PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kupil bom parcelo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.
Že kar nekaj let iščem primerno zazidljivo parcelo, na kateri si bom na stara leta postavil hiško, okrog bom imel DOVOLJ prostora za kokoši, zajce, sadovnjak in vrt, pa še eventuelno kateri od otrok bi si na "domačiji" lahko postavil svojo hišo. Jaz bom pa z vnuki na zelenici igral nogomet. Big Grin
Danes je pa situacija taka, da sem to parcelo našel. Pred tem sem jih po dolgem in počez prešnofal nešteto in niti ena mi ni bila niti približno toliko po godu kot ta. Ta je res tista prava zame.
Zdaj sem pa tik pred plačilom are. Seveda vseskozi spremljam razmere na trgu in vem, da je nepremičninski trg v krizi, smer gibanja cen bo pa samo še navzdol. Sploh takile članki so zelo "optimistični":
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")siolunichr("46")net/novice/gospodarstvo/2013/10/koliko_se_lahko_upadejo_cene_nepremicninunichr("46")aspx[/url]

Torej mi je jasno, da parcele ne bom kupil kot naložbo, ki se bo plemenitila, ampak zase-za svojo uporabo. Ob nakupu se ne bom zapufal, bom pa zanjo plačal vse svoje prihranke, ampak imam kolikor toliko dohodkov, da bom "splaval" v parih mesecih.
Stvar je taka, da me denar tišči. Nikoli ga nisem imel, zato ga ne znam zapravljati ne za avto, ne za Karibe, ne za pijačo, ne za lepe obleke ……………(vstavi poljuben luksuz.)
Nisem za delnice, nisem za štumf…… nekam ga je treba vtaknit in jaz sem se odločil, da v nepremičnino, torej v parcelo ,kasneje pa v gradnjo.
Trenutno živim v hiši , ki sem jo sicer sam zgradil , ampak v časih, ko sem imel bistveno manjše prihodke. Zato je njena velikost , funkcionalnost in udobje temu primerna. Nabralo se mi je kar nekaj hobijev (za rekvizite sploh nimam več prostora v sedanji hiši) in prostega časa, ki ga nameravam zapolniti z gradnjo nove hiše. Eni kupijo motor, eni vinograd, jaz bi pa zidal. S tem nameravam tudi zaposliti svoje odraščajoče otroke, da ne bodo imeli preveč časa za neumnosti. V mojih časih smo vsi otroci delali na kmetijah, eni so imeli obrt, drugi trgovino… in zrasli so (po moje) v boljše ljudi, kot tisti, ki jim nikoli ni bilo treba delati.
Mogoče bo kdo rekel, naj počakam še par let, ampak priložnost je tukaj in zdaj, tudi denar imam tukaj in zdaj.
Kaj vi menite o tem?
jaz bi rekel: ne obremenjuj se z trendi in razmisljanji drugih - sledi svoje sanje/ideje karkoli.

ce je parcela ZATE sanjska, cena ZATE sprejemljiva, je to win/win zate.

tisto malenkost davka bos ze poplacal, ostalo pa bo ko bo.
O kakšnem znesku cirka govorimo?

Če bo kaj vedno imelo neko ceno, bo to rodovitna zemlja ... na tej parceli, praviš, jo je dovolj.
Če bo kaj vedno imelo neko ceno, bo to rodovitna zemlja

odvisno, koliko jo obdavčiš :wink:
Izotop, obdavčeno bo itak vse. In še toliko slabše, če potem na tisti parceli ne moreš ničesar pridelat (ker je recimo premajhna).
Parcela je popoln pravokotnik 50x40m, v vaservagi. Trenutno njiva, torej rodovitna zemlja-zelo kvalitetna. Ja, davek bo, sploh dokler bo nepozidano, bo toliko večji. Mislim, da je občina ravno zaradi tega spremenila namembnost iz kmetijskega v zazidljivo.
Mislim, da je občina ravno zaradi tega spremenila namembnost iz kmetijskega v zazidljivo.

