj to smiselno dovajat stalno, ali pa "v večjih paketih" je stvar kompromisa med udobnostjo in ekonomičnostjo ter od lastnosti hiše. Konkretno pri meni v spodnjem nadstropju temperatura tudi ne pade hitro in dejansko ne bi bilo potrebe po 24 urnem dovajanju. V zgornjem nadstropju pa imam dodatne izgube (skozi še ne dovolj izolirano podstrešje) in tam temperatura precej hitreje pade ter precej niha, če ni dovolj rednega dotoka toplote.

Regulacja temperature dvižnega voda z vzorčenjem rešuje vse te težave, ker črpalka (seveda ob ustreznih nastavitvah) v vsakem trenutku zagotavlja ravno prav toplote, glede na trenutni odjem in zunanjo temperaturo. Idealno bi bilo imeti še v vsaki sobi termostatski ventil, ki bi v primeru večjih lokalnih dotokov toplote (npr. 10 ljudi v dnevni sobi) ustrezno priprl radiator. V takšnem načinu delovanja je le ena potencialna težava - če bi bili npr. vsi termostatski ventili v nekem trenutku zaprti, bi lahko bil onemogočen minimalni potreben pretok (vodi v zaustavitev TČ), vendar je to enostavno rešljivo s tem, da je nekaj radiatorjev brez termostatskih ventilov in stalno odprtih. Sam imam dodatno še v kopalnici talno gretje, ki je tudi ves čas odprto.

Da bi lahko res dobro "sfriziral" delovanje celotnega sistema za najvišjo mero udobnosti, optimalno porabo in minimalno glasnost, bi potreboval možnost znižanja hitrosti obtočne črpalke na neko realno potrebno vrednost, zelo prav pa bi prišla tudi možnost nastavitve pogostosti vzorčenja. 5 minutni interval se mi zdi mnogo prekratek, saj se temperaturne spremembe v hiši načeloma dogajajo precej počasi. Čisto dovolj bi bilo vzorčenje na 10 ali 15 minut, morda pa še počasneje (bolj izoliranim objektom bi morda zadoščalo že vzorčenje 1x na pol ure ali celo na uro)
Daikin - če dodaš še te nastavitve, bo krmiljenje TČ skoraj vrhunsko! Smile

Ker zaenkrat ni mogoče vplivati na hitrost črpalke in pogostost tipanja temperature pa ima predvsem sedaj v prehodnem obdobju ta režim delovanja ob zagotavljanju max komforta glede temperatur tudi nekaj negativnih strani:
- glasnost obtočne črpalke, ki se vklaplja vsakih 5 minut je moteča
- dodatna nepotrebna poraba zaradi pogostosti in max moči obtočne črpalke, ki lahko po mojem hitrem preračunu doseže tudi visokih 5-10% letne porabe TČ!
- ker se tako pogosto "tipajo" potrebe po toploti, tudi kompresor zelo pogosto deluje kratko časa (taktiranje cca 3x na uro).
1 2 3 4 5 ... 55 Pojdi na stran 
Iskanje po temi