misliš ali veš, to je zdej bistveno, če misliš gradit gor? davek od nepremičnin se bo delil 50/50 državi in občinam (prvo leto še ne), vendar občine bodo seveda hkrati hotele pobirat čimveč komunalca ipd (in seveda imeti ob tem čimveč delavno aktivnega prebivalstva v svojem rajonu, ki prinaša dodano vrednost), zato so jim zazidalne površine pomembne, vendar kar tako, mimo države (ministrstva) ne morejo na svojo roko spreminjat najbolj kvalitetne zemlje v stanovanjske soseske ali industrijske cone. no, nekatere so to delale, vendar bo treba tudi za takšne stvari počasi na sodišča, kakor smo imeli priliko videt pred kratkim..
torej, da ne težim: pozanimaj se, kaj prostorski akti pravijo za tvojo parcelo in če je recimo v primeru sprejemanja novega tvoja parcela zajeta kot zazidljiva ipd. če ni, jo verjetno lahko odpišeš za vsaj nekaj let, če ne več..
Ja, sem se pozanimal. OPN je sprejet in ta parcela je zazidljiva. Je pa to del večje njive (razparcelacija še sledi), ki leži ob cesti in ob tej cesti naprej do konca vasi so vse parcele, oz. deli njiv postali zazidljivi.
potem ok. samo premislek: če je parcela ob recimo državni cesti, preveri odmike oz varovalne pasove cest ipd, direkcija za ceste zna biti tečne glede teh zadev. govorim s stališča postavitve objekta na parceli. če je cesta občinska ali sploh kakšna bolj lokalna, so ponavadi zahtevani odmiki manjši.
Boris: želim ti čimboljši posel. Vendar pa razmisli o tem, ali je res pametno, da "vprežeš" svoje otroke v gradnjo?
Jaz vem, da jih ne bi.

In še en pomislek: za 2000m2 boš dal vse svoje prihranke????
Hvala vsem skupaj za take spodbude in za vprašanja, na katera sam (še) nisem pomislil. Še prosim, navali narode.

medo9: Saj ne mislim tako dobesedno, da bodo garali cele dneve in ne bodo imeli časa za šolo, punce in žur. V bistvu jih sploh ne mislim vpregati, ampak da bodo zraven, da bodo kako karjolo peska pripeljali, pa kako škatlo ploščic pomagali zanest s kamiona v hišo, jih pa menda lahko ponucam? Takrat bodo že v srednji šoli. Graditi nameravam šele čez kakih 5-10 let.
Ja, za 2000m2 bom dal vse svoje prihranke. No, ne čisto vse, je še en črn fond nekje :mrgreen: , je pa res, da za ta posel ne bom vzel kredita, tako da če jutri razbijem avto, bom že nekako.
Boris, res povej kje ta parcela je ter koliko bo. Za zahteve ki jih ti želiš se mi zdi da bi bilo bolje pogledati kake "cenejše" pokrajine naše lepe dežele...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Parcela je na Dolenjskem, cena/m2 pa je povsem primerljiva z drugimi, ki se na tem območju prodajajo.
Seveda so cenejše variante - sploh v pomurju, ali pa na kočevskem, bela krajina... idile kolikor hočeš, ampak službo imam tukaj. Slovenčki pa veš, kakšni smo: kar je več kot pol ure vožnje do službe, je že no go.
Glede na to da ti bo pobrala vse prihranke sem pričakoval kako drago pokrajino... Upam da ti bo šlo potem s financami naprej. Hiša je ena draga zadeva...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Saj Dolenjska JE draga pokrajina.
Čaki mal, zdaj pa ravno ne razumem tvojega posta. Kako ste pa potem zidali izključno tisti, ki ste začeli iz nič in izključno s svojimi sredstvi: to pomeni od nakupa parcele do vselitve vse sam - brez staršev, tet in stricev, brez dedovanja, ničesar priženjenega, brez dobitka na lotu....?
Jaz sem tako naredil prvo hišo, ki je bila zadostitev osnovnih potreb po strehi nad glavo. Zdaj bo pa to za hobi.
1 2
Iskanje po temi